Вирощування моркви: технологія, агротехніка, умови

Технологія вирощування моркви: агротехніка, умови


Вирощування моркви: технологія, агротехніка, умови

Вирощування моркви: технологія, агротехніка, умови

Як самостійно підготувати насіння моркви, посадити і виростити врожай з дотриманням агротехнічних правил – сьогодні ми про це поговоримо шановні наші читачі.

Умови вирощування моркви

Морква — рослина витривала і невибаглива, проста в технології вирощування. Єдина умова для неї — підходящий ґрунт: легкий і середньо суглиннісний, дерново-підзолистий, чорноземний, торф’яний, супіщаний, з високим відсотком гумусу, якісним дренажем і без бур’янів. Показник pH для моркви — 5.6-7 (краще ближче до нейтральної реакції).

Вирощування морквиГарні попередники для моркви: капуста, картопля, кабачок, томати, огірок, цибуля, буряк, бобові. Додатковим плюсом є використання органічних добрив від попередників. Бажано не висівати моркву після петрушки, квасолі, селери, кабачків, пастернаку і самої моркви. На одній і тій же ділянці моркву можна садити 1 раз на 4 роки.

Ділянка для посіву повинна мати гарне освітлення — морква дуже любить сонце, при затіненні врожайність може впасти в 2-3 рази. Рослина погано переносить надлишок вологи; в той же час стійка до посухи і холодів.

Технологія вирощування моркви

Агротехніка вирощування моркви досить проста. Висівають моркву зазвичай у квітні або травні, але є й варіант підзимового посіву.

1) Весняний посів моркви

Ґрунт має бути підготовлений з осені — перекопаний на глибині близько 30 см (якщо ґрунт важкий і густий — слід його розбавити тирсою і піском). Навесні можна додати мінеральні добрива.

Вирощування моркви: технологія, агротехніка та умовиВсходження у морквяного насіння досить низьке, в районі 50-60%. Підвищити його можна відбором найбільш великого насіння, промиванням у гарячій воді (+ 45-50 °С) протягом 10 хвилин, і пророщуванням у вологій тканині протягом 2-3 діб. На всходження впливає і термін зберігання — бажано щоб він був не більше року, хоча формально дозволяється тримати насіння до двох років.

Сіяти бажано раніше, поки земля ще волога після сходження снігу. У сухому ґрунті всходження знижується. Мінімальна температура для проростання насіння — + 4-6 °С, найбільш сприятлива — + 18-25 °С. До -3 °С морква ще витримує, а при температурі -5 °С гине.

Термін проростання насіння коливається в діапазоні від двох до трьох тижнів.

Час визрівання моркви до моменту збору врожаю сильно варіює, залежно від сорту.



  • Ранні сорти — дозрівають 60-80 діб.
  • Середні сорти — дозрівають 80-115 діб.
  • Середньопізні сорти — дозрівають 90-115 діб.
  • Пізні сорти — дозрівають 110-130 діб.

Техніка посіву насіння: глибина — 1.5-2 см, міжрядна відстань — 15 см, не дуже густо. По закінченню висіву слід ущільнити грядки — притиснути або злегка утрамбувати ґрунт.
Коли з’являються сходи, їх потрібно прорідити, знищивши самі слабенькі і залишивши відстань між паростками в 2-2.5 см. Після цієї процедури ґрунт потрібно розпушити і полити.

Початкову підгодівлю молодої моркви влаштовують у фазі 3-4 листків — 30-40 грам аміачної селітри на 10 літрів води.
Наступна підгодівля — після того як буде зроблено перший проріджування: 30 г хлористого калію і 30 г суперфосфату на 10 літрів води.
Через 2-3 тижні після стартового проріджування, можна зробити повторне, залишивши між паростками відстань в 3-4 см.

2) Підзимовий посів моркви

Плюси такого посіву: морква дозріває вже до початку літа, коренеплоди у неї більш великі і соковиті, вищий вміст цукру. А мінус в тому, що вирощена таким чином морква не годиться для тривалого зберігання.
Кращий строк для підзимового посіву — листопад, коли вже почалися морози і не передбачається відлиги, інакше морква може прорости завчасно, а потім паростки вимерзнуть.

Вирощування моркви: технологіяЗрозуміло, грядки потрібно встигнути підготувати заздалегідь, поки земля ще не замерзла і не скам’яніла.
Насіння для посіву слід вибирати з ранніх сортів. Замочувати їх не треба — залишаємо сухими.

Глибина борозни — 1-3 см, залежно від типу ґрунту. Після розміщення насіння борозни заповнюються м’якою землею (її потрібно теж підготувати заздалегідь) і мульчують двосантиметровим шаром торфу або перегною. Потім ґрунт ущільнюється і покривається снігом. Якщо снігу немає, можна використовувати захисну плівку.

Читайте також: Посів, вирощування та збереження моркви

Навесні, коли сніг уже розтанув, над морквяною грядкою можна організувати парник для прискорення росту і розвитку культури.

Коли грунт підсохне, його необхідно розпушити, а надалі забезпечувати своєчасну прополку і проріджування (перше, після появи листочків — до відстані в 2 см, друге, через 20 днів — до 4 см).

Особливості догляду та вирощування моркви

Окремо слід розібратися з поливом. З одного боку, морква спокійно переносить посуху, а з іншого боку, при цьому волокна коренеплодів набувають жорстку дерев’янисту структуру і врожай втрачає смакові якості.
Надлишковий полив теж шкідливий: бадилля починає надмірно активно розростатися, а зростання самих коренеплодів сповільнюється.
Тому поливати моркву треба регулярно і помірно.

При сонячній і теплій погоді достатньо поливати 1-2 рази на тиждень, за допомогою лійки, з розрахунком 3-4 літри на 1м². З того моменту, як стартує фаза формування коренеплодів, поливати можна 1 раз на тиждень, по 10 літрів на 1 м².

Вирощування моркви: технологія, агротехніка, умовиПриблизно через 60-70 днів з моменту сходів коренева система рослини доходить до такої глибини, на якій морква може черпати додаткову вологу з глибоких ґрунтових шарів, а значить не так сильно потребує поливу. Але якщо ґрунтові води розташовані на глибині менше 60-80 см, то внаслідок цього коренеплоди почнуть гілкуватися і розтріскуватися.

Ще один момент пов’язаний з морквяною гіркотою. Якщо верхівка коренеплоду починає оголятися, то під впливом світла в ній продукується накопичення соланіну — цей алкалоїд робить моркву гіркою. Щоб уникнути цього, потрібно при розпушуванні проводити також і підгортання, закриваючи землею морквяні головки.

Вирощування насіння моркви

Морква — культура дворічна. Тому насіння вона дає тільки на другий рік.

Перший етап починається при зборі осіннього врожаю моркви. Потрібно відібрати найкращі і гарні коренеплоди того сорту, з якого хочеться отримати насіння, обережно зрізати бадилля (до коренеплоду повинно залишатися 2-3 см) і прибрати моркву в сховище. Коренеплоди не повинні мати ніяких пошкоджень, гнилі і цвілі. Зберігати моркву треба в прохолодному місці з гарною вентиляцією (+ 1-2 ° С).

Вирощування насіння морквиДругий етап стартує навесні. Висаджуємо коренеплоди назад на грядку. У них почнуть рости стебла до 50-90 см в довжину, і утворюються насіннєві шапки. Перед тим, як морква почне цвісти, слід видалити ті сорти моркви, які ростуть поруч, але ми не хочемо, щоб з їх допомогою утворилося гібридне насіння.

Останній етап настає, коли насіннєві шапки стають коричневими, а їх краї почнуть загинатися всередину. Стебла потрібно зрізати і розташувати їх у такому місці, щоб вони не мокли, але прогрівалися при цьому сонцем. Витримувати їх треба 2-3 тижні, поки вони як слід не висохнуть. Після цього насіння витрушується з насіннєвих шапок на папір, збирається в ємності для зберігання і щільно закривається. Зберігати насіння моркви можна близько двох років, але поступово їх сходження буде знижуватися.

Також Ви можете переглянути відео — все про вирощування моркви

На цьому все, наша стаття  «Вирощування моркви: технологія, агротехніка, умови» підійшла до кінця, бажаємо вам успіху у вирощуванні. Рекомендуємо переглянути нашу незмінну рубрику про городництво де Ви зможете прочитати багато цікавих статей про вирощування і догляд за Вашим городом. Гарних вам врожаїв, дорогі наші читачі!