Їстівні гриби опеньки: характеристика, опис та види з фото

Як розпізнати їстівні гриби опеньки


Їстівні опеньки: детальний опис з характеристикою та фото: Як розпізнати їстівні гриби опеньки

Серед лісових дарів складно обійти увагою їстівні опеньки, які відмінно підходять для маринування, приготування гарячих страв і холодних закусок. Існують і псевдо-опеньки — про них в матеріалі розповідається коротко, інформація представлена ​​для успішного розпізнавання в лісі. А подані на фото їстівні опеньки дозволять уникнути фатальної помилки, оскільки псевдо-види небезпечні не тільки для здоров’я, але і для життя людини.

Їстівні опеньки – основні характеристики

Також подивіться на їстівні опеньки на фото дуже уважно, оскільки в польових умовах порівнювати знайдені екземпляри буде ні з чим:

Їстівні опеньки – основні характеристики

Їстівні гриби опеньки: види з фото

Жовто-червоні їстівні опеньки з описом та характеристикою

Жовто-червоні їстівні опеньки з описом і характеристикою

Гриб їстівний. Жовто-червоні різновиди їстівних опеньків прикрашають оксамитові капелюшки 5-15 см в діаметрі, у молодих екземплярів напівсферичні, пізніше опуклі, м’ясисті, покриті червоними лусочками в молодому віці, суцільно червоні, пізніше з’являються жовті місця на краю капелюшки і там, куди не потрапляло світло через опале листя або гілочки. Капелюшки сухі, не слизові. Пластинки часті, жовті або золотисто-жовті. Ніжка циліндрична, довжиною 6-15 см, товщиною 1-2 см, жовто-червона, оксамитова.

Продовжити опис їстівних опеньків слід тим, що ростуть вони в змішаних і хвойних лісах на пнях, стовбурах і коренях хвойних дерев, на коренях сухих сосен. Плодоносять їстівні опеньки з липня по жовтень.

Отруйний двійник жовто-червоного опенька — сірчано-жовта рядовка (Tricholoba sulphureum) легко відрізняється забарвленням плодового тіла і неприємним ацетиленовим запахом м’якоті.

Гриб трохи гірчить. Деякі фахівці радять його попередньо відварити перед приготуванням.

Сезонні їстівні опеньки: фото та опис їх видів

Подивіться сезонні види опеньків на фото, де представлені літній та осінній, зимовий опеньок:

Сезонні їстівні опеньки: фото і опис їх видів

Ці види грибів зустрічаються дуже часто, але тільки в певну пору року. Звідси й походять їх назви.

Сезонні гриби опеньки

Опеньок зимовий (Flammulina velutipes)

Опеньок зимовий (Flammulina velutipes)

Гриб їстівний. Капелюшки 2-8 см, молоді – дзвіночкоподібної форми або опуклі, потім розпростерті, клейкі, жовто-коричневі або іржаво-коричневі, знизу з частими біло-охряними або білими пластинками. Ніжки тонкі, оксамитові, без кільця, спочатку під колір капелюшка, які не дуже жорсткі, потім стають темно-коричневими або майже чорними і жорсткими. Головна ознака зимового опенька — жорстка оксамитова ніжка. Його плодове тіло виглядає вогняними плямами на тлі снігу. Гриб пристосувався плодоносити під час відлиг взимку. Можна спостерігати під мікроскопом, як при підвищенні температури вище нуля лопають клітини його міцелію, які виросли під час холодів.



Зростає на відмерлих і живих стовбурах дерев, а також на пнях верби, тополі, берези та липи. Іноді його можна знайти на хвойних деревах. Плодоносить з вересня по грудень. Іноді виростає навесні. Отруйних двійників не має. З зимового опенька варять супи, солять гарячим способом, маринують в банках.

Опеньок літній (Kuehneromyces mutabilis)

Опеньок літній (Kuehneromyces mutabilis)

Гриб їстівний. Капелюшки 3-8 см, спочатку напівкулясті і замкнуті, потім майже розкриті, гладкі, забарвлені від жовтого до жовто-коричневого з більш темним краєм. Пластинки блідо-глинисто-жовті, з віком стають іржаво-коричневими, у молодих грибочків закриті плівкою білого або жовтого кольору. Ніжка тверда, щільна, жовто-коричнева, 3-8 см завдовжки, 6-12 мм завтовшки з білуватим кільцем, покрита нижче кільця відстаючими лусочками. Споровий порошок іржаво-коричневий.

Радимо прочитати:  Білі гриби

Зростає на відмерлих стовбурах дерев, на пнях, іноді на землі, багатій на деревні залишки. З’являється літній опеньок в червні, іноді навіть в травні, плодоносить до вересня.

На опеньок літній походить отруйний гриб — Галерина облямована (Galerina marginata). У неї гриби значно дрібніші, кільце не явне, а ледь помітне, лусочки на ніжці білі і притиснуті. В заготовки і страви вживають тільки капелюшки, ніжки старих опеньків викидають або залишають в лісі під час збирання.

Опеньок осінній (Armillaria mellea)

Опеньок осінній (Armillaria mellea)

Гриб їстівний. Красиві, досить м’ясисті капелюшки 3-10 см, спочатку напівкулясті, потім опуклі, матові через дрібні лусочки, жовто-кремові, охристо-коричневі. Спочатку пластинки жовтувато-білі, приховані під покривалом. Потім пластинки стають охристими або бурими. Ніжки довжиною 5-10 см, товщиною 1-2 см, із залишками покривала у вигляді білого кільця під капелюшком. М’якоть в капелюшку білувата з приємним запахом.

У березовому лісі опеньок осінній захоплює велику територію. Грибниця розвивається в пнях і в ослаблених деревах, об’єднуючись за допомогою тяжів діаметром до 3 мм в єдиний організм. Ростуть великими зростками з серпня по листопад. Великий урожай буває один раз в три роки.

Сплутати опеньок осінній можна з неїстівним червоно-цегляним псевдо-опеньком (Hypholoma sublateritium), який відрізняється більш пізнім плодоносінням на тих же пнях і гіркою м’якоттю. Опеньок осінній вживають в їжу після термічної обробки або сушіння. Але він стає отруйним при холодному засолюванні.

 Лугові опеньки і їх їстівні види (з фото і описом)

 Лугові опеньки і їх їстівні види

Лугові опеньки — їстівні види, що застосовуються в кулінарії у вареному і консервованому вигляді.

Капелюшки 3-5 см, спочатку напівкулясті опуклі, потім розкриті з тупим горбиком, гладкі світло-охряні, іноді світло- червоні. Пластинки рідкі, у молодих грибів приросші, пізніше вільні, в сиру погоду охряні, в суху — кремово-білуваті. Капелюшок гриба не старіє, в суху погоду знічується, під час дощу відновлює пружність і піднімається на ніжці. Від цього у старих грибів край капелюшка кришиться, зверху видно кінчики пластинок. Ніжка висотою 3-10 см, тонка, оксамитова світло-охряного кольору, нижня частина охряна. М’якоть білувата, солодкувата зі слабким присмаком гвоздики. Запах приємний. Споровий порошок білий.

лугові опеньки

Зростає в траві на галявинах в лісі, на газоні. Утворює «відьомські кола». Плодоносить опеньок луговий з червня по жовтень. У суху погоду гриб не видно в траві. Отруйних двійників у опенька лугового немає.

Їстівні опеньки інших видів: їх вигляд та опис з фото

Необхідно знати, як виглядають їстівні опеньки, оскільки більшість з представлених видів мають отруйних псевдо-двійників.

Опеньок цибулеподібний (Armillaria bulbosa)

Опеньок цибулеподібний (Armillaria bulbosa)

Гриб їстівний. Красиві, досить м’ясисті капелюшки 3-10 см. Спочатку напівкулясті, потім опуклі, матові через дрібні лусочки, жовто-коричневі, іноді з червоним відтінком. Спочатку пластинки жовтувато-білі, приховані під покривалом. Потім пластинки стають охристими або бурими. Ніжки кольору капелюшка завдовжки 5-10 см, товщиною 1-2 см, із залишками покривала у вигляді білого кільця під капелюшком, з цибулеподібним потовщенням внизу. М’якоть в капелюшку білувата з приємним запахом.

Зростає в основному в березовому лісі, іноді в плодових садах та хвойних лісах. Зустрічається на старих пнях, на коренях пнів і дерев так, що, здається, що він росте на землі. Росте з серпня по жовтень зростками або поодинокими грибами. Сплутати цибуле подібний опеньок можна з неїстівним червоно-цегляним псевдо-опеньком (Hypholoma sublateritium), який відрізняється більш пізнім плодоношенням на тих же пнях і гіркою м’якоттю.

Опеньок цибулеподібний можна вживати в їжу після термічної обробки або сушіння. Отруйний при холодному засолюванні!

 Опеньок темний

 Опеньок темний

Гриб їстівний. Красиві, досить м’ясисті капелюшки 3-10 см, спочатку напівкулясті, потім опуклі, матові через темні лусочки, охристо-коричневі. Спочатку пластинки жовтувато-білі, приховані під покривалом. Потім вони стають охристими або бурими. Ніжки довжиною 5-10 см, товщиною 1-2 см, із залишками покривала у вигляді кільця з коричневим краєм під капелюшком. М’якоть в капелюшку білувата з приємним запахом.

У хвойному лісі опеньок темний захоплює велику територію. У швейцарських лісах знайдена грибниця площею 35 гектарів. Ростуть великими зростками з серпня по листопад. Великий урожай буває один раз в три роки.

Сплутати опеньок темний можна з неїстівним червоно-цегляним псевдо-опеньком (Hypholoma sublateritium), який відрізняється більш пізнім плодоносінням на тих же пнях і гіркою м’якоттю. Опеньок темний їстівний після термічної обробки або сушіння.

Відео: Як і де збирати гриби опеньки

На цьому наша стаття «Симбіоз грибів з рослинами і іншими організмами у природньому середовищі» підійшла до кінця. Ще більше корисних порад для свого городу ви можете прочитати на нашому сайті. Нехай щастить і до нових зустрічей!