Квашені помідори

квашені помідори рецепт


Квашені помідори в банках - рецепт приготування Квашені помідори в банках - рецепт приготування

На Русі здавна квасили все, — капусту, огірки, помідори. Капусту квасили з яблуками, капусту з хроном рубаною або цілими качанами упереміш з рубаною. Квасили бочками, щоб вистачило на всю зиму, а тримали квашення в погребі чи підвалі. Зараз часи інші, але традиція квасити овочі нікуди не зникла — по осені все так же господині рубають капусту, відбирають найкращі помідори і заквашують їх на зиму. Але підвал є далеко не у всіх, а квашених помідорів хочеться всім.

Вихід є — в умовах міської квартири можна приготувати квашені помідори в банках — і вийде нітрохи не гірше, ніж в бочці.

Квасити можна і червоні помідори, і бурі, і зелені. В ідеалі — кожні у свою банку, але можна і в одну велику шарами укласти. На дно зелені — вони будуть кваситися довше, ніж інші. Потім бурі, ну а на верх — червоні. Банка потрібна обсягом 5-7 літрів, в трьох-літровій розвернутися буде ніде. Як варіант — заквасити у великій банці зелені і бурі помідори, а для червоних виділити окрему банку обсягом поменше.

Квашені помідори рецепт:

Інгредієнти:

— Помідори (червоні, бурі і зелені) — 4 кг;
— Корінь хрону — 8-10 см;
— Кріп (зелень і парасольки);
— Часник — 2 головки великі;
— Сіль кухонна — з розрахунком 70 грам на літр води;
— Листя чорної смородини;
— Листя хрону;
— Селера — зелень;
— Петрушка — 1 пучок;
— Чиста вода.

Квашені помідори рецепт




Квашені помідори в банках — рецепт приготування

1. Щоб приготувати квашені помідори в банках, спочатку томати миємо, сортуємо за ступенем зрілості. Очищаємо корінець хрону. Всю зелень промиваємо під холодною водою, струшуємо воду.Чистимо дві великі головки часнику. Якщо зубчики дуже великі, розрізаємо на 2-4 частини. Корінь хрону ріжемо пластинами.

2. Банку ретельно миємо. На дно кладемо 2-3 листочка чорної смородини, зубчики часнику, 2-3 пластини корінця хрону. Додаємо кріп (зелень і парасольки), селера, кілька гілочок петрушки.Укладаємо на дно банки зелені помідори в 2-3 шари. Можна брати помідори сливки або звичайні круглі помідори — на ваш розсуд.

3. Прокладаємо помідори шаром зелені (як на дні), кидаємо в банку часник, хрін. Наступні шари робимо з бурих помідор.

4. Знову прикриваємо помідори шаром зелені. Місце, що залишилося у банці заповнюємо червоними помідорами. Не ущільнюємо, але намагаємося всі верстви укладати так, щоб між помідорами залишалося зовсім небагато місця. Зверху кладемо гілочки кропу, різну зелень, хрін, часник.

5. Тепер потрібно приготувати соляний розчин. Дуже складно визначити скільки його знадобиться, тому краще робити порціями. Наприклад, по два літри. Наливаємо в каструльку або миску два літри води, злегка підігріваємо. Кидаємо 140 грам звичайної крупної солі (куховарської або кам’яної), розмішуємо до повного розчинення кристалів солі. На дні посуду збереться осад, тому зливаємо розчин дуже акуратно або фільтруємо його через марлю.

6. Заливаємо процідженим розчином помідори до самого верху, щоб вони були повністю покриті. Якщо розчину мало, робимо ще одну порцію (на літр води або на два). Банку з помідорами прикриваємо кришкою (нещільно) і залишаємо в теплі на 5-7 днів. Приблизно через 1-2 дні розсіл почне бродити, помутніє — це означає, що процес квашення пішов.

7. Потрібно витримати квашені помідори в банках в теплі ще 3-5 днів і потім переставити на прохолодний балкон або прибрати в холодильник. Там процес квашення продовжиться. Повністю готові червоні помідори будуть через 12-14 днів. Бурі і зелені будуть кваситися довше, приблизно близько місяця.

Починати пробувати червоні помідори можна днів через 10, вони вже будуть непоганими на смак. Але якщо витримати встановлені два тижні, і дотримуватися технології квашення, то вийде просто смакота!

Квашені помідори в банках на зиму відео

На замітку. Червоні помідори для квашення бажано брати недоспівші, щоб вони були щільними. Якщо квасити помідори-сливки, то їх можна потримати в теплі на 1-2 дні довше, ніж круглі помідори. Зверніть увагу на сіль — для квашення підійде тільки не йодована велика сіль (звичайна кухонна), дрібна сіль. Сіль йодована для квашення не використовується.

Читайте також: Рецепти консервованих помідорів

На цьому ми будемо прощатися сподіваємося квашені помідори в банках — рецепт приготування на зиму Вам зрозумілий і Ви зможете з легкістю впоратися з цим, а взимку будете із задоволенням відкривати баночку смачних квашених помідорчіків. До нових зустрічей наші шановні читачі, сподіваємося наша стаття була корисна Вам. З вами був ваш улюблений сайт Сільське господарство та садівництво.