Як правильно заморожувати овочі, гриби та ягоди на зиму

Заморозка овочів, грибів та зелені в морозильній камері на зиму в домашніх умовах


Які овочі, ягоди, гриби та зелень можна заморожувати в домашніх умовах для зберігання на зиму

 

 

Зміст !

Замороження — найлегший спосіб підготуватися до довгої зими і запастися свіжими вітамінами до весни. Заморожені продукти зберігають більше вітамінів, ніж консервовані або сушені. Заморожувати можна будь-які фрукти, овочі, гриби та зелень які взимку неможливо купити.

Які овочі можна заморожувати на зиму в домашніх умовах

  • Отже, приступимо до заготівлі. Що потрібно? Звичайно найголовніше — морозильна камера або морозильне відділення холодильника. Бажано щоб холодильник мав функцію суперзаморозки, так як для правильного заморожування фруктів, овочів потрібна дуже низька температура. Щоб на виході після розморожування овочі і фрукти не перетворилися в малоприємну пюреподібну субстанцію.
  • Необхідно за 5 годин до заморожування включити суперзаморожування, за цей час повинна охолонути морозилка (більше доби залишати включеною суперзаморожування не рекомендується). Після 5 годин починайте заморожувати продукти.
  • Для підготовки до заморожування відберіть продукти. Вони повинні бути свіжими, якісними, неушкодженими і, тільки-тільки дозрілими. Перезрілі плоди для цього способу зберігання не годяться. До заморожування їх можна потримати в холодильнику не більше однієї доби при температурі 4-5 ° С або нижче. Потрібно пам’ятати, що після розморожування овочі і фрукти не миють, тому ретельно промийте кожен плід у проточній воді, а останній раз — в теплій. Розкладаємо промиті продукти на чистий рушник і підсушуємо.
  • Рекомендується бланшувати продукти, причому краще робити це на пару, а не в окропі. Це сприяє кращому збереженню смаку, кольору і вітамінів. Бажано, щоб від бланшування і наступного охолодження продуктів перед заморожуванням пройшло трохи часу, тому що чим більше продукт стикається з киснем, тим більше він втрачає поживних речовин.
  • Очистіть продукти від неїстівних частин (серцевини, кісточки, хвостики, листя, гілочки і т. п.). Великі плоди, овочі наріжте скибочками не товще 3-3,5 см. В заздалегідь підготовлені контейнери або поліетиленові пакети викладіть від 200 до 600 г. в кожен. З пакетів видаліть зайве повітря і запаяйте їх. Пакети для заморожування повинні бути непроникними і міцними, щоб вони не порвалися при перекладанні їх в морозилці.
  • Заморожуйте невеликими порціями. Найкраще підписати всі маркером, що лежить в пакеті, вказати на яку кількість порцій він розрахований і поставити дату заморозки. Поліетиленові пакети з вкладеними в них плодами помістіть в морозильник або морозильне відділення. Більшість овочів і фруктів зберігається в морозильнику протягом 8-12 місяців, а деякі навіть довше.
  • Для досягнення найкращих результатів дотримуйтесь основного правила — заморожувати потрібно швидко (при температурі -18 градусів С), а розморожувати — повільно.

Відео про правильну заморозку ягід, фруктів та овочів

Які фрукти та овочі найкраще заморожувати для зберігання на зиму

Тут важливий індивідуальний підхід, заснований на смаках вашої родини. Заморожувати можна практично всі фрукти, овочі і гриби. Давайте розглянемо основні способи заготовки-заморозки продуктів.

Заготівля ягід на зиму

Заготівля ягід на зиму

Промийте ягоди і при необхідності відокремте їх від гілочок. Залиште сохнути на підносі або деко, тільки не на сонці. Після просушування, перенесіть ягоди в морозильну камеру. Коли ягоди стануть твердим, їх слід зсипати в загальний контейнер. Смородина повинна стати як льодяники. Потім висипте її в контейнер. Бажано, взимку, не розморожувати її повністю. Також можна перетерти ягоди і заморожувати у вигляді пюре. З цукром чи без.

 

 

Замороження болгарського перцю на зиму

Замороження болгарського перцю на зиму

Очистіть цілий і рівний перець від нутрощів, очистіть як для начинки його фаршем. Ретельно просушіть. Потім вставте один в один, як одноразові стаканчики. Іноді буває потрібно попрацювати над розмірами. Після упакуйте в целофан і покладіть в морозилку. А можна заздалегідь нафарширувати підготовлений перець сумішшю моркви і відвареного рису або навіть м’ясним фаршем і заморозити. Також очищений і промитий перець можна порізати дрібними шматочками і таким чином заморозити. Попереднього бланшування салатний перець не вимагає.

Замороження зелені на зиму

Замороження зелені на зиму

Перед заморожуванням зелень обов’язково промийте та висушіть. Потім поріжте дрібно і розкладіть невеликими порціями — приблизно по жменьці в пакети. Видавіть з пакетів зайве повітря і зав’яжіть отвір. Заморожувати зелень можна окремо, а можна скласти суміш трав на свій смак, нарізавши різні сорти і попередньо змішавши їх перед заморожуванням. Таким же чином можна заморозити м’яту і мелісу, але тільки цілими листочками, попередньо відокремивши їх від стебел.

Заморожування щавлю на зиму

Заморожування щавлю на зиму

Листя щавлю добре промийте і поріжте. Потім опустіть на 1 хвилину в киплячу воду. Відкиньте на друшляк і обов’язково остудіть після того, як стече зайва рідина. І тільки потім розкладіть по пакетах і заморозьте. Ще одна деталь — безпосередньо перед приготуванням щавель розморожувати не потрібно. Але найкраще щавель заготовлювати НЕ заморожуванням, а традиційним способом з сіллю в банку, так він краще зберігає свою структуру.

Зелений горошок і кукурудза — як заморожувати на зиму

Зелений горошок і кукурудза - як заморожувати на зиму

Свіжий горошок або кукурудзу спочатку вилущить. Потім опустіть в киплячу воду і проваріть 3-5 хвилин. Відкиньте на друшляк і відразу промийте холодною проточною водою. Після того як зайва вода стече і горох або кукурудза обсохнуть — розкладіть по пакетах і заморозьте.

Як заморожувати кольорову капусту на зиму

Як заморожувати кольорову капусту на зиму

У свіжої цвітної капусти видаліть верхні листки, а сам качан розділіть на суцвіття. Бланшируйте капусту з додаванням невеликої кількості лимонної кислоти 3 хвилини. Потім злийте воду, суцвіття остудіть і обсушіть. Розкладіть по пакетам або контейнерам і заморозьте.

Брокколі — заморозка на зиму в домашніх умовах

Брокколі - заморозка на зиму в домашніх умовах

Дуже ніжний сорт капусти. Тому бланшувати його попередньо не потрібно. Досить розділити на суцвіття, промити, обсушити і заморозити розклавши по пакетам.

Заморожені помідори 

Заморожені помідори 

Заморожують двома способами. У вигляді пюре. Для цього свіжі помідори потрібно промити, обсушити і протерти через сито, або перекрутити на м’ясорубці. Розкладіть по контейнерах і відразу заморозьте. Як контейнери можна використовувати великі формочки для кубиків льоду. А можете порізати дольками, з шкіркою або без — на ваш вибір (хоча найкраще шкірку прибрати, так як вона потім буде зайвою при їжі), розкласти по пакетах, видалити повітря і зав’язати отвір. Дрібні помідори (черрі) нарізати не обов’язково, але бажано зробити проколи в декількох місцях, щоб вони не потріскалися від заморозки.

Як заморожувати огірки для зберігання взимку

Заморожені огірки на зиму

Огірки заморожують для салатів, попередньо порізавши кубиком або соломкою. Також зберігайте в пакетах. Перед вживанням необхідно розморозити, відкиньте на друшляк і додайте в салат.

Цукіні і кабачки — заморозка на зиму

Цукіні і кабачки

Перед заморожуванням обов’язково відваріть, попередньо порізавши кубиками і видаливши насіння. Потім обов’язково відкиньте на друшляк, остудіть. Розкладіть в пакети, видаліть повітря, злегка спресувавши вміст, і закрийте отвір.

Заморожені гриби на зиму

Заморожені гриби на зиму

Існує хибна думка, що гриби обов’язково потрібно варити перед заморожуванням. Але насправді це не так. Наприклад, свіжі опеньки або печериці можна заморозити сирими. Для цього просто добре промийте гриби. Обсушіть, обріжте зайве. Великі гриби поріжте на частини, а дрібні залиште цілими. Розкладіть по пакетам і сміливо заморожуйте. Свіжі грузді теж можна заморожувати, попередньо промивши і порізавши дрібними шматочками. Головне — це щоб не траплялися червиві гриби. Але найчастіше, звичайно, гриби перед заморожуванням обсмажують на невеликій кількості рослинного масла. Смажити попередньо підготовлені гриби треба близько 20 хвилин, до тих пір, поки випарується вся зайва волога. Потім остудити і тільки потім розкласти по пакетах або контейнерах і заморозити.

Спаржева квасоля — заморозка для зберігання взимку

Спаржева квасоля

Спаржева квасоля добре зберігається у свіжому вигляді при заморожуванні. Сбланшіруйте, остудіть і обсушіть. Заморозьте одним із запропонованих способів. Отже, тепер Ви знаєте, як овочі, ягоди, гриби та зелень можна заморожувати в домашніх умовах для зберігання на зиму. Сподіваємося, що наші поради виявляться Вам корисними. Залишайтеся з нашим сайтом «Сільське господарство і садівництво» і у Вас усе буде смачно та корисно.

 

Як правильно заморожувати овочі, гриби та ягоди на зиму