Різдвяне меню 2017: рецепти з фото

Що можна приготувати на Різдво Христове


Різдвяне меню 2017: рецепти з фото та що приготувати до Різдва

Різдво Христове завжди було головним і світлим святом на Русі його завжди чекали з нетерпінням, а відзначали широко і весело. Гуляння, катання на санях і трійках, ворожіння традиційні забави на цьому святі. Звичайно серед усіх розваг народ не забував і про застілля. Тим більше що перед Різдвом проходить тривалий і досить строгий пост.

Після поста, перед самим Різдвом, 6 січня, настає Різдвяний Святвечір. Він передує розговіння. Починати розговлятися можна тільки з появою першої зірки. І тільки 7 січня, з ранку починалося справжнє розговіння. І порося і смажений гусак, і баранина, і заячина, та й чарочка теж, все було на столі.

Різдвяне меню на 2017 рік — це страви з м’яса. Ще обов’язковою стравою є випічка. Всілякі пироги, кулеб’яки, пиріжки, розтягаї, млинці з різними начинками, запіканки. З солодкого подавала, фрукти, ягоди, мед, пряники, печиво.

Меню на різдво Христове: прості рецепти з фото

Так як Різдвяне застілля починається все-таки в Святвечір, 6 січня і триває вже 7-го, то думаю, що нам треба почати з Святвечора. Постараємося пройти це коротко.

Читайте також: 12 страв на Святий вечір

На святвечір, як правило збиралася вся родина, та й взагалі міг зайти хто хотів, так що людей збиралося багато. З давніх-давен, на стіл в останній вечір перед народженням Христа ставили 12 страв (як символ вшанування 12 апостолів, які були при Спасителя). Людей за столом повинно було бути парна кількість, а якщо було непарне, то доставляли порожній стілець і ставили прилад.

Кутя (сочиво) класична з узваром

Меню на різдво Христове: прості рецепти з фото

Інгредієнти:

Для куті:

  • Пшениця очищена (відшліфована) — 2 склянки
  • Ізюм — 1 стакан
  • Волоські горіхи — 1 стакан
  • Мак — 1 стакан
  • Цукор — 3-4 ст.л.
  • Мед
  • Сіль

Для узвару:

Сухофрукти — в залежності від кількості гостей. Виходите з розрахунку 100г сухофруктів на 1 літр води. Якщо хочете узвар погуще покладіть 120 м сухофруктів на літр води.
цукор — з розрахунку 3 ст.л. на 1 літр компоту. Робіть на свій смак.

Приготування Різдвяної куті:

1. Спочатку промиваємо пшеницю в холодній воді.

Кутя (сочиво) класична з узваром

2. Як тільки вода стала прозорою, ставимо варити. Співвідношення води до зерна 2 до 1. Пшениця буде варитися приблизно 40 хвилин.

Різдвяне меню: рецепти 12 страв

3. Мак теж добре промиваємо і заливаємо окропом.

12 страв на Різдво. Різдвяне меню з 12 страв

4. Не забувайте періодично помішувати пшеницю, щоб вона не підгоріла.

Різдвяне меню | Рецепти страв

5. Очищені волоські горіхи підсушити на сухій сковороді приблизно 5 хвилин. Не забувайте струшувати або помішувати.

Різдвяне меню, меню на зимові свята

6. Через 20 хвилин після початку варіння, пшеницю треба підсолити.

різдвяне меню україни

7. Промиваємо родзинки.

різдвяне меню 12 страв фото

8. Промиваємо сухофрукти, потім заливаємо холодною водою і залишаємо хвилин на 20.

9. Мак заливаємо водою, на 100 гр. маку — 70 мл. води, ставимо на самий слабкий вогонь і топим до впитування рідини хвилин на 30. Якщо виявиться, що рідина вбралася раніше, додайте ще трохи води.

Різдвяне меню. Як приготувати кутю

10. Ізюм теж заливаємо окропом хвилин на 15.

різдвяне меню - фото

11. Сухофрукти ставимо варитися, прямо в тій рідини, якою ми їх заливали. Як тільки закиплять, додати цукор і варити 10-15 хвилин.

меню на різдво

12. Мак теж готовий, рідини немає. Відставляємо і закриваємо кришкою.

кутя на різдво

13. Минуло 40 хвилин, наша пшениця готова. Промиємо її холодною водою.

14. Починаємо збирати кутю. У глибоку чашку викладаємо готову пшеницю.

кутя до різдва

15. Горіхи висипаємо в целофановий пакет,

рецепт куті на різдво

загортаємо і качалкою прокатуємо кілька разів, щоб горіхи стали мілкими. Ви можете порізати їх ножем, прокрутити на м’ясорубці або подрібнити будь-яким іншим способом. Але цей найшвидший.

як приготувати кутю на різдво

16. Додаємо горіхи до пшениці.



Різдвяна кутя - рецепт приготування рисової і пшеничної

17. Додаємо родзинки, попередньо злив воду.

Як приготувати кутю

18. Мак посипаємо 2-3 ложками цукру і добре перетираємо в ступці. Ну якщо ступки немає перетираємо в чашці качалкою, до напіврідкого стану.

Узвар на Різдво

19. Теж додаємо його в нашу кутю.

Кутя рецепт на різдво — докладна інструкція з фото

20. Тепер додаємо мед. Його бажано додати рідким. Для цього Ви можете підігріти його або розбавити трохи теплою водою.

Кутя рецепт на різдво

Все добре перемішуємо. Наша кутя готова. Наш узвар теж вже готовий і трохи настоявся. Подаємо кутю на стіл з узваром.

Відео: Як приготувати Різдвяну кутю з рису

Вінегрет до Різдвяного столу

Інгредієнти:

  • Буряк — 1-2 середніх
  • Картопля — 3 середніх
  • Морква — 1 середня
  • Зелений горошок консервований — 3 ст.л.
  • Цибуля ріпчаста — 1 середня головка
  • Солоні або мариновані огірки — 2 середніх
  • Капуста квашена — 3/4 склянки
  • Сіль, цукор, перець
  • Рослинна олія

Вінегрет до Різдвяного столу

Приготування вінегрету до Різдвяного столу:

  • Буряк, картоплю, моркву відварити, порізати кубиками.
  • Цибулю почистити, також порізати кубиками.
  • Всі інгредієнти змішати, заправити рослинним маслом, яке вам подобається.

Яблука запечені з медом та горіхами до Різдвяного столу

Інгредієнти:

  • Яблука — 4 шт.
  • Мед — 4 ст. л.
  • Волоські горіхи — 100 гр.
  • Кориця, гвоздика, мускатний горіх — за смаком.

Приготування:

Яблука помити. Зрізати верхівку з плодоніжкою. Вирізати з них серцевину і трохи м’якоті. Так, щоб залишилася яблучна формочка. Горіхи подрібнити в крупну крихту. Змішати мед з горіхами, додати за смаком корицю, гвоздику, мускатний горіх і начинити яблука. Накрити яблучка «шапочками» з плодоніжками. Поставити яблучка у вогнетривкий посуд. Додати трохи води.

Яблука запечені з медом та горіхами до Різдвяного столу

Запікати в духовці при 180 градусів, поки яблука не стануть м’якими. Час від часу поливати яблука утворився сиропом. Ну а тепер розглянемо що можна приготувати вже в день Різдва на розговіння. Звичайно, в першу чергу ми розглянемо приготування гусей і качок. Кілька різних варіантів ми готували на Новий рік.

Різдвяні гусак і качка

Свинина в апельсиновому маринаді

Інградієнти:

  • Свинячий окіст — 3 кг.
  • Апельсини — 4 шт.
  • Яблуко — 1 шт.
  • Мед — 1 чашка
  • Мускатне вино — 1 склянка
  • Біле сухе вино — 1 склянка
  • Вода — 1 склянка
  • Кориця — 2 палички
  • Цибуля ріпчаста — 3-4 шт.
  • Часник — 2 зубчики
  • Оливкова олія — 4 ст. л.
  • Розмарин — 1 ст. л.
  • Сіль перець

Свинина в апельсиновому маринаді

Приготування Різдвяної страви:

  • Промити м’ясо, посолити і поперчити. У великій мисці змішати сік 2-х апельсинів, мед, вино, корицю, порізану цибулю, подрібнений часник, розмарин, оливкова олія, сіль і перець.

Читайте також: Салати на Різдво — рецепти приготування

  • Покласти свинину в цей маринад, закрити плівкою і залишити на добу в холодильнику. Час від часу перевертати м’ясо в маринаді, щоб воно рівномірно промаринувалося.
  • На наступний день дістати м’ясо з маринаду, покласти у вогнетривкий посуд, вилити на нього маринад і додати води. Зверху розкласти часточки 2-х апельсинів і яблука. Закрити посуд фольгою. Запікати в духовці при 180 С 3 години. Час від часу перевертати м’ясо і поливати маринадом. Коли буде майже готове, зняти фольгу і дати м’ясу підрум’янитися.

Холодець з м’яса яловичини, свинини і курятини

Холодець з м'яса яловичини, свинини і курятини

Інгредієнти:

  • Свиняча рулька — 1 шт.
  • Курячі ніжки — 2 шт.
  • Трохи яловичини — 500-600 г.
  • Цибуля, лавровий лист, перець, сіль, спеції

Приготування холодця на Різдво:

Приготування холодця на Різдво

1. Складаємо все м’ясо в каструлю, приблизно 5 літрів, і заливаємо водою. Чи не варимо.

Рецепт холодцю з курки і свинини на різдво

2. Просто залишаємо у воді на 1,5-2 години. Через пару годин кров, що залишилася в м’ясі виділиться в воду. Побачите, вода почервоніє.

Рецепт холодцю

3. Цю воду зливаємо, м’ясо промиваємо і заливаємо знову чистою водою. Ставимо варитися. Додаємо цибулю, моркву, лавровий лист.

Рецепт холодцю на різдво

4. Доводимо до кипіння і знімаємо піну так, щоб поверхня води була чистою. Зазвичай знімаємо ложкою з дірками. На жаль не було під рукою. Після того, як зняли піну, закриваємо кришкою і залишаємо варитися на 3,5 — 5 годин.Тому перевіряйте. М’ясо має вільно відділятися від кісток.

Холодец на Рождество

5. Через 3,5 — 5 годин половина води википіла. Ми додавали тільки один раз півлітра води.

Холодець з курки на Різдво

6. М’ясо виймаємо з бульйону, а в бульйон додаємо часник за смаком, сіль, перець.

Холодець. Рецепт з фото

7. Додаємо посічену зелень петрушки і кропу. Доводимо майже до кипіння, але не кип’ятити. Добре перемішуємо і залишаємо стояти на теплій печі.

Як приготувати холодець рецепт з фото

8. Беремося за м’ясо. М’ясо вже добре розварилося.

Як приготувати холодець на різдво рецепт з фото

9. Відділяємо від кісток і нарізаємо на дрібні шматочки.

Як приготувати холодець на різдво

10. Змішуємо всі види м’яса, солимо, перчимо, добре перемішуємо.

холодець рецепти холодець з курки як варити холодець щоб був прозорий як варити холодець з курки і свинини

11. У глибоку чашку кладемо кілька нарізаних кругляшок моркви.

холодець рецепти холодець з курки як варити холодець щоб був прозорий як варити холодець з курки і свинини на Різдво

12. Додаємо зелень.

коли солити холодець

13. Зверху укладаємо м’ясо.

Що можна приготувати на Різдво Христове

14. І заливаємо бульйоном. Ставимо на ніч в холодильник і вранці ваш холодець готовий.

Відео: Як зварити холодець з яловичини, свинини і курятини на Різдво

Крім того, можете також подати на стіл асорті з солінь (квашена капуста, помідори і заморожена журавлина). Таке асорті буде багате на вітаміни, кальцій, білком і іншими речовинами, необхідними для нашого організму. Залишайтеся з нашим сайтом «Сільське господарство і садівництво» і у Вас усе буде смачно та корисно.