Вирощування петрушки

Як вирощувати петрушку


Вирощування петрушки, її корисні властивості і сорти Завдяки найпростішим діям і процесам, Ви вже зараз можете зайнятися самостійним вирощуванням петрушки на власному городі

Вирощування петрушки, її корисні властивості і сорти

Петрушка — дворічна рослина, без якої не обходиться жоден город. Вирощування петрушки часто викликає деякі складнощі у городників — насіння погано або зовсім не сходять. На наших городах вирощують кореневі і листові сорти. Корисні властивості петрушки, приємний аромат, який поліпшує смак будь-якої страви, зробили її невід’ємним атрибутом будь-якого городу. Як підготувати насіння петрушки до посіву, як прискорити або підвищити їх схожість? Петрушка відноситься до сімейства зонтичних поряд з кропом, кмином, любистком, кінзою, морквою, пастернаком, селерою, коріандром. Всі вони мають порожнисті стебла, зонтичні суцвіття. Ботанічна назва — Petroselinum crispum.

Важко сказати, яка петрушка користується більшою популярністю у городників. Листова петрушка буває звичайна, з рівним, блискучим листям або кучерявою, з матовим гофрованим листям. Відрізняються вони один від одного за формою листа. Звичайна зазвичай має більш сильний аромат, ніж петрушка з кучерявим листям. Але кучерява петрушка дуже красива, витончена — прикрасить будь-яку страву.

Корисні властивості петрушки

Петрушка використовується в супах, соусах, салатах, її застосування зменшує потребу в солі. Це їжа з низьким вмістом насичених жирів, дуже низьким вмістом холестерину. Це також гарне джерело білка, вітаміну Е (альфа токоферол), тіаміну, рибофлавіну, ніацину, вітаміну В6, пантотенової кислоти, а також дуже хороше джерело харчових волокон.

Петрушка містить чималу кількість вітаміну С. Вона також багата на вітамін А — добре відомо його вплив на зір, на зниження ризику атеросклерозу, діабету. Каротин, кальцій, мінеральні солі заліза, фосфор, мінерали — це лише основний перелік корисних складових цієї ароматної рослини. А наявність аромату, його сила і приємний смак залежить від процентного вмісту ефірних масел. Для їжі використовуються коренеплоди, листя петрушки.

Підготовка насіння петрушки до посіву, підвищення і прискорення її проростання

Насіння петрушки проростає довго — 15-20 днів. Пов’язано це з тим, що насіння покрите ефірними маслами, які перешкоджають проростанню, вони як би не дають промочити оболонку насінини, не допускають вологу всередину. Цю особливість обов’язково треба враховувати при підготовці насіння петрушки до посіву. Багато городників після посіву вкривають грядки плівкою або спанбондом, щоб зберегти грунт вологим. Не знімають укриття до тих пір, поки паростки не видадуться із землі. Якщо Ви впевнені, що всі ці 15-20 днів, необхідні для проростання, ви зможете підтримувати грядки у вологому стані, то замочувати насіння петрушки перед висівом необов’язково.

Але є способи пророщування насіння, які підвищують схожість петрушки, прискорюють появу сходів.
Ви можете прискорити проростання шляхом замочування насіння у воді на ніч перед посадкою. Вода, до речі, практично не розчиняє масла на поверхні насіння. Тому перед замочуванням слід облити насіння петрушки гарячої водою (не окропом), щоб змити ефірні масла з її поверхні.

Вирощування петрушки

Ще один спосіб. Дуже простий. Потрібно замочити насіння в горілці, так як ефірні масла розчиняються в спиртовмісних розчинах. На дно блюдечка наливають трохи 40-градусної. Потім насіння насипають на невеликий шматок широкого марлевого бинту. Опускають насіння петрушки на марлю в горілку, залишають на 15-20 хвилин. Довше не можна — може спалитися насіння. Потім піднімають бинт з насінням, промивають під проточною водою. Промити треба обов’язково. Потім просушують насіння. Все — насіння петрушки готові до посіву. Цей спосіб обробки насіння дозволяє їм прорости в два рази швидше. Сходи дружні, сильні.



Є ще один спосіб швидкого пророщування. Багато хто з нас вирощують зелень до столу на віконці або балконі. Це дуже зручно. Насіння петрушки проростають дуже повільно, але є один спосіб «змусити» їх прорости дуже швидко. Приготуйте ємкість із землею, зволожте її, посипте землю негашеним вапном тричі через кожні 10-15 хвилин. Посійте, попередньо замочені в молоці, насіння петрушки. Насіння зійде через три години. У кімнаті має бути тепло, не нижче 20 °С.

Технологія вирощування петрушки

Перед тим, як посіяти насіння петрушки, слід добре скопати або розпушити землю. Не буде зайвим перед обробкою ґрунту заправити її органічними добривами.
Терміни посіву залежать від стану ґрунту. Не обов’язково чекати теплої погоди. Як тільки зійшов сніг можна висівати насіння. Оптимальна температура для проростання насіння — +1 — + 5⁰С. Тобто петрушка — це холодостійка рослина.

Сходи з легкістю переносять легкі заморозки, добре зимують під хорошим шаром снігу. Весна відмінний час, щоб посіяти насіння петрушки, але Ви можете сіяти її в будь-який час року — навесні, влітку і восени. Найголовніше — підтримка ґрунту у вологому стані до появи сходів. Насіння можна висівати пізно восени, під зиму. При цьому строки посіву потрібно вибрати такі, щоб насіння не встигло прорости до настання морозів — молоді сходи не перенесуть холоду, загинуть.

Кращими попередниками петрушки є цибуля, огірок, томати. Сіють насіння дрібно, на глибину не більше 1-1,5 см. Зверху насіння краще присипати перегноєм. За весь період росту мінімум 3-4 рази треба прорихлити грунт, 1-2 рази підгодувати. Якщо сходи дуже густі, треба прорідити посіви. Між рослинами повинно бути не менше 3-5 см. Підживлення слід почати тільки після появи 2-3 справжнього листка. Підгодовувати повним мінеральним добривом з переваженням азоту. Не слід допускати пересихання ґрунту. Петрушка не любить бур’янів, вони дуже гальмують її зростання.

За весь сезон проводять 3-4 розпушування, 1-2 підгодівлі й поливи. При густих сходах рослини проріджують, залишаючи між ними 3-5 см. Підживлення починають проводити, коли в рослин з’являються 2-3 справжніх листа, а потім підгодовують після зрізування листя. Для отримання великого врожаю зеленої маси петрушку підгодовують повним мінеральним добривом з переважанням азоту.

Листя зрізають якомога нижче. Чи не зрізайте занадто багато листків з однієї рослини за один раз — не більше третини, інакше кущик не зможе швидко відновитися або взагалі загине. Варто періодично видаляти стебло, на якому утворюється суцвіття (якщо тільки Ви не хочете зібрати насіння), тому що нове листя не буде рости на старому стеблі. Нове листя зазвичай відростає із зовнішнього боку розетки. До речі, у кучерявих сортів, нове листя росте з центру розетки.
Помідори і спаржа на вашій ділянці будуть рости краще, якщо поряд росте петрушка. Посадіть її близько біля троянд — їх аромат посилиться.

Зберігання петрушки

Кращий спосіб зберігання — заморожування. Вона добре зберігає при заморожуванні смак, колір. Якщо доводиться збирати її для зберігання після дощу, то слід добре промити гілочки, обсушити, обернувши їх кухонним рушником. Відокремте листя від стебел. Не викидайте стебла, їх теж можна заморозити. Вони відмінно підійдуть для поліпшення смаку супів. Опускайте стебла петрушки в суп незадовго до закінчення варіння, пов’язані в пучки. Потім, хвилин через 5-7, їх можна вийняти з супу.

Технологія вирощування петрушки

Листя нарізаються дрібно або на обробній дошці ножем, або ножицями, або в кухонному комбайні. Покладіть нарізане листя петрушки в пластиковий пакет або коробку, щільно закрийте ємкість, покладіть в морозильну камеру. Коли вам потрібна буде зелень, просто відріжте потрібну кількість від великого замороженого шматка — розморожувати не треба, вона легко ріжеться.

Сорти петрушки

Кореневі сорти

«Цукрова» — ранньостиглий високоврожайний сорт, вегетаційний період 75-85 днів. Середня вага одного коренеплоду — 25-60 г. Смакові якості високі. Коренеплід конічної форми, загострений, довжина його 20-30 см, діаметр верхньої частини до 6,5 см. Листова розетка петрушки потужна розлога, складається з 20-40 листків. Колір листя — темно-зелений. Зверху листя блискуче, а знизу матове.

«Урожайна» — термін середньостиглий, вегетаційний період 84-102 дня. Середня вага однієї рослини 100-115 г, коренеплоду 25-45 г. Смакові якості добрі. Лежкість коренеплодів під час зберігання хороша. Коренеплоди конічні, загострені, довжиною 20-30 см, діаметр верхньої частини від 4 до 7 см. Поверхня коренеплоду сірувато-білувата, серцевина світло-жовта. Листова розетка петрушки напіврозкидиста, що складається з 11-20 листків. Листя темно-зелене, зверху блискуче, знизу матове.

«Пастушка» — пізньостиглий високоврожайний сорт петрушки. Розетка широко розлога з великою кількістю листя — від 20 до 40. Корінь конічної форми з гострим кінцем довжиною 20-30 см. М’якоть коренеплоду біла, соковита, солодка. Маса однієї рослини з листям і корінням — 80-100 м Коренеплід важить від 30 до 70 м. В їжу використовують всю рослину.

Листові сорти петрушки

«Звичайна листова» — утворює велику розетку з великою кількістю темно-зелених, плоских листів з сильними стеблами. У порівнянні з кореневими сортами дає більш ранній і високий урожай листя.

«Зелений кришталь» — пізньостиглий високоврожайний сорт універсального призначення, з інтенсивним наростанням зеленої маси. Відмінні особливості — велике ароматне листя, швидко відростає після зрізки. Розетка листя злегка піднесена. Листя петрушки великі, зелені, ароматні, добре відростають після зрізання. Сорт «Зелений кришталь» — краще за всіх інших підходить для заморожування. Гарний у свіжому, сушеному вигляді, непоганий для консервування.

«Ніжний аромат» — ранньостиглий сорт з гладкими, блискучими, яскраво-зеленим листям. Інтенсивно відростає після зрізання. Своїм смаком і дійсно ніжним ароматом не тільки збуджує апетит, але і прикрашає святковий і повсякденний стіл.

«Ранкова свіжість» — скоростиглий листовий сорт (період від повних сходів до збирання зелені 70-75 днів). Листова розетка велика, злегка розлога. Листя середнього розміру, темно-зеленого кольору, дуже ароматна. Листя петрушки добре відростають після зрізки. Зрізана зелень протягом декількох днів зберігає свіжий вигляд і широко використовується в кулінарії.

«Фестивальна» — сорт ранньостиглий листовий (55-60 днів від сходів до технічної стиглості). Розетка сильно розвинена, число листя від 30 до 60. Листя темно-зелене, сильно розсічене, дуже ароматне, добре відростають після зрізки. Листя петрушки володіють приємним запахом і смаком завдяки наявності в них ефірних масел. Для вживання в свіжому вигляді листя починають зрізати, коли вони досягнуть висоти 10-12 см, для сушки листя зрізають під час бутонізації.

«Богатир» — пізньостиглий листовий сорт (60-65 днів від сходів до збирання на зелень) сорт для вирощування у відкритому і захищеному ґрунті. Розетка велика, висота 25-40 см. Листя петрушки темно-зелене, з великими частками, дуже ароматні, добре відростають після зрізки. Кореневища зимують в ґрунті і швидко дають свіжу зелень ранньою весною. Рекомендується для споживання у свіжому, сушеному і консервованому вигляді. Прибирання листя виробляють періодично, в міру необхідності.

Кучеряві сорти петрушки

«Слов’янська» — сорт порівняно компактний з середньодовгими стеблами. Володіє прекрасним ароматом. Здатний переносити низькі температури і засуху.

«Мооскраузе 2» — сорт ранньостиглий (період від сходів до технічної стиглості 55-60 днів). Листова розетка напіврозкидиста. Листя гофроване, світло-зелене, велике, блискуче, має солодкий смак. Відмінно підходить для ароматизації супів і гарнірів. Зелень петрушки добре відростає після зрізання. Рекомендується для вирощування у відкритому і захищеному ґрунті. Використовується в свіжому і сушеному вигляді.

Рекомендуємо переглянути відео: Секрети вирощування петрушки на садовій ділянці

Вирощуючи петрушку на своїй ділянці, Ви отримаєте зелену, чисту і найголовніше якісну  рослину до сімейного столу. На цьому все, наша стаття «Вирощування петрушки, її корисні властивості і сорти» підійшла до кінця, бажаємо вам успіху у вирощуванні. Рекомендуємо переглянути незмінну рубрику нашого сайту город — корисні поради  де Ви зможете прочитати багато цікавих статей про вирощування і догляд за Вашим городом. Гарних вам врожаїв, дорогі наші читачі!