Підгортання картоплі

Як підгортати картоплю


Підгортання картоплі - як і коли підгортати Підгортання картоплі - як і коли підгортати

З настанням літа приходить час найважчої праці на городі це прополка та підгортання картоплі. Здавалося б нічого складного в цій справі немає, бери в руки сапку і вперед боротися за гарний урожай. Але досвідчені городники знають, що це не легка праця

Так потрібно чи не потрібно підгортати картоплю, які терміни, в який час це треба робити? Для чого ми підгортаємо картопля? Як це робити правильно? Яка висота гребеня? Чи можна обійтися без цієї трудомісткої роботи? Фахівці запевняють, що без підгортання можна позбутися 25-30% можливого врожаю, крім того розпушування збагачує грунт, а, отже, і саму рослину киснем. Це — важлива частина процесу вирощування картоплі. До речі, чим пухкіший грунт, тим більш розсипчастою, більш смачною буде картопелька.

По-перше, при посадці бульби закопуються на глибину близько 5 — 10 см, тому навіть невелике підгортання дає стеблам можливість наростити додатковий поверх бульб.

Картопля добре росте в пухких, напівпіщаних, повітропроникних ґрунтах. Тому підгортання на важких ґрунтах життєво необхідне для картоплі. Для нормального розвитку, отримання максимального врожаю слід його проводити не менше двох разів, але можна більше — все залежить від вашого терпіння, від ваших сил.




Звичайно, не погано було б провести підгортання картоплі по вологій землі після дощу або хоча б після поливу, так як після цього більш активно почнуть рости бічні пагони (столони), на яких утворюються бульби.

Підгортання картоплі плужком

Підгортання картоплі плужком

Підгрібання сухої землі до кущів може навіть нашкодити посадкам картоплі. У цьому випадку збільшується площа землі поруч з кущем картоплі, а випаровування вологи, яка ще збереглася внизу, посилюється. Відходить волога — відповідно підвищується температура ґрунту. А, як відомо, картопля перестає рости при температурі ґрунту вище 26 ° С

Як тільки пагони картоплі досягли висоти 5-10 сантиметрів — проведіть перше підгортання. Якщо за прогнозом погоди очікуються заморозки, то вашу картоплю слід підгортати «з головою», тобто треба засипати повністю рослину землею ну, а якщо заморозків не очікується, то закидати землею молоді кущики не треба. Інакше Ви просто сповільните їх зростання на кілька днів.

Друге підгортання обов’язково проведіть в період бутонізації, оскільки в цей період відбувається утворення бульб. Підгрібаючи землю до картопляних стебел так, щоб вони встали вертикально, а не нахилялися до землі. Так як картоплі в цей час потрібно більше сонячного світла, то цим Ви дасте йому простір формування листя. Але якщо літо сухе, жарке, друге підгортання можна скасувати. Просто пройдіть по рядках, прорихліть міжряддя. Висота гребеня останнього підгортання повинна бути не нижче 15-18 см.

УВАГА! З моменту цвітіння з мотикою в міжряддя при підгортанні або прополюванні працювати слід дуже обережно, бульби вже зав’язуються — їх ворушити небезпечно.

Подивіться, будь ласка відео, як правильно підгортати картоплю з вузькими міжряддями і широкими проходами.

Прополка та підгортання картоплі відео

З сайтом «Сільське господарство та Садівництво» картопля на вашому городі завжди буде великою і смачною!

Читайте також: