Гарбузовий сік на зиму: покроковий рецепт приготування з фото

Як правильно і смачно приготувати корисний гарбузовий сік


Як приготувати гарбузовий сік на зиму в домашніх умовах з (цитрусовими) яблуками і апельсинами

Загальновизнаний факт, що гарбуз — дуже цінний плід, важко заперечити. Користь гарбуза не обговорюється, але користь гарбузового соку ще більше очевидна, ніж у самому гарбузі. Ті, у кого є можливість приготувати гарбузовий сік на зиму в домашніх умовах, знаючи про це, ніколи не упустять свого шансу.

Купити гарбуз проблеми не становить. Головне, знати, що купувати. Для цього треба їхати на ринок. У магазині вибору сортів немає.

Яка користь гарбузового соку

Користь гарбузового соку поширюється на всі області людського організму. Чи не панацея, звичайно, але дуже близько до того. Але особливо хочеться відзначити те, що гарбузовий сік має на чоловічу потенцію сильнішу дію, ніж той що у селери. Тому заготівля гарбузового соку на зиму — дуже вдале рішення.

Покупний сік, звичайно, можна пити. Але від тих вітамінів, корисних речовин і всього того, що в гарбузі містилося, в магазинному соку залишилося не так багато. Так — втамувати спрагу, і все.

Найсолодшим сортом гарбуза вважається Титан і Голіаф. Це найбільші і солодкі сорти в світі. Але вони занадто великі в зрілому вигляді. У нас поширені сорти Палов-Каду, Посмішка, Крихітка, Вітамінна.

Гарбузовий сік на зиму: покроковий рецепт з фото

Необхідно сказати декілька слів про правильну підготовку гарбуза до роботи. Від цього повністю залежить кінцевий результат. Ретельна промивка — плід все-таки городній, кругом земля і безліч різноманітної «радості». Спочатку промивка під проточкою. Потім, зручності ради, поділ плода навпіл.

Тільки після цього — видалення товстої, як правило шкіри. Зрізати шкіру потрібно невеликими «клаптями». Так буде зручніше і правильніше — відразу від кінця до кінця «стрічкою» шкіру не зрізати. Тримати гарбуз потрібно так, як зручно. Неважливо — вертикально або горизонтально. Важливий тільки кінцевий результат.

Рекомендуємо переглянути: Приготування варення з гарбуза

Далі слід обов’язкове видалення насіння — жодна страва з гарбуза не передбачає його використання. Видалили, промили, посушити, обсмажили, і — сидити. Їмо насіння, поки готується страва.

Гарбузовий сік не любить сторонні добавки. Прянощі тут не потрібні ні в якому разі — вони просто вб’ють натуральний смак гарбуза. Факультативно допускається додавати апельсини, лимони та яблука. Непогано гарбузовий сік поєднується з персиками, але це вже переводить його з розряду бюджетного в дорожчу категорію.



А далі залишається приступити власне до приготування чудової заготовки соку з гарбуза на зимовий період.

Як приготувати гарбузовий сік в домашніх умовах

Інградієнти для приготування соку з гарбуза на зиму:

  • гарбуз середнього розміру;
  • морквина — 500 г;
  • цукровий пісок — 300 г (розрахункові цифри «цукор — сік»: 5 столових ложок цукру на літр соку).

Насамперед необхідно правильно обробити гарбуз. Вимити, зачистити. Прибрати насіння і волокна. Знову промити. Відкласти в сторону. Моркву обробити, вимити, зачистити, ще раз промити. Нарізати підготовлені овочі довільною формою нарізки. Пропустити з через соковижималку або вичавити сік за допомогою м’ясорубки.

Далі свіжовичавлений сік перемістити в об’ємну тару. Помістити на плиту на середній вогонь. Цукровий пісок можна всипати в каструлю вже на цьому етапі, але можна зробити це пізніше. Головне, щоб цукор встиг розійтися повністю до моменту зняття соку з вогню. Проварити сік до моменту закипання. Тримати в режимі кипіння близько семи хвилин. Зняти готовий сік з плити. Перелити його в заздалегідь заготовлені стерилізовані ємкості. Закрутити кришками. Зберігається сік з гарбуза, приготований за цим рецептом, в будь-якому холодному місці з температурою не вище 4гр.С.

Як приготувати гарбузовий сік в домашніх умовах

Сік з гарбуза з цитрусовими — покроковий рецепт з фото

Інградієнти для приготування соку з гарбуза з цитрусовими:

  • гарбуз великий;
  • апельсини — 300 г;
  • лимони — 200 г;
  • лимонна кислота — 10 г;
  • вода фільтрована — стільки, скільки знадобиться, щоб залити гарбуз повністю;
  • цукор — 600 г.

Гарбуз вимити поролоновою губкою. Розрізати навпіл. Видалити насіння і волокна. Зрізати шкірку. Перерізати невеликим кубиком. Підготовлену м’якоть гарбуза промити. Перемістити в десятилітрову ємкість. Влити стільки води, скільки буде потрібно для того, щоб вона покрила гарбуз повністю. Перемістити ємкість на вогонь. На помірному вогні варити до повної м’якості.
Коли гарбуз буде готовий, ємкість зняти з вогню, відцідити рідину. М’якоть гарбуза перетворити в пюре за допомогою блендера або м’ясорубки.

Апельсини заодно з лимонами облити окропом. Витерти насухо. Коли цитрусові повністю обсохнуть, зняти з них цедру дрібною теркою. Потім обрізати шкірку і пробити м’якоть в блендері. Пробиту м’якоть разом з цедрою закласти в ємкість з пюре з гарбузової м’якоті. Додати в каструлю цукровий пісок і лимонку. Перемістити каструлю на плиту. Проварити до того моменту, коли цукор розійдеться повністю.

По закінченню приготування, якщо консистенція соку дуже густа, розбавити його фільтрованою водою. Пропорція на 3 літри соку — літр води. В окрему ємкість додайте сік і воду, перемістіть на вогонь і покіпятіть. У заздалегідь підготовлені простерилізовані банки перелийте сік, закрутіть кришками. Переверніть догори дном, накрийте пледом. Зберігати у темному, прохолодному місці.

Гарбузовий сік з яблуком і апельсином на зиму

Інградієнти для приготування гарбузового соку:

  • гарбуз — 2 кг;
  • яблука — 2 кг;
  • апельсини — 500 г;
  • цукровий пісок — 300 г;
  • лимонна кислота — за смаком.

Гарбуз обробити класичним способом. Нарізати великими скибочками. Перемістити в об’ємну каструлю. Влити 2 літри води. Перемістити на помірний вогонь. Закип’ятити і прикрутити вогонь. Готувати до повного розм’якшення продукту. Каструля повинна бути обов’язково накрита кришкою.

Гарбузовий сік з яблуком і апельсином на зиму

Поки готується гарбуз, необхідно вимити і обробити яблука. Після чого прогнати їх через соковижималку.
Апельсини вимити, обробити, зачистити. Також прогнати через соковижималку. Цедру можна попередньо зняти, щоб додати в сік. Це цікаво тим, хто сполюбляє сік з невеликою часткою гіркоти. Гарбуз прийняти з плити та остудити. Перетерти крізь сито, рідину відцідити.

У великій каструлі з’єднати гарбуз, яблучний сік та цукровий пісок. Ретельно перемішати. Додати в отриману масу лимонну кислоту. Знову повернути каструлю на плиту. На помірному вогні прокип’ятити протягом десяти хвилин. Періодично прибирати піну, яка буде з’являтися на поверхні, так як яблучний сік був тільки що віджатий. За готовність зняти каструлю з плити. Гарячий сік розлити по простериліованим ємкостях і закрутити. Перевернути з ніг на голову та накрити пледом. Повністю остудити. Зберігання: темне, холодне місце, без доступу прямих сонячних променів.

Відео: Рецепт приготування соку з гарбуза на зиму

Приготований в домашніх умовах гарбузовий сік всю зиму буде постачати вас найціннішими вітамінами і мікроелементами! Залишайтеся з нашим сайтом «Сільське господарство і садівництво» і у Вас усе буде смачно та корисно.