Варення з помідорів: 7 неймовірно смачних рецептів з фото

Найкращий рецепт варення з помідорів на зиму


Як приготувати варення з помідорів (зелених, чері,) із грецьких горіхів: рецепт з фото

Досвідчені господині варять варення з яблук, абрикосів, груш і навіть … помідорів! Справжня знахідка в кулінарному світі вже облетіла всю країну. Традиційно варення з помідорів готують з додаванням цитрусових фруктів, базиліка, імбирного кореня, волоського горіха.

Варення з помідорів: класичний рецепт приготування

  • лимон — 1 шт.
  • цукровий пісок (буряковий) — 830 гр.
  • томати (в міру стиглі) — 1,6 кг.
  1. Обполосніть цитрусовий фрукт, поріжте на 2 частини, з кожної секції вичавіть сік. Видаліть плівку, а цедру натріть або подрібніть блендером.
  2. Переберіть і вимийте томати. Виріжте з помідорів всі неїстівні частини. Поріжте кожен плід шматочками в довільному порядку. Краще дотримуватися дольок, так варення буде виглядати красиво.
  3. Тепер підберіть відповідний посуд для варіння, покритий емаллю. Змішайте в ній лимонну шкірку, цитрусовий сік, рубані томати. Присипте вміст цукровим піском, вимішайте.
  4. Приготування ласощів здійснюється в 3 кроки. Насамперед поставте каструлю з компонентами на середній вогонь, дочекайтеся бурління, вимкніть конфорку. Настоюйте склад півгодини.
  5. Через відведений термін знову поставте ласощі настоюватися. Коли варення закипить, зніміть його з плити. Залиште на 45 хвилин. Через цей час включіть конфорку на слабку потужність, варіть частування півгодини.
  6. Не забувайте постійно помішувати вміст тари, пінку видаляйте шумівкою або ополоником. Поки ласощі готуються, займіться стерилізацією банок для закрутки.
  7. Потім добре витріть ємкості і просушіть, в них не повинно бути вологи. Бляшані кришки опустіть в киплячу воду, через 2 хвилини вийміть і теж просушіть.
  8. Уже готові ласощі зніміть з вогню, в гарячому стані розкладіть по приготованим теплим банкам. Відразу ж проведіть закрутку за допомогою закаточного ключа, переверніть.
  9. Томатне варення повинно настоюватися при кімнатній температурі добу. Саме цей термін відводиться на остаточне охолодження. Потім закрутку прибирають в холод або знімають першу пробу.

Як приготувати варення з помідорів (зелених, чері,) із грецьких горіхів

Томатне варення з базиліком

  • лимонний сік — 80 мл.
  • пектин (порошковий) — 35-40 гр.
  • цукровий пісок — 1 кг.
  • томат (стиглий) — 1,1 кг.
  • базилік свіжий — 40 гр.
  1. Рецепт передбачає варіння томатного варення без насіння. Тому їх необхідно витягти за допомогою спеціального ножа в формі тубуса. Важливо зберегти цілісність помідорів, виключаючи їх серединку, не розрізаючи плоди на 2 частини.
  2. Тепер ошпарьте томати крутим окропом, відразу ж опустіть в крижану воду. Через 2 хвилини зніміть шкірку, вона легко відокремиться. Виберіть тару для варіння з товстим дном, занурте в неї сировину.
  3. Варіть помідори на потужності між середньою і мінімальною протягом чверті години. За весь процес варіння бажано перемішувати вміст не частіше 3 разів.
  4. Обполосніть базилік, наріжте його дуже дрібно. Великі шматочки будуть виглядати не естетично. Видавіть з лимонів сік, щоб отримати 80 мл.
  5. Влийте цитрусовий сік і покришіть базилік в каструлю з томатним пюре. Перемішайте дерев’яною лопаткою. У сухий мисці з’єднайте пектин з цукровим піском, відправте сипучий складу до томатів.
  6. Проваріть варення ще 2 хвилини на максимальній потужності, потім вимкніть конфорку. Зніміть пінку, що утворилася шумівкою, займіться стерилізацією посуду для закрутки.
  7. Варто пам’ятати, що смачне варення розливається в гарячому вигляді по ідеально сухим банкам, після чого закручуються чистими кришками і ключем.


Варення з помідорів: класичний рецепт приготування

Варення з помідорів «Черрі» пошаговий кулінарний рецепт з фото

  • чорний перець мелений — 4 гр.
  • «Черрі» — 600 гр.
  • цукровий пісок — 550 гр.
  • сік лимона — 55-60 мл.
  • питна вода — 240 мл.
  1. Черрі продаються на гілочці, тому обережно зніміть їх, не пошкодивши область плодоніжки. Екземпляри з тріснувшою шкіркою слід виключити. Відкиньте плоди на ситечко або друшляк, обполосніть під краном. Залиште на чверть години, щоб рідина повністю стекла.
  2. Виберіть велику каструлю, яка вмістить у себе всі компоненти. Змішайте в ній питну воду і цукровий пісок, поставте на дуже повільний вогонь. Постійно перемішуйте до розчинення крупинок.
  3. Коли гранули розтануть, влийте в сироп лимонний сік і всипте перець. Варіть вміст ще 2 хвилини. Через заданий час відправте сухі помідори в солодку масу, варіть 8 хвилин.
  4. Вимкніть вогонь, дайте ласощам охолонути протягом 6 годин. Через цей термін повторіть томління, знову остудіть склад. І ще раз. Всього у вас повинно вийти 3 етапи.
  5. Починайте стерилізацію банок, за якими буде розливатися частування. Ретельно їх прокип’ятіть, потім висушіть. Те ж саме виконайте з бляшаними кришками.
  6. Поки тара ще тепла, розфасуйте по ній гаряче варення. Проведіть закрутку, переверніть ємкості. Остудіть їх при кімнатній температурі, накривши фуфайкою. Після цього заберіть в холод.

Варення з помідорів «Черрі» пошаговий кулінарний рецепт з фото

Томатне варення з імбирьом і апельсином

  • лимон — 1 шт.
  • цукровий пісок — 950 гр.
  • стиглий помідор (червоний) — 1 кг.
  • апельсин — 1 шт.
  • ванільний цукор — 20 гр.
  • імбирний корінь — 4 см.
  1. Переберіть томати, виключіть всі зіпсовані екземпляри. Опустіть помідори в окріп на 1 хвилину, після чого витягніть і відправте в холодну рідину. Через 2 хвилини зніміть шкірку з кожного плода.
  2. Поріжте помідори кубиками, виключаючи плодоніжки і насіння. Тепер зніміть цедру з лимона і апельсина, натріть шкірку цитрусів або пропустіть через блендер.
  3. М’якоть фруктів звільніть від кісточок, поріжте кубиками 1*1 см. Промийте імбирний корінь, натріть його. За бажанням останній компонент можете замінити сушеною приправою в кількості 5 гр.
  4. Приготуйте об’ємну каструлю. Покладіть в неї цитрусові фрукти, натерту цедру, цукровий пісок, імбир, томати. Добре перемішайте складові, настоюйте до розчинення цукру і виділення соку.
  5. Коли склад досягне потрібної консистенції, поставте каструлю на вогонь. Дочекайтесь появи закіпіння і варіть 7 хвилин. Вимкніть плиту, остудіть варення. Повторіть ці дії ще 2 рази (всього 3 етапи).
  6. На завершення охолоджене частування проваріть 20 хвилин до повного розм’якшення плодів. Відразу ж розлийте ласощі по стерильним ємкостям, проведіть закрутку і остудіть в перевернутому положенні.

Рецепт варення із зелених помідорів на зиму

  • помідори зелені — 1 кг.
  • фільтрована вода — 330 мл.
  • цукровий пісок — 1,45 кг.
  1. Влийте воду в сотейник, поставте на плиту, починайте повільно всипати цукровий пісок. Виставіть конфорку на мінімум, постійно помішуйте варення, поки гранули не розчиняться. Доведіть сироп до однорідності, зніміть з вогню.
  2. Займіться помідорами. Переберіть і промийте їх. Маленькі екземпляри можете розрізати на 2-4 частини, більші плоди поріжте часточками. Перемістіть томати в каструлю, залийте сиропом кімнатної температури.
  3. Прикрийте марлевою тканиною, настоюйте 20 годин. Через відведений час зцідіть сироп, прокип’ятіть його, вже гарячою рідиною знову залийте помідори. Знову настоюйте 20 годин. Проведіть попередні маніпуляції в заключний раз.
  4. Після третього етапу витримки поставте посуд з вмістом на вогонь, варіть томати на повільній потужності до готовності. Плоди повинні знайти прозорість, а сироп — загуснути.
  5. Оцінити готовність ласощів нескладно: візьміть альбомний аркуш, капніть на нього сироп. Якщо папір не промокне наскрізь, а солодка маса не потече, сироп готовий. Закручуйте томатне варення і зберігайте в холоді.

Рецепт варення із зелених помідорів

Смачне варення з помідорів з волоським горіхом

  • вода столова — 360 мл.
  • очищений волоський горіх (ядро) — 240 гр.
  • цукровий пісок — 1,25 кг.
  • свіжі томати (зелені, черрі або червоні) — 1 кг.
  1. Для приготування варення за цим рецептом підходять всі помідори діаметром не більше 5 см. Промийте їх, тонким лезом ножа видаліть серединку з насінням.
  2. Очищений волоський горіх помістіть на суху сковорідку, смажте без олії 5-7 хвилин. Через цей термін подрібніть блендером або молотком в крихту.
  3. Приготуйте сироп, змішавши воду з цукром. Вміст необхідно уварити до однорідності на малій потужності. Тепер начиніть томати крихтою волоського горіха, викладіть в каструлю.
  4. Залийте помідори гарячим сиропом, прикрийте ємкість рушником. Дайте варенню постояти 24 години. Через цей час злийте рідину, прокип’ятіть її, знову відправте до помідорів, настоюйте добу.
  5. Повторіть попередні дії в останній раз. Після настоювання відправте варення на вогонь, проваріть 25-30 хвилин до готовності. Розлийте по теплим стерильним банкам, закрутіть.

Смачне варення з помідорів з волоським горіхом

Варення з помідор та яблуками: покроковий рецепт приготування на зиму

  • яблуко кислого сорту — 3 шт.
  • лимон — 1 шт.
  • цукровий пісок — 550 гр.
  • помідори (стиглі, але не перезрілі) — 600 гр.
  1. Для приготування томатно-яблучного варення краще використовувати сорт помідорів «Слива». Вони в міру солодкі і добре уварюються. Перебираючі плоди, вимийте. На кожному примірнику зробіть надріз хрестом.
  2. Тепер по черзі починайте опускати томати в окріп, потім відразу в холодну воду. Через 1 хвилину шкірка буде легко зніматися. Таким чином очистіть всі помідори.
  3. Якщо Ви не бажаєте видавати секрет, з чого саме зроблено варення, видаліть серцевину з насінням. Ви можете провести маніпуляції тонким ножем або пропустити м’якоть через ситечко.
  4. Приготовлені помідори помістіть в чашу блендера, перекрутіть до отримання пюре. Тепер займіться лимоном: зніміть шкірку, а з м’якоті вичавіть сік.
  5. Додайте до каші з томатів цукровий пісок, натерту лимонну цедру і сік цитруса. Перемішайте, прикрийте кришкою і дайте постояти 12-14 годин (температура приміщення — 15-18 градусів).
  6. Тепер займіться яблуками. Обполосніть їх, просушіть рушниками, зніміть шкірку зручним способом. Вийміть серединку з насінням, а чисту м’якоть натріть на дрібній секції терки.
  7. Перемішайте подрібнене яблуко до справжнього томатного пюре. Перенесіть вміст в посуд для варіння. Виставте конфорку на середню позначку, варіть частування третину години.
  8. Через цей термін знизьте показник до мінімуму. Готуйте ласощі ще 20-25 хвилин до того часу, поки варення остаточно не увариться. Після всіх маніпуляцій можете додати 30 мл. коньяку.
  9. Залиште варення в каструлі до повного охолодження. Простерилизуйте банки і кришки, потім охолоджений склад розфасуйте по ємкостях. Закручування проводиться бляхою або капроном (на розсуд).

Можна варити ласощі із зелених, червоних, жовтих сортів помідорів і маленьких екземплярів «шері» (черрі). Всі варіанти частування виходять однаково смачними, кожна людина вибирає рецепт з урахуванням своїх переваг.

Відео: Як зробити смачне варення з помідорів

На цьому все сподіваємося, що з нашим рецептом варення з помідорів Ви впоралися. Залишайтеся з нашим сайтом «Сільське господарство і садівництво» і у Вас усе буде смачно та корисно.

Вдалих вам заготовок!