Як правильно сушити гриби в домашніх умовах

Сушка грибів на зиму: Підготовка грибів до сушіння


Як правильно сушити гриби в домашніх умовах на зиму

Існує величезна кількість способів засушування грибів. Ми розповімо про найпопулярніші методи, які можна застосовувати в домашніх умовах у звичайній квартирі, а також згадаємо старовинні способи сушіння грибів в домашніх умовах.

Пам’ятайте, що не всі види грибів можна сушити. Пластинчасті гриби зазвичай після засушування стають гіркими. Звичайно, є і виключення з цього підвиду. Наприклад, опеньки осінні, літні і зимові, печериці та оленів гриб.

Підготовка грибів до сушіння на зиму

Обираючи гриби, зверніть увагу на їх цілісність. На дотик вони повинні бути щільні і досить тверді. Гнилі, зіпсовані хробаками гриби обходьте стороною.

Розсортуйте гриби по сортах і розмірам, великі можна розрізати на кілька частин. У білих грибів великі ніжки, їх можна порізати уздовж або впоперек. Не потрібно мити гриби, досить вручну очистити їх від листочків, землі і піску, а потім просто протерти вологою ганчіркою.

Підготовка грибів до сушіння

Далі готуємо «інструмент» для просушування. Щоб гриби добре просушити з усіх боків, краще використовувати ємкості з «дірчастим» дном. Можна взяти велике сито, решітку з дрібним перетином. Можна навіть нанизати грибочки на нитку або волосінь. У господарських магазинах можна знайти спеціальні спиці для сушіння грибів.

Як сушити гриби на сонці

Природною сушкою можна називати сушку на сонці. На сонці неможливо повністю засушити гриби, але до кінця їх потрібно буде досушити в печі або духовці.

Попередньо очищені гриби викладайте на піднос, який можна накрити папером. Ні в якому разі не використовуйте деко з духовки, інакше ваші гриби просто «підсмажаться».

Як сушити гриби на сонці



Обирайте для сушіння тільки теплі дні, коли яскраво світить сонце і немає вітру. При такій погоді гриби будуть готові вже за два дні. Щоб визначити готовність грибів, потрібно взяти один і зігнути його. Якщо він піддасться і зігнеться, тоді Ви все зробили правильно. Кришаться тільки пересушені гриби.

Сушка грибів в духовці

Сушка грибів в духовці здійснюється дуже просто. Головне дотримуватися правил і у будь-якого це вийде. Для того, щоб сушка пройшла правильно, потрібно придбати або зробити самостійно грати, які увійшли б в духовку. Грати можна спорудити і зі звичайного дроту.

Читайте також: Як вирощувати печериці

Попередньо гриби очищаються, а великі розрізають на кілька частин. На решітку гриби кладуть нещільно, бажано дотримувати невелику відстань. Після встановлюємо на духовці температуру 45 ° С. У такому режимі духовка повинна бути включена до того моменту, поки їх поверхня не підсохне. Після цього підвищуємо температуру до 70-80 градусів і залишаємо до того моменту, поки не помітимо, що вони вже повністю підсохли. Не забувайте, що дрібні гриби сохнуть швидше. Їх можна витягнути, а решту залишити досушуватися. Не забувайте зрідка міняти решітки місцями, щоб гриби просушувалися з усіх боків рівномірно.

Сушка грибів в духовці

Важливо під час сушіння залишити відчиненими дверцята духовки — так Ви забезпечите повітрообмін.

Як сушити гриби в мікроволновкі

Цей прилад є практично в кожному будинку. З її допомогою можна цілком стерпно просушити наші грибочки. Для цього, як завжди, чистимо і розрізаємо гриби, кладемо одним шаром на тарілку і ставимо в мікрохвильовку. Ставимо таймер на 20 хв. при потужності 100-180 Вт, після чого відкриваємо мікроволновку, і даємо вивітритися волозі. Зазвичай на це йде 10-20 хвилин. Далі повторюємо ще 2-3 рази ці ж дії. Не завжди мікрохвильовка може впоратися з деякими видами грибів, тому іноді їх потрібно буде досушити яким-небудь іншим способом.

Як сушити гриби в мікроволновкі

Такий метод більше підходить для засушування невеликої партії грибів, інакше Ви будете робити це не один день. Не у всіх вдома є великі мікрохвильовки, а на сушку в стандартній не у всіх вистачить терпіння навіть на 2-3 партії.

Сушка грибів на газовій плиті

Це досить швидкий спосіб сушіння, проте для його виконання потрібна довга підготовка. Метод, який ми хочемо вам запропонувати, придумав інженер А. Лукьянов.

Читайте також: Як зберігати сушені гриби на зиму в домашніх умовах

Отже, потрібно взяти 4 бляшані банки, місткістю не менше 5 кг. У трьох обрізати кришки і дно, у четвертій — тільки кришку. Остання банку буде ставитися безпосередньо на плиту. В інших банках потрібно зробити отвори і вставити в них спиці. На ці спиці і нанизуються гриби.

Сушка грибів на зиму

Далі ставимо банку з дном на плиту, а зверху на неї — всі інші банки. Під час сушіння банки періодично потрібно буде міняти місцями.

Раніше для засушування грибів використовувалася російська піч. Тепер нечасто можна зустріти такі агрегати. Гриби готувалися прямо в печі на решітках, кошиках або спицях. Завантажувалися тільки тоді, коли піч трохи остигала.

Грибний порошок

Якщо Ви випадково пересушили гриби, їх можна перетерти в порошок, і додавати як приправу в їжу. Можна додати сіль, перець або якісь інші приправи.

Відео: Як сушити гриби в електросушарці

На цьому все, наша стаття «Як правильно сушити гриби в домашніх умовах на зиму» підійшла до кінця, бажаємо вам успіху у сушінні ваших грибочків.