Обрізка винограду

Як обрізати виноград


Обрізка винограду

Обрізка винограду необхідна для правильного формування куща. Вона полегшує догляд за виноградним кущем, збір врожаю, укриття кущів на зиму. Обрізка дає можливість збільшити розмір ягід і прискорює процес їх дозрівання.

Формування молодого куща

Будь-який виноградник закладається різним посадочним матеріалом: живцями, вегетуючими саджанцями, саджанцями з шкілки або відводками. Навіть при закладці рівноцінним посадковим матеріалом в перший рік вегетації пагони на цих молодих посадках розвиваються неоднаково.

Єдине завдання виноградаря в цей час — виростити сильні пагони, тобто такі, які до осені були б товщиною не менше 5 — 7 мм в середній частині.

Восени, перед заморозками, всі пагони молодого куща-перволітка вкривають без обрізки. Цілісні (без обрізки) кущі зимують краще.Молоді, неплодоносні кущі обрізають тільки навесні, нехтуючи весняним «плачем» лози. На плодоносних кущах обрізка проводиться тільки восени.

Навесні після відкриття молодих кущиків робиться перша обрізка винограду. Для того щоб правильно розпочати першу обрізку, небхідно визначитися з типом формування. Типів формування виноградних кущів існує безліч. Формування куща починається з першого року після його посадки і триває до п’яти-шести років, залежно від особливостей створюваної форми.

Формування винограду

Найпоширенішим формуванням винограду вважається чотирьохрукавне. Якщо на молодому кущі розвинулися два пагона, проводиться обрізка кожного на два глазка, з яких повинні розвинутися чотири пагона — майбутні рукава.

Якщо розвинувся тільки один пагін, то проводиться обрізка на чотири глазки, з яких також розвинеться чотири пагони.

На початку третього року при обрізанні на кожному з чотирьох пагонів залишають по два глазка, а решту приросту зрізають. Восени, наприкінці третього року вегетації, з вирослих пагонів формують плодові ланки (сучок заміщення і плодову стрілку). В подальшому обрізка винограду проводиться за всіма правилами. Плодові ланки формують, враховуючи силу росту куща. Кількість плодових ланок додають в наступні роки в залежності від розвитку куща.

Щоб стримати зростання рукава, сучок заміщення завжди залишають тільки на нижньому пагоні, який розташовується ближче до голови куща — обрізається на 2 — 3 глазки. Обрізка плодової стрілки проводиться згідно ампелографічної характеристики сорту.

Щорічна правильна обрізка винограду регулює ріст і підтримує виведене формування куща, створює можливість регулювати його навантаження, замінювати старі частини новими, більш молодими. Обрізка винограду створює сприятливі умови для запилення суцвіть, кущі добре провітрюються.

Формування винограду

Як обрізати виноград

Обрізка винограду і створення формування проводяться за такими основними правилами:

для створення штамбів, плечей і рукавів кордону необхідно використовувати найбільш розвинені, добре визрівші (але не жируючі) лози, які відповідають за своїм розташуванням зручністю створення форми:

при створенні відносно низького штамбового формування потрібно стежити за тим, щоб штамб був сформований відразу ж на необхідну висоту. Так само треба чинити і при формуванні плечей кордонів;

коли штамби і кордони необхідно формувати протягом декількох років, тобто піднімати їх на значну висоту, то слід пагони продовження вибирати так, щоб при подальшій їх обрізці рани знаходилися щорічно на одній і тій же стороні. Це забезпечить нормальне пересування поживних речовин по штамбу і кордону і далі до плодовим ланкам;

На малюнку показано розташування ран при обрізанні на старій деревині:

А — правильне одностороннє;

Б — неправильне двостороннє;

а — рани, нанесені при обрізанні.

розташування ран при обрізанні на старій деревині

При повному видаленні однорічних пагонів або багаторічних частин куща зрізи слід робити у самого заснування, не залишаючи пеньків. Вони повинні бути рівними і гладкими. Такі рани легше гояться, а відсутність пеньків попереджає утворення жирових пагонів, тому підрізування треба робити добре відточеним секатором, розташовуючи його так, щоб ріжуча опукла сторона леза була звернена до залишеної частини, а упор — до тієї частини пагона, який буде видалятися.

На малюнку показано правильне положення секатора при обрізанні.




положення секатора при обрізанні.
Зрізи і рани повинні бути на одній і бажано на внутрішній стороні гілки, зверненої до середини куща. Внутрішні зрізи швидше заростають. Створення ран з різних сторін гілки призводить до відмирання тканин, які проводять поживні речовини, що затримує сокорух, знижує врожайність і довговічність кущів.

Потрібно уникати злиття близько розташованих ран.

При виборі лоз плодоношення і сучків заміщення завжди слід віддавати перевагу лозам найбільш сильним і добре визрілим, так як тільки добре розвинені лози гарантують отримання високого врожаю. Не слід на плодоношення використовувати перерозвинені (жируючі) діаметром більше 12 мм, а також слабкі недорозвинені пагони діаметром менше 6 мм.

Чим товщій однорічний пагін, тим довше потрібно його обрізати, і, навпаки, чим він слабший, тим його обрізають коротше.

При виборі лоз плодоношення і сучків заміщення необхідно строго стежити за тим, щоб останній завжди перебував з зовнішнього боку і обов’язково розташовувався нижче плодової лози.

При обрізанні сучка заміщення на 2 — 3 глазки необхідно, щоб на сучку перший нижній добре розвинений глазок перебував з зовнішньої сторони. У тих випадках, коли нижнє вічко звернене усередину, його не слід брати до уваги (так як він буде вилучений при зеленій уламці) і рахунок вічок, які залишаються на сучках заміщення, вести від нижнього зовнішнього вічка.

При обрізанні лоз плодоношення на 8 — 12 і більше очок зріз можна проводити на 2 — 3 см вище вузла, так як при довгій обрізці розвиток крайньої пучки не має істотного значення.

При короткій обрізці, в тому числі і сучків заміщення, там, де кожна брунька повинна дати добре розвинений і плодоносний пагін, обрізка повинна проводитися на одне міжвузля вище і неодмінно через вузол над діафрагмою з обов’язковим видаленням верхньої бруньки.

Обрізка через вузол гарантує появу на сучках заміщення лози плодоношення і лози для нового сучка заміщення, так як зріз, зроблений над діафрагмою, захищає нижню пучку від можливої загибелі.

Читайте також: Як вирощувати виноград у теплиці

При обрізанні на плодову ланку минулорічний плодовий пагон з усіма розвиненими плодоносними пагонами видаляють, а з двох пагонів на сучку заміщення нижній знову обрізають на новий сучок, а верхній — на плодовий пагон (стрілку плодоношення).

У тих випадках, коли на сучку заміщення є тільки один добре розвинений пагін, то в залежності від стану куща і розташування пагона обрізка проводиться або на стрілку, або знову на сучок. Якщо обрізаний на сучок, то для плодової лози вибирають кращий з нижніх пагонів на лозі, яка вже відплодоносила або жирового пагона (вовчок).

Якщо на стрілці немає жодного пагона, який можна було б залишити на плодоношення, а на сучку є тільки один хороший пагон, його підрізають на плодову лозу, а сучок заміщення формують з дзиги.

У випадку, якщо ні на стрілці, ні на сучку заміщення немає взагалі придатних пагонів, рукав повністю видаляють, а обрізка дзиги виробляється на плодову стрілку або сучок заміщення.

Читайте також: Хвороби винограду та їх лікування

Слід завжди пам’ятати, що правильний вибір пагонів для формування і плодоношення потрібно проводити ще під час весняної та літньої уламки. Це збереже силу куща, забезпечить більш тривале і рівномірне плодоношення його, крім того, буде полегшена осіння (попередня) і весняна (остаточна) обрізка винограду.

Обрізка винограду проводиться як весною, так і осінню

Переваги обрізки винограду осінню укривних сортів полягає в тому, що місця зрізів за зиму опробковиваються і весною, з нетаціі, виноград не «плаче». Полегшується укриття кущів на зиму. Обрізаний кущ легше пов’язати в фашинами (пучок) перед укриттям.

Обрізка винограду осінню

Обрізка винограду осінню проводиться до настання морозів перед укриттям кущів на зиму. При обрізанні видаляють всі слабкі пагони і частково ті, які вже відплодоносили. При необхідності омолоджують рукава. Довжина обрізки плодових лоз для різних сортів різна: від короткої — 4 — 6 очок, до довгої — 15 — 20 очок. Найпоширеніша обрізка середня (на 8 — 10 очок), при якій плодові лози розташовують горизонтально, похило вгору або дугоподібно.

При нормальному навантаженні куща середня обрізка забезпечує отримання найвищих врожаїв з гарною якістю винограду. Середня обрізка винограду застосовується при вирощуванні більшості сортів, при цьому плодові лози обрізають на 6 — 8 очок.

При осінній обрізці треба враховувати те, що при укривній культурі частина пагонів випріває або вимокає. Виходячи з цього, при обрізанні роблять 30 — 40 відсотковий запас очок на плодовій лозі, тобто обрізають довше. Зайві пагони, які розвинулися видаляють при зелених операціях.
Плодоносність вічок по довжині лози залежить від того, якими були весна і літо минулого року. При прохолодній погоді закладка квіткових бруньок затримується до більш теплої пори і краще будуть плодоносити вічка, розташовані вище.
Якщо з якої-небудь причини на сучку заміщення не розвинулися вічка, то при наступній обрізці використовують пагони, що виросли на плодовій стрілці, розташованій ближче до рукава куща.

Обрізка винограду весною

Обрізка винограду весною проводиться на молодих, які ще не плодоносили кущах і зимостійких неукривних сортах. Цілісні кущі краще зимують. Весною обрізка проводиться після розпускання бруньок. У цей час припиняється великий напір пасоки, виноград менше «плаче» і видно живі пучки.

«Плач» винограду

«Плач» винограду — (тиск кореневий) — активна подача корінням води вгору по стеблу; відбувається навесні до появи листя. У виноградної рослини тиск становить 2 — 2,5 атмосфери. У місцях поломок і порізів визрілої виноградної лози виділяється сік, що стікає краплями. Це явище називається «плачем» винограду, який спостерігається при весняному обрізуванні кущів.

Деякі виноградарі вважають, що «плач» винограду не впливає на розвиток рослини і по ньому визначають наявність вологи в районі розташування коренів. Якщо виноград не «плаче» — це сигнал до поливу. Але дослідами доведено, що «плач» винограду шкідливий. Обрізка винограду весною призводить до великої втрати вологи, соку і поживних речовин. Пасока тече по виноградній лозі, потрапляє на вічки, обпалюючи їх, внаслідок чого вони гинуть. Кущ втрачає до 25% врожаю. Коли проводиться обрізка винограду осінню «плач» винограду навесні наступного року не спостерігається. Щоб під час весняного «плачу» уникнути попадання пасоки на вічка, плодові лози треба розташовувати горизонтально або похило — зрізом вниз, щоб пасока капала прямо на землю.

Штамбова формування виноградуШтамбова формування винограду

Застосовується при вирощуванні зимостійких неукривних сортів. При формуванні штамбових кущів під час першої обрізки молодого кущика залишають один сильно розвинений пагін, скорочуючи його на 2 — 3 вічка. З сильного пагона формують стовбур (майбутній штамб), другий пагон резервний. Всі зайві пагони обламують.

У міру зростання основного пагона всі пасинки видаляють, а пагон підв’язують до кілка. Для кращого визрівання пагонів точку росту треба прищипнуть (кінець серпня).

На третій рік вегетації основний пагон — штамб обрізають на необхідну довжину, а резервний — на сучок заміщення. Всі пагони, які розвинулися на штамбі обламують, залишаючи два верхніх, з яких формують плечі кордону, підв’язуючи їх до дроту.

На четвертий рік вегетації рукава обрізають згідно ампелографічної характеристиці сорту і закладають ріжки. Зайві пагони при уламку видаляють, залишаючи по довжині кордону на певній відстані один від іншого.

На п’ятий рік вегетації при обрізанні залишені пагони вкорочують на 2 — 3 вічка (ріжки).

На шостий рік вегетації формують плодові ланки за рахунок пагонів, що розвинулися на ріжках.

Прискорене формування винограду

Таке формування дає можливість на рік раніше отримати урожай. У перший рік на саджанці, як зазвичай, вирощують два пагони. Ці пагони, як правило, розвиваються слабо, тому їх не прищипують. На другий рік проводиться обрізка кожного пагона на два вічка. Так як саджанець вже окорінний, пагони другого року вегетації ростуть досить сильно і їх прищипують в кінці травня — на початку червня, коли вони досягнуть у довжину 50 — 60 см. В результаті видалення верхівкової бруньки починається посилений ріст пасинків, з яких залишають на кожному пагоні тільки два верхніх, а решту виламують на початку росту. Формування кущів закінчується на третій рік обрізанням пасинків на плодові ланки. Таким чином, період формування кущів скоротився на один рік.

В присадибному виноградарстві нерідко використовують для посадки дворічні саджанці, а також внесення в посадкову яму гарної дози органо-мінеральних добрив іноді забезпечує сильний ріст пагонів вже в першу вегетацію. Такі пагони можна прищипувати і скоротити період формування до двох років, значно наблизивши тим самим час вступу кущів у плодоношення.

Прискорене формування винограду

Катаровка винограду

Одним з важливих і обов’язкових прийомів на першому році життя кущів є катаровка винограду, тобто двох-триразове видалення поверхневих коренів, які розвинулися у верхній частині кореневого стовбура (підземного штамба).

Навколо штамба роблять лунку глибиною близько 15 — 20 см і секатором зрізають поверхневі корені, не залишаючи пеньків. Місця зрізів дезинфікують розчином мідного купоросу (20 г на 1 л води), замазують садовим варом, а лунку засипають піском.

Цю операцію проводять щорічно до вступу куща в пору плодоношення, а надалі — через рік.

Якщо своєчасно не виконати цю операцію, кущі можуть повністю перейти на поверхневі корені, що призведе до їх підмерзання і в подальшому сильного ослаблення куща.

Протягом року катаровку винограду проводять перший раз весною і контрольну — на початку осені.

Як обрізати виноград відео

На цю все, сподіваємося, що сьогоднішня стаття була Вам корисна. Залишайтеся з нашим сайтом «Садівництво та Сільське господарство» і не знатимете проблем у вашому саді та городі, а читаючи нашу рубрику про виноградарство Ви будете в курсі всіх новинок по догляду за вашим улюбленим виноградом.