Чорна смородина, протерта з цукром — покроковий рецепт з фото на зиму
Покроковий рецепт перетертої смородини з сахаром
Не тільки дуже смачний, але і один з найкорисніших і простих у приготуванні припасів на зиму — це смородина перетерта з цукром. Адже це холодне варення, на відміну від традиційного, не треба довго варити, тобто піддавати термообробці, в процесі якої руйнується велика частина вітамінів. Ну, а кому все-таки більше до смаку варений десерт, щоб він вийшов більш корисним, рекомендуємо готувати варення п’ятихвилинка, яке вариться мінімум часу, за рахунок чого в ньому максимум користі.
Як перебирати ягоди, і чи потрібно їх сушити?
Як ми вже відзначили, головною перевагою приготування червоної і чорної смородини, протертої з цукром, і варення п’ятихвилинка є відсутність тривалої термічної обробки. Однак це і серйозний недолік даних способів заготовки ягоди, особливо для тривалого зберігання. Ягода, перетерта з цукром, залишається свіжою. При недотриманні нюансів приготування і зберігання заготовки швидко зіпсуються. Тому дотримуйтеся всіх правил і рекомендацій, наведених нижче.
Для початку перебираємо ягоди. Підійти до цього треба дуже відповідально. Ніяк не можна допустити, щоб хоч одна гнила або роздавлена ягода, а також будь-яке сміття потрапило в готуюче варення. Адже якщо в заготовки потрапить «носій» мікробів або бактерій, вони незабаром можуть зіпсуватися. Потім ненадовго замочуємо відібрану ягоду. А потім спочатку миємо її і тільки після цього обриваємо у неї все хвостики (плодоніжки). У червоної смородини видаляємо ще і гілочки.
Рекомендуємо переглянути: Як варити варення з смородини
Далі смородину слід просушити. Призначену для перетирання з цукром особливо добре. В ідеалі вона повинна бути абсолютно сухою. Волога у варенні зі смородини, яке готується холодним способом, абсолютно ні до чого. Вона сприятиме створенню в заготівлі сприятливого для життєдіяльності і розвитку мікробів середовища. А це вплине на тривалість зберігання.
Рецепт приготування холодного варення і п’ятихвилинки
Потім ягоди треба подрібнити, перетерти. Для варення п’ятихвилинка їх зазвичай залишають цілими. Найкращий, але і найбільш трудомісткий спосіб перетерти смородину — з використанням дерев’яної ложки і сита. Отримана в результаті маса буде ніжною, так як в неї не опаде шкурка і насіння ягід. Закидаємо смородину в сито і перетираємо її над емальованим посудом дерев’яною ложкою. Простіші і швидкі способи перетерти ягоди — це скористатися м’ясорубкою або блендером.
Далі готуємо варення (холодне або п’ятихвилинка) в емальованому посуді за обраним рецептом. Причому і чорну, і червону смородину, протерту з цукром, робимо по одним і тим же рецептам. Варення п’ятихвилинка з цих ягід теж. При необхідності треба тільки врахувати, що червона смородина кисліше чорної, і відповідно підкорегувати кількість цукру, пропоновану в рецепті, в більшу або меншу сторону. У загальному випадку подальше приготування холодного варення полягає в додаванні до перетертої ягоди цукру, який потім ретельно з нею перемішується.
Цукор в цьому виді заготовки є не тільки підсолодувачем, але і консервантом. Тому не забуваємо, що від його кількості залежить не тільки смак, але і тривалість зберігання варення.
У наведених далі рецептах вказані приблизні терміни і рекомендації для зберігання (в залежності від обсягу використовуваного цукру). Потім готове варення (холодне або п’ятихвилинка) розкладаємо по банках (краще ємністю 0,5-1 л.), які обов’язково повинні бути перед цим ретельно вимиті, простерилізовані, а потім просушені. Кришки для закривання теж треба підготувати аналогічним чином. Чим закупорювати перетерту з цукром ягоду і що з нею робити далі, описано в пропонованих рецептах.
Десерт п’ятихвилинку розливаємо і відразу закручуємо ще гарячим, тільки знятим з плити. А потім, перевернувши кришкою вниз, встановлюємо його на розстелену в будь-якій кімнаті на підлозі щільну і бажано теплу річ, а зверху укутуємо такою ж. Потім остигнуту до температури приміщення п’ятихвилинку переносимо в місце, призначене для тривалого зберігання: льох, підвал або холодильник, якщо в ньому є місце.
У запропонованих далі рецептах холодне варення і п’ятихвилинка готуються тільки зі смородини. Але можна додати і іншу ягоду. Її теж треба буде ретельно підготувати (перебрати і помити), а якщо перетирати, то разом зі смородиною. Кількість цукру в рецепті залишаємо тою ж, а ягід — тоді буде загальним.
Відео: Як приготувати варення з чорної смородини без термічної обробки
Рецепти протертої смородини змішаної з цукром
Співвідношення ягід до цукру може бути будь-яким. Воно підбирається, виходячи з того, наскільки кислою виявилася консервуюча смородина, і за власними уподобаннями до ступеня солодощі варення. Нижче запропоновані 3 основних, можна сказати базових, варіанти приготування холодного смородинового десерту, які практично охоплюють весь спектр смаків до солодкого. При необхідності їх завжди можна підкоригувати.
Рецепт, який вважається класичним. Будуть потрібні:
- ягоди — 1 кг;
- цукор — 1,2-1,5 кг.
Підготовлені ягоди смородини перетираємо, а потім засипаємо цукром. Потім все ретельно перемішуємо, після чого смородиновий-цукрову масу накриваємо чимось і ставимо на одну добу в холодильник. За час перебування варення в холодильнику його треба буде ретельно перемішати 2-3 рази. Навіщо це треба? За добу цукор повністю розчиниться і буде перемішаний з соком, що виділився, а також оживляти перетерті ягоди. А це дозволить згодом під час зберігання уникнути бродіння.
Потім розкладаємо перетерту з цукром ягоду по підготовленим банкам, і якщо хочемо, щоб це варення простояло довше, обов’язково його закупорюємо металевими кришками, а зберігаємо тільки в призначеному для тривалого зберігання місці, включаючи холодильник. У цьому випадку термін зберігання корисного десерту досягає 6 місяців і більше.
Рецепт з співвідношенням смородини до цукру 1: 2. Корисне варення виходить солодким, для деяких до нудотності, але зато зберігається набагато довше. Цей рецепт відмінно підходить для заготівлі свіжої смородини з цукром на зиму. Будуть потрібні:
- ягоди — 1 кг;
- цукор — 2 кг.
Підготовлену смородину перетираємо, засипаємо терті ягоди цукром. Потім все ретельно перемішуємо, після чого смородиново-цукрову масу відразу розкладаємо по банках. Їх досить закупорити щільно, пластиковими або металевими кришками, тому що в цьому холодному варенні багато цукру. Корисний десерт, приготований за цим рецептом, не заграє, і його можна зберігати просто в прохолодному затемненому місці. Але якщо ми хочемо, щоб він простояв рік або довше, то краще його закрити кришками і відправити зберігатися в холодильник, льох, підвал.
Рецепт приготування кисленького і самого корисного холодного варення зі смородини
Будуть потрібні:
- ягоди — 1 кг;
- цукор — 0,2-0,5 кг.
Підготовлені ягоди перетираємо, а потім засипаємо майже всім цукром (трохи залишаємо). Потім все ретельно перемішуємо, після чого смородиново-цукрову масу розкладаємо по пластиковим контейнерам. Присипаємо варення зверху цукром, закриваємо кришками, що йдуть в комплекті з контейнерами, і ставимо зберігатися в морозильну камеру. Там перетерта смородина буде зберігатися дуже довго, але краще її з’їсти протягом року.
Відео: Рецепт приготування варення п’ятихвилинка з чорної смородини
Як із смородини зварити п’ятихвилинку
Варка варення під назвою п’ятихвилинка займе не набагато більше часу, ніж приготування попередніх варіантів з перетертої ягоди. Зате вийде заготовка, яка одночасно мало відрізняється від холодного варення за кількістю вітамінів, що в ній містятьсяа від традиційного (довго варимо) — за смаком.
Для самого простого рецепту потрібні:
- ягоди — 1 кг;
- цукор — 1,5 кг;
- вода — 2/3 склянки.
Воду з цукром гріємо, помішуючи, до закіпання. Потім закидаємо в отриманий сироп ягоди. Гріємо все до закипання і потім варимо рівно 5 хвилин. Протягом всього часу варіння періодично помішувати варення. Все готово! Бажаємо Вам удачі в кулінарному мистецтві!
Залишайтеся з нашим сайтом «Сільське господарство і садівництво» і у Вас усе буде смачно та корисно.