Підготовка насіння до сівби

Як правильно підготувати насіння до сівби


Підготовка насіння до сівби: Як підготувати насіння до посіву

Терміни дозрівання врожаю і його кількісні показники безпосередньо залежать від якості насіннєвого матеріалу. Якісь насіння легко і без проблем дають дружні сходи, інші в обов’язковому порядку необхідно підготувати, і чим ретельніше Ви підготуєте насіння, тим буде вище схожість.

Відразу потрібно зазначити, що посів квіткових, а також городніх культур слід проводити свіжим насінням. У кожного виду рослин схожість змінюється по різному і може зберігатися в межах норми в діапазоні від одного до п’яти років. Так айстри зберігають схожість тільки протягом року, а ось рудбекії — всі п’ять років.

Зрозуміло що, схожість залежить і від умов в яких зберігається насіннєвий матеріал — скачки температури і вологість знижують показники схожості з кожним наступним роком. У зв’язку з цим переважно використовувати для посіву свіже насіння. Правда є винятки, наприклад, у випадку з огірками кращі результати спостерігаються при висадці 2-3-річного насіння. Це пов’язано з тим, що кущі огірків, пророслі з однорічного насіння, як правило утворюють велику кількість чоловічих квітів (пустоцвітів), внаслідок чого знижується врожайність.

Читайте також: Вирощування розсади перцю

У свіжозібраного насіння більшості городніх і квіткових культур низька схожість, їм необхідно післязбирального дозрівання, тривалість процесу просушування залежить від сорту і виду.

Головне правило, якого потрібно дотримуватися при зберіганні насіння — найнижчий показник вологості, від якого залежать процеси дихання — чим насіння сухіше, тим сильніше знижується дихання. Якщо ж поріг критичної вологості буде перевищено, то різко зросте інтенсивність дихання. В результаті відбудеться пробудження насіння і його проростання або ж воно згниє і загине.

Тому при підготовчій обробці насіння потрібно враховувати необхідні умови для проростання насіння — тепло, вологу і кількість кисню. Тепер розглянемо методи передпосівної підготовки насіння, найчастіше застосовуються в домашніх умовах.

Як правильно підготувати насіння до сівби

Калібрування насіння

Насіння овочевих культур за розміром ділять на наступні групи: дуже великі (кабачки, гарбуз, квасоля, горох), великі (буряк, диня, огірок, редька), середні (баклажани, капуста, томати) і дрібні (ріпа і морква). Але навіть насіння однієї культури часто відрізняються за розміром, а отримати рівномірні сходи можна тільки використовуючи посівний матеріал однаковий за розміром і масою. Тому перед проведенням посадки насіння необхідно калібрувати — розділяти на великі і дрібніші, щоб висівати їх на окремих ділянках.

Насіння поміщають на 5 хвилин в 3-5% розчин кухонної солі або просто в воду, інтенсивно перемішують і хвилин п’ять відстоюють. Розчин з насінням, яке спливло зливають, а ті, що залишилися на дні посуду, промивають і сушать в темному місці. Також не можна сушити біля печі або на радіаторі.



Читайте також: Коли сіяти насіння томатів, перцю, баклажанів на розсаду

Дрібнонасінні культури сортують пластмасовою наелектризованою паличкою. Для цього їх розсипають тонким шаром на аркуш паперу, після чого паличкою, попередньо натертою вовняною тканиною, проводять над ними на відстані приблизно два сантиметри. В результаті до палички прилипають невиконані і порожне насіння.

Замочування насіння при підготовці до сівби

Початківці садівники, як правило, задаються питанням — чи варто перед посівом здійснювати замочування насіння? Зрозуміло, що можна посіяти і сухими, але якщо провести зазначену процедуру, сходи можна чекати на пару-трійку днів раніше, що мінімізує ризик загибелі насіння в ґрунті. Дуже ефективний цей агроприйом ранньою весною, коли холодно. Тим більше, що замочувати можна, за рідкісним винятком, все насіння. Особливо помітний результат у випадках з довго проростаючим насінням, насінням теплолюбних культур, зеленим великим насінням, насінням, яке потребує під час проростання достатку вологи (бобові, цибулинні).

Є два основних способи замочування насіння:

  • Насіння культур з нормальною схожістю замочують на 24 години в теплій воді (25-30 С), далі підсушують (або можна протравити) і відразу висівають.
  • Насіння з товстою оболонкою або ж низькою схожістю замочують на більш тривалий період — до декількох діб (поки не набубнявіє насіннєва оболонка). Воду при цьому потрібно міняти не рідше ніж через 4-6 годин. Далі насіння потрібно протравити і можна висівати.

Терміни замочування насіння при підготовці до сівби:

  • рослини з родин капустяних, гарбузових і бобових — від 12 до 20 годин
  • лободових, пасльонових і айстрових — від 24 до 40 годин
  • цибульних, гречаних, селерових — від 50 до 70 годин

Підготовка насіння перців і баклажанів до посадки

Протруювання насіння

Це обов’язковий, а значить найважливіший прийом підготовки до посадки насіннєвого матеріалу. З його допомогою відбувається знезараження від збудників небезпечних хвороб. Протруювання можна зробити вологим і сухим способами.

При сухому — відбувається опудрювання насіння порошком фунгіциду з широким спектром впливу, наприклад, фундазолом. Якщо насіння не дуже багато, тоді процес опудрювання можна виконати звичайним пензликом для малювання. При великих обсягах, фунгіцид потрібно додати в тару з насінням, закрити і енергійно струснути достатню кількість разів. На один кілограм насіння потрібно 3-5 грам фундазола. Цей спосіб більше підходить для промислових масштабів, так як зробити точний відмір для 50 грам насіння в домашніх умовах досить складно, до того ж всі роботи з хімпрепаратами потрібно проводити тільки на відкритому повітрі.

Протруювання вологим способом роблять 1% -ним розчином марганцівки. Час витримки: 20-30 хвилин, але перед цим насіння на добу замочують у чистій воді. Якщо це не зробити, то, обробивши сухе насіння марганцівкою, можна їх спалити.

Після протруювання в розчині марганцівки, насіння промивають чистою проточною водою. Якщо марганцівки не виявилося під рукою, замість неї можна застосовувати розчин перекису водню (2-3%), підігрів його до температури 38-40 С. Витримати приблизно 7-10 хвилин. Ще можна обробляти насіння розчином фунгіцидів, наприклад, фундазолом, препаратом «максим» і іншими, при цьому всі маніпуляції виконувати згідно з інструкцією.

Закінчивши протруювання, насіння підсушують і висаджують в ґрунт. Зберігати їх не рекомендується. Термін висадки — максимум через два дні після сухої обробки, і не більше п’яти днів після вологого.

Обробка насіння мікроелементами

Обробка мікроелементами необхідна насінню солодкого перцю, гороху, томатів, моркви. Вона підвищує урожай і прискорює дозрівання. Процедуру проводять за 12-24 години перед посівом. Мікроелементи розводять теплою водою (+ 45 С). Після закінчення замочування насіння промивати не потрібно, тільки підсушити.

Мікродобрива можна замінити деревною золою, для цього 20 грам золи потрібно розвести в 1 літрі води і настоювати 1-2 діб, потім в цьому розчині замочити на 6 годин насіння.
Така обробка насіння дає гарний старт рослинам, при цьому вони отримують достатню кількість азотних добрив, в результаті такі овочі накопичують менше нітратів.

Прогрівання в гарячій воді

Проводиться в профілактичних цілях, щоб уникнути бактеріальних хвороб, наприклад, судинного бактеріозу при вирощуванні капусти. Обробляють гарячою водою (50 С) протягом 20 хвилин. Температура води поступово знижується, тому потрібно потроху підливати гарячу воду. Після завершення процесу насіння охолоджують холодною водою і розкладають для просушування. Висаджувати потрібно в той же день, в крайньому випадку — на наступний.

Подібним чином прогрівають насіння і інших овочів, так, цибулю-чорнушки потрібно витримати протягом 6-8 годин у воді з температурою 40 С.

Сухе прогрівання насіння

Прогрівання підходить для підвищення схожості помідорів і огірків. Ще прогрівання активізує утворення жіночих квіток на огірках. На деку розстеляється пергамент і на нього висипають насіння. Потім деко відправляють на 2-3 години в духовку, попередньо прогріте до температури 50-60 С. Весь цей час потрібно стежити щоб температура знаходилася в заданому діапазоні.

Є й більш простий спосіб — включіть над тарілкою з насінням лампу розжарювання. Вона виділяє достатньо тепла, тому змінюючи відстань до насіння, можна отримати оптимальну температуру.
Ще один спосіб — помістіть насіння в марлевий мішечок, повісьте над опалювальним радіатором. Процес повинен тривати протягом двох місяців. Це прискорить дозрівання насіння, збільшить кількість жіночих квіток, а значить, і врожайність.

Як підготувати насіння до посіву

Загартовування насіння

Для захисту сходів овочів і окремих квіткових культур від нетривалих весняних похолодань, насіння потрібно загартувати. Для цього розкладіть їх між кількома шарами марлі, залийте теплою водою і розмістіть на батареї, щоб отримати температуру на рівні 20-25 С. Дочекайтеся повного набухання насінної оболонки. Для кожної культури час набухання індивідуальне — огірки витримують приблизно 24 години, а томати — близько трьох діб.

Читайте також: Зберігання насіння

Щоб визначити, що насіння готове, простежте коли наклюнеться перше насіннячко. Після цього помістіть насіння в холодне середовище (винесіть на балкон або поставте в холодильник), температура повинна бути від 0 до + 3 С. Насіння томатів можна витримувати і при температурі до -2 С. Потримайте насіння на холоді 18-20 годин, після чого знову занесіть в тепле приміщення (+ 20 С) і залиште на 6 годин, після чого цикл повторюється. І так протягом 5-7 днів. Розсаду, вирощену з цього насіння, також Загартовуйте розміщенням в теплому і холодному середовищі. Загартовану таким чином розсаду можна висадити в теплицю на тиждень-півтора раніше стандартного терміну.

Сподіваємося наша стаття «Підготовка насіння до сівби: Як підготувати насіння овочів та зернових культур до посіву?» була корисна Вам. Залишайтеся з нашим сайтом, у нас ще багато цікавого!