Види білих їстівних грибів (Boletus edulis) та їх фото з описом

Як розпізнати їстівні білі гриби


Білі їстівні гриби з детальним описом, характеристикою та фото: Як розпізнати білі гриби

Види білих грибів поширені повсюдно і широко використовуються в кулінарії. Всі білі їстівні гриби мають двійників, які мають вкрай неприємні органолептичні властивості.Тому їх потрібно вміти ідентифікувати і відрізняти від їстівних видів.

Білі їстівні гриби та їх види

Білі їстівні гриби та їх види

Гриб Boletus edulis їстівний. Капелюшок масивний, до 20 см вдіаметрі, напівкулеподібний, дрібноволокнистий матовий, світла або темна, бура або червоно-бура. Трубчастий шар (гіменофор) відділяється від капелюшка, спочатку білий, потім жовто-зелений. Споровий порошок буро-оливковий. М’якоть щільна, біла, залишається білою на зрізі і зламі. Під шкіркою капелюшки кольору м’якоті, має її відтінок. Ніжка суцільна, до 17 см заввишки, до 6 см завтовшки, потовщена знизу. Зростає в лісах різних типів. Плодоносить з травня по жовтень.

Вишукана страва — суп з білих грибів. Неперевершений смак мають білі гриби в маринаді. Перед заморожуванням грибів на зиму їх треба попередньо відварити протягом 5 хвилин.

Двійники не отруйні, але мають сильну неприємну гіркоту. Жовчний гриб (Tyophillus felleus). Його відмінності від білого гриба — рожевий гіменофор і рельєфний сітчастий малюнок на ніжці. Боровик вкорінений (Boletus radicans) – має біло-блакитний капелюшок, синіючу на зрізі м’якоть, синіючий при дотику гіменофор.

Березові білі їстівні гриби: опис зовнішнього вигляду з фото

 Березові білі їстівні гриби: опис зовнішнього вигляду з фото

Березові білі їстівні гриби з описом представлені далі, вони мають більш щільну структуру і високу харчову цінність. Зовнішній вигляд білого гриба цього різновиду зустрічається в березових гаях.

Гриб їстівний. Капелюшок до 15 см, матовий, у вологу погоду слизовий, світло-бурий. Шкірочка не знімається. Трубчастий шар білий, потім жовтий, легко відділяється від м’якоті. Ніжка біла або сіро-коричнева без явної сіточки. М’якоть щільна, біла з приємним грибним запахом без яскраво вираженого смаку. На зрізі колір не змінюється.



Зростає в березових лісах (утворює з нею мікоризу) або в змішаних лісах при наявності берези. Білий гриб вважає за краще не густий, проникний для світла ліс. Плодоносить з червня по жовтень, але рясно плодоносить в кінці серпня і у вересні.

Дубові білі їстівні гриби (Boletus edulis f. Quercicola)

Дубові білі їстівні гриби (Boletus edulis f. Quercicola) і їх фото

Дубові білі їстівні гриби часто відомі в народі під назвою боровиків.

Гриб Boletus edulis f. quercicola їстівний. Капелюшок до 15 см, матовий, бурий або сіро-бурий, нерівно забарвлений ​​з більш світлими і темними ділянками. Плями утворюються під час росту під листям дуба. Шкірочка не знімається. Трубчастий шар білий, потім сірий, практично не жовтіє, легко відділяється від м’якоті. Ніжка біла, бура з рельєфною сіточкою. М’якоть більш жорстка, ніж у інших форм білого гриба, щільна, біла з приємним грибним запахом без яскраво вираженого смаку. На зрізі колір не змінюється.

Радимо прочитати:Їстівні гриби опеньки

Зростає в дібровах (утворює мікоризу з дубом) і в дубових вітрозахисних лісосмугах. Віддає перевагу вапняковим грунтам.

Плодоносить з червня по жовтень. Перша потужна хвиля плодоношення буває в кінці травня і на початку червня. Надалі плодоношення не таке потужне. Той, хто зуміє через погодні ознаки зловити першу хвилю білого гриба дубової форми, збере більше, ніж за решту часу до осені.

Ялинові білі їстівні гриби (Boletus edulis f. Edulis)

Ялинові білі їстівні гриби (Boletus edulis f. Edulis) з фото і описом

Гриб Boletus edulis f. edulis їстівний. Капелюшок до 30 см, матовий, у вологу погоду слизовий, коричнево-бурий зі світлими і темними ділянками. Колір капелюшка залежить від інтенсивності освітлення. Шкірочка не знімається. Трубчастий шар білий, потім жовто-зелений, легко відділяється від м’якоті. Ніжка біла. М’якоть щільна, біла з приємним грибним запахом без яскраво вираженого смаку. На зрізі колір не змінюється.

Зростає в ялинових лісах (утворює мікоризу з ялиною) або в змішаних лісах при наявності ялини. Найчастіше гриби з’являються поблизу галявин і доріг. Там світліше, ніж усередині ялинового лісу. Плодоносить з червня по жовтень. Білі гриби, зібрані в червневу хвилю, називають «колосовиками».

За смаком саме цей гриб перевершує не тільки інші різновиди білого гриба, а й інші зростаючі в наших широтах гриби.

Соснові білі їстівні гриби (Boletus edulis f. Pinicola)

Соснові білі їстівні гриби (Boletus edulis f. Pinicola) з фото і назвами

Гриб Boletus edulis f. pinicola їстівний. Капелюшок до 25 см, матовий, зморшкуватий у вологу погоду, слизовий темно-коричневий або червоно-коричневий, іноді з фіолетовим відтінком. Шкірочка не знімається. Безпосередньо під шкіркою шар червоної м’якоті. Трубчастий шар білий або жовтий, потім жовто-зелений, легко відділяється від м’якоті. Ніжка жовтувата або червонувато-жовта, іноді покрита червоно-коричневою сіточкою. М’якоть щільна, біла, з приємним грибним запахом без яскраво вираженого смаку, на зрізі іноді слабо синіє.

Зростає в соснових лісах (утворює мікоризу з сосною) на мішаних і у вересових борах. Віддає перевагу піщаним грунтам з товстою лісовою підстилкою із соснових голок. За деякими відомостями утворює мікоризу ще й з дубом, буком та іншими деревами. Плодоносить не рясно, з серпня по жовтень.

Відео: Як розрізнити білий гриб від інших грибів

На цьому наша стаття «Білі їстівні гриби з детальним описом, характеристикою та фото» підійшла до кінця. Ще більше корисних порад для свого городу ви можете прочитати на нашому сайті. Нехай щастить і до нових зустрічей!