М’ята — лікувальні властивості та користь для здоров’я

Лікарська рослина м'ята. Фото та опис.


Лікарська рослина м'ята - лікувальні властивості та користь.Фото.

Неможливо уявити зимовий вечір без чашки гарячого чаю з м’ятою. М’ята також має прекрасний омолоджуючий ефект вона входить до складу безлічі тоніків і денних кремів для обличчя і тіла.

Різновиди м’яти

М’ята є чудовою рослиною, яке відома кожному. Існують різні види м’яти, які розрізняються між собою складом ефірних масел і властивостями.

М’ята перцева

Перцева м’ята найбільш відома. Це гібрид м’яти водяної та м’яти садової. У листі м’яти перцевої міститься багато ментолу. Саме завдяки високому вмісту ментолу м’ята перцева широко використовується в медицині — ментол допомагає позбутися від безлічі захворювань: алергій, ревматизму, захворювань органів дихання та ін.

М'ята перцева

М’ята перцева, фото

Польова м’ята

М’ята польова або м’ята лугова також широко відома. У ній вміст ментолу менший, ніж в м’яті перцевій, однак вона теж використовується і в медицині, і в кулінарії. Така м’ята ще називається дикою — вона не вимагає ніякого догляду. Знайти таку м’яту можна на території Росії, України, Азії, Індії, Непалу.

М'ята польова або лугова

М’ята польова або лугова

М’ята запашна

М’ята запашна. Цей вид м’яти часто використовують в кулінарії. Вона володіє сильним ароматом. Її додають в лікеро-горілчані вироби. Настоянка м’яти запашної чудово зігріє в зимовий вечір і порадує прекрасним ароматом.

М'ята запашна

М’ята запашна

Крім того, виділяють м’яту водну, азіатську, канадську і даурську.

Виділяють ще такий різновид м’яти, як м’ята лимонна. Але, по суті, вона не є м’ятою. М’ята лимонна — це меліса. Мелісса відноситься до того ж роду рослин, що і м’ята — Ясноткові, однак не є різновидом м’яти.

М’ята кімнатна є виключно декоративною рослиною. Однак можна вирощувати м’яту перцеву, лугову або запашну в домашніх умовах. Її цілком вистачить для того, щоб заварити чай або додати в домашні кекси.

Користь і шкода лікарської м’яти:

Унікальна рослина м’ята: корисні властивості та протипоказання індивідуальні для всіх людей. Найбільше використовується м’ята перцева — протипоказання щодо вживання м’яти взагалі пов’язані саме з нею.

  • Найголовніше протипоказання до вживання м’яти — індивідуальна непереносимість або алергія.
    Не рекомендується вживати м’яту людям зі зниженим артеріальним тиском — м’ята може ще більше знизити його. Це не сувора заборона. Взагалі виключати м’яту з раціону не потрібно. Потрібно тільки порадитися з лікарем про кількість її споживання.


  • Не рекомендується також вживати м’яту людям з варикозним розширенням вен.
    Часте вживання м’яти перцевої може привести до печії. Але таке буває досить рідко.
  • Найчастіше м’ята «заспокоює» печію. Однак краще нею не зловживати, як уже говорилося
  • Категорично не можна вживати м’яту дітям. Педіатри сперечаються, до якого віку: до 3 або до 5 років. У будь-якому випадку, при бажанні познайомити дитину з м’ятою, найкраще порадитися з лікарем.

Однак неспроста так популярна м’ята — корисні властивості її відомі в усьому світі. М’ята з давніх часів застосовується як однією із головних лікарських рослин. Лікувальні властивості м’яти визнані абсолютно всіма лікарями світу. Більш того, м’ята входить до складу безлічі лікарських препаратів.

Корисні властивості м’яти

М’ята — чудовий сечогінний засіб. Звичайний чай з м’ятою допоможе вивести застояну воду з організму. Людям, які вживають багато солі, потрібно постійно пити чай з м’ятою — користь чаю компенсує шкоду, яку завдають організму великою кількістю солі. Так само використовується м’ята для схуднення — у вигляді чаїв. Однак, не слід перебільшувати. В іншому випадку може статися зневоднення організму.

Корисні властивості м'ятиМ’ята ще має жовчогінну дію. Якщо змішати кілька крапель соку м’яти і трохи гранатового соку, це врятує від раптового нападу нудоти і блювоти.

Основна користь м’яти в тому, що вона є хорошим заспокійливим. У будь-якій стресовій ситуації, щоб заспокоїтися, достатньо всього лише випити чашку м’ятного чаю. Заварити його досить просто: потрібно вибрати чай за смаком — чорний або зелений (брати треба чай без домішок і добавок) і кілька гілочок м’яти або м’ятне листя. На заварничок кладеться чайна ложка чаю і гілочка м’яти, заливається окропом, настоюється протягом 10 хвилин. Чай можна пити.

М’ята також має досить сильну протизапальну дію. Тому вона входить до складу різних мазей. Однак, таким ефектом володіє тільки масло м’яти перцевої (дика м’ята має менший протизапальний ефект).

Читайте також: Іван чай

Властивості м’яти польової також важко переоцінити — вона є прекрасним болезаспокійливим, відхаркувальним і в’язким засобом. Дика м’ята давно застосовується при різних захворюваннях шлунку. Також її використовують для лікування туберкульозу та ревматизму.

М’яти перцевої настойка допоможе позбутися від сильних головних болів. Це варто запам’ятати тим людям, які часто страждають від мігрені. М’ята допоможе позбутися від метеоризму.

Широко використовується ефірне масло м’яти для волосся. Воно допомагає волоссю рости швидше. Відвар з м’яти для волосся готується досить просто: 300 гр. листя м’яти заливається літром окропу і проварюється протягом 30 хвилин. Потім відвар повинен настоятися ще протягом півгодини. Промивають відваром чисте сухе волосся, а, потім, ретельно просушують рушником. Масло м’яти для волосся також використовується проти посічених кінчиків.

Відео: Цілющі властивості м’яти

М’ята в кулінарії

М’ята дає дійсно прекрасний аромат. Вона освіжає, заспокоює і, в той же час, дає організму заряд бадьорості. Найактивніше м’яту використовують для напоїв. Чай з м’ятою заварюють в будь-який час року, щоб зігрітися, відпочити і подумати. Влітку м’яту додають практично в усі напої — м’ята робить їх смак більш насиченим.

Класичний лимонад готується з цукру води і лимона. Його рецепт простий: на літр води додають половину склянки цукру і сік двох вижатих лимонів. Якщо до цих інгредієнтів додати гілочку м’яти перцевої, лимонад придбає новий насичений смак!

Читайте також: Календула лікувальні властивості для здоров’я і краси

Мохіто — класичний коктейль з м’ятою. Однак пити алкоголь при жаркій погоді не можна — це може привести до гіпоксії органів, зокрема мозку. Зробити безалкогольний мохіто досить просто — знадобляться м’ята, лайм, лід, цукор, спрайт / газована вода. Щоб коктейль вийшов більш «здоровим» використовують газовану воду. На половину літра середньо газованої води додають дві столові ложки цукру, половину лайма і дві гілочки м’яти. Додають лід і перемішують в шейкері. Якщо шейкера немає, можна використовувати будь-яку банку.

Такі напої добре втамовують спрагу і роблять благотворний вплив на весь організм.

М’ята фото

Користь і шкода лікарської м'яти:

М'ята фото

фото мяти

Цілющі властивості м'яти

Лікарська рослина м'ята. Фото та опис.

Лікарська рослина м'ята.