Правила обрізки червоної і чорної смородини

Червона та чорна смородина - техніка їх обрізання


Правила обрізки червоної і чорної смородини

Правила обрізки червоної і чорної смородини

Обрізка чорної і червоної смородини відрізняється від обрізки дерев або інших чагарників. Посадка також має свої особливості. Смородину навмисно висаджують приблизно на 5-6 см нижче того рівня, на якому вона росла в розпліднику. Робиться це для, того, щоб коріння могли утворювати все нові, і нові пагони. Все для того, щоб не дати кущу швидко постаріти і втратити урожай.

Якщо правильно здійснювати обрізку чорної і червоної смородини, Ви зможете тримати кущ молодим тривалий час. Нові пагони зможуть стати в майбутньому сильними гілками, старі ж гілки потрібно обрізати.

Під час посадки смородини, як правило, залишають тільки п’ять — шість найсильніших на вигляд пагонів, до того ж вони повинні бути розподілені рівномірно. Після того, як Ви визначилися з тим, які пагони залишати, їх потрібно вкоротити приблизно наполовину, іноді й більше. Як відомо, чим сильніше обрізка, тим швидше зростання, головне не перестаратися.

Читайте також: Як доглядати за смородиною

По закінченню року потрібно знову проводити обрізку смородини, позбудьтеся від гілок і пагонів, які засмічують кущ, також вкоротіть основні гілки. Все це для того, щоб сформувати гарний кущ. Після того, як ця мета досягнута, Ви побачите, що 9 — 13 пагонів достатньо для того, щоб кущ смородини вважався повноцінним і приносив непоганий урожай. Головне, щоб вони були сильними і рівномірно розташовувалися по всьому колу куща.

І так, до даного етапу обрізка і формування куща у червоної і чорної смородини нічим не відрізнялася, але далі для кожного з видів своя програма.



Чорна смородина – правила обрізки

Правила обрізки чорної смородиниЧорна смородина відома тим, що найбільш плодоносними є її однорічні пагони (минулорічні пагони). Том, відразу ж після збору врожаю їх (пагони) вкорочують на третину, де як правило, формуються вже нові. Якщо нових пагонів немає, тоді гілку відрізають повністю. Якщо Ви бачите, що з кореневища ростуть сильні пагони, їх рекомендують не зрізати, якщо є вільний простір для росту.

Якщо не правильно доглядати за кущем чорної смородини, Ви отримаєте кислі і невеликі ягоди смородини, що навряд чи зможе вам сподобатися.

Правила обрізки  смородиниНа фото ви бачите один і той же кущ смородини, тільки на другій фотографії, кущ уже після видалення всіх непотрібних, старих і слабких пагонів. Всі пагони, які на вашу думку, заважають розвиватися більш сильним сусідам, варто повністю відсікати.

Але не замикайте всі молоді пагони, в цій справі потрібно чергувати обрізання різних пагонів, один рік одні, на другий інші, інакше Ви ризикуєте залишитися без врожаю.

Червона смородина – техніка обрізання

Червона смородина, ділиться на дві основні категорії: сильні та слабкі сорти по росту. Відповідно і методика догляду за ними різна.

Правила обрізки червоної смородиниСильні сорти смородини (Редполл, Ротет, Рондо …) не рекомендують укорочувати для зростання, оскільки їх зростання і так дуже сильне. А ось зі слабкими сортами (Станца, Ред-Лейк, Херос …) справа йде інакше, пагони цих сортів укорочують мінімум на 30%. Це сприяє формуванню сильних пагонів.

На червоній смородині легко визначити перехід від однорічної частини пагону до дворічної, вся справа в тому, що на місці переходу ростуть квіткові бруньки, в дуже великій кількості. Якщо пагони не вкорочувати, то смородина обростає деревиною, вона як правило не розростається за розумні межі і не заважає зростанню куща, але якщо Ви бачите, що розростання занадто сильне, тоді обрізайте зайві пагони на корені.

Доглядати за червоною смородиною потрібно регулярно, пам’ятайте, що пагони старше 4 років будуть плодоносити як раніше, їх потрібно обрізати, також потрібно дивитися і за тим, щоб кущ не згущувався. Напевно Вам відомо, що ягоди червоної смородини з’являються дуже рано, тому всі роботи з обрізанням потрібно закінчити наприкінці зими, або ж на початку весни.

Часто в садах зустрічаються загуслі кущі червоної смородини які ніколи не обрізалися, а сонячне світло для молодих пагонів і зовсім щось міфічне. Як правило, ягоди на таких кущах приємних емоцій садівникові не принесуть, вони кислі і дрібні. Якщо Ви власник подібного куща смородини, рекомендуємо вам взяти секатор в руки і засукавши рукава приступити до обрізання. Першою справою потрібно обрізати старі пагони, які лежать на землі, після чого взятися за слабкі, згущені пагони. Після того, як з цим покінчено, потрібно внести під кущ добрива. І вже на наступний урожай Ви помітите прогрес.

Рекомендуємо переглянути відео: Обрізка смородини

На цьому наша стаття «Правила обрізки червоної і чорної смородини» підійшла до кінця, бажаємо Вам успіху у догляді за вашими кущиками смородини. Рекомендуємо переглянути нашу незмінну рубрику статей про садівництво де Ви знайдете чимало цікавих статей про сад та догляд за ним.