Смачні помідори без оцту на зиму в банках

Консервація помідорів без оцту, інгредієнти та як готувати


Помідори без оцту на зиму

Окрім яскравого смаку, помідори без оцту на зиму зберігають ряд вітамінів. Вони стануть хорошою закускою до будь-якого свята і доповнять скромні сімейні вечері. Саме тому відповідальні господині намагаються консервувати їх щороку.

Помідори без оцту на зиму — пошаговий кулінарний рецепт з фото

Рецепти помідорів без оцту

Існує багато способів приготування помідорів на зиму без оцту, шляхом додавання деяких спецій і приправ можна змінити смак і навіть продовжити термін зберігання.

Консервацію без оцту зробити легко, адже готується вона без складного процесу стерилізації та інших хитрощів. Досить зварити маринад,  розкласти стиглі помідори по банкам, залити і закатати банки спеціальним ключем. Ось і всі хитрощі, але ж як це смачно взимку!

Читайте також: Смачні помідори у власному соку на зиму

Звичайно ж, багато що залежить від рецепта. З додаванням таких продуктів як алича, яблука, гірчиця та інших, смак помідор кардинально змінюється. Закривати помідори можна цілими або шматочками — як вам більше подобається. Чим довше вони будуть настоюватися, тим соковитіше і смачніше вийдуть. Готуйте в сезон дозрівання, коли овочі недорогі і стиглі.

Важливе правило для всіх рецептів: перед тим, як банки загорнути в простирадло, їх потрібно перевернути догори дном — вони повинні охолонути в такому положенні.

Класичний рецепт помідорів на зиму без оцту в банках

Класичний рецепт помідорів на зиму без оцту

Цей рецепт не відноситься до розряду конкурсних, але в цьому його перевага: він простий і зрозумілий навіть тим господиням, хто консервує помідори  без оцту на зиму вперше. Легкість полягає в тому, що не потрібно багато разів зливати воду. За смаком вони нагадують томатний сік з сіллю. Та й набір інгредієнтів невеликий, а значить все вийде!

Список інгредієнтів найкоротший з усіх представлених рецептів, оскільки нам знадобиться тільки сіль, вода і помідори.

Важливо дотримуватися пропорцій: на літрову банку покладіть чайну ложку солі, прокип’ятіть півгодини. Для дволітрової банки знадобиться столова ложка солі без верху, кип’ятити 40 хвилин, і відповідно, для трилітрової банки — столова ложка солі з верхом і 50 хвилин кип`ятіння.

Спосіб приготування заготовки помідор без оцту:

  1. Промиваємо помідори під струменем проточної води, обсушуємо.
  2. Складаємо в вимиті і сухі банки, зверху насипаємо сіль, кількість визначаємо за вищеописаною пропорції.
  3. Розміщуємо банки в каструлю, щоб вони не лопнули при кип’ятінні, на дно каструлі застелите ганчірочку. Води наливаємо на дві третини висоти банок.
  4. Помідори заливаємо некип’яченої холодною водою і накриваємо кришками. Після закипання кип’ятимо на середньому вогні півгодини.
  5. Ще через 30 хвилин дістаємо і закочує банки, перевертаємо верх дном, охолоджуємо. Зберігаються добре, перед вживанням повинні настоятися протягом місяця.

Помідори на зиму без оцту з листям фруктових дерев і часником

Помідори на зиму без оцту з листям фруктових дерев і часником



Інгредієнти (кількість розраховане на трилітрову банку або 3 літрових):

  • Червоні помідори середнього розміру (краще сорт сливка) — 3 кг.
  • По 6 штук смородинового і вишневого листя.
  • Перець горошком — 9 штук.
  • Цукор — 2,5 ст. л.
  • Сіль — 1,5 ст. л.
  • Кріп — половину чайної ложки насіння і кілька гілочок.
  • Вода — скільки увійде в банки.
  • Для більш яскравого смаку можна додати один зубчик часнику на одну літрову банку.

Спосіб приготування:

Томати потрібно вимити, обсушити. Тим часом можна почистити часник, вимити смородинове і вишневе листя, підготувати спеції. Банки також вимагають підготовки: їх потрібно вимити в содовому розчині і простерилізувати у киплячій воді. Багато господинь використовують для цих цілей мікрохвильовку, витримуючи банки по десять хвилин при температурі сто градусів. Тим часом закип’ятіть приблизно дві літри води.

У банки (в нашому випадку їх три) кладемо часник, вимиту зелень і помідори до горлечка. Заливаємо до самого верху окропом. Накриті кришками банки залишаємо хвилин на двадцять — цей час необхідний для прогрівання овочів. Після охолодження води в банках, злийте її в каструлю і ще раз доведіть до кипіння. Банки в цей час повинні бути прикриті кришками. У гарячу воду додаємо необхідну кількість цукру та солі і залишаємо ще на двадцять хвилин. Потім знову переливаємо воду в каструлю і варимо на її основі розсіл. Для цього рецепта його потрібно кип’ятити кілька разів, залити ним помідори, закатати ключем. Після того як банки повністю охололи, відправте їх на зберігання в льох.

Помідори без оцту на зиму з лимонною кислотою

Помідори без оцту на зиму з лимонною кислотою

Ви витратите всього півгодини часу, а пікантні томати будуть радувати домочадців всі зимові місяці! Вам сподобається солодкуватий смак помідорів, а розсіл можна пити нескінченно.

Інгредієнти (на одну трилітрову банку томатів вам знадобиться):

  • близько двох кілограмів помідорів;
  • 2 чайні ложки лимонної кислоти;
  • 3 чайні ложки солі без верху;
  • 4 столові ложки цукру з гіркою;
  • кілька горошин чорного перцю, лаврового листа, часнику, гілочок петрушки.

Спосіб приготування:

Готуємо помідорчики і банки (як в попередніх рецептах). На дно трилітрової банки розкладаємо спеції. Утрамбовуємо помідори, заливаємо окропом. Чекаємо 15 хвилин, потім зливаємо воду в каструлю, доливаємо ще трохи води (приблизно 90 мл на трилітрову банку) і кладемо лимонну кислоту, а також цукор і сіль і доводимо розсіл до кипіння. Розливаємо закипівший розсіл так, щоб він переливався через краї банки — це ще раз простерилізує шийку. Закочені банки перевертаємо, накриваємо пледом до повного охолодження.

Радимо прочитати: Смачні помідори у власному соку на зиму

Рецепт помідорів на зиму без оцту з яблуками

Рецепт помідорів на зиму без оцту з яблуками

Аромат таких помідорів без оцту на зиму відмінний на смак. Для реалізації рецепта вибирайте яблука кислих сортів, ідеальний варіант — Антонівка.

Інгредієнти:

  • 2 яблука з розрахунку на 1 трилітрову банку;
  • спеції: гілочки кропу, запашний перець, шматочок гіркого перцю, листя вишні;
  • розсіл: на півтора літра води взяти по три столовіложки цукру і солі.

Спосіб приготування:

На дно ретельно підготовленої банки (як у вищеописаних рецептах) кладемо спеції. Яблука потрібно розрізати на чотири частини, вийняти серцевину і укласти в банки. Розсіл варимо з води, солі і цукру. Заливати помідори в банках потрібно киплячим розсолом, після чого закатати.

Томати з часточками яблук неймовірно смачні, та й сік з банки не шкодить здоров’ю, адже він без оцту!

Помідори без оцту на зиму з аспірином

Помідори без оцту на зиму з аспірином

Можливо, ви здивуєтеся, але аспірин допоможе не тільки збити температуру, але і заквасити помідори. Він користується популярністю ще й тому, що багато хто вважає його меншою шкодою для організму, ніж оцет.

Інгредієнти (на 5 трилітрових банок):

  • 7 літрів не кип’яченої води.
  • 2 ст. л. цукру і 1 ст. л. солі.
  • 2 середні цибулини, нарізані півкільцями.
  • 40 горошин перцю.
  • 10 лаврових листів і стільки ж парасольок кропу.
  • 15 зубчиків очищеного часнику
  • 15 таблеток ацетилсаліцилової кислоти (аспірину) по 0,5 м

Спосіб приготування:

Після підготовки банок і помідорів, зваріть розсіл з перцем, сіллю, цукром, лавровим листям. Дайте йому покипіти кілька хвилин і знімайте з вогню. Головне правило — не заливати теплим маринадом, тільки повністю охолонувшим.

Тепер можна розкладати помідори по банкам, в кожну покладіть таблетки аспірину, з розрахунку одна таблетка на літр рідини. Отже, на трилітрову банку консервації потрібно три таблетки. Не забудьте також відправити в банку цибулю, часник, залийте охолодженим розсолом. Особливість цього рецепта в тому, що томати можна закривати капроновими кришками. Скуштувати таку консервацію можна вже через сім днів, але краще почекати два тижні, щоб вони стали ще смачнішими.

Помідори без уксуса на зиму — хитрощі і корисні поради з приготування

Насамперед, зверніть увагу на якість закуповуваних овочів. Вони повинні бути стиглими в міру, щільними, без цвілі і інших дефектів. З м’яких перестиглих плодів краще зробити салат, відрізаючи частини, які вам не подобаються.

Якщо ви хочете заготовити помідори на зиму без оцту та інших консервантів, необхідно добре стерилізувати банки, в процесі роботи не брати їх за шийку і, як кажуть наші бабусі, не займатися консервацією під час критичних днів. Швидше за все, це пов’язано з гормональним фоном, що змінюється в ці дні. Якщо заливати томати холодним маринадом, вони збережуть твердість і свіжий смак.

Читайте також: Квашені помідори на зиму

В помідори можна додавати цибулю, шматочки солодкого перцю, винограду, лимона. Оригінальності набирають томати, законсервовані з перцем папероні або корнішонами.

Відео: Як зробити помідори без уксусу на зиму по маминому рецепту

На цьому наша стаття «Помідори без оцту на зиму» підійшла до кінця, бажаємо Вам успіху у правильній заготівлі овочів на зиму. Рекомендуємо переглянути нашу незмінну рубрику рецепти і консервація — кращі поради де Ви знайдете чимало цікавих статей. Дякуємо за увагу і до нових зустрічей!