Листя салату

Вирощування салату в теплиці


Листя салату

Салат відомий людям ще з часів античності. Тоді ця культура вирощувалася древніми римлянами, греками і єгиптянами. З часом її популярність поширилася на країни Європи, а пізніше і Америки. Взагалі, є думка, що своєю назвою він, під яким відомий сьогодні, зобов’язаний італійцям. За цією версією, слово «салат» з італійської означає «солоний». Цілком можливо, що причиною такої назви став його пікантний смак. Згідно з іншою версією, ім’я овочу дало латинське словосполучення Herba Salata, дослівно перекладається як «солона трава». Взагалі, в античності з салатом особливо не возилися, його просто рвали на великі шматки, поливали оливковою олією, а потім солили. У середньовіччі він нерідко подавався як гарнір до м’ясних і рибних страв.

Вирощування салату

Вирощування салату в теплиці

Салат — однорічна рослина. Тому за один сезон він дає листочки для вживання і насіння для посадки. В якості їжі цю зелень вживають переважно у свіжому вигляді разом з маслом, оцтом та іншими овочами. Він відмінно додає смак різним стравам, включаючи рибу, картопляні та м’ясні гарніри. Цей овоч також відомий вмістом у своєму складі великої кількості органічних і мінеральних речовин.

Листя салату відноситься до скоростиглих культур. Тому його свіже листя потрапляює на стіл досить рано. Причому раніше всього дозріває весняний сорт культури. Також залежно від періодичності дозрівання, існують літні та осінні сорти.

Вирощування листя салату в теплиці

Найбільш популярні види культури:

  1. Вважається, що найбільшу цінність має качанний салат, який володіє такими перевагами, як скоростиглість і холодостійкість. Це дозволяє збирати врожай навіть ранньою весною. Саме в цей період рослина має найбільшу концентрацію вітамінів і мінералів у своїх листочках.
  2. Одним з найпопулярніших видів рослини є листовий салат. Він зазвичай вживається в їжу незабаром після збору. Причина цього — погана переносимість салатом транспортування і тривалого зберігання. Таку культуру, як правило, збирають рано, тому що після п’ятого-сьомого листа вона стає жорсткою і втрачає ніжність, за яку її багато хто любить. Примітно, що листовий вид можна висівати як навесні, так і восени.
  3. Ще одним представником салатів, який був згаданий вище, є ромен, що представляє собою довгастий пухкий качан. Найцікавіше в ньому те, що качан не зав’язується сам собою, а формується штучним способом. Для його формування потрібно зв’язати листя над серединою рослини. Для того щоб рано отримати урожай цього салату, його зазвичай садять вже у вигляді розсади, а коли прийде тепло, використовують насіння. Якщо ромен зрізати, то він зберігається дуже недовгий час. Тому, щоб збільшити «термін життя», його краще викопувати і зберігати з коренем і невеликою грудкою землі, яку безпосередньо перед використанням за призначенням струшують і обрізають.
  4. Що стосується спаржевого салату, то і він, безсумнівно, має свої переваги і недоліки. У їжу в основному йдуть листочки і стебла. До речі, саме завдяки смаку потовщених стебел, який схожий на смак спаржі, цей салат має таку назву. Перед вживанням стебла, зазвичай, спочатку очищають від кори і варять. Після чого салат трохи обсмажують в маслі і в сухарях. Вирости стебло цієї рослини може висотою до одного метра. У порівнянні з іншими різновидами культури, спаржевий сорт має більш тривалий період зберігання. Тільки для того, щоб він зберігся довше, потрібно вирвати рослину з корінням і потім покласти подалі від світла і високої температури.

Основи вирощування листя салату

Основи вирощування листя салату

Листя салату відмінно переносить зниження температури. При цьому воно досить вимогливо до вологості ґрунту, в якому росте. Найкраще виростає в легких родючих ґрунтах, хоча може рости і в інших видах ґрунту. Для вирощування даної культури переважніше півтінь. Добре росте в ґрунтах, де раніше були посаджені картопля, томат, огірок і цибуля. Примітно, що салат, який був вирощений в кімнатних умовах в зимовий час, містить приблизно в два рази менше аскорбінової кислоти, каротину, ніж рослина, яка було вирощена у відкритому ґрунті.

Сіється ця зелень зазвичай ранньою весною. Ділянка, на якій здійснюється посів, повинна бути оброблена мінеральними добривами. Приблизно по закінченню 11-16 днів після першого посіву, процедуру повторюють. Важливо, щоб це було зроблено до настання жаркої і сухої погоди. Посів зазвичай виробляють на глибину 0,5-1 см. Перші сходи можна спостерігати вже на другий день. Для того щоб вийшли більші сходи, рекомендується проріджувати рослину в фазі трьох справжніх листків. При цьому в ряді між сходами повинна бути відстань не менш 7-11 сантиметрів. Завдяки такому проріджуванню, підвищується врожайність культури і якість продукції.



Рослини, які були видалені з ґрунту під час проріджування, використовуються в їжі. Якщо є необхідність, то проводять підживлення за допомогою аміачної селітри. Що стосується поливу, то це робиться тільки у разі висихання ґрунту. Для того щоб листочки салату залишалися чистими, після проведення робіт по прополці, проріджуванню і розпушування ґрунту, роблять мульчування за допомогою сипкого матеріалу, такого як торф або пісок.

Вирощування салату взимку в умовах теплиці

Вирощування салату взимку в умовах теплиці

Вирощувати дану культуру можна не тільки у весняно-літній період, а й цілий рік. Єдиною умовою для того, щоб робити це при низьких температурах, є наявність теплиці.

Посадка і вирощування зелені, в тому числі і салату в тепличних умовах — справа не зовсім клопітка і доступна навіть починаючому городникові. Ця рослина не надто примхлива до змін оточуючих їй умов і прекрасно росте навіть при істотних коливаннях температури і вологості. Вже через дві декади після посадки у салату формується невисоке стебло, на якому виростає розетка до 9 потужних широких листків. Якщо в місці вирощування існує дефіцит світла, то стебло салату може витягуватися на кілька сантиметрів. Найбільш оптимальними проміжками часу для посіву цієї культури в теплиці є два періоди: січень-квітень і вересень-грудень. У решті періоду його легко можна вирощувати у відкритому ґрунті.

Враховуючи величезну користь салату для людського організму за рахунок високого вмісту вітамінів і мінеральних речовин, попит на нього постійно високий, особливо в зимовий час. Тому вирощування салату може бути досить прибутковою справою.

Способи вирощування салату в теплиці

Салат в теплиці вирощують декількома способами:

Висадка у відкритий грунт. Зазвичай такі парники влаштовують у приватних господарствах, у яких вирощування зелені виробляють виключно для власного споживання. Перевагою такого методу є те, що власникам парників можна не піклуватися про спорудження спеціальних піддонів та ящиків. Однак при сильних морозах такий парник вимагатиме більше енергії для опалення.

Вирощування салату в вазонах і ящиках. У цьому випадку його сіють у невеликі вазони або ящики, які встановлені на спеціальних піддонах або стелажах. У цьому випадку зручніше за ними доглядати, та й грунт не так схильний до впливу зміни температури навколишнього середовища.

Вирощування салату в вазонах і ящиках.

Метод гідропоніки. Це один з найбільш прогресивних способів вирощування салату. Полягає він у тому, що рослина висаджується в спеціальні стаканчики по 2-3 насінини в один. У стаканчики насипається спеціально приготовлена ​​суміш для швидкого росту культури. Внизу ємкості зроблені спеціальні отвори для проростання коренів. Як тільки коріння рослини проростають, їх вставляють в спеціальний жолоб в один ряд. Зроблений він таким чином, що вставлена склянка з саджанцем повністю не проходить всередину, а як би зависає. Далі по жолобу подають спеціальний розчин. Цей розчин є не що інше, як збагачена вітамінами та поживними речовинами вода. При цьому молекулярний склад розчину контролюється спеціальними датчиками, і при необхідності коригується додаванням необхідної речовини. Завдяки такому способу вирощування салату період росту значно скорочується, а його кущ має велику кількість здорових красивих листочків.

Використовується метод гідропоніки переважно для промислового виробництва цієї зелені, тому як вимагає на початку великих капіталовкладень. Основні витрати припадають на автоматику, яка повинна контролювати рівень вологості і освітленості, температуру в теплиці, а також склад розчину.

Вирощування салату в теплиці з іншими рослинами

Вирощування салату в теплиці з іншими рослинами

Як самостійну культуру цю рослину зазвичай вирощують при першому обороті в теплиці або парнику. Тобто ця рослина при річному циклі повинна йти першою. Робиться це тому, що росте листя досить швидко і дає хороший урожай. При цьому грунт стає більш сприятливим для вирощування огірків або томатів.

З ними ж салат може рости і одночасно. Висаджують його в міжряддя для ущільнення ґрунту. Для того щоб не затримувати посів помідорів чи огірків, висівають переважно листові сорти рослини. Вони швидко сходять і дають урожай. Для більш ефективного використання посівних площ можна садити в міжряддя кожні 10-20 днів. Тоді, поки розсада помідорів чи огірків буде проростати, можна вільно використовувати салат в якості основної культури.

Підготовка ґрунту в теплиці

Розглянемо, як проходить підготовка ґрунту до висіву насіння. Даній культурі для повноцінного росту необхідні багаті мінеральними речовинами високородючі ґрунти. Ідеально для вирощування салату підходить грунт після огірків чи помідорів. Саме тому ці культури прекрасно чергуються і співіснують один з одним.

Якщо грунт перед посівом вважається бідним, то його удобрюють калійними або фосфатними мінеральними добривами. Дозування добрив на 1 м2 посівної площі: 40 гр. суперфосфату і 15 гр. калію хлориду. Якщо існує така необхідність, слід внести компост. З таким добривом потрібно бути гранично обережним, так як, внісши його більше покладеної норми, ви ризикуєте «перепалити» всі посіви. Максимальне дозування компосту — 1,5 відра на 1 м2.

Посадка салату в теплицю

Посадка салату в теплицю

Посадку цієї культури, як правило, проводять за допомогою спеціально підготовленого насіння. Необхідно більш ретельно поставитися до вибору посівного матеріалу, так як від нього більш ніж на 50% залежить успіх у вирощуванні салату. Краще брати насіння яке вже пройшло обробку. Сіють їх по 2-3 штуки в одну лунку, при цьому відстань між ямками повинна бути не менше 30 см для того, щоб на кожну рослину потрапляла максимальна кількість світла. В іншому випадку, як ми вже говорили раніше, стебло культури кинеться вгору, а листи, в свою чергу, будуть слабкими.

У деяких господарствах часто практикують висадку салату з розсади. Така операція істотно знижує термін зростання товарної культури. У ґрунтовій теплиці саджанці розташовують у порядку семистрочної стрічки, а в стелажних — рядним методом. При висадці розсади необхідно стежити за тим, щоб коренева шийка рослини не була нижче рівня ґрунту, в іншому випадку, рослина може згнити. Якщо розсада салату вирощувалася в торф’яних горщиках або осередках, то її садять на половину їх висоти.

Догляд за рослинами салату

Вирощування салату в теплиці

Салат сам по собі не вимагає до себе ретельного догляду. Вся увага при вирощуванні салату має бути сконцентрована на підтримання оптимальної температури і вологості, а також на боротьбі з шкідниками та хворобами:

  1. Так, оптимальним температурним режимом для нормального росту салату вважається діапазон від +15 ⁰С до +20 ⁰С днем ​​зі зниженням даного показника в діапазон від +8 ⁰С до +10 ⁰С вночі. Природно, салат може рости і при температурі вище +5 ⁰С, проте вищенаведені показники є найбільш переважними. Варто відзначити, що рослини, у яких нормально сформовані стебла або качани (залежно від виду салату), менш схильні до проблем через низькі температури, ніж молода розсада.
  2. Поливають салат тільки у випадку висихання ґрунту. Робити це слід так, щоб волога ні в якому разі не потрапила на листочки рослини. Адже вони можуть «підхопити» фітофтороз або іншу хворобу, до яких схильні рослини цього роду.
  3. Поливати необхідно тільки міжряддя. При цьому потрібно чітко розраховувати кількість вологи, переданої рослинам. Її недолік може привести до деградації стебла і листя, а надлишок — до гниття коренів.
  4. У процесі росту рослин необхідно розпушити грунт міжрядь. Робиться це 1-2 рази. Так, в грунт будуть більше потрапляти волога і кисень, що забезпечить нормальний ріст рослин.
  5. При необхідності в процесі вегетації рослини вводять мінеральні добрива, розчинені у воді, а саме сечовину (15-20 гр), хлористий калій (15 гр) або аміачну селітру (10 гр) з розрахунку на 1 м2 площі посіву. Підкірку рослин проводять не більше 2 разів за весь процес вегетації.
  6. Забирають салат в теплицях, коли його лист досягне довжини 7-9 см. Збирання проводять витягаючи кущ з коренем і струшуючи з нього грунт. Не рекомендується робити таку процедуру відразу після поливу, хоч це і набагато легше. Справа в тому, що вологе листя більше схильне до гниття, тому рослина швидше зів’яне і втратить товарний вигляд. Збирання кочанних різновидів салату роблять так само, як і прибирання капусти — зрізанням качана.

Боротьба з шкідниками та хворобами листя салату

Боротьба з шкідниками та хворобами листя салату

Хоч салат і вважається невибагливою рослиною, він схильний до захворювань і шкідників, серед яких в теплицях і парниках найбільш поширені грибкові хвороби. До них відноситься сіра та біла гниль. Особливо часто ці хвороби вражають рослини, висаджені у вигляді розсади. З шкідників найбільше салату допікає тля.

Для попередження цих проблем необхідно вчасно робити прополку міжрядь, дотримувати правильний режим поливу і підживлення рослин, а також вчасно проводити обробку рослин.

Вирощування салату з насіння в теплиці

Читайте також: