Ручний підгортач для картоплі: схеми і рекомендації як зробити власноруч

Види ручного окучника виготовленого своїми руками


ручний підгортач

Картопля вважається одним з головних овочів і найбільш поширеною культурою, яка вирощується на городах. Картопля завжди відрізняється найкращою якістю і смаком. Але щоб добитися хорошого результату, потрібно докласти максимум зусиль в догляді за ним. А процес підгортання, для картоплі просто необхідний, так як в пухкому ґрунті вона просто відмінно, розростається. Традиційно процес підгортання відбувається за допомогою тяпок. Природно, такий метод забирає багато сил і часу особливо якщо ділянка величезна. Щоб не прикладати великі старання, потрібно вдатися до допоміжних пристрої. Таким пристроєм є ручний підгортач.

Ручний підгортач для картоплі: схеми і рекомендації

За допомогою нього, за короткий проміжок часу, можна підгорнути ділянку, наприклад, в 10 соток. І якщо вас зацікавив подібний винахід, то тут ми розповімо про те, як зробити ручний підгортач для картоплі своїми руками. Також ми наведемо корисну інформацію і надамо для своїх читачів креслення і відео.

Але що собою являє ручний підгортач і чи можна його зробити своїми руками? У даній статті ми спробуємо з вами розібратися в такому питанні, чи можна зробити окучувач у себе вдома своїми руками.

Навіщо потрібен процес підгортання картоплі

Всім відомо, що коли картопля знаходиться в стадії росту, вона вимагає регулярної окучки. Але не всім відомо, для якої мети це роблять. Картоплю необхідно підгортати з наступних причин:

  1. За рахунок розпушення ґрунту, коріння картоплі отримують повітря, завдяки чому вона швидше росте;
  2. За рахунок проникнення повітря, швидкість утворення бульб збільшується.
  3. Завдяки процесу підгортання, ви отримуєте урожай на 20-30 відсотків більше.

На замітку: В тих регіонах країни, де прохолодно і досить волого, процес підгортання проводять з регулярною постійністю. Завдяки чому, з ґрунту йде непотрібна вода, починається процес нагрівання і картопля збагачується повітрям. А в посушливих районах підгортання може негативно позначитися на врожаї, так як віддаляється волога з ґрунту.

Важливі моменти в процесі підгортання:

  • Підгортання необхідно здійснювати в конкретний час. Стандартно, картопля піддається розпушування два рази за сезон. Спочатку підгортають при зростанні картоплі в довжину на десять сантиметрів від землі. Повторно починають рихлити землю, коли рослина досягла двадцяти сантиметрової довжини. Дуже важливим моментом є, щоб квітки не були розкриті.
  • Процес підгортання робіть в похмуру погоду, в ранні або вечірні години. Ідеально, якщо цей процес зробити після дощу, поливу або після роси.
  • Не проводьте підгортання в жарку погоду. Так як частини рослини, які згодом виявляться на сонці, згорять.
  • Підгортання виконується за допомогою інструментарію, такого як сапа, граблі або мотика. Це дуже трудомісткий і тривалий процес. Ми рекомендуємо вам використовувати ручний окучник, який, прочитавши нашу статтю, ви зможете зібрати самостійно.

Читайте також: Окучувач дисковий ручний для картоплі своїми руками

Види ручного окучувача

Якщо ви бажаєте знати про те, як зробити ручний підгортач для картоплі, то ця стаття створена спеціально для вас. Адже тут ми поговоримо саме про це питання.

Ручний підгортач має два популярних види:

  • Окучувач у вигляді плуга;
  • Дисковий окучник.


Коли ви подивитесь на дисковий ручний підгортач, то ви побачите, що він зроблений у вигляді рами на колесах, і на неї закріплені диски.

Такий окучник зроблений з наступних складових частин:

  • поводок Т-подібної форми;
  • талрепи гвинтового типу, в кількості двох штук. Вони потрібні для регулювання рухливості дискових відвалів.
  • стійки — 2 штуки;
  • дискові відвали — 2 штуки.

На замітку: Такого типу окучник підійде, коли потрібно зорати землю перед посадкою або після того як ви зібрали урожай. Також ним можна скористатися при оранні землі між грядками. Ви можете змінити відстань повороту дисків, і відповідно у вас змінитися відстань між грядками (максимальне регульована відстань 75 сантиметрів). Слідкуйте за тим, щоб кут повороту був однаковий з усіх боків, інакше окучник потягне. Діаметр колеса дорівнює 70 см, ширина — коливається від 10 до 14 см. Такі розміри вважаються найбільш прийнятними для процесу орання.

Читайте також: Підгортання картоплі

Ручний підгортач у вигляді плуга — теж досить зручний винахід в застосуванні і завдяки йому ви швидко підгорнете всю свою ділянку за короткий проміжок часу. Найчастіше його встановлюють на мотоблок і в процесі пересування він утримується в борозні. Таке спільне застосування, дозволить вам підгортати велику площу, навіть при сухій землі. Тут також ви зможете регулювати ширину оранки і глибину. Ідеальним співвідношенням розмірів орання є ширина 20 сантиметрів, а глибина до 15 сантиметрів.

На замітку: більшість дачників — городників використовують ручний дисковий підгортач, так як він легший в застосуванні. А також за допомогою нього виходять прекрасні рівненькі рядки. Але ціна таких підгортувачів висока і ми вам пропонуємо виготовити його своїми руками. Але приготуйтеся, це не зовсім легке заняття. Для початку уважно вивчіть креслення саморобного підгортальника. Ну а після виконайте ряд наступних дій.

Види ручного окучувача

Спочатку насамперед необхідно зробити диски для нашого саморобного підгортальника картоплі. Отже, потрібно спершу підготувати креслення всіх елементів і деталей. Розглянемо з вами відмінне наочне креслення: при виготовленні дисків слід вибрати дуже міцний метал. Деякі майстри виготовляють диски з кришок від каструль.

Потім слід зробити до дисків кріплення. Для більш зручного управління слід зробити у ручного підгортальника два відводи.

Схема саморобного підгортальника де:

Схема саморобного підгортальника

           Креслення: ручний окучник своїми руками

Креслення: ручний окучник своїми руками

  1. Грядка для обробки.
  2. Диски.
  3. Кулачковий механізм.
  4. Кріпильний кронштейн.
  5. Стойка.
  6. Сталеві скребки-2 штуки.
  7. Мостова балка.
  8. Стопорний болт.
  9. Рукоятка.

Що потрібно для саморобного підгортувача:

Отже, приступимо до виготовлення ручного підгортувача, необхідно приготувати наступні деталі:

  • Диски увігнуті, їх потрібно дві штуки. Як описано вище підійдуть і кришки від каструль діаметром від 40 до 60 см;
  • Тарлепи гвинтові, їх теж потрібно дві штуки;
  • 1-метрова порожниста трубка, яка буде служити вертикальною стійкою, в діаметрі вона повинна бути 1 дюйм. Ще одна порожня трубка з перетином ¾ дюйма, яка буде виконувати функцію передньої і задньої тяги;
  • Т-подібної форми поводок;
  • Газова лампа або трубогиб;
  • Регульовані перехідники для з’єднання дисків;
  • Болти і зварювання для кріплення.

Читайте також: Мотоблок «Каскад» технічні характеристики

Як виготовити ручний підгортач своїми руками

Напевно ви вже зрозуміли те, що підгортувач для картоплі своїми руками виготовити цілком можливо, однак тут варто проявити свої навички та знати деякі моменти виготовлення цього винаходу. І саме про особливості виготовлення ми поговоримо нижче.

виготовити ручний підгортач своїми руками

Етапи робіт наступні:

  • Регулювання. Найкраще, щоб саморобний окучник був багатофункціонального призначення. З цієї причини варто поставитися з великою відповідальністю до функцій регулювання. Висота регулюється за допомогою спеціального телескопічного апарату, розташованого в центральній частині. У трубку з великим розміром вставляється трубка меншого діаметру і вона переходить в задню тягу. Завдяки цьому, ручний підгортач можна буде відрегулювати під розміри зростання людини.
  • Контроль атакуючого кута забезпечується нахилом стійки в центрі. Цей ефект можна отримати за рахунок зміни різниці кута між вертикальною станиною і передньою тягою.
  • Потім станину можна привести в рух. Передню тягу слід прикріпити шарніром до стійки в центральній частині. Тарлепой буде проводитися регулювання.
  • Скріплюємо задні стійки і диски до стійки, за допомогою зварювального апарату.
  • Далі, кріпимо передню тягу. Для цього вам знадобиться шарнірний інструмент і довгий болт.
  • Завдяки цим діям у вас утворюється задня тяга у вигляді форми літери «П», ширина якої максимум п’ятдесят сантиметрів. Мінімальна довжина ручки двадцять сантиметрів.
  • По центру вилки прикріплюємо вертикальну трубу (тут знову використовуємо зварювальне обладнання). І завдяки кінця трубки, вся зроблена конструкція прикріплюється в вертикальну тягу.
  • Щоб ви змогли регулювати стійку, в її верхній частині робимо отвори. Такі ж отвори свердлимо в вертикальної вилці.

На замітку: перш ніж ви приступите до установки дисків, проведіть процес зачистки дисків з усіх країв. У разі якщо замість дисків ви використовуєте кришки, то вам слід їх зігнути таким чином, щоб одна сторона була ввігнута, а інша опукла.

Креслення ручного пігортача для картоплі

Ручний окучник для картоплі своїми руками креслення

Відео виготовлення ручного підгортача для картоплі власноруч

Ось ми і закінчили процес складання вручну. З цієї статті ви змогли дізнатися про те, як зробити ручний підгортувач для картоплі самому. А якщо ви створили окучувач, то необхідно його протестувати. Це дуже зручний інструмент, він у багато разів зробить вашу роботу легше. Звичайно, багатьом здасться, що неможливо його зібрати, але запевняємо вас, що ви зможете.

Просто уважно вивчіть всі креслення і прикладіть трохи винахідливості. Сподіваємось, що інформація була корисною для Вас, а також радимо переглянути інші рубрики на нашому сайті. До нових зустрічей, дорогі читачі!