Варення з дині покроковий рецепт на зиму з фото

Заготовки з дині на зиму: рецепти, способи приготування та відгуки з фото


Варення з дині рецепт на зиму

Складно когось здивувати джемом або повидлом з малини, полуниці та інших ягід. У цій же статті ми розглянемо досить незвичайні рецепти і дізнаємося, як зварити варення з дині на зиму.

Все про користь і шкоду дині

Основна маса дарів природи, якщо вони були вирощені екологічно чистими і без хімікатів, має корисні властивості. Ось і ця баштанна культура не є винятком. Правда, купуючи такий продукт, ми в основному думаємо тільки про його чудовий смак і аромат. Отже, ніжна і соковита м’якоть дині містить комплекс вітамінів, клітковину, пектини, солі різних металів, органічні кислоти і крохмалисті речовини.

Все про користь і шкоду дині

Безперечно, найбільш ефективно вживати її свіжою, адже при консервації частина корисних елементів втрачається. Однак, зробивши консервацію, ми можемо насолоджуватися чудовим смаком і підживлювати наш організм ще й у зимову пору року. Тепер коротко про користь дині. Великий вміст калію і заліза благотворно впливає на стан серцево-судинної системи, а вітамін С покращує імунітет. Харчові волокна налагоджують роботу ШКТ. Завдяки ферментам, що відповідають за кровотворення, диню рекомендують вживати для відновлення організму в післяопераційний період.

Крім того, ця ягода здатна поліпшити стан шкіри, волосся і нігтів, тому її часто застосовують в косметології. Незважаючи на весь цей перелік користі, врахуйте, що у великій кількості диня може бути шкідлива і, як мінімум, спровокує метеоризм . З обережністю до неї слід ставитися вагітним, годуючим матерям, а також діабетикам. Так і вживати в їжу її рекомендується як самостійний продукт, не змішуючи з іншою їжею і не запиваючи.

диня - варення

Кращі рецепти варення з дині на зиму

Хіба не приємно морозним зимовим вечором зануритися в теплі літні дні? Максимально наблизити Вас до жаркого літа зможе чудовий аромат ягід. І якщо приготувати варення зі сливи зможе майже кожна господиня з закритими очима, то більш екзотичні варіанти іноді викликають подив.

Але заготовлені на зиму повидло, варення і джем з дині славляться чудовим смаком, тому спробувати варто. А щоб консервації дійсно вдалися, відбирайте визріли плоди, бажано твердих сортів. Вся тара попередньо стерилізується, а в завершенні баночки з готовим варенням, повидлом або джемом слід перевертати і закутувати, щоб вони охолоджувались повільно. Уточнивши всі загальні моменти, перейдемо до рецептів.



Рецепти варення з дині

Рецепт №1

Інгредієнти: диня — 1 кг, цукор — 0,7 кг, ванілін — 3 г, лимон — 1 шт. Плід очищаємо від шкірки, насіння і прожилок, потім нарізаємо невеликими кубиками (2х2 см). Розміщуємо підготовлену м’якоть в ємкість, в якій потім і будемо варити варення, добре перемішуємо з цукром і залишаємо настоятися протягом 5 годин. В принципі час можна трохи збільшити і дати дині настоятися в такому стані всю ніч.

Безпосередньо перед варінням видавлюємо в ємкість з овочем сік лимона. Далі ставимо на вогонь, доводимо суміш до кипіння і варимо ще 3-5 хвилин. Щоб варення не пригоріло, слід постійно помішувати його дерев’яною ложкою. Потім робимо перерву 10 годин і повторюємо процедуру знову, тільки цього разу збільшуємо час кипіння до 10 хвилин. Даємо охолонути 8 годин, додаємо ванілін і проварюємо востаннє 15 хвилин. Варення готове, залишилося всього лише розкласти його в підготовлені ємкості і закрутити.

Рецепт варення з дині №2

Рецепт варення з дині №2

Обмежуватися однією тільки динею зовсім не обов’язково, її можна також комбінувати, наприклад, з яблуком. Отже, береться у співвідношенні 2: 1: 1 диня, цукор і свіжі яблука відповідно. Готуємо баштанну культуру так само, як було описано вище, і перемішуємо з солодким піском. Тільки в цьому випадку можна скоротити час витримки до двох годин, головне, щоб з’явився сік. Потім ставимо на плиту і перед закипанням додаємо подрібнені яблука. Проварюємо на невеликому вогні 5 хвилин. Можна додати цедру лимона. Варення готове до консервації.

Рецепт №3

У цьому випадку, крім звичних інгредієнтів, додається ще і ром. 400 г. м’якоті дині ріжемо часточками і заливаємо холодною водою. В цей час готуємо цукровий сироп і занурюємо в нього плід, проварюємо, поки диня не буде легко проколюватися. Потім дістаємо часточки з рідини, викладаємо на рушник, щоб вони висохли, і розкладаємо по ємкостях. Тим часом ще раз доводимо сироп до кипіння і охолоджуємо. Заливаємо їм вміст банок, даємо настоятися 4 дні.

руцепти варення із динь

Востаннє зливаємо сироп і додаємо в нього цукор у співвідношенні 130 г. піску на 400 мл рідини і 1 столову ложку рому на цей же обсяг. Проварюємо до утворення однорідної консистенції, заливаємо часточки дині і закручуємо на зиму.

Рецепт варення з дині №4

Стиглу м’якоть нарізаємо смужками і поміщаємо в слабкий оцтовий розчин на 2 дні. Потім готуємо сироп, занурюємо в нього скибочки дині і проварюємо їх 2 хвилини. Витягуємо шматочки, розкладаємо по банках і заливаємо остигнулой рідиною. Перед безпосереднім закручуванням даємо настоятися 1 годину.

Робимо джем та повидло з дині

Розглянемо найбільш популярні методи приготування цих ласощів.

Перший спосіб

1 кг м’якоті нарізаємо невеликими шматочками і кип’ятимо 15 хвилин в злегка підсолодженій воді. Далі викладаємо часточки в чисту каструлю і також доводимо до кипіння. Висипаємо 1,5 кг цукрового піску і варимо до готовності. Рекомендується ще додати трохи лимонної кислоти і ваніліну. Розкладаємо гарячу суміш в ємкості і закручуємо.

Робимо джем та повидло з дині

Другий спосіб

Щоб домогтися більшої в’язкості, можна додати в джем банан. Отже, беремо по 800 г дині і цукру, 3 банана і 2 лимона. Нарізану диню гарненько перемішуємо з цукром і залишаємо на годин, щоб плід максимально пустив сік. Потім додаємо сік одного лимона і варимо суміш півгодини. Другий лимон обдаємо окропом і нарізаємо тонкими півкільцями, не забудьте витягти всі кісточки. Подрібнюємо і банани. Розміщуємо всі інгредієнти в ємкість з динею і варимо, поки всі складові не стануть достатньо м’якими. Потім збиваємо суміш блендером і знову ставимо на вогонь, щоб джем загус.

джем з дині

Третій спосіб

М’якоть дині дрібно нарізати і проварити у власному соку 20 хвилин. Потім подрібнюємо масу кусочками, можна пропустити її через сито або ж просто збити блендером. Додаємо 0,3 кг цукру на кілограм пюре і подрібнений лимон (можна на тертці разом з цедрою). Варимо повидло до загустіння і обов’язково постійно перемішуємо дерев’яною ложкою.

Відео: Як приготувати варення з дині

На цьому все сподіваємося, що з нашим рецептом Ви впоралися. Залишайтеся з нашим сайтом «Сільське господарство і садівництво» і у Вас усе буде смачно та корисно.

Вдалих вам заготовок!

Читайте також: