Іван чай властивості

Трава Іван чай властивості


Іван чай властивості

Дорогі читачі, сьогодні ми поговоримо про ту траву, яку багато хто з нас незаслужено забули. Мова піде про Іван-чай. Такий чай поставляли до імператорського столу і широко експортували за кордон. Ще цей чай називають «Копорський чай» на честь села Копор’є, що під Санкт-Петербургом.

Лікувальні властивості Іван чаю

  1. У його складі великий вміст вітаміну С. Це самий основний вітамін молодості, що входить до складу травички в більшій кількості, ніж у шипшині.
  2. Міститься велика кількість дуже важливих мікроелементів. Наприклад, заліза, міді, нікелю, магнію, кальцію, натрію і марганцю.
  3. Допомагає в зміцненні імунітету.
  4. Є найпотужнішим природним очищувачем організму.
  5. Допомагає в зниженні жару.
  6. Очищає кров, що допомагає відновити сили при їх втраті.
  7. Значно знижує інтоксикацію при онкологічних захворюваннях.
  8. Надає незамінну допомогу для чоловічої статі шляхом підвищення потенції.
  9. У Іван чаї міститься багато білка, що відмінно перетравлюється організмом і надає йому енергії. Тому його шанувальниками є мисливці, мандрівники і люди, які більшість часу проводять на ногах.
  10. Має протизапальну, а також обволікуючу дію, що добре допомагає людям, страждаючим гастритом, виразкою шлунка, колітом і при метеоризмі.
  11. Також корисно приймати Іван чай при нервових розладах. Оскільки він має заспокійливі властивості, знижує стан тривоги і стресу, допомагає при депресіях.
  12. Приводить тиск в норму.
  13. Є найсильнішим антиоксидантом.
  14. Допомагає при головних болях і мігрені.
  15. Чудово підходить для профілактики і лікування простати і аденоми. Не дає останній перейти в стадію онкологічного захворювання.
  16. У ньому немає кофеїну, тому він не змінює обмінні процеси в організмі.
  17. Має кровоспинну дію.
  18. До його складу входять ефірні масла, які дозволяють зберегти корисні властивості трави до трьох діб.
  19. Допомагає зняти отруєння їжею.
  20. Є прекрасними профілактичним ліками від онкології.
  21. Робить коріння волосся міцніше.

Іван чай фото

Трава Іван чай властивості



Іван чай фото

Лікувальні властивості Іван чаю

Іван чай властивості

Коли збирати чай Іван? Заготівля та час збору

Збирають його з липня по вересень. Дуже важливо збирати траву іван-чай, не зашкодивши рослині. Листя збирають, поки цвіте іван-чай. Як тільки він стане пушиться, листя вже не збирають. Це період з липня по серпень. Саме стебло затискають в руках і проводять рукою зверху вниз. Найкраще збирати його з ранку в суху погоду. Треба звертати увагу на зовнішній вигляд рослини. Не можна збирати хворі, запилені, забруднені листи іван-чаю. І, звичайно, не змітати кущі цілком, краще брати потроху з різних місць. Можна додати і трохи квітів іван-чаю.

Для цього пропонуємо подивитися відеоматеріал, де наочно показаний збір трави іван-чаю.

Іван чай — відео

В лікарських цілях заготовляють траву, листя і квіти під час цвітіння.

Як сушити Іван чай

Сушать траву в тіні під навісом, бажано на протязі. А ось коріння викопують восени, очищають їх від землі, промивають і підсушують. Потім ріжуть і досушують в печі або в духовці (при температурі 20 С). Квіти і листя зберігають у паперових пакетах 2 роки, коріння — 3 роки.

Зав’ялювання листя іван — чаю: Листя спочатку треба промити, потім розсипати шаром не більше 5 см на добу, при цьому не забувайте ворушити саме листя.

Скручування листя: листя перетирають між долонями рук, перетворюючи листи в невеликі ковбаски, величиною приблизно в половину сосиски або в кульки, поки вони не потемніють від соку, який виділився. Це клітинний сік. Саме такий спосіб дозволить отримати справжній ароматний чай.

Чай Іван: Ферментація листя

Як ферментувати іван-чай? Скручене листя викласти в емальований лоток шаром не більше 5 см, укрити мокрою тканиною, поставити в тепле місце на 8-12 годин для дозрівання. Температура повинна бути 26 -28 С. Процес ферментації краще йде при більш високій температурі. Трав’янистий запах змінюється на квітково-фруктовий. Потрібно знати, що занадто висока температура може зіграти злий жарт: все може бути схоже на «загальновживаний чай», причому низькосортний.

Ферментоване листя ріжуть ножицями, розстеляють на деках, які потрібно застелити пергаментним папером, шаром 1,5 см і сушать при температурі 50 градусів з прочиненою дверцятой духовки. Добре при цьому використовувати функцію вентилювання. Періодично потрібно ворушити листя, перевіряючи їх на готовність. Найкраще для цього використовувати дерев’яну лопатку.

Листя повинно мати колір справжнього чорного чаю, чаїнки при натисканні ламаються, але не розсипаються на потерть. Треба знати, що перетримане листя в сушінні набуває запах «сухого паперу». Цього допускати не можна. Час сушіння залежить від шару розсипання, самої сировини, духовки.

Зберігання Іван чаю

Зберігати таке висушене листя слід в скляних банках, закритих поліетиленовими кришками або герметично закритими.

Іван чай — протипоказання

Індивідуальна непереносимість. Не варто пити цей чай більше двох тижнів у великій кількості, інакше може початися діарея.

Ось такі має Іван чай властивості, жодна рослина не може похвалитися такою кількістю корисних якостей. Читайте наш сайт Сільське господарство та Садівництво і будьте в курсі нових корисних порад.