Хрін на зиму — популярні і альтернативні методи зберігання + відео

Заготовка хрону на зиму - рецепти приготування в домашніх умовах


заготовка хрону на зиму

Осінь — ідеальний період для збору і заготівлі хрону на зиму. Для цих цілей обирайте світлі рівні з усіх боків і всередині кореневища віком не менше 3 років. Далі ми розповімо, як зберігати хрін в домашніх умовах, щоб він пролежав до зими і довше, а також популярні і альтернативні методи зберігання хрону на зиму. Існує досить велика різноманітність способів, серед яких ви можете обрати для себе найкращий.

Як правильно зберігати хрін – свіжим чи сушеним?

Для того, щоб зберегти свіжість хрону на зиму, відбирайте якісні коренеплоди без пошкоджень, обрізаючи зайве бадилля. Очистіть кореневища від залишків землі і залиште їх просушитися на 1-2 години в затінку на вулиці. Потім приступайте до укладання підготовлених коренів в тару для зберігання. Ідеально підійде дерев’яний або пластмасовий ящик. Стежте, щоб перший шар піску був не менший 7 см. Кореневища, укладені по черзі на комфортній відстані один від одного, присипаємо рясно сухим шаром піску. В процесі зберігання не забувайте злегка змочити пісок водою раз в тиждень, але не перестарайтеся, інакше кореневища почнуть гнити і пліснявіти.

зберігання свіжого хрону

Зберігати свіжий хрін найкраще в підвалі при температурі близько нуля градусів по Цельсію. Якщо ви живете в квартирі, то оптимальним варіантом стане засклений балкон без опалення. У сильні морози ящик з хроном обов’язково вкривайте теплим матеріалом. Дотримуючись цих нескладних правил, ви збережете свіжі коренеплоди аж до наступного сезону. А якщо нікуди поставити тару з кореневищами — ви можете зберігати коріння в сушеному вигляді. Зробити це досить просто. Потрібно промити хрін і відправити його сушитися в тепле місце з доступом сонячного світла якнайдовше. Коли коріння подсушиться, подрібніть їх за допомогою ступки в порошок.

Радимо прочитати: Квашені огірки на зиму в банках, рецепт приготування

Більш швидкий рецепт — сушений хрін в духовці. В цьому випадку вам потрібно добре промити хрін у прохолодній воді, очистити його і нарізати тонкими смужками. Викладені рівним шаром брусочки на деко відправляємо в духовку, розігріту до 60 градусів по Цельсію, утримуючи при цьому дверцята духової шафи весь час відкритими, щоб зайва волога з коренеплодів швидше випаровувалася. Чекаємо, поки вони подсушаться, зазвичай для цього достатньо 40 хвилин. Злегка охолонувші шматочки подрібнюємо в ступці, а найкраще в блендері. Отриману суху суміш необхідно зберігати в скляній або пластиковій тарі, накритою зверху кришкою.



Використовувати сушений хрін можна в якості добавки до соління, соусів, перших і других страв. Крім того, порошок хрону корисно вживати невеликими порціями, замочивши його теплою водою. Вже через годину ви отримаєте кашку, яку можна приправити за смаком оцтом або сметаною. Єдиний недолік такого методу — часткова втрата корисних речовин і вітамінів під час сушіння.

Відео: Особливості зберігання хрону на зиму в домашніх умовах

Тертий хрін — рецепт приготування на зиму

Перший, найпростіший рецепт приготування хрону на зиму — тертий коренеплід з додаванням цукру, солі, 9% столового оцту або лимонного соку. Цей рецепт розрахований на досить великий корінець довжиною близько 30 см і діаметром 10-12 см. Попередньо його необхідно ретельно промити від залишків землі з використанням щітки і обов’язково замочити в холодній воді. Залежно від зрілості і жорсткості овоча, цей процес може зайняти від 1 до 4 діб. Так, коренеплід стане м’якше і з ним буде легше працювати. Після замочування очищаємо підготовлений корінь і натираємо його на середній терці. Багато хто віддає перевагу використовувати в цьому випадку блендер, однак варто зауважити, що смакові якості втратяться.

Тертий хрін на зиму

Увага — подрібнений корінь хрону може викликати сльозотечу і печіння слизової оболонки очей і носа. Одягайте респіратор і захисні окуляри!

Коли корінь подрібнений, заправляємо його холодним розсолом, в якому попередньо розчиняємо 1 ст. л. 9% столового оцту або свіжовичавленого лимонного соку, 2-3 ч.л. цукру і 1 ч.л. солі. На таку кількість інгредієнтів вам знадобиться 150 мл кип’яченої води. Якщо здається, що заготовка з хроном на зиму вийшла злегка сухуватою, можна додати ще трохи води. Якщо вам не вистачає кольору, і ви хочете урізноманітнити рецепт хрону на зиму, то знадобиться всього лише трохи бурякового соку. На 300 г свіжих коренів візьміть 150 мл води, 80-100 мл 9% оцту, по 1 ст.л. цукру і солі, а також 2 ст. л. свіжовичавленого бурякового соку. Вимите коріння попередньо замочуємо в холодній воді до м’якості, потім очищаємо їх і натираємо на дрібній або середній тертці, кому як більше подобається.

Багато хто рекомендує використовувати в цьому випадку м’ясорубку з дрібною сіткою, не забуваючи одягти на розтруб поліетиленовий пакет, щоб захистити слизову оболонку очей і носа. Отриману кашку заливаємо окропом і додаємо до неї вказану кількість солі і цукру. Коли маса охолоне, необхідно буде лише додати в неї оцет і буряковий сік, який ви можете легко приготувати з варених буряків. Готовий хрін потрібно розкласти по стерильним баночкам і зберігати в холодильнику або погребі. Такий чудовий рецепт хрону з буряком на зиму дозволить вам зберегти вашу улюблену приправу до пізньої весни.

Заготовки з хрону на зиму, рецепти приготування в домашніх умовах

Другий ще більш простий спосіб приготування — рецепт перекрученого через м’ясорубку хрону. Підготуйте 0,5 кг свіжих коренеплодів, попередньо вимочивши їх добре в воді і очистивши від шкірки. До перекручених через дрібну сітку коренеплодів покладіть 1 ст. л. солі і 3 ст. л. цукру, після чого додайте до кашки крутий окріп, доводячи суміш до утворення густої пастоподібної маси. На цьому все, залишається ретельно перемішати всі інгредієнти і розкласти готову приправу на зиму по стерильним баночках, додавши в кінці в кожну з них по кілька крапель лимонного соку. Зберігати таку закуску потрібно в холодильнику протягом 3-5 місяців. Подавати її найкраще з запеченою рибою або м’ясом, як окремо, так і в поєднанні зі сметаною або майонезом.

тертий хрін в блендері на зиму

Для тих, хто любить закуски погостріше і пікантніше, пропонуємо наступний рецепт. Вам знадобиться 3 кореня хрону великого розміру, 1 кг помідорів, 3 зубчики часнику, сіль і цукор за смаком. Підготовлені і очищені овочі пропускаємо через м’ясорубку, з надітим на розтруб поліетиленовим пакетом, в готову кашку додаємо необхідну кількість солі і цукру, керуючись своїми смаковими уподобаннями. Ароматну гостру масу розкладаємо по стерилізованим баночках і відправляємо їх в холодильник.

Відео: Як приготувати хрін на зиму — рецепти в домашніх умовах

Способи зберігання хрону взимку – холодильник чи морозильна камера

Якщо ви хочете заготовити хрін на мінімальний термін, тоді зберігайте свіже коріння в холодильнику. Для цього вам потрібно взяти молоде коріння довжиною близько 30 см, гарненько очистити його від землі, просушити і, не нарізаючи на брусочки, перекласти в поліетиленовий пакет, і помістити в холодильник. Такий спосіб допоможе вам зберегти свіжість овочів не більше ніж на 3 тижні.

способи зберігання хрону

А ось для заготовки на зиму використовуйте морозильну камеру. Хрін промиваємо, очищаємо від шкірки, добре просушуємо при кімнатній температурі і нарізаємо на брусочки завтовшки 3-5 см. Отримані заготовки розкладаємо по поліетиленовим пакетам і щільно зав’язуємо їх, щоб не допустити проникнення повітря всередину. Дістаємо коренеплоди з морозилки в міру необхідності, натираючи їх на тертці або додаючи цілими в якості одного з базових інгредієнтів в салати, супи та другі страви. Щоб коріння зберегли свою свіжість після розморожування, рекомендується зберігати їх в морозилці.

На цьому наша стаття «Популярні і альтернативні методи зберігання тертого хрону на зиму» завершилася. ще більше популярних та оригінальних рецептів можна знайти в нашій рубриці для справжніх господинь. Нехай щастить і до нових зустрічей!