Як зробити солодкі помідори на зиму в банках

Рецепт солодких маринованих помідорів на 3 л. банку


Як консервувати солодкі помідори на зиму: фото рецепт

О, осінь … солодка пора консервації і заготовок на зиму — то останні хвилини, в які потрібно встигнути законсервувати помідори на зиму. Консервація томатів дозволить зберегти надовго їх смак, запах і первісний колір.

Консервація солодких помідорів — загальні принципи приготування

Банки для консервації необхідно в обов’язковому порядку стерилізувати, для того щоб вся праця, покладена на консервацію не «повзлетала»;

Для томатів можна використовувати будь-які можливі прянощі:

  • Хрін;
  • Часник;
  • Кріп;
  • Червоний і чорний перець;
  • Листя смородини, вишні, малини;
  • Лавровий лист;
  • Духмяний горошок.

— Для початку банки необхідно ретельно вимити, рекомендується не використовувати миючі засоби; найкраще застосувати соду;

— Просушити банки, щоб не залишалося крапельок води, перевернувши банки шийкою вниз;

— Перш ніж укласти в банки помідори, банки потрібно обдати окропом кілька разів (два-три);

— Кришки для консервації також ретельно миють, кип’ятять в емальованому посуді і сушать перед використанням;

— Використовувати підготовлені банки потрібно протягом 2х годин після стерилізації, інакше процедуру потрібно повторити (кип’ятити протягом 5 хвилин);

— Перед закладанням в банки потрібно промити, виконати бланшування в киплячій воді, протягом 2х хвилин і витерти насухо.

Як консервувати солодкі помідори на зиму

Попередньо, куплені або зірвані з грядки помідори потрібно ретельно відсортувати, це робиться для того щоб виключити прим’яті, придавлені або гнилі. Томати для закрутки на зиму повинні бути без плодоніжок, без всіляких дефектів і плям.

Читайте також: Рецепт квашених помідор

Також не рекомендується закручувати в банку помідори різних сортів і різні по дозріванню в одній банці. Перед закладанням томатів в банки потрібно відкласти окремо червоні, стиглі помідори, окремо злегка зелені, і сорти жовтих і рожевих помідор. Рекомендується провести сортування томатів за розмірами, наприклад, великі найкраще класти в одну банку, а дрібні і помідори черрі в іншу.

  • Найбільш оптимальними для правильної консервації вважаються дрібні і середні томати, які характеризуються відмінними смаковими характеристиками.
  • Не варто використовувати для закручуванняя дуже великі сорти, з них найкраще готувати сік для заливки в банки або перекрутити на аджику.
  • Краще обрати помідори, які перебувають у стані середнього ступеню дозрілості, які в наслідок не будуть лопатися.

Для того щоб великі не розтріскувалися (якщо вже саме їх будуть консервувати), в місці, де була плодоніжка необхідно проколоти злегка томат дерев’яною паличкою або голкою.

Помідори можна закручувати на зиму, як з шкіркою, так і без неї, але в будь-якому випадку їх необхідно бланшувати, це робиться з метою стерилізації томатів, а також після тієї процедури найкраще знімається шкірка.

Для консервації можна застосовувати будь-які скляні банки, будь-якої форми і літражу. Томати необхідно укладати рівним, обережним шаром і використовувати метод гарячої заливки.

За безпосередньо самого процесу і технології приготування, розрізняють кілька видів консервації:

  • консервування;
  • маринування;
  • соління.

Домашні помідори — це прекрасне доповнення до будь-якого святкового столу і навіть до звичайної вечері. Солодкі помідору можна використовувати, як доповнення до смаженої картоплі, або плову, а також вони вигідно підкреслять смак рибних і м’ясних страв.

Отже, приступимо безпосередньо до рецептів консервування солодких помідорів на зиму:

Солодкі царські помідори на зиму

Інгредієнти (розрахунок ведеться на 3х л. тару):

  • — Помідорчики (скільки влізе в одну банку, в залежності від форми і розміру);
  • — Кріп, необхідно використовувати виключно парасольки;
  • — Гвоздика — 4 шт;
  • — Гострий перчик — 2 шт .;
  • — Лаврушечка за смаком;
  • — Солодкий перець — 2 шт .;
  • — Сіль, цукор, за смаком;
  • — Оцтова есенція — 0,5 ст. л.

Спосіб приготування:

Помідори вимити, виконати прокол в місці плодоніжки, для того щоб за зиму не лопнули, залишити сушити на рушник. У цей час простерилізувати банки і укласти в низ спеції: гвоздику, запашний горошок (можна при бажанні), парасольки кропу. Гострий і солодкий перець нарізати кільцями і частинами відповідно і залити окропом на 2-3 хвилини, далі, злити воду і приправити все часником. Тут потрібно знати, якщо часник додається для смаку — його потрібно дрібно порізати (хоча б кільцями), якщо для аромату кидати цілим.

В даному випадку часник необхідно порізати на дві частини, підсолити 1 столову ложку солі, і всипати 2 склянки цукру і оцтовий концентрат. Кип’ятити ще хвилину і розлити маринад по заздалегідь підготовленим банкам. Банки закатати щільно машинкою, укутати теплою ковдрою або пледом і залишити в такому вигляді до повного охолодження.

Дуже смачний рецепт солодких помідорів без стерилізації

Як зробити консервовані солодкі помідори з медом

Мед в консервованих помідорах на зиму буде не тільки смачною, але ще і дуже корисною складовою.



Інградієнти:

  • — Щільні помідорчики — 4 кг;
  • — Соль — 1700 гр .;
  • — Мед — 400 гр .;
  • — Часник-2 головки;
  • — Оцет — 1700 гр .;
  • — Запашний перець;
  • — Гвоздика — 8 зірочок;
  • — Кріп, листя смородини;
  • — 8 літрів холодної води.

Спосіб приготування:

Помідори ретельно вимити й укласти в банки разом із зеленню, листочками смородини, часником і хріном. Залишити на деякий час, за який необхідно зайнятися приготуванням маринаду.

Консервовані солодкі помідори з медом

У рідину в каструлі всипати спеції, додати оцет, гвоздику, і медку, варити до кипіння протягом 5 хвилин і залити даними маринадом вміст підготовлених банок. Дати в банках охолонути і злити воду назад в каструлю, повторно довести до 100 градусів і повторити процедуру. Далі закатати банки з томатами і спеціями, перевернути і дочекатися поки вони охолонуть. Перемістити на постійне місце.

Оригінальні солодкі консервовані помідори на зиму з ріпчастою цибулею

Інградієнти для приготування:

  • — Помідори сорту «Сливка» — 2 кг;
  • — Цибуля -250 гр .;
  • — Сіль — 50 гр .;
  • — Яблучний оцет — 50 гр .;
  • — Мед — 100 гр.

Спосіб приготування:

Банки підготувати на паровій бані. Томати ретельно вимити і просушити. Ріпчасту цибулю нарізати кільцями. Підготовлені помідори розкласти по банкам разом і пересипати цибулею.

Оригінальні солодкі консервовані помідори на зиму з ріпчастою цибулею

У маринад необхідно додати сіль і оцет з розрахунку на один літр. Виключно після того, як вода закипить, можна додати мед. Маринадом залити підготовлені банки з томатами і закатати машинкою. Банки з помідорами рекомендується зберігати в прохолодному місці. Для того щоб не повзривалися.

Маринування солодких помідорів

Інградієнти:

  • — Помідори-5 кг;
  • — Перчик — 1шт;
  • — Кавун — 3 частини;
  • — Сіль — 30 гр .;
  • — Часник — 3 зубчики;
  • — Цукор — 5 ч.л .;
  • — Лимонна кислота — 1 ч.л .;
  • — Селера — 1 гілка;
  • — Дистильована вода.

Спосіб приготування:

Банки і кришки заздалегідь підготувати і простерилізувати. Ретельно промити помідори і починати чистити кавун від шкірки. Кавун необхідно порізати на частини середнього розміру, так щоб було зручно засовувати, а головне висовувати з банки. У приготовлену тару необхідно укласти селеру, часник, порізаний дольками, помідори розрізані навпіл і кавун нарізаний часточками і всі приправи, які підходять за смаком.

Маринування солодких помідорів

Залити водою, яка попередньо буде доведена до температури 100 градусів. Накрити підготовленими, стерилізованими кришками і не чіпати приблизно 8-10 хвилин. Після цього злити маринад назад в каструлю і знову прокип’ятити. Все готово, можна закручувати.

Рецепт солодких помідорів з лимоном на зиму

Інградієнти:

  • — Томати середніх розмірів — 1 кг;
  • — Запашний перець — 8 шт .;
  • — Часничок — 5 З .;
  • — Листя лавра — 2 шт .;
  • — Цукор — 2 ст. ложки;
  • — Сіль — 1 ст. л .;
  • — Лимон- 1шт;
  • — Перець солодкий — 1 шт .;
  • — Кріп;
  • — Листя смородини;
  • — Вода.

Спосіб приготування:

На днище обраної тари необхідно укласти всю зелень, підготовлену заздалегідь, часник і листя смородини. Сіль додати в воду і ретельно перемішати, додати нарізаний лимон. Залити розчином стерилізовані банки і поставити їх в духову шафу. Варто зауважити, що у випадку з літровими банками, в духовці їх можна тримати всього 10 хвилин. Цього цілком достатньо для того щоб вбити мікроби. Після цього дати охолонути. Спробувати шедевр можна через кілька днів, але найкраще почекати кілька тижнів.

Рецепт солодких помідорів з лимоном на зиму.

Другий спосіб приготування:

У велику широку каструлю насипати сіль і цукор, за рецептом, влити воду і довести до кипіння. Попередньо в банки потрібно влити оцет по 1-й ст. л. і свіжовичавлений сік лимона. Готовий маринад розлити по банках і закатати відразу ж. Консервовані солодкі помідори на зиму поставити охолоджуватися до верху дном і укутати теплим пледом або рушником. Тільки після того як банки придбають кімнатну температуру їх можна ставити в комору або в льох, для подальшого зберігання.

Класичні солодкі помідори з сушеною гвоздикою

Інградієнти:

  • — Томати — 2 кг;
  • — 3 головки часнику;
  • — Чиста вода — 2 л .;
  • — Сіль — 1,5 ст. л .;
  • — Цукор — 5 ст. л .;
  • — Оцтова есенція — 1ст. л .;
  • — Горошини перцю — 6 шт .;
  • — Лаврушка — 4 листочка;
  • — Гвоздика — 5 бутонів.

Спосіб приготування:

Для правильної стерилізації банок можна використовувати як класичний спосіб, так і водяну баню і навіть стерилізувати в духовці. Кришки, якими будуть закручені банки, прокип’ятити у воді 15 хвилин.

Помідори необхідно перебрати, відсортувати і ретельно вимити, а також видалити всі що залишилися після збору плодоніжки. Візуально перевірити, чи не залишилося бруду або яких-небудь дефектів. Томати не повинні бути м’якими, інакше після термообробки вони відразу ж розваляться від впливу окропу. Почистити і порізати на кілька частин часник, маленький можна кидати не розрізаючи. Всі вимиті овочі необхідно обов’язково висушити і зробити це можна на рушник, протягом півгодини.

Читайте також: Консервування помідорів

У каструлю, в якій буде готуватися маринад необхідно налити всю підготовлену воду і прокип’ятити. Якщо брати стандартний розрахунок, то для трилітрової банки знадобиться приблизно 1,5 літра води. У момент кипіння води, необхідно кинути перець, кріп і додати кілька часточок часнику. Безпосередньо перед закипанням води необхідно всипати бутончики гвоздики. Часник і кріп варто кидати не весь, залишити приблизно 1 \ 4часть, в свіжому вигляді укласти з помідорами в банки.

Класичні солодкі помідори з сушеною гвоздикою

Все укладене в каструлі проварити, прокип’ятити і розлити по банках, залишити в банках на 10 хвилин, для того щоб помідори злегка відмокли і трохи розм’якли. Після того як трохи охолоне вода, перелити її в каструлю і всипати цукор і сіль. Знову прокип’ятити. Зменшити до мінімуму вогонь і долити в маринад оцет, розлити готову рідина по банкам.

Оцет можна додавати як в каструлю перед самим кипінням, так і безпосередньо в банки. Наповнивши банки, трохи не доливаючи маринаду до горлечка, можна їх закочувати і укладати в місце для зберігання. Банки потрібно ретельно закручувати, щоб вони не зіпсувалися, а також в процесі охолодження перевернути їх кришкою вниз. Наполягати банки рекомендується не менше доби.

Помідори мариновані солодкі на 3 л. банку зі смаком селери

Для того щоб запастися солодкими помідорами на зиму необхідно виділити 1, 5 год вільного часу. Розрахунок рецептури приготування ведеться з розрахунку на 3х л. банку.

Інградієнти:

  • — Томати -3 кг;
  • — Цукор і сіль по 3 ст.л .;
  • — Оцет — 3 ст.л .;
  • — Лавровий лист — 5 шт .;
  • — Перець горошком — 4 шт .;
  • — Селера, тільки зелень — за смаком.
  • — Перець солодкий — 1 шт .;
  • — Цибуля ріпчаста — 1шт;
  • — 4 зубчики часнику;

Томати необхідно ретельно промити і висушити, при цьому відібравши плоди середнього розміру. Попередньо необхідно підготувати всі необхідні компоненти: цибуля і селера, а також кріп, часник і перець.

На днище скляної тари потрібно викласти перчик шарами з цибулею, зверху пересипати все зеленню, лаврушкой, часником і перцем. Далі, заповнити маринадом банку з вже укладеними томатами і залити окропом. Дати час настоятися. Злити рідину назад в каструлю і додати цукор і сіль, за рецептурою, прокип’ятити і знову залити маринадом банки, і при цьому ні в якому разі не забути додати 3 ст.л. оцту.

Читайте також: Помідори в томатному соку без стерилізації

Після того, як це буде зроблено, можна закручувати заготовки на зиму, закаточной машинкою, обов’язково укутати ковдрою і залишити помідори остигати в банках.

Як приготувати помідори мариновані солодкі з цибулею

Інградієнти:

  • — Помідори 1кг;
  • — Цибуля 1 шт .;
  • — Лист лавровий — 2лістіка;
  • — Чорний перець — 6 горошин.

Для маринаду:

  • — Лаврушка — 10шт;
  • — Перець чорний — 10 горошин;
  • — Гвоздика — 10 шт .;
  • — Сіль і цукор — по 2 ст.л .;
  • — Оцет 9% — 3 ст.л.

Спосіб приготування:

Необхідно в чисту банку на 1 літр, викласти заздалегідь порізану на колечка цибулю, горошок чорного перцю і листочки лавра. Далі поверх цього укласти міцні, тугі помідори, які необхідно попередньо промити і насухо витерти рушником або паперовою серветкою і найголовніше порізати на 2 частини. Помідори необхідно класти в банку розрізом вниз — це обов’язкова умова. Цибуля і помідори повинні бути, за підсумком перекладені шарами, до самого горлечка ємкості.

Помідори мариновані солодкі з цибулею

Коли це буде виконано, можна зайнятися маринадом. У каструлю з водою додати лавровий лист, гвоздику, спеції, і оцет. Але необхідно знати, що оцет необхідно вливати виключно в кінці варіння маринаду. Підготовлені банки з помідорами залити киплячим маринадом, накрити кришками і дати настоятися хвилин 10-20. Після цього в банку налити 2 ст.л. рослинного масла. Консервація готова, можна закручувати і ставити в прохолодне місце.

Відео: Рецепт закатки солодких помідор

Рецепт солодких помідор на зиму є прекрасним варіантом, для тих, хто хоче побалувати себе консервацією, але при цьому не може вживати гостру їжу, чи занадто кислу або солону. Ароматні помідори з легким солодким присмаком, в холодну зимову пору будуть прекрасним доповненням святкового столу.