Як сушити груші в духовці — підготовка фруктів і процес сушіння + відео

Сушка груш на зиму - легкі і прості покрокові рецепти


Як сушити груші в духовці і зберігати на зиму в домашніх умовах

Як сушити груші в духовці і чи є інші способи отримання сухофруктів? У нашій статті ми детально вивчимо всі особливості цього процесу, а відео допоможе провести роботи без помилок.

Як сушити груші в духовці, мікрохвильовій печі і електросушарці

Безсумнівно, можна придбати сухофрукти в магазині, але сьогодні ми розповімо як сушити груші в духовці, адже так вони будуть набагато смачнішими і кориснішими! Підготовка є важливим етапом приготування. Сушка є одним із способів зберігання груш на зиму. Варто відразу обмовитися, що далеко не всі сорти цього фрукта підходять для висушування. Найкраще, якщо обрані плоди будуть одночасно солодкими, соковитими і щільними. Під ці ознаки потрапляють такі сорти:

  • Запорізька;
  • Лісова красуня;
  • Лимонка;
  • Вікторія.

Щоб засушити груші, правильно підбирайте плоди: вони повинні бути дозрілими, але не перезрілими. Неважливо, купували ви фрукти або зняли їх з дерева, їх не можна зберігати більше двох діб — після цього груші стають м’якими, непридатними для сушіння. Також не варто використовувати пошкоджені або обморожені плоди. Приступаємо до наступного кроку. Для початку кип’ятіть воду, додавши трохи цукру, якщо плоди несолодкі. Після цього відсортуйте груші за ступенем зрілості, зріжте пошкоджені ділянки, ретельно промийте і наостанок обсушіть рушником.

Опустіть груші в окріп і проваріть близько 10 хвилин, недозрілі плоди можна кип’ятити більше, але не більше 15 хвилин. В результаті фрукти повинні стати м’якими. Дайте плодам охолонути, після чого поріжте їх на шматочки і розкладіть в посуді, де фрукти будуть сушитися. Підготовка великих плодів проходить трохи інакше. Їх потрібно нарізати на шматочки товщиною близько 1 см, плоди, які трохи менше — ріжуть на кілька частин. Щоб вони не потемніли, їх потрібно опустити в розчин винної кислоти (1%). Потім ці шматочки бланшують у воді протягом п’яти хвилин. Тепер можна приступати до самого процесу сушіння.

Також радимо прочитати: Як зробити варення з сливи



Як сушити груші в духовці, мікрохвильовій печі і електросушарці

Природна сушка — в чому її особливості?

У теплу пору року фрукти набагато зручніше сушити природним шляхом, тобто на відритому повітрі. Поклавши груші на деко, поставте посуд в тихе і добре освітлене місце, де немає вітру і пилу. Також постарайтеся поставити піднос зі шматочками під невеликим нахилом, щоб забезпечити фруктам максимально довге освітлення. Для мешканців приватних будинків хорошим варіантом стане дах будинку, де є всі умови для якісної сушки.

Сушка повинна тривати близько двох днів, але при цьому на ніч майбутні сухофрукти краще забрати в будинок, накривши харчовою плівкою. Після чого деко зі шматочками фруктів переносимо в тінь і сушимо ще близько трьох діб. Щоб груші просушувалися рівномірно, їх потрібно інколи перевертати. Деякі господині пресують наполовину просушені груші, стискаючи їх дошками. Після чого їх нанизують на нитку і досушують вже так, що також вважається цілком хорошим варіантом. До речі, щоб шматочки груші не потемніли, можете збризнути їх лимонним соком. Така маленька хитрість допоможе зберегти природний колір сухофруктів.

Духовка, електросушарка або мікрохвильовка — обираємо спосіб для сушки груш

Оскільки погодні умови не завжди дозволять проводити природну сушку, можна скористатися іншими пристроями, які можуть замінити сонячне світло — духовкою, СВЧ-піччю і електросушаркою. Якщо ви вирішили просушити плоди в духовці, потрібно розкласти порізані на шматочки груші на деко в один шар. Спочатку сушіть фрукти при температурі близько +60°C, що дозволить уникнути появи тріщин і відшарування шкірки. Через дві години температуру потрібно підвищити до +80°C. Слідкуйте за духовкою — після того, як шматочки груші почнуть зменшуватися в об’ємі, температуру слід знизити до +55°C.

Тепер залишилося тільки досушити грушу, при цьому час залежить від розміру фруктів:

  • щоб висушити цілі плоди, потрібно витримати їх в духовці протягом 20-24 годин;
  • сушені дольки будуть готові максимум через 15 годин.

Як зберігати сушку з груші взимку

Можна скористатися електронною сушаркою. Завдяки тому, що вона складається з декількох шарів, за один раз можна завантажити кілька порцій плодів. Розкладіть шматочки всередині приладу і увімкніть пристрій. При цьому перевертати фрукти не потрібно — пристрій все зробить за вас. Але найшвидший спосіб сушіння — в СВЧ-печі, однак він ще і найскладніший, оскільки важливо завжди бути на сторожі і не допустити пересушування фруктів. Миємо фрукти, ріжемо, видаляємо серцевину, розкладаємо на застеленій тканиною тарілці. Поставте їх всередину на 2,5 хвилини при потужності в 200 Вт. Якщо груші ще трохи не дійшли, можете поставити їх в мікрохвильовку ще секунд на 30.

Дольки груші не повинні ламатися при стисканні, вони повинні бути еластичними і м’якими, «пружинити». А ось якщо фрукти виявилися жорсткими, значить, ви зробили щось не так.

Як зберігати сушку з груші взимку – корисні поради

Тепер ви знаєте, як посушити груші, а ми розповімо, як зберегти сухофрукти, щоб вони не зіпсувалися. Для цього ідеально підійдуть скляні баночки або дерев’яна тара, полотняний мішечок.  Найкраще, якщо ви будете зберігати все в сухому місці. При цьому забувати про свої запаси не варто, оскільки вони можуть відсиріти або згнити. Нерідко на сухофрукти нападають різні жучки, які з радістю будуть харчуватися приготованим ласощами. Щоб цього не сталося, слід раз на місяць оглядати свої припаси.

Незайвим буде хоча б раз за сезон ще раз просушити сухофрукти: просто покладіть їх на деко і відправте в духовку на годину при температурі +50 ° C. В результаті тривалого зберігання сушені груші можуть затвердіти. Щоб розм’якшити плоди, перед вживанням їх потрібно відправити в духовку разом з ємністю з водою, потримавши в «паровій бані» протягом 15-20 хвилин. Якщо ви вирішите використовувати груші в косметичних цілях, то їх слід перемолоти в кавомолці, пересипати в баночку і зберігати в темному місці. А щоб приготувати компот, просто візьміть сухофрукти і дійте, відповідно до рецепту.

Відео: Як сушити груші в домашніх умовах

Ось такі наші поради щодо того, як сушити груші в духовці, як і які  підготувати фрукти для зберігання на зиму. бажаємо вам вдалого збору і зберігання врожаю не тільки фруктів, а й овочів. Ще більше порад ви зможете прочитати у статтях нашої рубрики для господинь. До нових зустрічей!