Як приготувати конфітюр на зиму — покроковий кулінаний рецепт

Заготовки з ягід, фруктів і овочів на зиму: рецепти, способи приготування з фото та відео


Смачний конфітюр на зиму: як приготувати конфітюрку (джем) в домашніх умовах (відеорецепт)

Виявляється, конфітюр на зиму можна зробити не тільки з фруктів і ягід, а й використовувати для цих солодких заготовок овочі (наприклад, помідори і огірки) або баштанні культури. У класичній рецептурі при промисловому виробництві для приготування конфітюру використовують желюючі речовини — пектин, желатин або агар-агар. Але в домашніх умовах без цих компонентів можна цілком обійтися.

Рецепти приготування в домашніх умовах конфітюра з фруктів

Яблучний конфітюр з родзинками

Яблучний конфітюр з родзинками

Складові:

  • 1 кг яблук
  • 500 г цукру
  • сік 1/2 лимона
  • 15 г родзинок
  • 500 мл води

Спосіб приготування:

Яблука вимити, очистити, нарізати на шматочки. Викласти в каструлю, залити водою і варити приблизно 30 хвилин з моменту закипання. Потім масу віджати. В отриманий сік додати цукор, довести до кипіння і варити, помішуючи, на слабкому вогні до готовності. Додати лимонний сік і попередньо замочені і віджаті родзинки. Приготований за цим рецептом десерт розкласти в банки в гарячому стані, закатати і поставити в прохолодне місце.

Конфітюр з айви — рецепт приготування на зиму

Конфітюр з айви

Складові:

  • 1,5 кг айви
  • 1 кг цукру
  • 300 мл відвару
  • 8 г лимонної кислоти

Спосіб приготування:

Щоб приготувати конфітюр на зиму за цим рецептом, дозрілі плоди потрібно вимити, очистити від шкірки, розрізати на 4 частини, очистити від серцевини і покласти в підкислену воду (на 1 л води 2,5 г лимонної кислоти). Окремо приготувати відвар зі зрізаної з плодів шкірки і насіннєвих коробочок. З відвару приготувати сироп, довести його до кипіння, додати терту айву. Варити, поки шматочки не стануть прозорими, а сироп не загусне. За кілька хвилин до готовності покласти в нього лимонну кислоту, розкласти в банки, закрити.

Конфітюр з айви з ваніллю

Конфітюр з айви з ваніллю

Складові:

  • 1 кг айви
  • 500 г цукру
  • 300 мл води
  • 5 г лимонної кислоти
  • стручок ванілі

Спосіб приготування:

Перед тим, як зробити такий конфітюр, айву потрібно вимити, очистити, нарізати невеликими кубиками. З води і цукру приготувати сироп, додати лимонну кислоту, викласти в сироп айву. Довести до кипіння і варити на середньому вогні 20 хвилин, помішуючи дерев’яною ложкою. Потім зняти з вогню, залишити на 6 годин, після чого проварити ще раз. Розкласти гарячий десерт з фруктів в банки і закатати.

Як ще можна зробити фруктовий конфітюр в домашніх умовах

Конфітюр з яблук і абрикосів

Конфітюр з яблук і абрикосів

Складові:

  • 500 г абрикосів
  • 2 зелені яблука
  • 400 г цукру
  • 12 паличок кориці

Спосіб приготування:

Для цього рецепта приготування фруктового конфітюру, яблука потрібно очистити і нарізати на шматочки. Потім викласти в каструлю, наполовину залити водою, на слабкому вогні довести до кипіння, варити 5 хвилин. Віджати через марлю, в отриманий сік додати цукор, корицю, кип’ятити 30 хв. У киплячий сироп додати подрібнені абрикоси, довести до кипіння, проварити до потрібної густоти, вийняти корицю. Розкласти гарячу масу в банки і закатати.

Конфітюр з абрикосів і бананів

Конфітюр з абрикосів і бананів

Складові:

  • 750 г абрикосів
  • 250 г бананів
  • цедра 1/2 лимона
  • 1 кг цукру
  • 150 мл води

Спосіб приготування:

До того, як зварити цю заготовку на зиму, абрикоси і банани потрібно нарізати невеликими шматочками. Потім викласти в каструлю, додати лимонну цедру, цукор, воду, довести до кипіння і варити 5-7 хвилин. Зняти з вогню, видалити піну. Розкласти гарячу масу в банки і закатати.

Конфітюр з персиків із коньяком

Конфітюр з персиків з коньяком

Складові:

  • 1 кг персиків
  • сік 2 лимонів
  • 1 кг цукру
  • 100 мл коньяку

Спосіб приготування:

Персики промити, обсушити, нарізати кубиками, полити лимонним соком і коньяком, всипати 200 г цукру, струснути або обережно перемішати дерев’яною лопаткою, щоб всі скибочки буди вкриті сумішшю. Поставити в холодильник на 10-12 годин. Вранці персики довести до кипіння і варити на повільному вогні 15-20 хв. Додати цукор, що залишився і варити до загустіння, знімаючи пінку. Розкласти приготовану за цим рецептом гарячу масу в банки і закатати.

Смачний сливовий конфітюр

Сливовий конфітюр

Складові:

  • 1,5 кг слив
  • 30 г кореня імбиру
  • 3-5 г меленої гвоздики
  • 500 г цукру

Спосіб приготування:

Для приготування сливового конфітюру в домашніх умовах, плоди потрібно добре промити, нарізати невеликими шматочками. Додати дрібно натертий імбир, цукор і гвоздику, довести до кипіння і варити 5-10 хв. Розкласти гарячий конфітюр в банки і одразу закрутити. Зберігати в прохолодному місці.



Конфітюри з ягід на зиму: домашні рецепти

Конфітюр з полуниці

Конфітюр з полуниці на зиму

Складові:

  • 1 кг полуниці
  • 500 г цукру
  • сік і цедра 1 лимона
  • 30 мл лікеру

Спосіб приготування:

Перед тим, як приготувати такий конфітюр в домашніх умовах, ягоди потрібно вимити, видалити плодоніжки, нарізати невеликими шматочками. Додати цедру і сік лимона, поставити на вогонь і, помішуючи, довести до кипіння, після чого варити 3-4 хв. Влити лікер, добре перемішати. Розложіть гарячу масу в банки і закатайте.

Полунично-імбирний конфітюр

Полунично-імбирний конфітюр

Складові:

  • 1,5 кг полуниці
  • 500 г цукру
  • 50-70 г кореня імбиру

Спосіб приготування:

Полуницю нарізати шматочками, імбир натерти. Додати цукор, довести до кипіння і варити 10 хвилин. Розкласти гарячу масу з ягід, приготований на зиму, в банки і закатати.

Малиновий конфітюр з лимоном

Малиновий конфітюр з лимоном

Складові:

  • 1 кг малини
  • 1 кг цукру
  • сік і цедра 1 лимона
  • 5 г желатину

Спосіб приготування:

Малину перебрати, викласти у велику каструлю, додати сік і цедру лимона, цукор, желатин, добре перемішати. Масу поставити на вогонь і при постійному помішуванні довести до кипіння. Проварити 3-4 хвилини на маленькому вогні, обережно перемішуючи і знімаючи пінку. Гарячий джем розкласти в стерилізовані банки, закатати, перевернути на 30 хвилин вверх дном. Зберігати в темному і прохолодному місці.

Смачний конфітюр з дині

Конфітюр з дині

Складові:

  • 1 кг м’якоті дині
  • 1 кг цукру
  • 5 г лимонної кислоти

Спосіб приготування:

М’якоть дині нарізати кубиками, викласти в каструлю, пересипаючи цукром, добре струснути і залишити на ніч. Вранці обережно перемішати, залишити ще на 6-7 годин. Потім добре перемішати, поставити на вогонь, дати прокипіти 5-7 хвилин і відставити на 8 годин. Повторити процедуру ще 2 рази. В кінці варіння додати лимонну кислоту. Розкласти гарячу масу в банки і закатати. Зберігати в темному прохолодному місці.

Радимо прочитати: Варення з дині покроковий рецепт на зиму з фото

Виноградний конфітюр на зиму

Виноградний конфітюр

Складові:

  • 1 кг винограду без кісточок
  • 1 апельсин
  • 500 г цукру
  • 10г пектину

Спосіб приготування:

Перед тим, як зробити такий конфітюр в домашніх умовах, виноград потрібно промити, викласти в ємність, засипати цукром і залишити на 2 години, щоб виділився сік. Потім поставити на вогонь, довести до кипіння, проварити 2 хвилини і відставити до повного охолодження. Процедуру повторити 3-4 рази. Під час останнього варіння додати м’якоть апельсина, всипати пектин і кип’ятити не більше 3 хв. Розкласти гарячу масу в банки і закатати.

Конфітюр з червоної смородини

Конфітюр з червоної смородини

Складові:

  • 1 кг червоної смородини
  • 1 кг цукру
  • сік 1/2 апельсина

Спосіб приготування:

Червону смородину промити, обсушити, відокремити плодоніжки. Ягоди пропустити через м’ясорубку, потім протерти через сито, щоб видалити дрібні кісточки. В отриманий сік додати цукор, поставити на вогонь і варити близько 30 хвилин, постійно помішуючи. В кінці варіння додати апельсиновий сік, проварити до потрібної густоти. Розкласти приготований за цим рецептом гарячий конфітюр з ягід в банки, закатати, залишити на деякий час в холодному місці.

Відео: Конфітюрка з червоної смородини — рецепт приготування

Рецепти смачного ягідного конфітюру

Журавлинний конфітюр

Журавлинний конфітюр

Складові:

  • 1 кг журавлини
  • 1,5 кг цукру
  • 300 мл води

Спосіб приготування:

Для приготування такого конфітюра в домашніх умовах, ягоди потрібно промити, обсушити, протерти через сито або пропустити через м’ясорубку. До отриманої маси додати воду, довести до кипіння і варити 10- 15 хвилин на слабкому вогні. Потім додати цукор і варити до готовності. Розкласти гарячу масу в банки і закатати.

Радимо прочитати: Варення з агрусу рецепти приготування на зиму

Брусничний конфітюр

Брусничний конфітюр

 

Складові:

  • 1 кг брусниці
  • 1,2 кг цукру
  • сік і цедра 1/2 лимона

Спосіб приготування:

Брусницю перебрати, ошпарити окропом, відкинути на друшляк, щоб стекла вода. Потім ягоди викласти в каструлю, засипати цукром, додати лимонний сік і цедру, поставити на повільний вогонь і варити, постійно помішуючи, приблизно 40 хв. Коли конфітюр охолоне, розкласти його в банки і поставити на деякий час в прохолодне місце.

Конфітюр з чорниці — найкращій кулінарний рецепт

Конфітюр з чорниці

Складові:

  • 1 кг чорниці
  • 200 мл сидру
  • 1 кг цукру
  • 60 мл лимонного соку
  • 1 щіпка мускатного горіха

Спосіб приготування:

Чорницю перебрати, промити, обсушити. Злегка розім’яти ягоди виделкою, викласти в каструлю, влити сидр, лимонний сік, додати мускатний горіх і цукор. Помішуючи, довести масу до кипіння і варити 2 хвилини на сильному вогні. Відразу вимкнути вогонь, зняти з поверхні маси піну. Розкласти приготований за цим рецептом гарячий ягідний мармелад в банки і закатати.

Конфітюр з полуниці з м’ятою

Конфітюр з полуниці з м'ятою

Складові:

  • 1 кг полуниці
  • 1,2 кг цукру
  • сік і цедра 1 лимона
  • 3 гілочки м’яти

Спосіб приготування:

Полуницю нарізати скибочками, додати лимонний сік і цедру, гілочки м’яти, засипати цукром, і залишити на кілька годин до виділення соку. Потім поставити на вогонь, довести до кипіння і проварити до 10 хв. Зняти з вогню, залишити на 5 годин. Повторити процедуру ще раз. Видалити з маси м’яту. Розкласти гарячу масу в банки і закатати.

Конфітюр з барбарису на зиму

Конфітюр з барбарису

Складові:

  • 1 кг барбарису
  • 1 кг цукру
  • 250 мл води

Спосіб приготування:

Ягоди барбарису вимити, перебрати, обсушити і видалити насіння. Приготувати цукровий сироп, залити підготовлені ягоди. Через кілька годин сироп обережно злити, знову довести до кипіння і залити ним ягоди. Процедуру повторити ще 2 рази, поки ягоди не стануть прозорими. Розкласти смачний домашній конфітюр в банки і закатати.

Як приготувати в домашніх умовах конфітюр з овочів

Конфітюр з помідорів

Солодкий конфітюр з помідорів

 

Складові:

  • 600 г помідорів
  • цедра і сік 1 лимона
  • 300 г цукру
  • 1 дрібка солі
  • 1 паличка кориці

Спосіб приготування:

Цедру лимона перетерти з сіллю, а потім з’єднати з лимонним соком. Помідори ошпарити окропом, занурити в крижану воду і очистити від шкірки. Очищені помідори нарізати на великі шматки, викласти в каструлю, додати цукор і паличку кориці, варити на середньому вогні 5 хв. Потім додати лимонну суміш, варити ще 2 хв. Паличку кориці видалити. Розкласти гарячий конфітюр в банки і закатати. Зберігати в прохолодному місці.

Огірковий конфітюр на зиму

Огірковий конфітюр

Складові:

  • 1 кг огірків
  • 500 г цукру
  • 100 мл соку червоної смородини

Спосіб приготування:

Для того, як приготувати такий конфітюр, огірки потрібно ретельно помити, очистити, видалити насіння. М’якоть нарізати скибочками, викласти в каструлю, посипаючи цукром, залишити на 12 годин при кімнатній температурі. Потім поставити на вогонь і варити, перемішуючи, 20 хв. Коли маса стане однорідною, влити сік червоної смородини і проварити до потрібної густоти. Розкласти гарячу масу в банки і закатати.

Відео: Смачна полунична конфітюрка з м’ятою

І на завершення. Пропонуємо вам переглянути нашу рубрику рецепти і консервація. В ній ви знайдете багато цікавих та незвичайних рецептів. До нових зустрічей!