Мариновані кавуни на зиму рецепти з фото

Як маринувати кавуни на зиму в банках | Кулінарні рецепти


Мариновані кавуни

Любителям консервованих смугастих ягід не обов’язково чекати місяцями, поки плоди просоляться, адже можна законсервувати їх всього за 2-3 дні. Ті, хто куштував маринований кавун швидкого приготування — знають, що такий плід анітрохи не поступається своїм замаринованим до зими побратимам.

Засолена шматками або цілком ягода завжди виходить з особливим пікантним присмаком і відмінно підходить під будь-яку домашню страву.

Солодкий маринований кавун: покроковий рецепт

Солодкий маринований кавун

Смачно замаринувати кавуни можна за 10 хвилин, не рахуючи тих кількох днів, які підуть безпосередньо на просолювання плодів.

Швидше за все соляться нарізані плоди, тому ми пропонуємо вам рецепт маринування кавунів саме шматочками. Завдяки такому засолюванню виходять соковиті кавунові шматочки з солодкуватим присмаком, що ідеально підходять для ролі оригінального десерту.

Інгредієнти:

  • Кавун — 1 шт. невеликого розміру;
  • Вода — 1 л;
  • Цукор — 2-3 ст. л .;
  • Сіль — 1 ст. л.

Приготування маринованих кавунів на зиму:

  • Миємо ягоду в воді, очищаємо її від шкірки і насіння.
  • Нарізаємо плід на середні шматочки.

Готуємо маринад:

  • змішуємо цукор, сіль, воду;
  • кип’ятимо розсіл і охолоджуємо його до трохи теплого стану.

Укладаємо кавунову нарізку на дно емальованої каструлі (саме її за рецептом ми використовуємо для консервації, нержавійку брати не рекомендується) і заливаємо не гарячим розсолом.

На 1-2 дні каструлю ставимо в тепле місце, після чого кілька днів тримаємо готову консервацію в холодильнику.

Довго тримати замаринований продукт в холодильнику не варто. Навіть холод не зможе надовго зберегти його смакові якості. Якщо консервація готується швидко, тому так само швидко вона повинна і з’їдатися.

Маринований кавун шматочками: рецепт приготування

Маринований кавун шматочками

Інгредієнти:

  • Кавун — 1 шт. середнього розміру
  • Часник — за смаком або одна головка
  • Червоний гіркий перець — за смаком або 1 стручок середнього розміру

Продукти для маринаду



  • Вода — 1 л
  • Цукор — 3-4 ст.л.
  • Сіль — 1 ст. л.
  • Оцет столовий 6% — 100 мл
  • Лавровий лист — 2 шт.
  • Запашний перець — 5-6 горошин
  • Корінь кориці — невеликий шматочок (0,5 см)
  • Гвоздика — 5 шт.

Приготування:

Невдало куплений кавун завжди вдало підійде для швидкого засолювання.

Для тих, хто не любить занадто солоні кавуни — підійде малосольний варіант приготування. Він зручний тим, що вже через 3-4 години ягоди можна куштувати.

  1. Для початку миємо ягоду в чистій воді.
  2. Після цього нарізаємо її на середні шматочки, які обов’язково очищаємо від кісточок.
  3. Нарізаний плід щільними шарами викладаємо на дно емальованої каструлі (можна використовувати для маринування спеціальне пластикове відерце, призначене саме для харчових продуктів) і присипаємо його подрібненим гірким перцем і часником.

Наступний крок — приготування маринаду:

  1. доводимо до кипіння літр чистої води;
  2. кладемо в киплячу рідину всі необхідні за рецептом інгредіенти для маринаду і проварюємо їх після закипання близько 3 хв. на маленькому вогні;
  3. трохи охолоджуємо маринад, щоб він був в міру гарячим, і заливаємо ним кавун.

Зберігаємо таку малосольну смакоту не більше 1-2 днів в холодильнику. Пам’ятайте, що продукт не стерилізується і на тривале зберігання не розрахований.

З чим подають швидкі консервовані кавуни

з чим подають маринований кавун

Помилково вважати, що мариновані смугасті ягоди — це екзотика, яку можна їсти тільки наодинці. Насправді, баштанні плоди відмінно підходять під багато страв.

З огляду на те, що кавунова м’якоть, як губка, вбирає в себе всі аромати спецій і прянощів, що додаються в консервацію, то смак маринованої ягоди спочатку можна підлаштувати під себе, правильно визначивши склад і кількість натуральних приправ.

Читайте також: Квашені кавуни

Солоний пікантний смак ягоди ідеально підходить під такі закуски:

  • рибні;
  • м’ясні;
  • картопляні;
  • грибні страви і т. д.

Виступаючи як оригінальна закуска до основних страв, баштанні в маринаді чудово підійдуть і в якості інгредієнтів для приготування деяких з них.

Наприклад, з маринованого плода можна зробити салат, гарнір і навіть десерт. Словом, варіантів для кулінарного експерименту не злічити.

Маринований кавун: рецепт маринування цілком

Маринований кавун цілком

Тим, хто не любить солити шматочками можна запропонувати рецепт маринування цілком. Звичайно, з огляду на те, що маринуватися смугаста ягода буде протягом декількох днів, то краще все ж її розрізати, хоча б навпіл. Так вона швидше просочиться маринадом і спеціями, що, безсумнівно, прикрасить її смак.

Інгредієнти:

  • Кавун — 2 шт. вагою по 2-2,5 кг;
  • Вода — 4 л;
  • Оцет 9% — 260 г;
  • Сіль — 125 г;
  • Цукор — 250 г;
  • Часник — за смаком;
  • Запашний перець — 5-7 горошин.

Приготування:

Ягоди миємо й розрізаємо навпіл.

Укладаємо половинки у велику каструлю. Якщо всі частини ягоди не вміщаються — розподіліть їх рівномірно у 2 ємності.

Робимо маринад:

  • змішуємо воду, сіль, цукор в окремій каструлі і доводимо вміст до кипіння;
  • в киплячу воду додаємо оцет і спеції (перець горошком і подрібнений часник), проварюємо маринад до готовності 1-3 хв.

Заливаємо в каструлю з плодами теплий маринад, накриваємо її кришкою і залишаємо на годину охолонути.

Як тільки консервація охолоне — прибираємо її в прохолодне місце (холодильник, комору, погріб) на 2 дні. Через декілька діб продукт повністю готовий до вживання.

Відео: Мариновані кавуни, все буде добре (з Самвелом Адамяном)

Поради кухаря!

Щоб швидке маринування вдалося на славу — подбайте про якість ягід. Обирайте тільки щільні не перезрілі кавуни. М’які, пошкоджені і в не повністю досконалі плоди — для швидкого засолювання не підходять.

Після того, як баштанні обрані — ретельно промийте їх у воді за допомогою харчової щітки. Якщо шкірка у плода дуже товста — зріжте її, а тонку — можна використовувати для засолювання. Додавати або не додавати спеції — вирішувати виключно вам, в будь-якому випадку, ви завжди можете розраховувати на відмінний результат консервування, у вигляді прекрасних смакових якостей.

Тепер ви знаєте прості рецепти того, як робити маринований кавун швидкого приготування. Всього кілька днів очікування подарують вам прекрасну закуску, яку не соромно буде поставити на стіл. Пригощайтеся корисним річним продуктом осіннього приготування, радуйте себе і своїх близьких смачною консервацією.

Смачного!

На цьому наша стаття «Мариновані кавуни на зиму» підійшла до кінця, бажаємо Вам успіху у правильній заготівлі овочів і фруктів для себе та своїх рідних. Рекомендуємо переглянути нашу незмінну рубрику рецепти і консервація — кращі поради де Ви знайдете чимало цікавих статей. Дякуємо за увагу і до нових зустрічей!