Як зробити коптильню своїми руками: креслення фото, відео і покрокова інструкція

З чого можна зробити коптильню


Як зробити коптильню своїми руками з бочки, цегли - Відео

Істотно різноманітити родинний стіл всілякими стравами Ви можете, спорудивши на своїй ділянці коптильню своїми руками переносного або фіксованого типу. До початку здійснення робіт потрібно оцінити особистий потенціал, вміння, ознайомитися з інструкцією з виготовлення коптилень. Коптильня своїми руками, та як її виготовити Ви дізнаєтеся з нашої статті далі, також ми розповімо про те як коптити різні продукти на цій коптильні

Коптильня холодного копчення виготовлена власноруч

Методів будівництва коптильні холодного копчення безліч. Пропонуємо зробити конструкцію з використанням поліетилену.

  1. Нам знадобиться 2 м плівки щільної структури, яку застосовують для парників. З одного боку плівка зашивається, щоб таким чином зробити пакет.
  2. Для облаштування коптильні холодного копчення необхідна платформа, розмір якої становить 1 кв. м. Вона повинна бути плоскою. По кутах платформи слід забити двометрові кілки, які у верхній частині потрібно скріпити поперечними планками, щоб споруда була надійною.
  3. Протилежно розміщені кілки необхідно скріпити один з одним діагональними прутами. Знадобиться 2-3 ряди таких елементів.
  4. Рибу слід розвісити на прутах так, щоб тушки між собою не контактували.
  5. Поліетиленовий пакет натягуємо на спорудження до його середньої частини. На платформу потрібно насипати 0,5 відра палаючого вугілля, поверх покласти свіжу травичку.
  6. Плівку спустіть до кінця, ретельно придавіть її, забезпечивши герметичну непроникність.

Якщо потрібно, докладають ще траву, щоб дим в коптильні був густим. Через 3 години поліетилен потрібно прибрати, а рибу провітрити. Велику рибу на другий день слід повторно прокоптить.

Коптильня гарячого копчення зроблена своїми руками

Пропонуємо виготовити конструкцію для здійснення гарячого копчення. Для цього будемо використовувати листи з металу.

Матеріали:

  • Листи з металу — 2 шт., їх розміри 61х156,5 см, по товщині 2 мм;
  • апарат для зварювання;
  • болгарка;
  • кут столярний;
  • метр;
  • вузька арматура.
  1. Металевий лист розрізаємо за допомогою болгарки на 4 елементи, щоб коптильня була у формі квадрата. Складові повинні бути ідентичні за величиною.
  2. Крапельним способом зварюємо два листи металу, використовуємо столярний кут, щоб з’єднати листи під прямим кутом. Далі зварюємо решта боку.
  3. Щоб споруда була непроникною, зваріть шви з внутрішніх сторін.
  4. З другого металевого листа вирізаємо підставу коптильні, приварюють її до отриманої квадратної конструкції.
  5. Робимо кришку. За допомогою болгарки нарізаємо 4 смужки з нержавіючої сталі, які за величиною трохи більше зовнішніх габаритів короба. Приварюєм кришку. В кінці процедури кришка повинна вийти глибока і легко накладатися на корпус виробу.
  6. Тепер потрібно приварити дворівневі стрижні і ручки. В низу виробу приварюють стрижні, щоб поставити на них піддон, куди буде збиратися жир і сік. На верхній рівень прутів чіплятимуться гаки з м’ясом, салом, рибою.

Відео: Як зробити коптильню гарячого копчення своїми руками

Тепер коптильню можна використовувати. У даному спорудженні можна коптити м’ясо, сало і рибу. Теплогенератором служить електрична плита. Щоб забезпечити високу температуру, розпаліть багаття.

Розміри коптильні можуть бути різними, головне, щоб камера була герметичною.

Перед тим як робити коптилку вдома, складіть приблизний план. Це допоможе зробити розрахунок необхідної кількості різних матеріалів.

Відео: Коптильня холодного копчення своїми руками

Яких видів бувають коптильні?

Коптильня у вигляді відра

  • Щоб виготовити цю модель коптильні, застосовують відра зі сталі, всередину яких поміщають пару решіток з нержавійки. Одну сітку встановлюють на 10 см від основи відра, другу — на 5 см від першої сітки.
  • Днище коптильні засипають 2 см стружки або тирсою. На сітку потрібно покласти продукт, який Ви будете коптити.
  • Коптильню можна використовувати. Накрийте її кришкою і помістіть на вогонь. Таким способом готують продукти гарячого копчення. Як тільки пішов дим, через 15 хвилин продукти прокоптить. Відро потрібно зняти з вогню і остудити.

Коптильня з нержавіючої сталі

  • Дана споруда коптильні схожа на валізу, де всередині на куточках ставляться сітки в кількості двох штук. Для експлуатації пересувного варіанта коптильні потрібні невеликі дрова листяних дерев або їх тирса. Продукти викладають на сітку, кришку накривають і ставлять над вогнем. Через 20 хвилин копчене м’ясо можна пробувати.

Коптильня з холодильника своїми руками. МК

  • Видаліть всі внутрішні складові холодильника. Нам знадобиться тільки каркас з дверцятами.
  • Вгорі холодильника потрібно зробити проріз-димохід. На боки каркасу прикріпіть на різних ярусах 3 пари куточків. На вищих ярусах поставте решітки та планки з гачками. Нижчі куточки використовуються, щоб поставити піддон для збірки жиру.
  • Також нам знадобиться електроплита і підставка під тирсу. Плиту ставимо на підставу холодильника, на нього поміщаємо підставку. Двері холодильника повинні закриватися щільно, щоб повітря не проникало в камеру.

Коптильня ​​з бочки

  • Цю конструкцію зробити найпростіше. У стару бочку з металу, в якій немає підстави, ставимо на двох рівнях сітку або прути. У нижній частині знаходиться підставка, а у верхній частині на гачки підвішують продукти для копчення. Якщо вогонь розмістити безпосередньо під бочкою, то копчення буде гарячим.
  • Якщо бочку поставити на приямок, до якого приєднаний димохід довжиною в 2 м, що йде від вогнища, копчення буде холодним.

Цегляна коптильня



  • Це фіксований вид коптильні. Її розміри визначайте самі. Потрібно правильно вибрати джерело надходження диму. Дрова часто спалюють на грубці-буржуйки, яка знаходиться поза камерою. Коптильню з’єднують з трубою печі.

Коптильня, що має гідрозатвор

  • У продажу є вже готові коптильні такого виду або Ви можете виготовити її самі. Гідрозатвор дозволяє коптити продукти на природі і в приміщенні. Для того щоб у будинку не було диму, в гідрозатвор потрібно додати води. Це гаряче копчення.

Коптильня з газового балона

Якщо Ви маєте використаний газовий балон, тоді для спорудження коптильні скористайтеся нашими рекомендаціями.

  1. Відвезіть газовий балон в безлюдне місце для того, щоб позбутися від газу в ньому, що залишився і видалення вентиля. Для перевірки порожнечі балона, нанесіть на вентиль мильний розчин. Бульбашок бути не повинно.
  2. Вилийте з балона газолін в ємкість з металу і спаліть її.
  3. У балон налийте воду, промийте його.
  4. Повертаємося до місця розміщення майбутньої споруди і робимо коптильню.
  5. Вирізаємо двері. До кінця не дорізаємо, щоб дверцята завчасно не відпали.
  6. Зачищаємо зону припою петель, приварюють петлі до балона і до дверей, дорізаєм двері до кінця.
  7. На основі балону зрізаємо смужку металу, потім спилюємо основу наполовину.
  8. З товстих залізних листів робимо топку, яку приварюють до балону, щоб споруда була цільною та пересувною.
  9. Перед початком першого копчення прожарюємо коптильню дровами.
  10. У такій коптильні можна коптити будь-які продукти гарячим способом.

Відео: Коптильня з газового балона своїми руками

Коптильня з мангалом

  • Якщо у Вас є мангал, але вам хочеться володіти і коптильнею, тоді Вам потрібно знайти невелику бочку з основою.
  • Зробіть двері, покладіть бочку на мангал, прикріпіть її так щоб вона була нерухома. Усередині бочки поставте сітку. На основу камери помістіть тирсу або стружку. Підготовлені продукти покладіть на сітку, закрийте двері. Розпаліть вогонь в мангалі. Копчення почалося. У той же час з копченням можна щось ще готувати на мангалі.

Коптильня з димогенератором

  • На коптильню для гарячого копчення невеликих габаритів встановлювати димогенератор не потрібно, оскільки дим забезпечується тліючою на підставі коптильні тирсою. Тирса нагріваються за рахунок вогнища, який знаходиться біля коптильної камери.
  • Для здійснення холодного копчення потрібно багато часу, так як температура диму не перевищує 35 градусів. Продукти потрібно заздалегідь промаринувати і висушити. Отже, тут потрібен димогенератор, щоб диму вироблялося стільки, скільки потрібно, і він охолоджувався до необхідного температурного режиму.
  • До досконалих генераторів відноситься прилад з нагрівальним елементом і термодатчиком.
  • Пристрій, що дозволяє охолоджувати дим, складається з триметрової траншеї, розташованої між вогнищем і коптильнею.
  • Вибір конструкції для пристрою коптильні, безсумнівно, за Вами!

Фото коптилень виготовлених своїми руками:

Коптильня з гідрозатворів фото

Коптильня з гідрозатворів фото

Коптильня холодного копчення фото

Коптильня холодного копчення фото

Коптильня з холодильника фото

Коптильня з холодильника фото

Рецепти приготування копчених продуктів, на своїй коптильні: риба, м’ясо, сало

  • Якщо продукти нежирні, застосовують гаряче копчення при температурі не менше 43 градусів.
  • Рибу і нежирне м’ясо коптять холодним копченням з температурою не більше 25 градусів.
  • При копченні відбувається фарбування продуктів, вони наділяються специфічним смаком і ароматом. Верхня скоринка висихає, стає блискучою. Після закінчення копчення продукти охолоджують і підвішують на 5 днів.

У коптильні зробленої своїми руками можна приготувати наступні продукти:

Копчення риби

Копчення риби

Перед приготуванням риби гарячого копчення її потрібно вимити, рясно натерти сіллю, через 15 хвилин вимити і покласти на сітку коптильні.

1 спосіб приготування:

  • Скумбрію піддати розморозці, очистити, натерти сіллю, приправами, покласти на добу. Коптять рибу на стружці або трісці вільхи.
  • На сітку коптильні покладіть листя малини, смородини, гілки яблуні, поверх — рибу. Скумбрія готується 20 хвилин.

2 спосіб приготування:

  • Скумбрію можна коптити в електричній коптильні. Рибу почистити, натерти сіллю, поставити в холодильник на 2 доби.
  • На підставку коптильні покладіть вологу тирсу вільхи або фруктових дерев. Можна додати невелику кількість ялівцевих ягід і чорного чаю.
  • Рибу слід просушити паперовим рушником, всередину налити лимонний сік і шматочок лимона, покрити тушку пісним маслом, викласти на сітку.
  • Через 10 хвилин після включення електрокоптільні розташуйте в ній тирсу, приготування триває 20 хвилин. Потім прилад відключається, риба остигає в ньому півгодини.

Відео: скумбрія копчена в коптильні

Копчення курки в коптильні

Копчення курки фото

М’ясо курки треба вимити, прибрати зайвий жир, промокнути паперовим рушником, шкіру надрізати в декількох місцях, покласти в неї часникові зубці, натерти м’ясо сіллю з додаванням приправ, загорнути у фольгу, покласти в холодильник на добу для маринування.

Потім вийняти з холодильника, покласти в приміщенні на 2 години, прибрати фольгу, скріпити між собою крила і лапи курки. М’ясо поміщаємо в коптильню на годину. Готовність м’яса визначається розрізами. Якщо сік прозорий, значить м’ясо готове. Шкуру з курки знімають і не вживають, так як вона вбирає в себе шкідливі речовини. На початку копчення вогонь повинен бути сильним, щоб тріски почали тліти, потім вогонь зменшується, але щоб дим зберігся до закінчення приготування.

Відео: Копчення курки в домашніх умовах


Копчення сала в домашніх умовах

Копчення сала

Приготуйте сухий маринад для копчення сала в домашніх умовах: для 2 кг сала потрібно 250 грам солі, ложка меленого чорного перцю, 0,5 пачки меленого листа лавра, 5 часточок часнику, кріп свіжий або сухий.

  1. Сало ріжеться на смужки шириною до 6 см.
  2. Потрібно зробити склад із солі, кропу, перцю і листа лавра.
  3. Цей склад натріть на сало.
  4. Сало потрібно покласти шкірою вниз, присипати спеціями, між салом покласти часник.
  5. Сало накрийте, помістіть його під пресом.
  6. Через 3 дні сіль з сала необхідно прибрати, підвісити на гачки, висушити, але не на сонці.
  7. Для гарячого копчення сала знадобиться 20 хвилин, для холодного копчення — 1,5 доби.

Копчення домашньої ковбаси

Приготуйте домашню ковбасу за своїм улюбленим рецептом. Щоб ковбаса не стикла соком і не втратила свій смак, її необхідно коптити відразу після начинки. На копчення йде близько 3 годин. Весь цей час слід підтримувати невелике полум’я у вогнищі і достатнє виділення диму. Краще всього використовувати дрова фруктових дерев.

Копчення м’яса

Копчення м'яса

Для приготування смачної свинини роблять розсіл на 11 літрів холодної кип’яченої води додають 50 шт. чорного перцю, 0,5 л крупної солі і 15 шт. лаврового листа. Сіль повинна повністю розчинитися.

У холодний маринад поміщають шматки м’яса. У холодну пору року заготовку для копчення витримують в розсолі 5 днів, а в жаркі дні м’ясо вимочують 3 дня. Обов’язково простежте, щоб шматки свинини були повністю покриті розсолом. Посуд повинен бути цілим, без тріщин.

Готове до копчення м’ясо шпигують часником і обв’язують шпагатом. Настає момент дізнатися, як коптити м’ясо в коптильні самостійно. Якщо у Вас коптильня з бочки, м’ясо розвішують на гаки в самій верхній частині камери і покривають бочку мішковиною. Поруч з бочкою поставте відро з водою, щоб періодично змочувати мішковину. За весь період копчення поміняйте кілька разів шматки місцями.

Відео: Копчення м’яса на міні-коптильні в домашніх умовах

Дрова для копчення

  • Рекомендуємо вибирати ароматні види дерев. Дрова повинні бути сирі. Сухе дерево обов’язково зволожте.
  • При використанні берези треба видалити кору, але одну березу не застосовують, так як вона дає неприємний смак.
  • В якості дров для коптильні беруть ялівцеві гілки і листя вишні. Не можна брати хвойні породи дерев, оскільки в них багато смоли.
  • Дровам потрібен кисень. Також вони повинні згоряти не повністю, щоб дим був світлим, тоді якість копчення продуктів буде вище.
  • Вогонь в коптильні не роздувати. Покладіть в топку поліна, які поверх треба засипати тирсою, тоді дрова будуть тліти.
  • Якщо під час холодного копчення Ви можете переглядати продукти крізь дим, значить, коптильня функціонує добре. Під час гарячого копчення навпаки м’ясо не повинно бути видно.
  • Для забезпечення копченостям золотого кольору застосовують дерево червоної породи, для темно жовтого — вільха і дуб, жовто-золотистого — листяні.

Корисні рекомендації

  1. Для розтоплення коптильні можна застосовувати старі дерева в саду, а також обрізані гілки. Запах буде достатньо приємним від стружки таких дерев, як вишня, груша і яблуня.
  2. Дрова великих розмірів підуть на вугілля. Покладіть дрова в грубку, розведіть вогонь, поставте наверх підставку зі стружкою.
  3. Щоб забезпечити хороший дим, після того як утворилося вугілля, закрийте засувку у труби, тоді тирса почне тліти, і з’явиться дим.
  4. На якість копчення впливають різні обставини. Великі шматки продуктів коптять довше, маленькі — швидше. Головне, щоб дим надходив постійно, поки копчення не закінчиться. Стружку або тирсу потрібно підсипати для підтримки потрібного температурного режиму.
  5. Варто зауважити, що надто тривале копчення може негативно відбитися на смаку копченостей. Отже, потрібно час від часу здійснювати перевірку продукції на предмет готовності.
    Щоб прискорити копчення, можна сало або м’ясо заздалегідь зварити в солоній воді з додаванням приправ.

У цьому матеріалі ми ознайомили Вас з інформацією про види коптилень, вибором дров, охолодженням диму. Сподіваємося, Вам стало зрозуміло, як зробити коптильню своїми руками. У вас обов’язково вийде приготувати смачні копченості, з коптильнею зробленою своїми руками! Читайте наш сайт Сільське господарство та Садівництво, і у Вас буде гаразд не тільки Ваш город але й дача!