Відрізняємо їстівні і отруйні опеньки: характеристика, опис та види з фото

Як розрізняти їстівні і отруйні опеньки


Їстівні і несправжні опеньки: як не потрапити в небезпечну пастку

Лісові гриби повсюдно привертають до себе особливу увагу шанувальників оригінальної їжі, адже їх можна варити, смажити, маринувати, солити і сушити. На жаль, в природі існують їстівні і несправжні опеньки, які нерідко потрапляють в кошик до недосвідчених грибників. Перед тим, як вийти в ліс, було б мудро ближче познайомитися з опеньками, які виростають на території, де ми живемо.

Основні симптоми отруєння неїстівними опеньками наступають через кілька годин після їх вживання. Різкий головний біль, нудота, запаморочення, спазми кишечника сигналізують про виниклу проблему.

Їстівні і несправжні опеньки: критерії та відмінності

Їстівні і несправжні опеньки: критерії відмінності

Кому не подобається відправлятися в ліс за грибами і через кілька годин набрати повний кошик або відро? Саме так йде справа з опеньками. Адже вони ростуть величезними сім’ями по кілька десятків штук, розташувавшись на невеликій території. Щоб похід закінчився успішно, кожному важливо знати, як відрізнити їстівні опеньки від несправжніх. В іншому випадку радість може змінитися гіркотою харчового отруєння.

Спочатку розглянемо їстівні і несравжні опеньки. А потім, знімемо «маску» з помилкових опеньків, які хочуть потрапити до вас в кошик до недосвідчених грибників. Фахівці радять звернути увагу на кілька критеріїв, які допомагають помітити небезпечні відмінності між їстівними і несправжніми опеньками:

Відрізняємо їстівні і отруйні опеньки: характеристика, опис та види з фото

  • Аромат. Якщо при зборі лісових дарів з’являються сумніви, то можна понюхати капелюшок плода, щоб вдихнути його запах. Їстівний гриб має приємний аромат, а «імітаторам» притаманні нотки гнилого грунту.
  • Ніжка. Молоді опеньки мають ніжку, яку прикрашає плівкова «спідничка». Вона знаходиться поруч з капелюшком. Гриби, схожі на опеньки, такої «прикраси» не мають.
  • Колір пластинок. У їстівних грибів вони забарвлені в жовтуватий або кремовий колір. Несправжні опеньки можуть похвалитися яскраво-жовтим, оливковим або земляним відтінком.
  • Зовнішня текстура капелюшка. У молодих їстівних опеньків поверхня капелюшка нерідко буває лускатою. Помилкові гриби відрізняються гладкою поверхнею.
  • Забарвлення поверхні гриба. Опеньки їстівні мають світло-коричневе забарвлення капелюшків. Гриби «імітатори» відрізняються більш ошатними відтінками: яскравий колір сірки або червоної цегли.

Безумовно, всі ці критерії дуже важливі, але якщо після дослідження сумніви залишаються, застосовуємо головний принцип: «Не впевнений — не бери!».

Недосвідченим грибникам не слід відправлятися за опеньками в поодинці. Слушна порада фахівця допоможе не потрапити в пастку жадібності, а брати тільки їстівні гриби.

Особливості улюблених осінніх грибів

Щоб навчитися розрізняти їстівні і несправжні опеньки один від одного, важливо добре розбиратися в особливостях зростання цих рослин. Як відомо, в природі налічується чимало різних видів опеньків. Але всіх їх об’єднують загальні показники цих милих грибочків. Виходить, що недостатньо знати, як виглядають опеньки з боку. Важливо ближче з ними познайомитися.



Їстівні гриби найчастіше виростають великими групами поряд з пнями або на виступаючому з ґрунту корінні дерев. Коли вони тільки витикаются з м’якого лісового грунту, їх прикрашає напівкругла шапочка. У більш дорослих екземплярів вона повністю змінює форму. Тепер вона більше схожа на широку тарілку, перевернуту догори дном.

Особливості улюблених осінніх грибів

Роздивляючись на фото їстівні і несправжні опеньки, можна помітити відмінності в забарвленні і розмірі капелюшків. Це можуть бути такі відтінки:

  • помаранчевий;
  • іржаво-жовтий;
  • коричневий;
  • медово-жовтий.

Діаметр шапочки сягає до 10 см. Зовнішня її частина покрита лусочками, які з часом частково зникають. Тильні пластинки капелюшка у молодих опеньків зазвичай світлі. У зрілих екземплярів вони забарвлені в бурий або жовтуватий колір.

Якщо уважно розглянути ніжки їстівних грибів, то можна помітити, що вони порожні всередині. До того ж, їх прикрашає кільце, яке утворилося із захисного покривала молодого гриба. М’якоть має світло-бурий колір, який не змінюється навіть при попаданні на неї води.

Ворога краще знати в обличчя: отруйні опеньки

Ворога краще знати в обличчя: отруйні опеньки

З настанням осені, коли сонечко ще балує людей своїми теплими променями, багато хто вирушає до лісу за грибами. Особливо привабливо виглядають місця з поваленими деревами або невисокими пнями, вкритими безліччю симпатичних грибочків. Але щоб не нарватися на замаскованих «ворогів», варто ближче познайомитися з помилковими опеньками. Як відрізнити їх від їстівних родичів і не покласти ненавмисно в кошик, а потім на стіл? Розглянемо деякі види таких неїстівних варіантів.

Недосвідченим шанувальникам лісових дарів слід враховувати, що несправжні опеньки можуть виростати по сусідству з їстівними екземплярами такими ж дружними сімейками.

Цегляно-червоні їстівні опеньки

Цегляно-червоні їстівні опеньки

В кінці серпня на лісових галявинах серед старих пнів і повалених дерев великими групами виростає несправжній осінній опеньок. Фото допомагає побачити цього замаскованого «ворога» у всій красі. Найчастіше його опуклий капелюшок буває від 4 до 8 см в діаметрі. У зрілому вигляді він трохи розкривається, тим самим стаючи схожим, на своїх родичів. Кардинальна відмінність — цегляно-червоне забарвлення зовнішнього покриття капелюшка. М’якоть гриба має гіркуватий смак і блідо-жовтий колір.

Несправжні опеньки кандолля

Несправжні опеньки кандолля

Ці помилкові опеньки «селяться» великими сім’ями біля пнів і на корінні вікових листяних дерев. З’являються в кінці весни і плодоносять до початку вересня. Відмінна особливість молодих грибів цього виду — капелюшок у вигляді дзвону. Згодом він розкривається, ніби парасолька, на вершині якого красується опуклий горбок. Краї капелюшка цього замаскованого гриба обрамлені світлою бахромою, яка залишилася від захисного покривала. Її діаметр буває від 3 до 7 см. Забарвлення найчастіше жовто-коричневе, хоча і буває білуватого відтінку.

Сірчано-жовтий опеньок

Сірчано-жовтий опеньок

Цей осінній опеньок є воістину небезпечним двійником. Назва та фото гриба багато розповідають про нього. Як правило, сірчано-жовтий опеньок виростає на стовбурах, гілках, пнях і навколо листяних і хвойних дерев. Залежно від кліматичних умов, він активно плодоносить аж до перших жовтневих заморозків. При цьому розростається численними групами.

Його капелюшок, що нагадує дзвіночок, поступово перетворюється в «розкритий парасольку» і відрізняється таким забарвленням:

  • жовтим;
  • сірувато-жовтим;
  • жовто-бурим.

У центрі капелюшка спостерігається контрастне затемнення. Якщо такі опеньки потраплять на обідній стіл шанувальників лісових дарів, то результат може бути непоправним. Тому, знання того, чим небезпечні несправжні опеньки, допомагають триматися від них подалі.

Королівські опеньки

Королівські опеньки

Цей вид грибів по праву заслуговує на особливу увагу, оскільки є вишуканим делікатесом для шанувальників лісових дарів. Їстівні екземпляри мають широкий двіноподібний капелюшок іржаво-жовтого або оливкового кольору. Весь плід рясно вкритий бурими лусочками, що нагадують пластівці або витончені горбки. А м’якоть королівських опеньків забарвлена ​​в жовтий колір.

Найкраще збирати гриби, у яких слизові капелюшки, гладкі на дотик. Якщо плід має темний відтінок, значить він вже давно не молодий.

Радимо прочитати: Їстівні гриби опеньки: характеристика, опис та види з фото

Незважаючи на таку популярність, в природі зустрічаються і замасковані несправжні королівські опеньки. Нерідко вони ростуть на місцях старих згарищ або багать, які вже заросли травою. А м’якоть таких опеньків неприємно пахне, що є однією з характерних ознак цих отруйних грибів. Деякі з них в сезон дощів набувають слизового  вигляду, а також мають невелике число лусочок. З віком витончені капелюшки помилкових опеньків видозмінюються, що вказує на їх непридатність для харчування.

Відео: Вчимося розрізняти їстівні і несправжні опеньки

На цьому наша стаття «Їстівні і несправжні опеньки: як не потрапити в небезпечну пастку» підійшла до кінця. Ще більше корисних порад для свого городу ви можете прочитати на нашому сайті. Нехай щастить і до нових зустрічей!