Ікра з гарбуза на зиму — рецепт приготування зі спеціями і майонезом + відео

Як швидко приготувати смачну ікру з гарбуза


Ікра з гарбуза на зиму - рецепт приготування гарбузової ікри з фото

Багато хто звик до «ікри заморської» баклажанної або кабачкової, однак таку заготовку можна робити і з інших овочів, зокрема, цікавою багатьом буде ікра з гарбуза на зиму.

Прості рецепти приготування ікри з гарбуза

Так, в гарячу пору заготовок — чим простіше, тим краще, і ми підтримаємо вас в цьому, запропонувавши найпростіші класичні рецепти. Перший з них потребує від вас наявності 1 гарбуза, 2 цибулин і 1 великого помідора, а також знадобляться сіль і перець, їх можна використовувати на свій смак. Для початку вимийте і очистіть гарбуз від шкірки, потім розріжте його та видаліть все насіння. Далі м’якоть слід порізати на невеликі кубики, приблизно зі стороною в 1 сантиметр, можна трохи більше. Далі вимийте помідор, почистіть цибулю, обидва овоча старанно подрібніть, можна навіть пропустити через м’ясорубку. Всю нарізку складіть в одну велику ємність. Відразу насипте туди ж сіль і перець, самостійно визначивши їх кількість, і все перемішайте.

консервована ікра з гарбуза на зиму своїми руками

Тепер запалюємо на плиті вогонь і зменшуємо його, наскільки можливо. Розміщуємо на конфорку ємність із заготівлею і накриваємо кришкою. Тушкувати треба близько 45-60 хвилин, періодично помішуючи. Про готовність продукту ви дізнаєтеся тільки знявши пробу і визначивши на смак. Незадовго до виключення газу під посудом з ікрою поставте скляну тару на водяну баню або в мікрохвильову піч для стерилізації. В окремій каструльці закип’ятіть чисту воду і занурте туди металеві кришки. Поки овочі гарячі, розкладіть заготовку по банкам і відразу закатайте. Охолоджувати слід в перевернутому вигляді під товстим ватною або вовняною ковдрою так, щоб не було доступу протягам. Зберігати краще в прохолодному місці, наприклад — в погребі.

Другий рецепт не поступається в простоті першому. Для нього вам потрібен тільки 1 кілограм м’якоті гарбуза (вже без шкірки), близько півкіло моркви і 4 великі цибулини. З додаткових компонентів: невелика кількість олії для смаження (будь-якої), 1 десертна ложка солі, 2 столові ложки 9% столового оцту (можна замінити яблучним), що ж стосується спецій, то перець і інші прянощі можна класти за смаком. Гарбуз наріжте маленьким кубиками, моркву і цибулю почистіть і теж добре подрібніть, коренеплід — переважно за допомогою терки.

Щоб отримати 9% оцет, вам потрібно розбавити есенцію чистою водою в пропорції 1:7, причому кислоту треба вливати в воду, а не навпаки.

Прості рецепти приготування ікри з гарбуза

Тепер в глибокий посуд з кришкою, придатний для тушкування, налийте півсклянки води і висипте туди нарізку гарбуза, а потім, щільно закривши, поставте на маленький вогонь на 25 хвилин. У процесі готування не забувайте помішувати шматочки, щоб вони не пригоріли. Одночасно налийте в інший посуд олію і обсмажте на ній подрібнені цибулю і моркву, після чого пересипте туди ж гарбузове скибочки, стали на той час м’якими. Перемішуючи компоненти заготовки, додайте сіль і спеції, включаючи дрібно посічену свіжу зелень (це може бути базилік або коріандр). Потім готуйте ще близько 25 хвилин, після чого візьміть блендер і ретельно подрібніть овочеву масу. Кип’ятіть ще близько 3 хвилин, і можна перекладати ікру в стерилізовану тару, закатувати, охолоджувати і прибирати в домашній льох.



Готуємо консервацію з мускатного гарбуза на зиму

Наступний спосіб поповнити запаси оригінальною заготівлею поєднує в собі досить багато інгредієнтів. Вам будуть потрібні на 1,5 кіло мускатною гарбуза 0,6 кілограма помідорів, 250 грамів болгарського перцю, 2 великі цибулини, 4-5 зубчиків часнику, 70 грамів кореня селери і 2 чайні ложки подрібненого мускатного горіха. Також тримайте під рукою трохи соняшникової олії (або будь-яку іншу рослинну), а також сіль, мелений чорний перець. Вимивши і очистивши від шкірки гарбуз, нарізаємо його маленькими скибочками. Інші овочі також потрібно добре помити і нарізати, болгарський перець попередньо очистіть від насіння, а цибулю і часник — від лушпиння. З кореня селери зішкребіть зовнішній шар.

Всі овочі слід викласти одним рівним шаром на застелений харчовою фольгою і змащений олією лист і посипати приправами. Тепер запаліть духовку, прикрийте її, щоб добре нагрілася (не більше 200 градусів), а потім засуньте заготовку на деко і залиште запікатися на 40 хвилин. Коли овочі будуть готові, складіть їх в блендер і ретельно подрібніть в однорідну масу, додавши при цьому сіль. Тепер, поки заготівля ще гаряча, її слід розкласти по стерилізованим банкам, прикрити кришками і бланшувати 10 хвилин в каструлі з невеликою кількістю води, підклавши складений рушник або дерев’яну решіточку. Потім загорніть, остудіть і зберігайте в холоді.

Відео: Гарбузова ікра на зиму своїми руками — швидкий та легкий рецепт

Як приготувати ікру з гарбуза з додаванням майонезу

Наступні два рецепта можуть здатися комусь дивними, оскільки в них додається швидкопсувний майонез, однак таку консервацію можна зберігати досить довго, якщо додати оцет. Отже, вам потрібно підготувати на 2 кіло гарбуза 1 кілограм кабачків, 500 грамів цибулі і вполовину менше — томатної пасти. Ще знадобиться 250 грамів майонезу і 100 мілілітрів олії, 2 столові ложки оцту і вдвічі менше солі, 2 лаврових листки, близько 2,5 грамів меленого чорного перцю і трохи цукру (за смаком). Всі овочі слід вимити і почистити, з гарбуза при цьому прибираються насіння. Потім ріжемо все на дрібні шматочки, після чого перетворюємо в однорідну масу за допомогою блендера або м’ясорубки.

Тепер додаємо в отриману масу майонез і томатну пасту, влийте олію і поставте на маленький вогонь тушкуватися під кришкою. При цьому потрібно обов’язково регулярно помішувати заготовку, щоб маса не пригорала до дна і стінок посуду. Після 1 години готування засипте в ікру сіль, спеції і цукор. Далі тушкуйте ще протягом 1 години, продовжуючи помішувати. Коли закінчиться 50 хвилин другого етапу варіння, додайте лавровий лист і влийте оцет, після чого на самому маленькому вогні томіть  заготовку 10 хвилин і вимикайте. У заздалегідь підготовлені стерилізовані банки перекладіть отриману ікру, витягнувши в процесі заповнення тари лаврове листя. Закатайте, остудіть і зберігайте в холодному місці.

Як приготувати ікру з гарбуза з додаванням майонезу

Другий рецепт дуже схожий на попередній, але ікра з гарбуза, яка заготовляється на зиму, все-таки буде трохи іншою. Отже, спочатку все те ж саме: 2 кілограми гарбуза, в 2 рази менше кабачків і півкіло цибулі. Але крім того вам знадобляться 500 грамів моркви і вполовину менше помідорів. На завершення знову схожа кількість компонентів: 100 мілілітрів олії, чверть літра майонезу, 1 столова ложка солі, вдвічі більше оцту, цукру і меленого чорного перцю за смаком. Овочі потрібно вимити. Гарбуз і кабачки почистити від шкірки (а гарбуз — ще й від насіння), моркву очистити  від шкірки, цибулю — очистити від лушпиння. Помідори потрібно ненадовго опустити в окріп, а потім в холодну воду, щоб з них можна було легко зняти шкірку.

Радимо прочитати: Закрутки салатів: Рецепти з фото

Для початку наріжте гарбуз, кабачки, моркву і цибулю на дрібні шматочки, коренеплоди можна взагалі пропустити через терку. Всю нарізку помістіть на сковороду, куди попередньо наливається олія, і обсмажте, поки овочі не почнуть отримувати золотистий колір. Тепер обсмажені овочі слід висипати в блендер і ретельно подрібнити до отримання однорідної маси. Помідори добре розімніть виделкою або ж пропустіть через м’ясорубку (можна знову ж таки скористатися блендером), потім змішайте з овочевою пастою. Додайте сіль, цукор, перець і майонез, все перемішайте і поставте ємність із заготівлею на маленький вогонь. Тушкуйте, накривши кришкою і лише періодично помішуючи, не менше 1,5 годин, потім розкладіть по стерилізованим банкам і закатайте ошпареними в окропі кришками. Остуджена ікра з гарбуза на зиму забирається в прохолодне місце.

Ікра з гарбуза в мультиварці

Цей спосіб може дуже сильно полегшити вам завдання. Для нього на кожні 800 грамів очищеного гарбуза вам потрібно підготувати 1 цибулину, 1 стручок солодкого болгарського перцю. Також майте під рукою 40 грамів олії, 50 грамів томатної пасти, стільки ж кетчупу, 3 зубчики часнику і 30 мілілітрів оцту. Сіль, цукор і перець, а також інші спеції і прянощі слід додавати за смаком, виходячи із загального обсягу заготівлі.

Ікра з гарбуза в мультиварці

Для початку всі овочі потрібно вимити і почистити, зокрема, болгарський перець і гарбуз від насіння. Потім поріжте цибулину якомога дрібніше і обсмажте до золотистого кольору в чаші мультиварки, куди для цього заливається олія, запустивши режим «Жарка». Тепер потрібно нашаткувати болгарський перець тонкою соломкою і закинути в чашу, перемішавши з цибулею. Продовжуйте обсмажувати в тому ж режимі ще 5 хвилин. За цей час порізати гарбуз на маленькі кубики і закиньте до овочів, які смажаться, після чого закрийте мультиварку і поставте режим «Тушкування», виставивши таймер на 30 хвилин.

Відео: Ікра з гарбуза — покроковий кулінарний рецепт на зиму

Після закінчення часу залийте кетчуп і томатну пасту, сіль, цукор, перець і інші спеції, які вам подобаються в заготовках. Виставте режим «Тушкування» ще на 10 хвилин. Бажано час від часу відкривати кришку чаші і помішувати гарбузову ікру, щоб нічого не підгоріло.  Одержаний продукт за допомогою блендера переробіть до стану пюре, додавши при цьому оцет і дрібно нарізаний часник. Поки заготівля гаряча, розкладіть по банках, бланшуйте 10 хвилин і закатайте. Як  інші інгредієнти, можна додати дрібно порізані листочки м’яти, це додасть консервації пікантний смак.

На завершення можна сказати, що ікра з гарбуза на зиму в домашніх умовах готується дуже легко. Також радимо вам відвідати нашу рубрику рецепти і консервація. В ній ви знайдете багато цікавих та незвичайних рецептів. Нехай щастить!