Як квасити капусту на зиму

Квашена капуста рецепт від Алли Ковальчук


Заготовки на зиму. Квашена капуста. Рецепти і технологія приготування квашеної капусти Заготовки на зиму. Квашена капуста. Рецепти і технологія приготування квашеної капусти

Найкращі рецепти квашеної капусти

Квашення капусти є найпростішим і найбільш поширеним способом переробки для збереження її на тривалий термін. У квашеній капусті зберігається багато вітамінів: В1, В2, нікотинова (РР) і фолієва кислоти. Капустяний розсіл насичений вітамінами і мікроелементами. Також квашена капуста надає стимулюючу дію на кишечник. Розсіл з квашеної капусти є прекрасним відбілюючим засобом для шкіри обличчя і рук, компреси з розсолу допомагають зняти біль при забитті і запаленні суглобів, зменшити припухлість при розтягуванні зв’язок.

xpert.com.ua пропонує Вашій увазі кілька рекомендацій:

  • Як квасити капусту на зиму
  • Рецепт квашеної капусти на зиму

Технологія приготування квашеної капусти

Для квашення потрібно вибирати капусту пізніх сортів (зимових), так як ранні сорти для цього непридатні, бо качани у них пухкі, вони пофарбовані в зелений колір, в них менше цукру, тому вони гірше заквашуються. Коли літо й осінь бувають холодними і дощовими, вміст цукру в капусті зменшується, тому в таку капусту можна додати цукор з розрахунком 100 гр. цукру на 10 кг. капусти.

Квашена капуста рецепт від Алли Ковальчук

Підготуйте посуд (не можна брати тару, що окислюється), в якій Ви будете заквашувати капусту. Ретельно її промийте. Дно тари застеліть добре промитии капустяним листям.

Читайте також: Засолка кавунів в бочці на зиму рецепт приготування

Капусту очистіть від верхніх, зелених і забруднених листів, вимийте, видаліть качан і нашаткуйте соломкою товщиною до 0,5 мм чи поріжте шматочками діаметром 0,8 — 1 см. Також вимийте, очистіть і наріжте тонкими довгими смужками моркву.

Ви можете укладати капусту в тару по одному з наведених варіантів:

1. Перед закладанням капусти в тару, в окремому посуді нашатковану капусту перемішайте з сіллю і морквою, накрийте кришкою і залиште на 15 хвилин, після чого перетріть капусту руками, щоб вона стала м’якше. Тепер укладайте капусту в тару, періодично ущільнюючи її, щоб вона дала сік.

2. Нашатковану капусту укладайте в підготовлену тару. Рівномірно і пошарово пересипайте сіллю і нарізаною морквою.

Як квасити капусту на зиму - Рецепт квашеної капусти від Алли Ковальчук



Після укладання і трамбування капусти в тару, накрийте її зверху промитим капустяним листям і надавіть гнітом. Вага гніту повинна становити 15% від ваги капусти.

Після цього залиште капусту для заквашування. Через 2-3 дні починається процес бродіння. Тривалість бродіння капусти залежить від температури приміщення, в якій вона знаходиться. Найоптимальніша температура 15-22*С. При цій температурі заквашування триває 7-15 днів, при більш низькій температурі час бродіння збільшується.

Читайте також: Квашені помідори, рецепт приготування

Як тільки на поверхні тари з капустою з’являються бульбашки (піна), капусту слід протикати чистою дерев’яною паличкою до дна посуду, щоб вийшли гази. Через кожні два дні повторюйте цю процедуру. Якщо в капусті буде недостатньо розсолу, можна долити 3% -ний розчин солі кімнатної температури. Після основного бродіння капуста придбає білий або янтарно-жовтий колір, приємний запах, розсіл з каламутного стане прозорим, а капуста буде приємно похрускувати на зубах. Коли капуста перестане пінитися, вимийте гніт, замініть верхні листки капусти на свіжі. Знову накрийте капусту гнітом і винесіть в прохолодне приміщення (не вище + 8 *С). Залежно від температури приміщення заквашується капуста від 15 до 20 днів.

Щоб зберегти квашену капусту від перекисання, я роблю так: капусту, що перебродила укладаю в банки, щільно утрамбовую, заливаю розсолом і закриваю щільною кришкою. Банки зберігаю в прохолодному приміщенні (погребі). У такому вигляді капуста залишиться свіжою до тих пір, поки Ви її не з’їсте.

Для того щоб у процесі зберігання квашена капуста не потемніла і не стала м’якою, процес закваски капусти проводьте при високій температурі, а зберігання — при низькій. Капуста повинна бути покрита розсолом, так як вітамін С швидко руйнується, коли капуста вийнята з розсолу. Кількість солі у квашеній капусті не повинно перевищувати 2,5%. Взимку потрібно захищати капусту від підмерзання. У замороженому вигляді квашена капуста майже повністю зберігає свої властивості і смак, але при розморожуванні стає м’якою.

Як правильно квасити капусту рецепт:

  • На 10 кг. капусти
  • 300 гр. моркви (3% від ваги капусти)
  • 200-250 гр. солі (2-2,5% від ваги капусти)
  • 2 гр. кмину
  • 3-4 лаврових листки
  • 5-10 горошин чорного запашного перцю (я дуже люблю гвоздику, тому завжди додаю 5-10 бутончиків)

Капусту очистіть від зовнішніх і зелених млявих листків, розріжте на чотири частини, видаліть качан. Потім тонко нашаткуйте. Моркву вимийте, очистіть і наріжте довгими тонкими смужками. В окремому посуді нашатковану капусту перемішайте з сіллю і морквою, накрийте кришкою і залиште на 15 хвилин, після чого перетріть капусту руками, щоб вона стала м’якше. Укладайте капусту в тару для заквашування. Далі дійте згідно вище описаної технології приготування квашеної капусти.

Капуста квашена качанами або половинками:

  • На 10 кілограм капусти

Капуста квашена качанами або половинками:Розсіл:

  • 8 літрів води
  • 320 гр. солі

Можна квасити капусту цілими качанами або половинками. Для цього візьміть щільні качани найпізніших сортів. Покладіть качани в чисту тару. Залийте розсолом. Догляд за капустою в процесі бродіння такий же, як і за квашеною капустою.

Цілі качани і половинки також можна солити разом з шинкованной капустою. Робиться це так: в підготовлену тару укладається шар шинкованої капусти, перетертої з морквою і сіллю, зверху укладають качани або половинки, далі знову засипають шаром шинкованої капусти. Догляд за капустою, квашеною качанами або половинками в процесі бродіння такий же, як і за квашеною капустою.

  • На 10 кілограм капусти
  • 300 грам моркви
  • 200 грам солі

Для додання пікантного смаку при заквашуванні в капусту можна додати яблука (антонівку, але особисто я дуже люблю розмарин), в кількості 0,5 — 1 кг. на 10 кг. капусти і 2 гр. кмину, брусниці (200 гр.) і журавлини (200 гр.). Замість моркви в капусту можна покласти гарбуз, нарізаний квадратиками або шматочками завдовжки 3-4 см. в кількості 1 кг. на 10 кг. капусти.

Солодка квашена капуста:Солодка квашена капуста:

  • На 10 кілограм капусти
  • 100-150 грам солі
  • 300-500 грам моркви2 чайні ложки кмину
  • 1/4 чайні ложки коріандру
  • 30 горошин запашного чорного перцю

На 1 літр розсолу

  • 170 грам цукру

Підготуйте і нашаткуйте капусту. Посоліть. Закладіть її в тару, перекладаючи тонким фруктовим шаром — яблуками, грушами, сливою, розрізаними на часточки, через кожні 10 см. Самий верхній шар капусти повинен бути не менше 15 см. Зверху накрийте гнітом. Коли капуста закисне і з’явиться сік, розсіл злийте. На кожен літр розсолу додайте 170 грам цукру, закип’ятіть його, остудіть і знову залийте ним капусту. При недостатній кількості розсолу, додайте води. Догляд за солодкою квашеною капустою в процесі бродіння такий же, як і за квашеною капустою.

Відео: Рецепт квашеної капусти від Алли Ковальчук

На цьому ми будемо прощатися сподіваємося, що  рецепт приготування квашеної капусти на зиму Вам зрозумілий і Ви зможете з легкістю впоратися з цим, а взимку будете із задоволенням смакувати смачною квашеною капусточкою. До нових зустрічей наші шановні читачі, сподіваємося наша стаття «Як квасити капусту на зиму» була корисна Вам. З вами був ваш улюблений сайт Сільське господарство та Садівництво.