Інкубація курячих яєць в домашніх умовах

Інкубація яєць курячих в домашних условиях


Інкубація курячих яєць в домашніх умовах - режим та терміни інкубації

Штучне вирощування молодняка допомагає цілий домагатися потрібної кількості особин. Інкубація курячих яєць також дозволяє не залежати від насідок. Останні кілька днів після насиджування припиняють нести яйця, ніж знижують продуктивність. Висновок пташенят потрібно правильно організувати, створивши їм ідеальний мікроклімат.

Що необхідно знати для успішної інкубації

Інкубування відносять до складних технологічних процесів, де ключову роль відіграє дотримання температурного режиму і правильна вологість повітря.

Якщо під час інкубації курячих яєць температура буде занадто високою, то розвиток ембріонів прискориться. Однак на виході виводок вийде дрібним, «перегріті» курчата часто з’являються з незарослою пуповиною. Якщо температура буде нижче норми, пташенята вилупляться на добу пізніше, холод значно знизить їх рухливість. Серйозні відхилення від температурної норми загрожують ембріонам летальним результатом.

Читайте також: Інкубатор квочка детальна інструкція

З показниками вологості схожа ситуація. Сухе повітря призводить до втрати маси особин за рахунок збільшення параметрів повітряної камери, це небезпечно і передчасним прокльовом. Підвищена вологість навпаки веде до його затримки. Іноді у пташенят, які вилупилися в холоді шкіра і дзьоб приклеюються до шкаралупи.

У домашніх умовах при інкубації курячих яєць слід враховувати похибку в температурі побутових інкубаторів — вона не завжди однакова в усьому контейнері. Рівень вологості повітря можна підтримати за допомогою ванночок з теплою водою. Регулювання здійснюється за рахунок відкриття більшого або меншого ділянки судини з вологою. У невеликих інкубаторах вологість не піднімається вище 60-63%. Найчастіше висока температура поєднується зі зниженою вологістю, і навпаки.

Інкубація курячих яєць в домашніх умовах

Режим інкубації курячих яєць

Перед початком інкубації курячих яєць проводять спеціальний відбір. У сільському господарстві існують параметри на цей рахунок.

Маса і якість шкаралупи

За допомогою терезів до грама вираховують вагу яйця. Цей показник не має великого значення для м’ясного молодняка, де по масі яйця не відбраковуються. Інша ситуація зі шкаралупою. У особин з підвищеною мармуровістю шкаралупи — це світлі, темні розводи та плями на шкаралупі — ембріон розвивається гірше.

Виявлення дефектів овоскопом

Перевірений метод дослідження курячих яєць — це овоскопіювання. Прилад дозволяє розгледіти нарости, западини, тріщини або наявність пухирців на яйцях. Перераховані дефекти роблять вихідний матеріал непридатними для інкубації. Ніколи не кладіть у інкубатор яйце з тріщиною, через неї піде багато вологи, що зашкодить ембріону. Не годяться зразки з тріщиною, але якщо це особливо цінний екземпляр для фермера, їх іноді закладають тонкою смугою клею на крохмалі. Ембріон не зможе повноцінно розвиватися і в яйцях неправильної форми.

інкубація курячих яєць в домашних условиях



За допомогою приладу виявляють стан повітряної камери, по якій можна зрозуміти свіжість яйця. Освітивши його в районі тупого кінця, Ви побачите пляму, яка трохи темніше іншого вмісту. Чим менше повітряна камера — тим молодше яйце; старі ж (з великою камерою) відстають у розвитку при інкубації. Якщо при повороті жовток різко зміщується в один кінець, то це говорить про порваний накатник (халазе), і потребує відбракування.

Дезінфекція курячих яєць

Від бруду яйця очищають змоченою в розчині марганцівки дрантям. Потім їх дезінфікують. Якщо мова йде про великі партії, то використовують пар формальдегіду 25-30 мл. речовини розбавляють таким же об’ємом води. Після цього додають 30 мг марганцевокислого калію. Отриманого вистачить на кубічний метр інкубатора. Посудину з розчином швидко поміщають в дезінфекційну камеру з яйцями. Відбувається бурхлива реакція — її результатом стає виділення їдкого газу — формальдегіду. Для камери підійде ящик, який щільно закривається або шафа без щілин. Обробка триває до півгодини. Існує волога дезінфекція. Її проводять 25-30% хлорним вапном. На літр води беруть 15-20 г речовини. Яйця за пару годин до закладки поміщають на 3 хвилини в даний розчин.

Зберігання інкубаційних яєць

Яйця для інкубації зберігають у вертикальному положенні, тупим кінцем вгору. Їм потрібно чисте приміщення, з температурою 18 ° С. Якщо вони будуть знаходитися в приміщенні тривалий час, температуру знижують. Другий показник — вологість повітря, вона не повинна опускатися нижче 80%. Максимальний час зберігання становить — 6 діб. Вважається, що кращі показники у тих, що перед закладкою пролежали не довше ніж 2 днів.

Закладка яєць

Інкубацію курячих яєць починають з закладки, інструкції по ній наступні. Це можна робити без урахування часу доби, хоча деякі фермери радять закладати яйця ввечері. Яйця, які зберігалися в прохолодній температурі перед відправкою в інкубатор на кілька годин переносять в тепле приміщення. З великих яєць пізніше виводиться молодняк, тому їх закладають першими. Через шість годин — середні, через такий же час — дрібні. Завдяки цьому до прокльову курчата підходять одночасно. В ідеалі для інкубування не відбирають занадто великі і дрібні яйця. Однак на практиці через розмір вони не відбраковуються.

Стадії інкубації і температурні режими

Інкубацію традиційно ділять на чотири періоди.

  • Перший часовий відрізок триває тиждень.
  • Наступні чотири дні — другий етап.
  • Третій триває з 12-го дня до того моменту, коли чути перший писк ще не вилуплених пташенят.
  • Фінальний етап закінчується прокльовом пташенятами шкаралупи.

Що необхідно знати для успішної інкубації

Інкубація курячих яєць таблиця

ПеріодСроки овоскопіруванняВологістьТемператураПоворот
1після 6 дняНе меньше 50% до 18 дняНа сухом — 37,6 °С

На вологом — 29 °С

кожну годину
2після 11 дня
3після 18 дня
4Поетапно довести до 78-80%На сухом — 37,2 °С

На вологом — 31 °С

не потрібен

Яйця перед укладанням в лотки інкубатора нагрівають до +25 ° С (кімнатна температура).

  • У перші 18 діб в інкубаторі для курячих яєць виставляється температурний режим в розмірі +37,6 ° С. Вологість не повинна бути менше 50%. Поворот яєць здійснюють щогодини. У природних умовах це б робила курка. Деякі моделі інкубаторів включають в себе функцію повороту.
  • Якщо Ви все-таки робите це вручну, то дотримуйтесь рівний проміжок часу. Такі «маневри» необхідні, щоб уникнути приросту зародка до стінки яйця — це несе для нього загибель. Проводимо овоскопірування: Ви повинні побачити добре розвинену кровеносно-судинну сітку, яка охоплює 2/3 жовтка. Ембріон непомітний, так як знаходиться всередині жовтка в зародковій плазмі. Судини наповнені кров’ю. Зіпсовані яйця або ті що без зародка на цьому етапі видаляють з інкубатора.
  • У цей період ембріону для розвитку необхідний максимальний обсяг води. Сухе повітря здатне вбити майбутнього пташеня. У ці дні інкубації курячих яєць тіло ембріона вже досить великих розмірів, аллантоіс в гострому кінці яйця повинен замкнутися.
  • Третій етап проходить під егідою циркуляції повітря, так як починається активний обмін речовин і виникає підвищений газообмін. Продовжуємо стежити за розвитком ембріонів, просвічуючи їх. Після 18 дня Ви побачите, як весь простір усередині заповнене ембріоном, тіні не буде тільки в районі повітряної камери яйця, яка при відсутності аномалій займає 30% всього яйця, її кордони мають бути зігнуті бугром. З яєць вже може доноситися писк пташенят. Їх шиї витягуються у напрямку до тупого кінця яйця. Пташенята проривають повітряну камеру, а потім черга доходить до шкаралупи.
  • У фінальному періоді створюються умови для завершального періоду використання білка і жовтка, а також легкого прокльову. Температуру в інкубаторі для курячих яєць підтримують в районі 37,2 ° С, а вологість повітря поетапно доводять до 78-80%. Якщо модель інкубатора дозволяє, то вентиляцію ставлять на максимум, збільшують тепловіддачу. За добу інкубатор потрібно двічі провітрити. Тривалість процедури — 20 хвилин. Режим в цей період інкубації курячих яєць не передбачає перевертання. Яйця лежать на боці, між ними має бути максимально допустимий простір.

Стадії інкубації і температурні режими

  • Писк пташенят — показник їх самопочуття. Спокійний, монотонний, ніжний звук говорить про нормальний стан пташеня. Гучний і як би важкий писк служить сигналом того, що пташеняті холодно. Коли курча готове вилупитися, він розгортається проти годинникової стрілки всередині яйця і накльовує шкаралупу. Здорова особина вдарить великі шматки. Для того щоб її проломити, потрібно близько трьох ударів. Його голова знаходиться у тупого кінця, а шия — у гострого. Пташеня спирається на стінки своєю вагою, а потім прогинається і пробиває шкаралупу.

Терміни інкубації курячих яєць становлять від 20 до 21 дня. Партія пташенят виходить протягом доби. За прокльовом слідує відбір молодняку. Для розвитку вибирають курчат з сильними ногами і блискучим пухом, які активно рухаються, реагують на звуки. У здорових особин ясні, трохи опуклі очі, дзьоб короткий. Зверніть увагу на живіт, він повинен бути з м’якою пуповиною і не обвислим.

Читайте також: Інфрачервоний обігрів курятника

Незначно збільшений живіт, засохлий згусток крові в парі міліметрів на пуповині, злегка тьмяний пух, пух зі слабкою пігментацією — не підстава бракувати їх. Слабких курчат радять відразу ж умертвляти, тому що у них мало шансів стати життєздатними особинами. Молодняк, який вилупився тримають в інкубаторі, даючи можливість обсохнути, а потім переміщають в брудер.

Дивіться відео: Режим інкубації — овоскопірування в домашніх умовах без овоскопа

Під час інкубації головним завданням є створення правильного мікроклімату для ембріонів. Будь-то автоматизований інкубатор потрібно контролювати мінімум через кожні 8 годин. Навіть правильно виставивши необхідні параметри, Ви не застрахуєтеся від збоїв техніки. Висока смертність серед молодняку ​​найчастіше викликана двома причинами: низькою якістю самих яєць і недотриманням інкубаційного режиму.

На цьому все ми сподіваємося, що Ви зрозуміли, що інкубація курячих яєць в домашніх умовах не така вже й складна. Читайте наш сайт xpert.com.ua і розбирайтеся в птахівництві не гірше професіоналів.