Засолювання огірків в бочці — рецепти з фото та відео

Засолювання огірків і помідорів в бочці на зиму - покрокові рецепти з фото


Соління огірків в бочці: Як засолити огірки в бочкі на зиму (Відео)

З’ясовуємо, як правильно потрібно робитиі використовувати бочки для соління огірків, помідорів та інших овочів. На зиму запасати урожай зручніше відразу у великих обсягах, і дуже широкі можливості для цього дає використання бочок для засолювання. Про тонкощі такої консервації ми і розповімо далі. Також в цій статті з відео пропонуємо рецепти соління огірків і томатів в бочці.

Чим відрізняється соління огірків у бочці від закрутки в банкі?

Дерев’яні ємності використовуються в господарстві і, зокрема, на кухні з давніх часів. Сьогодні мистецтво бондаря вже перестало мати великий попит, хоча окремі майстри, які виготовляють дубові бочки, діжки та стаї все ще зустрічаються в сільській місцевості. В цілому ж виготовлення цих необхідних для консервації ємностей поставлено на промисловий рівень, хоча обсяги такої продукції не особливо великі через малий попит.

Засолювання огірків і помідорів у бочці

Однак поки є необхідність заготовлювати засолtys і квашені овочі, будуть і діжки. Чим же дерев’яні дубові бочки краще металевих оцинкованих або пластикових, які значно дешевше? Почати варто з того, що дуб, з якого зазвичай і роблять барила під засолювання, має в структурі деревини дубящі речовини, що можна зрозуміти навіть за назвою породи дерева. Саме вони є кращими природними консервантами, завдяки чому довго зберігаються в розсолі огірки, помідори, капуста, гриби або риба.

У ємності з дубових дощок швидко гинуть мікроби, що викликають гниття, оскільки створюється несприятливе для них середовище.  Крім того, дерев’яні бочки надають нові аромати і присмаки продуктам, що в них зберігаються,  повністю змінюючи в кращу сторону смак консервації. У цьому перевага деревини перед металом або пластиком, які можуть трохи погіршити смак заготовок.

Відео: Як зробити бочку для соління своїми руками

Як підготувати бочку з дерева для зберігання продуктів?

Перше, що слід пам’ятати — якщо минулорічна консервація з’їдена, ні в якому разі не можна залишати бочку до наступного врожаю з залишками розсолу або, тим більше, порожнім, нехай навіть і вимитим. Перш за все, потрібно повністю видалити сліди попередньї заготовки, будь то солоні огірки або квашена капуста. Далі промиваємо ємність і, коли вона злегка обсохне, насипаємо в неї 2-3 кіло негашеного вапна (в залежності від обсягу, для маленького барила досить 1 кілограма).

Наливаємо гарячу воду, поступово довівши її рівень майже до країв, і накриваємо кришкою, після чого вичікуємо близько 3 годин. Потім спорожняйте ємність і кілька разів споліскують чистою водою. Для миття великих бочок найкраще використовувати круглу щітку на довгій рукояті, особливо в тих випадках, коли потрібно промивати ємності після вапняної води.



Зберігати дерев’яні дубові бочки і діжки потрібно обов’язково наповненими водою, щоб вони не розсихалися. Тим більше, що у сучасної продукції бондарів обручі, як правило, зроблені з нержавіючої сталі, і вогкість їм не страшна. Зате деревина, просочена водою, набухає і добре утримує рідину. Що примітно, чиста питна вода в дубових бочках ніколи не псується. Втім, якщо ви раптом виявили забуту порожню бочку і знайшли у ній невеликі щілини між дошками, то не поспішайте позбуватися від ємності. Достатньо буде залити води на добу – і деревина знову розбухне, стиснувши щілини.

підготовка бочки до соління

Готуючи дерев’яні бочки для закладання в них соління, повторіть операцію з негашеним вапном, якщо ви відчуваєте затхлий запах. Але перш ніж виливати вапняне «молоко» після закінчення 3 годин, потрібно цим розчином вимити дно і стінки. Тільки потім прополощіть кілька разів ємність, весь час змінюючи воду на чисту. Якщо раптом виявлена цвіль, краще засипати у відро води 100-200 грамів каустичної соди або попелу, отримавши в підсумку луг, яким і відмивається бочка або жбан, після чого ретельно пропарюється і споліскується чистою водою.

Читай також: Рецепт огірків на зиму з горілкою

Якщо банки перед закруткою соління або стерилізуються на пару, або в мікрохвильовій печі, то з бочкою таку операцію виконати неможливо. Зате дезінфекцію можна виконати іншим способом. Для цього беремо хлорне вапно і розводимо його у воді, з розрахунку 100-200 грамів на кожні 10 літрів. Потім отриманим розчином промиваємо бочку. В результаті ви досягнете ідеальної чистоти, але ємність буде пахнути дуже неприємно. Щоб позбутися від запаху, кілька разів заповнюємо бочку гарячою водою, яка зливається, коли охолоне.

Зовсім інакше треба вчинити з тільки що купленою бочкою. Перш за все, подбайте про придбання як мінімум за місяць до початку консервацій. Нову ємність залийте водою до верху і тримайте наповненою не менше 2 тижнів, спорожняючи і знову заливаючи до країв кожні 5 днів. Далі підготуйте велику кількість окропу. На дно бочки покладіть свіжозрізані гілки полину і ялівцю. Залийте ємність закипілою водою і накрийте кришкою, після чого укрийте ковдрою, щоб вода довго не остигала.  Розжарюємо на вогні великі кругляки і кидаємо періодично в бочку, трохи піднявши кришку. Спустошивши, виставляємо на свіже повітря, а перед тим, як засолити помідори чи огірки, потрібно спалити на дні трохи сірки, знову ж таки накривши кришкою.

Відео: Як засолити помідори в бочці своїми руками

Соління огірків в бочці своїми руками — покроковий рецепт

Після збору врожаю потрібно ретельно перебрати огірки і вибрати ті, які ще не зовсім дозріли, оскільки в дерев’яній бочці вони швидко дійдуть до потрібного ступеня зрілості. При цьому відкладаємо для засолювання тільки однакові за розміром. Це одне з основних правил при консервації в бочці, щоб овочі були розсортовані за величиною, що необов’язково при закрутці в скляну тару. Замочуємо огірки в холодній воді не менше ніж на 2,5 години (бочку для цієї мети не використовуємо). Якщо ж до засолювання готуються куплені  овочі, то краще подвоїти час.

Рекомендується використовувати ємність з дуба або липи обсягом близько 10-20 літрів. Справа в тому, що чим більше діжка, тим гірше виходить соління.

Соління огірків в бочці своїми руками

Далі, перед тим, як солити огірки, стінки і дно в бочці натираємо очищеним і дрібно порубаним часником (100 грамів), який попередньо перетирається з сіллю. Потім на дно, щоб повністю його закрити, кидаємо листя хрону, 100 грамів листя смородини і стільки ж нарізаного соломкою хрону. Туди ж поміщаємо 0,5 кіло порубаного 10-сантиметровими відрізками кропу і 50 грамів нарізки естрагону, а також 10 грамів нарізаного кільцями гіркого перцю. Потім щільно, шарами, кладемо вертикально огірки, у міру заповнення бочки поміщаємо між овочами і стінками листя хрону по всьому колу.

В середині укладання поміщаємо стільки ж спецій і прянощів, скільки на початку, і третину — зверху, знову накривши хріном. Для розсолу беремо для дрібних і середніх огірків близько 70 грамів солі на літр води, якщо ж овочі великі, потрібно взяти солі на 10 грамів більше. На кожні 10 кіло огірків вам знадобиться приблизно 2 літри заливки, яку перед заповненням бочки проціджують через марлю. Ємність накриваємо кришкою або згортком  з гнітом. Зберігати солоні огірки краще в прохолодному місці, консервування ж відбувається  при кімнатній температурі.

Відео: Як засолити огірки в бочці на зиму — легкий і швидкий покроковий рецепт

Як засолити помідори в дерев’яній діжці

Як і в попередньому рецепті, все починається з сортування, оскільки овочі повинні бути однаковими за розміром. Різні сорти також не потрібно засолювати разом. Перед тим, як солити помідори в бочці об’ємом 10 літрів, кладемо листя хрону і смородини так, щоб вони повністю покрили дно. Зверху висипаємо нарізаний соломкою корінь хрону упереміш з великою нарізкою кропу. Часник не використовуємо, оскільки він може послужити причиною скисання помідорів через наявність у складі цукру. Починаємо закладати чисто вимиті помідори щільно, можна на бік, уникаючи деформації і розривів шкірки.

Як засолити помідори в дерев'яній діжці

Перед укладанням другого ряду злегка перетрусіть з боку в бік бочку, щоб овочі, вже поміщені в неї, лягли щільніше. Коли ємність заповниться майже доверху, насипаємо зверху нову порцію нарізки кропу і кореня хрону, за обсягом таку ж, як і попередня. Накриваємо все знову листям хрону і смородини. Для заливки в холодній воді шляхом ретельного перемішування розчиняємо 60 грамів солі на кожен літр. Власне, на 10 літр консервації саме стільки розчину і знадобиться. Соління помідорів в бочці відбувається під гнітом і з закритою кришкою протягом півтора місяця.

На цьому ми завершимо нашу статтю «Соління огірків у бочці». Радимо відвідати рубрику, в якій зібрані найкращі поради для консервування. Бажаємо успіху в заготівлі овочів на зиму. Нехай щастить!