Урожай гарбуза: як його зберігати на зиму

Умови зберігання гарбуза


Урожай гарбуза: умови зберігання на зиму в льоху,погребі,подвалі

Городники збирають урожай гарбуза в кінці літа і восени. Це залежить від подальшого використання овоча і типу його стиглості (ранній, середній або пізній), проте у всіх випадках необхідно знати, як зберігати гарбуз правильно: умови і терміни. При дотриманні рекомендацій цей овоч не зіпсується, збереже смакові якості і буде на вашому столі всю зиму.

Терміни збирання гарбузів

Від типу стиглості залежать час збирання і то, як довго вийде зберегти гарбуз. Сорти цього овоча діляться на:

  • Скоростиглі ( «Тейбл Кінг», «Веснянка», «Мигдальний 35» та інші). Стиглі плоди збирають у другій декаді і наприкінці серпня. Вони ніжні, дозрівають протягом 3-3,5 місяців. У них тонка оболонка, і вони не зберігаються довше 30 діб.
  • Середньостиглі ( «Зимова солодка», «Пінк Банана», «Волзька сіра» та інші) визрівають 4 місяці. Прибирання починається у другій декаді вересня, до того, як вдарять морози. Якщо заморозки застануть рослину на грядці, це вплине на лежкість, і зберегти довго не вдасться.
  • Пізньостиглі ( «Батернат Понка», «Перлина», «Тести Делайт» і подібні). Це мускатні різновиди, з ароматною м’якоттю і товстою шкірою. Визрівають 200 діб, і прибирають їх в недозрілому вигляді в другій декаді або наприкінці вересня. Тривалість зберігання — до 6 місяців (тобто всю зиму), і зібрані екземпляри дозрівають ще 1-2 місяці.

Терміни збору врожаю залежать і від кліматичних умов. У південних регіонах заморозки починаються пізно, і овочі залишаються на городі, поки не засохне листя.

Гарбуз Пінк Банана - середньостиглий сорт

Гарбуз Пінк Банана — середньостиглий сорт

У гарбуза, готового до збирання, з’являється ряд ознак:

  • Висихає і стає жорсткою плодоніжка;
  • Листя жовтіє і сохне;
  • Забарвлення стає яскравішим.


Для створення запасів відбираються плоди без механічних пошкоджень, вм’ятин. Щоб не порушити оболонку, дотримуйтесь при збиранні обережності. Не кидайте їх, не піднімайте за плодоніжки. Якщо оболонка все ж ушкодилася, то такий плід швидко псується. В цьому випадку рекомендується вирізати зіпсовані фрагменти, звільнити від м’якоті і насіння, порізати і далі зберігати в морозилці або вжити в їжу негайно.

У разі, якщо на шкірці з’явилися невеликі подряпини, їх рекомендують заклеїти бактерицидним пластиром — це продовжить термін придатності плода.

У стиглого гарбуза жовтіють хвостики

У стиглого гарбуза жовтіють хвостики

Зберігання нерозрізаних плодів гарбуза

Зберігання гарбуза потребує місця, яке володіє наступними характеристиками:

  • сухість (вологість повітря не більше 80 відсотків);
  • темрява;
  • прохолода (температура від 3 до 15 градусів);
  • вентиляція приміщення.

Найкраще місце для врожаю — правильно обладнаний льох. Гарбуз тримають на засклених балконах і лоджіях, горищах, в сараях. Вибираються найбільш затемнені місця. Важливо дотримання вимог. Якщо одна з умов порушується (занадто висока вологість або низька температура), то нерозрізані овочі псуються раніше терміну.

Метод розрізання

Деякі городники ріжуть плоди на частини, щільно загортають в поліетиленову плівку і відразу кладуть в морозильну камеру. При такому способі втрачається частина вітамінів, але забезпечується збереження врожаю.

Інший варіант — тримати в розрізаному вигляді в холодильнику, загорнувши кожний шматок в поліетиленову плівку. Термін, протягом якого ці фрагменти годяться в їжу, — 4-5 діб. Якщо звернути гарбузові шматочки в фольгу, то в холодильнику вони протримаються 30 днів.

Розрізаний гарбуз в холодильнику може зберігатися не довше місяця

Розрізаний гарбуз в холодильнику може зберігатися не довше місяця

Інші методи зберігання гарбузів

Серед способів, як зберігати гарбуз, є і «теплі» методи. Урожай тримається в кімнатних умовах — в шафах, під ліжком. Це не гарантує його повного збереження (не рекомендується для тривалого терміну), але такий спосіб характеризується зручністю та доступністю.

Серед рекомендацій, як зберігати гарбуз в розрізаному вигляді, також існує метод сушки:

  • розрізати м’якоть на пластини не товщі 1 сантиметра;
  • очистити шматки від насіння і шкірки (попередньо для полегшення очищення помістіть їх на 2 хвилини в мікрохвильову піч);
  • бланшувати в окропі і дати обсохнути;
  • помістити в електричну сушарку або духовку при температурі 50-60 градусів.
Нарізаний шматочками гарбуз можна засушити в електросушарці

Нарізаний шматочками гарбуз можна засушити в електросушарці

Сушені шматочки укладаються шарами в герметичні судочки, які потім встановлюються в темне сухе місце. Кожен шар перекладається пергаментним папером. В їжу сушена гарбузова м’якоть годиться 12 місяців.

Відео: Як зберігати кабачки і гарбузи взимку

На цьому все сподіваємося Ви зрозуміли як зберігати урожай гарбуза на зиму. Залишайтеся з нашим сайтом Сільське господарство і садівництво і не-знайте турбот.