Як приготувати полуничне варення з цілими ягодами

Рарення з клубники: Рецепт приготування з фото


Як зробити варення з полуниці на зиму: Рецепт приготування з фото та відео

Якими б цікавими не були сучасні варіанти заготовок, все ж варто віддати належне рецептам перевіреним часом. Напевно, в кожному будинку варили варення з полуниці на зиму, рецепт класичний з триразовим варінням завжди був одним з найпопулярніших. Полуниця три рази вариться, остуджується і тільки потім варення розливається по гарячих банках і закручується. Я пам’ятаю його ще з дитинства: ароматне, густе полуничне варення з цілими ягідками мама варила в великому мідному тазу, а ми крутилися поруч в очікуванні смачної пінки …

Рецепт варення з полуниці на зиму хоча і вимагає терпіння, але він дуже простий і надійний, як і всі рецепти радянських часів.

Інгредієнти для приготування варення з клубники

Для варення з полуниці на зиму знадобиться:

  • невелика щільна полуниця — 1 кг;
  • цукровий пісок — 1 кг.

Як зварити смачне варення з полуниці. Рецепт на зиму

Зібрані ягоди заливаються холодною водою щоб очистити від частинок ґрунту і інших забруднень, промиваються. Потім видаляють листочки, підставляючи кожну полуничку під слабку струмінь води. В результаті всі ягідки чисті, не пошкоджені. Залишають в друшляку хвилин на десять, потім перекладають в простору миску, в якій вони будуть змішуватися з цукром.

Як приготувати полуничне варення з цілими ягодами

Додається цукор, пропорції для класичного варення з полуниці стандартні: один до одного. Скільки ягід, стільки і цукру.

Порада. Якщо варите велику порцію, чергуйте шари полуниці і цукру — так ягоди дадуть більше соку, цукор швидше розтане.



Накривають рушником або кришкою і залишають на 8-10 годин. Іноді на ніч, але обов’язково прибирають в холодильник, щоб не почався процес бродіння. Разів зо два-три обережно перемішуємо. Переливаємо ягоди і сироп в каструлю, можна у широку з товстим дном — для варіння варення відмінно підходить. Як варіант — зварити в тазу, але продумати чим будете накривати.

Вогонь під каструлею робимо мінімальний, доводимо до кипіння. При закипанні варення починає пузиритися, з’являється світла рожева пінка. Пінку збираємо ложкою, злегка вдавлюючи ягоди в сироп. Варення при першому варінні кип’ячимо п’ять хвилин, вогонь дуже слабкий, щоб кипіння було ледь помітним.

Як зварити смачне варення з полуниці. Рецепт на зиму

Порада. Слідкуйте за нагріванням і не давайте варенню вирувати. Сироп при сильному кипінні потемніє, полуниця стане м’якою, безформною.

Накривати чи ні залежить від того, чи хочете ви щоб варення було густим або віддаєте перевагу рідкуватому. Щоб загусло, рідина повинна випаруватися, тоді не накривайте щільно, накиньте зверху марлею. Якщо потрібно щоб було багато сиропу — зняли з вогню і відразу накрили. Можна після першого варіння залишити відкритим (під марлею) до наступного дня.

Читайте також: Рецепт абрикосового варення

На наступний день варіння повторюємо все, але кипіти варення має менше, дві-три хвилини. Пінка ще з’являтиметься, але вже менше. Цього разу нещільно причиняємо кришкою, залишивши на ніч.

Рарення з клубники: Рецепт приготування з фото

Варення добре загусло, сироп став густим, тягучим. Колір змінився на темно-рубіновий. При заключному третьому варінні після закипання його потрібно відразу розливати по банках. Тому перш ніж ставити на плиту, стерилізують банки над парою, кришки кип’ячу в невеликій каструльці.

Коли тара підготовлена, на слабкому вогні даємо варенню закипіти і тут же розливаємо по гарячих ємкостях. Закручуємо кришками, перевертаємо і в такому положенні залишаємо на півгодини для перевірки герметичності закрутки. Після багаторазового варіння додаткова стерилізація варення не потрібна, не обов’язково закутувати банки в ковдру. Але для підстраховки можна це зробити, а коли охолонуть, винести на зберігання.

смачне варення з полуниці рецепт приготування

У нас варення з полуниці на зиму зберігається в коморі при кімнатній температурі. Єдина умова — необхідно стежити, щоб на баночки не падали прямі сонячні промені, варення втрачає колір. В іншому умови зберігання такі ж, як і для інших заготовок.

Відео: Як правильно зварити варення з полуниці

На цьому все сподіваємося, що з нашим рецептом варення з полуниці Ви впоралися. Залишайтеся з нашим сайтом «Сільське господарство і садівництво» і у Вас усе буде смачно та корисно.