Озимий ячмінь — технологія вирощування

Вирощування озимого ячменю


Озимий ячмінь технологія вирощування та посів

У СНД озимий ячмінь поширений переважно в районах з м’якими зимами: в Середньоазіатських республіках, на Північному Кавказі, в Закавказзі, південно-західній частині України і в Молдавії.

Озимий ячмінь менш зимостійкий, ніж озима пшениця і жито. Тривалі морози (-12 … +15 ° С), а також різкі коливання температури ранньою весною (чергування глибоких відлиг з морозами) для нього згубні. Вегетаційний період озимого ячменю на 7-10 днів коротше, ніж озимої пшениці. По відношенню до родючості ґрунту і попередникам ці культури подібні.

До переваг озимого ячменю слід віднести раннє дозрівання, краще використання осінньо-зимово-весняних запасів вологи в ґрунті і велику посухостійкість в порівнянні з ярим ячменем. Озимий ячмінь прибирають значно раніше інших культур (в Середній Азії — в останніх числах травня, в Криму та Азербайджані-10-15 червня). Раннє прибирання робить озимий ячмінь добрим попередником для озимої пшениці, а також для літніх і пожнивних посівів різних культур.

Технологія вирощування озимого ячменю

Озимий ячмінь вирощують за інтенсивною технологією, як і озиму пшеницю. Місце в сівозміні. Для південної культури питання про попередників вирішувати складно. Краще місце в сівозміні для озимого ячменю — після зайнятих парів, зернових бобових, просапних (кукурудзи, соняшнику, цукрових буряків, бавовнику), озимої пшениці, що йде після багаторічних трав.



Обробка ґрунту. Головне завдання обробітку ґрунту — накопичення і заощадження вологи в посівному і орному шарах. Зайняті пари обробляють негайно після збирання парозамінної культури комплексними орними агрегатами на глибину найкращого крушіння. При сильному зшушенні ґрунту проводять поверхневу обробку важкими дисковими боронами і котками або комбінованими агрегатами АКП-5, АКП-2,5. Після колосових попередників орють на глибину кращого крушіння (не менше 20 см) комплексними орними агрегатами. На глибистній ріллі обов’язкове негайне додаткове розділення ґрунту до мілкоподібного стану з наступним коткуванням.

Після просапних культур (кукурудзи, соняшнику, цукрових буряків) і гороху застосовують поверхневу обробку важкими дисковими боронами БДТ-3,0, БДТ-7,0, БДТ-10 або культиваторами-плоскорізами КПШ-9, КПШ-5, а також комбінованими агрегатами на глибину 8-12 см.

Технологія вирощування озимого ячменю

Добриво. Озимий ячмінь дуже чуйний на добрива — органічні (15-20 т / га в зайнятому пару) і мінеральні. При обробітку його за інтенсивною технологією дози добрив розраховують на запланований врожай.

Посів озимого ячменю

Для посіву використовують відсортоване велике насіння першого класу посівного стандарту. Перед посівом або завчасно насіння протруюють проти кореневих гнилей і ґрунтових шкідників.

Посів слід проводити на початку встановленого для озимих терміну. Сіють ячмінь звичайним рядовим і узькорядним способами із залишенням технологічної колії. Норма висіву залежить від сорту, попередника і місця обробітку.

Догляд за посівами. У фазі кущіння озимого ячменю дводольні бур’яни знищують гербіцидами: 2,4-Д амінной сіллю, 40% в. к.- 1,5-2 л / га; діаленом, 40% в. р. — 0,7-1,2; 2М-4ХП, 50% в. р. — 5 л / га.

Рослини озимого ячменю уражаються багатьма хворобами (борошниста роса, бура іржа, коренева гниль, фузаріоз колоса), що приносять велику шкоду.

Технологія вирощування озимого ячменю

На посівах озимого ячменю можуть мати поширення такі шкідники: жужелиця, злакова попелиця, смугаста блоха, злакові мухи та ін. Для боротьби з ними з урахуванням порогу шкодочинності проводять обприскування посівів інсектицидами.

Норма витрати робочої рідини при наземному обприскуванні 200 л / гa. Можна застосовувати сільськогосподарську авіацію (50 л / га). Серед озимих хлібів ячмінь дозріває перший. При його збиранні застосовують роздільний спосіб і пряме комбайнування.

На цьому все, наша стаття  «Озимий ячмінь технологія вирощування та посів» підійшла до кінця. Рекомендуємо переглянути рубрику город де Ви зможете прочитати багато цікавих статей про вирощування і догляд за Вашим городом. Гарних вам врожаїв, дорогі наші читачі!