Які корисні властивості опеньків нам знайомі і як їх використовувати

Опеньки – користь і корисні властивості опеньків


Гриби опеньки та якими корисними властивостями вони володіють

Популярним і при цьому смачним продуктом вважаються гриби опеньки, які дуже зручно додавати в різні страви в процесі приготування їжі. Особливо цінуються корисні властивості саме опеньків, адже завдяки високому вмісту вітамінів і мінеральних речовин вдається оздоровити організм. Знайти гриби вдасться поблизу старих пнів, саме завдяки своєму місцю розташування вони і отримали свою назву. Більшість грибників люблять опеньки, через те, що вони виростають купчасто і завжди в одному і тому ж місці. Розраховувати на урожай актуально з серпня і до листопада.

Гриби опеньки – в чому їх харчова цінність

Гриби опеньки – в чому їх харчова цінність

Завдяки унікальному складу опеньків, їх активно використовують в кулінарії. Гриби можна засолити, засушити або просто зварити. Вживати інгредієнт в їжу актуально і для тих, хто мріє схуднути. Калорійність опеньків становить 17 ккал на 100 г. Гриби опеньки складаються з великої кількості білка, який добре засвоюється організмом (2.2 г в 100 г).

Літні опеньки містять високу кількість вітаміну B1. В основу продукту входять також вітаміни C, B1, E, PP. Також входять до складу цинк і мідь, які позитивно впливають на кровообіг людини. За кількістю кальцію і фосфору, опеньки фактично не поступаються рибі. Позитивно на організмі людини позначаються і такі мікроелементи, які входять до складу: натрій, залізо і магній.

Сушені опеньки містять білка в 2 рази більше, ніж яловичина. Якщо вживати 100 г грибів в день, то вийде збагатити організм добовою нормою вітаміну B1 і С.

Свіжі гриби опеньки

Свіжі гриби опеньки

Досить після збору грибів проварити їх у воді 30 хвилин для того, щоб уникнути отруєння. Після цього продукт можна вживати в їжу. Висока харчова цінність опеньків дозволяє комплексно оздоровити організм. Свіжі гриби позитивно впливають на здоров’я людини, так як:



  1. Підвищують захисні властивості імунної системи, завдяки аскорбіновій кислоті, що входить до їх складу. Компонент благотворно відображається на стані судин, виводить токсини і загоює ранки на шкірі.
  2. Добре впливають на стан серця, через калій і магній, що в них міститься.
  3. Зміцнюють волосся, нігті і мають позитивну дію на стан шкірного покриву завдяки вітаміну B2.
  4. Проводять легкий послаблюючий ефект, що корисно для тих, хто страждає запорами.
  5. Позитивно впливають на роботу щитовидної залози і сприяють утворенню гемоглобіну, що корисно для тих, хто страждає анемією.
  6. Корисні властивості опеньків для хворих, які страждають на атеросклероз і цукровий діабет.

Дослідження довели той факт, що регулярне включення грибів в раціон перешкоджає утворення ракових пухлин. Осінні опеньки активно використовуються в процесі виготовлення білкового хліба, корисного для хворих на цукровий діабет.

Радимо прочитати: Їстівні гриби опеньки: характеристика, опис та види з фото

Сушені гриби опеньки

Сушені гриби опеньки

Зберігати продукт в засушеному вигляді набагато простіше, так як у подібному вигляді обробки, гриб зменшується в розмірах. Унікальні особливості грибів зберігаються так само, як смак і аромат. У засушених опеньків корисних властивостей набагато більше, ніж в маринованих грибах. Вміст білка і калорійність грибів в сушеному вигляді значно зростає, ніж у випадку зі свіжими опеньками. Активно використовуються засушені гриби при боротьбі з запорами.

Корисні властивості маринованих опеньків

Корисні властивості маринованих опеньків

Поживних речовин в цьому виді грибів набагато менше, ніж у свіжих грибах. Найбільше мариновані опеньки цінують за їх приємний смак і консистенцію. Позитивно на роботу шлунково-кишкового тракту впливає слиз, який виділяють грибочки. Цікавим є той факт, що через те, що до складу входять оцтова кислота, спеції і сіль, продукт не рекомендується вживати при наявності проблем зі шлунком.

Заморожені опеньки

Заморожені опеньки

Багато хто не знає, чим корисні гриби опеньки в замороженому вигляді. Вважається, що саме цей тип зберігання дозволяє зберегти максимальну кількість корисних речовин. В процесі заморозки грибів важливо враховувати всі основні правила, щоб вони зберегли свою харчову цінність.

Чим небезпечні гриби опеньки

Чим небезпечні гриби опеньки

Крім користі, опеньки також можуть завдати шкоди організму. Не рекомендується включати в раціон цей продукт людям, у яких є проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Дітям до 7 років також не слід давати опеньки. Якщо збирати опеньки в правильних місцях (далеко від автотрас) і правильно обробляти, то завдати шкоди організму буде набагато складніше.

Лікарі радять утриматися від вживання грибів також і в інших випадках:

  • вагітним жінкам і годуючим мамам;
  • при проблемах з травленням;
  • хворим з нирковою недостатністю;
  • пацієнтам при гіпертонії і з проблемами серця.

В процесі збору опеньків в лісі, потрібно враховувати їх зовнішній вигляд, щоб на столі не виявилися неїстівні екземпляри. Якщо ніжка гриба довше 6 см, тобто його небезпечно.

При правильному приготуванні та обробці опеньків, вдасться зберегти корисні для організму особливості продукту. Для того, щоб запобігти отруєнню грибами, слід обов’язково при варінні тримати їх у воді не менше 30 хвилин.

Відео: Корисні властивості осінніх опеньків

На цьому наша стаття «Гриби опеньки та якими корисними властивостями вони володіють» підійшла до кінця. Ще більше корисних порад для себе ви можете прочитати на нашому сайті. Нехай щастить і до нових зустрічей!