Квашена капуста – покрокові рецепти з фото та відео

Як квасити капусту на зиму в домашніх умовах | Кулінарні рецепти


Квашена капуста

Квашена капуста вважається одним з найпопулярніших домашніх салатів. Вона містить безліч корисних ферментів, які благотворно позначаються на стані організму. Існує досить багато технологій приготування закваски. Розглянемо кожну методику більш детально, виділимо головні аспекти.

Необхідні пристрої для квашення:

  • марлева тканина;
  • трилітрова скляна банка;
  • емальована каструля (обсяг близько 9-10 л.);
  • великий гострий ніж.

Квашена капуста: класика жанру

Інгредієнти:

  • морква — 2 кг.
  • цукор-пісок — 150 гр.
  • білокачанна капуста — 9 кг.
  • сіль — 350 гр.
  • кріп — кількість за смаком

Приготування:

Існує сорт білокачанної капусти «Слава», він вважається найоптимальнішим для квашення. Намагайтеся купувати пізні сорти цього овоча для закваски. Простежте за тим, щоб листя було повністю білим.

  1. Візьміть велику моркву, очистіть її і наріжте соломкою. Щоб капуста не жовтіла в процесі заквашування, моркву не слід натирати на тертці.
  2. Очистіть капусту від зіпсованого листя, тонко нарубайте і видаліть качан. Порційно викладайте овоч в каструлю, додаючи інгредієнти «на око».
  3. Отриманий зайвий розсіл відлийте в чисту тару і приберіть в холодильник. Змочіть марлю холодною водою і накрийте капусту.
  4. Через тканину поставте прес (підійде трилітрова пляшка або банка з водою). Витримайте капусту при кімнатній температурі близько одного тижня. Обов’язково змивайте утворювану в процесі бродіння піну (промивка).
  5. Промивати капусту потрібно тільки в холодній воді. Зніміть прес, обполосніть марлеву тканину і тарілку. Видаліть піну за допомогою чистої вологої ганчірки.
  6. Пронизуйте капусту дерев’яною паличкою на всю глибину тари, для того щоб вийшов весь загравший газ. Робиться це з метою запобігання закисання салату.
  7. Перші 3-4 дні відбувається бурхлива реакція квашення з виділенням піни. Як тільки цей процес закінчиться, можна приступати до дегустації.

За завершення всіх маніпуляцій щільно розфасуйте капусту в невелику скляну тару. При необхідності долийте раніше прибраний розсіл. Зберігайте закуску в прохолодному місці. Не дозволяйте вмісту підсихати, для цього доливайте сік.

Як заквасити капусту з хроном

Інгредієнти:

  • капуста — 2 кг.
  • морква — 1 шт.
  • цукор-пісок — 40 гр.
  • сіль — 30 гр.
  • фільтрована вода — 1,5 л.
  • корінь хрону — 2 см.
  • лавровий лист — 8 шт.
  • перець горошком — 5 гр.

Приготування:

  1. Нашинкуйте капусту, перемішайте з тертою морквою. Візьміть невелику каструлю, влийте воду, всипте цукор, сіль. Поставте на конфорку і зваріть, остудіть розсіл.
  2. Дрібно поріжте корінь хрону. Покладіть до вже приготованих овочів. Насамперед на дно скляної банки покладіть лавровий лист і перець, потім овочі.
  3. Щільно утрамбуйте вміст, наповніть ємність розсолом. Залиште в теплому місці на 3-4 дні, періодично протикаючи капусту паличкою.

Як зробити квашену капусту з журавлиною

Квашена капуста з журавлиною

Інгредієнти:

  • капуста — 2 кг.
  • морква — 1 шт.
  • мед — 60 гр.
  • кухонна сіль — 25 гр.
  • журавлина — 150 гр.
  • соняшникова олія — ​​55 гр.

Приготування:

  1. Натріть моркву на крупній тертці, дрібно поріжте капусту. Додайте сіль і добре перемішайте, дайте такій заготовці постояти 2 години.
  2. Розімніть капусту руками, щоб виділився сік. Вмішайте соняшникову олію, додайте перець і мед. Далі всипте ягоди і злегка розімніть вміст руками.
  3. Розфасуйте по стерильним банкам, щільно утрамбуйте, закрийте кришками з отворами. Настоюйте протягом одного тижня в холодному місці, потім приступайте до дегустації.

Квашена капуста з буряком

Інгредієнти:

  • капуста — 2 кг.
  • морква — 1 шт.
  • буряк — 1 шт.
  • ріпчаста цибуля — 1 шт.
  • сіль — 25 гр.
  • часник — 6 зубчиків
  • перець чилі — 1 шт.
  • фільтрована вода — 1 л.
  • оцет — 160 мл.
  • цукор-пісок — 120 гр.


Приготування:

  1. Наріжте капусту дрібно або пелюстками. На великій тертці подрібніть буряк і моркву. Пропустіть часник через прес, щоб отримати кашку.
  2. Наріжте перець смужками, насіння не варто викидати, воно стане в нагоді. Цибулю поріжте кільцями.
  3. Перемішайте овочі і складіть в скляну тару. У невелику каструлю влийте 1 л. води, додайте цукор, сіль, оцет і доведіть до появи перших бульбашок. Потім залийте овочі гарячим розсолом. Закрийте кришкою, залиште настоюватися протягом доби.

Читайте також:

Заквашування капусти з яблуками

Інгредієнти:

  • сіль — 55 гр.
  • яблука «Семеренко» — 250 гр.
  • капуста — 2,5 кг.
  • морква — 250 гр.

Приготування:

  1. Кінцевий результат безпосередньо залежить від якості обраної капусти. Дуже важливо, щоб вона була соковитою і хрусткою. Також значення має морква, тому вибирайте невеликі молоді плоди.
  2. Видаліть з капусти пошкоджене листя, тонко наріжте. Перекладіть нарізаний продукт в глибоку тару, додайте сіль і добре перемішайте, стискаючи руками капусту. При цьому овоч буде виділяти достатню кількість соку.
  3. Натріть моркву на крупній тертці, потім змішайте з капустою і знову перемішайте, стискаючи овочі. Наріжте яблука тонкими дольками, очистивши їх тільки від серцевини. Змішайте всі інгредієнти.
  4. У ємності, в якій буде заквашуватися капуста, необхідно придавити її зверху. Робиться це для того, щоб овочі повністю вкрилися розсолом. Протримайте капусту в такому стані близько 4 днів.
  5. Не забувайте прибирати піну і протикати вміст дерев’яною шпажкою для відводу загралого газу. Після закінчення зазначеного часу проведіть дегустацію. Якщо капуста готова, приберіть її в холодильник.

Квашена капуста з травами і гарбузом

Квашена капуста з травами і гарбузом

Інгредієнти:

  • меліса — 30 гр.
  • сіль — 150 гр.
  • білокачанна капуста — 3,5 кг.
  • естрагон — 35 гр.
  • гарбуз

Приготування:

  1. Очистіть і поріжте стиглий гарбуз на скибочки. Посипте овоч цукром і дочекайтеся виділення соку. Наріжте гострим ножем капусту і перетріть її з сіллю.
  2. Наріжте зелень, всипте до нарізаних овочів. У заздалегідь підготовлену тару додайте капусту, потім покладіть гарбуз і накрийте стерильною тканиною.
  3. Поставте капусту під прес, залиште томитися при кімнатній температурі. Через 4-5 днів продегустуйте салат. Якщо він готовий, приберіть вміст в холодильник.

Як заквасити червонокачанну капусту

Інгредієнти:

  • сіль — 35 гр.
  • капуста червонокачанна — 1,5 кг
  • гвоздика — 7 шт.
  • яблучний оцет — 70 мл.
  • цукор-пісок — 35 гр.
  • перець горошком — 10 шт.
  • лавровий лист — 6 шт.
  • часник — 5 зубчиків

Приготування:

  1. Візьміть гострий ніж і тонко наріжте капусту. Розітріть рубаний овоч з сіллю, щоб він пустив сок. У вас забарвилася шкіра рук, змийте сліди лимонним соком.
  2. У заздалегідь підготовлені скляні банки покладіть 3 шт. перцю горошком, лавровий листок, 1 зубець часнику і 3 гвоздики. Потім щільно викладіть капусту, додайте в кожну ємність яблучний оцет.
  3. У 400 мл. гарячої води розчиніть цукор і перелийте склад в банки. Постеліть рушник на дно термостійкої тари. Помістіть в неї ємність з капустою і закрийте кришкою. Долийте води в каструлю, щоб рідина доходила до плічок банки.
  4. Поставте каструлю на конфорку і пастеризуйте вміст 10-12 хвилин. Дістаньте скляну тару з окропу, закатайте кришкою. Термін готовності в такому вигляді складе мінімум 2 місяці.

Солодка квашена капуста з болгарським перцем

Інгредієнти:

  • кабачок — 1 шт.
  • кінза — 30 гр.
  • болгарський перець — 1,2 кг.
  • томати — 900 гр.
  • петрушка — 35 гр.
  • перець чилі — 1 шт.
  • часник — 8 зубців.
  • капуста — 9 кг.
  • морква — 6 шт.

Приготування:

  1. Розріжте капусту на 4 частини і відправте в гарячу воду, повторіть маніпуляції з болгарським перцем. Наріжте кружечками моркву й томати. Поріжте зелень і очистіть часник.
  2. Покладіть шарами капусту, томати, кабачки, перець в каструлю, покриту захисною емаллю. Шар за шаром присипте зеленню, зубцями часнику (пропущеними через прес-давилку) і тертою морквою.
  3. Приготуйте розсіл з 50 гр. солі і 1 л. води, вимішайте до розчинення кристалів, залийте рідиною капусту. Накрийте вміст стерильною марлею і поставте під прес. Салат буде готовий після закінчення 3 діб.

Рецепт не сильно відрізняється від класичного. Різниця лише в тому, що овочі заздалегідь обдають окропом і кладуть шарами в тару. Зберігайте квашену капусту в прохолодному приміщенні.

Як квасити капусту з виноградом

Квашена капуста з виноградом

Інгредієнти:

  • базилік — 120 гр.
  • мед — 110 гр.
  • морква — 250 гр.
  • сіль — 20 гр.
  • виноград — 900 гр.
  • капуста — 2 кг.

Приготування:

  1. Натріть моркву на крупній тертці, тонко поріжте капусту. Нашатковані овочі перетріть з сіллю в зручній для вас тарі.
  2. Пошарово викладіть виноград, потім базилік. Додайте мед і сіль в окріп (кількість вказано з розрахунком на 1 літр води). Добре вимішайте, накрийте кришкою і залиште на 20 годин.

Тушкована квашена капуста

Інгредієнти:

  • капуста — 480 гр.
  • свинячий жир — 35 гр.
  • біле сухе вино — 50 мл.
  • ріпчаста цибуля — 120 гр.
  • болгарський перець — 180 гр.
  • сіль — 60 гр.
  • лавровий лист — 5 шт.
  • томатна паста — 60 гр.
  • ягоди ялівцю — 6 шт.

Приготування:

  1. Попередньо очистіть цибулю, наріжте її дрібними пластинками (або кубиками). Очистіть від ніжок стручковий перець, виберіть насіння. Розріжте його на 4 секції, наріжте кожну частину тонкою соломкою.
  2. Натріть капусту, викладіть її в розсіл, який готується з 1 л. води і 60 гр. солі, залиште на добу. Після закінчення терміну відіжміть зайву рідину, викладіть вміст в сковороду з розпеченим свинячим салом.
  3. Сюди ж додайте подрібнений перець, промиті і очищені ягоди ялівцю, нашатковану цибулю. Виставте конфорку на мінімальну потужність, прикрийте посуд кришкою.
  4. Томіть вміст до м’якої консистенції, за 5-10 хвилин до готовності додайте лавровий лист, вино і томатну пасту. Томіть капусту ще чверть години, потім вимкніть плиту і приступайте до вживання.

Солодка квашена капуста з медом

Квашена капуста з медом

Інгредієнти:

  • морква — 525 гр.
  • вода питна — 1,8 л.
  • капуста біло- або червонокачанна — 2,3 кг.
  • кам’яна сіль — 60 гр.
  • мед — 65 гр.

Приготування:

  1. Видаліть качан з капусти, наріжте овоч гострим ножем. Обполосніть моркву і зніміть з неї верхній шар, натріть плід на тертці для моркви по-корейськи (ромбовидна соломка).
  2. Змішайте перераховані інгредієнти, потисніть їх долонями, щоб виступив сік. Утрамбуйте в стерилізовану скляну банку, приступайте до приготування розсолу.
  3. Змішайте гарячу воду з сіллю і медом, дочекайтеся розчинення кристалів. Остудіть суміш, залийте нею вміст тари, почекайте 2 доби. Спочатку капуста витримується при температурі 18-22 градуси, потім переміщається в холод.
  4. Після закінчення 20 годин з моменту початку квашення проткніть капусту з морквою дерев’яними паличками. Такий хід дозволить газу вийти.
  5. Після цього закупорьте тару пластиковою кришкою, відправте в холод для остаточного приготування. Після закінчення двох днів продегустуйте капусту, при необхідності дайте їй настоятися ще добу.

При виборі капусти для квашення зверніть увагу на качан: чи він не тріснув, чи плід хрусткий і соковитий. Також качан повинен бути великим і трохи приплюснутим.

Відео: Як правильно квасити капусту на зиму все буде добре

На цьому наша стаття «Квашена капуста в домашніх умовах» підійшла до кінця, бажаємо Вам успіху у правильній заготівлі овочів і фруктів для себе та своїх рідних. Рекомендуємо переглянути нашу незмінну рубрику рецепти і консервація — кращі поради де Ви знайдете чимало цікавих статей. Дякуємо за увагу і до нових зустрічей!