Різдвяна кутя

Як приготувати кутю на Різдво


Різдвяна кутя традиційний рецепт - Кулінарні рецепти страв з фото

У кожного свята є свої звичаї і традиції. Різдво — не виняток. До одного з головних християнських свят, встановлених на честь народження Ісуса Христа, прийнято готувати сочиво або, як ще називають це пісне блюдо, Різдвяна кутя.

Вважається, що справжня кутя повинна готуватися з пшениці з волоським горіхом, медом, родзинками і маком. Всі ці продукти завжди доступні у продажу, тому зробити традиційну різдвяну кутю не складе труднощів. А як приготувати кутю — ми розповімо.

Кутя рецепт на різдво — докладна інструкція з фото

Кутю прийнято готувати в переддень Різдва, перед Старим Новим Роком, на Водохреща і в дні поминання. Кутю, приготовлену перед Днем Святого Василя (напередодні 14 січня) називають Щедрою, а водохресна кутя, приготовлена ввечері 18 січня, отримала назву Голодна кутя.

Читайте також: Рецепти різдвяного печива

Як же тоді називається різдвяна каша? Так як кутя є головним блюдом на різдвяному столі, святкування носить особливо урочистий характер, і, згідно з традиціями, саме з цієї каші потрібно починати трапезу, її прийнято називати Великою кутею.




Рецепт пшеничної різдвяної куті

Кутя рецепт на різдво - докладна інструкція з фото

Список інгредієнтів:

  • пшенична крупа — 1 склянка
  • сіль — 0,5 чайних ложки
  • волоський горіх — 50 грам
  • родзинки — 50 грам
  • мак — 50 грам
  • мед — 2-3 столових ложки
  • узвар — 1 стакан

■ Процес приготування пшеничної різдвяної куті: необхідно взяти каструлю і покласти в неї ретельно промиту пшеницю. Потім потрібно залити її водою таким чином, щоб рівень води перевищував рівень пшениці приблизно на півтора сантиметра.

■ Коли вода почне закипати, потрібно посолити блюдо і продовжувати варіння на маленькому вогні до тих пір, поки крупа не стане м’якою (важливо не переварити пшеницю). У магазинах існують спеціальні пшеничні сорти, які потрібно варити всього 45-50 хвилин — справа в тому, що подібна крупа проходить спеціальну обробку, перш ніж потрапити в руки покупців. У разі ж зі звичайною пшеницею, доведеться чекати близько 3 годин.

■ Не забувайте стежити за водою — вона може википіти, тому її потрібно періодично доливати.

■ Поки готується пшоно можна взяти невелику тару, помістити в неї горіхи і родзинки без кісточок, залити їх окропом і залишити в такому вигляді на 10-15 хвилин. Потім воду необхідно злити, а з горіхів зняти шкірку і дрібно нарізати.

Як приготувати кутю на Різдво

■ Також необхідно взяти окрему каструлю і насипати в неї мак. Потім потрібно залити його водою, поставити каструлю на вогонь, довести до кипіння і варити близько 10 хвилин. Після чого зняти каструлю з вогню і почекати ще близько 20 хвилин поки вона розпарюється. Далі доведеться злити воду і злегка розтовкти мак.

Читайте також: Салати на Різдво — рецепти приготування

■ Приготування пшеничної різдвяної куті добігає кінця. Тепер необхідно ретельно перемішати підготовлену пшеницю, горіхи, родзинки і мак.

■ Фінальні штрихи. У готову різдвяну кутю потрібно додати прохолодний напій з сухих фруктів і ягід, званий узваром, або мед, який попередньо доведеться розвести у воді. За смаком можна додати ще трохи меду в підсумкове блюдо.

Відео:Готуємо справжню кутю — Рецепт від Все буде добре

Ось і все, різдвяну пшеничну кутю можна подавати на стіл. Залишайтеся з нашим сайтом «Сільське господарство і садівництво» і у Вас усе буде смачно та корисно.