Забій і обробка курей в домашніх умовах

Техніка забою курей


Забій курей та їх обробка в домашніх умовах

Метою тих власників, які містять в господарстві домашню птицю або тварин, часто є отримання якісного і смачного м’яса. Необов’язково запрошувати для вбивства курки спеціально навчену людину. Оскільки, знаючи певні правила, реально проводити забій курей самостійно. З нашої статті ви дізнаєтеся, як забити курку, видалити у неї пір’я і зробити оброблення тушки.

Підготовка птиці до забою

Багато людей з, поки ще невеликим практичним досвідом, цікавляться, як правильно підготувати птицю до забою. Тих особин, яких планується незабаром забивати, потрібно утримувати окремо від решти поголів’я. Годування потрібно припиняти за добу до того, як буде проведено забій курей. Але вода обов’язково має бути присутня в поїлці. Вона потрібна для того, щоб завдяки прискореним процесам обміну з організму птиці вийшли залишки їжі.

підготовка птиці до забою

Напування важливо також для збереження живої ваги. Так як в іншому випадку може відбутися зневоднення м’яса. А це негативно позначиться на його якості і смаку. Природним проносним, перед тим, як вбити курку, є глауберова сіль. Її попередньо потрібно розвести водою. Щоб стимулювати швидку переробку і вихід їжі, прийнято ще залишати світло в пташнику включеним на ніч.

Як правильно проводити забій курей

Як зарубати курку? Здавалося б, просте питання, відповідь на яке відоме не кожному власнику домашньої птиці. Відрубування голови курки найкраще вдається провести великого розміру тесаком. Можна також перерізати горло гострим ножем. Такий спосіб не тільки не доставляє птиці зайвих мук, оскільки вона гине швидко, але і підходить в разі, якщо м’ясо буде використано найближчим часом. Так як, коли я вбиваю птицю або це робить будь-який заводчик, на горлі утворюються глибокі відкриті рани. Не виключено зараження м’яса в результаті його тривалого зберігання. Що небезпечно для людського здоров’я.



Як правильно проводити забій курей

Досвідчені власники домашньої птиці радять спершу оглушати її тупим предметом, а потім вставляти в дзьоб ніж. Цей метод часто використовують на птахофабриках. Вважається, що так кров швидше витікає з туші, а м’ясна продукція в подальшому має нормальний зовнішній вигляд і смакові якості.

У домашніх умовах потрібно скористатися тонким гострим ножем або ножицями, які мають довгу ріжучу підставку. Голову дорослої особини слід повернути у напрямку до себе і притримувати лівою рукою. Ніж необхідно ввести в дзьоб, де він потрапляє в місце з’єднання яремних вен з мостовими. Робиться надріз, лезо повертається в свою сторону. Після такого методу обскубування вдається провести легко, так як м’язи будуть вже розслаблені. Далі птицю обов’язково підвішують головою вниз, залишаючи на час, щоб витекла кров.

Читайте також: Чому кури клюють один одного до крові

У домашніх умовах популярні такі технології забою, як одностороння і зовнішня двостороння. При виборі одностороннього методу голову і дзьоб обраної птиці слід утримувати кулаком. Далі робиться акуратний надріз в області мозочка. Він повинен мати розмір близько 2 см. Якщо вибирається двосторонній метод, проколювати потрібно трохи нижче того місця, де знаходиться мочка вуха. Розріз зазвичай має довжину близько півтора сантиметрів. Відбувається перерізання яремних вен і сонних артерій.

Забій і обробка курей в домашніх умовах

Який би метод ви не вибрали, після проведення процедури не забудьте підвісити птицю для стікання крові, поклавши в її дзьоб ватний тампон.

Правила видалення пір’я у птиці

Щоб обскубувати курку було легко, потрібно дочекатися її повного знекровлення. Видаляти пір’я рекомендовано починаючи з тих ділянок, де розташований хвіст і крила. Далі проводиться звільнення від пір’яного покриву спини, грудної клітки і стегон. Так як шкіра є в цей час ніжною, щоб уникнути її пошкодження потрібно проводити обскубування з невеликим зусиллям. Але в міру, і не видаляти за раз багато пір’я. Видалення завжди проводиться уздовж росту пір’я. Щоб полегшити цей процес, досвідчені заводчики попередньо ошпарюють тушу. Для цього її потрібно помістити в окріп, температура якого становить не більше 54 градусів. Тривалість процедури — всього лише 1 хвилина.

Правила видалення пір'я у птиці

Техніка патрання курей

Перед тим як приступити до оброблення тушки, потрібно обпалити її над багаттям або пальником. У домашніх умовах такі маніпуляції радять проводити на відкритому просторі. Патрання передбачає обрізання голови. Потім робиться глибокий надріз клоаки птаха. Після видалення кишечника і всіх внутрішніх органів, тушку в обов’язковому порядку добре вимивають і протирають насухо.

Читайте також: Кури бройлери вирощування в домашніх умовах

Це завершальний етап. Після нього отримане м’ясо здатне нормально зберігатися в холодильнику протягом 5 днів. У замороженому вигляді така тушка здатна пролежати не більше півроку. Щоб все зробити правильно, рекомендується не тільки читати статті на цікаву для вас тему, але і дивитися відео, де детально показано і розказано про всі деталі процесу.

Відео «Забій курей в домашніх умовах»

Отже, з даної статі ви дізналися про те, як правильно готувати птицю до забою, потрошити її і видаляти пір’я. Читайте наш сайт, а також рубрику птахівництво, де ви знайдете ще більше корисної інформації. До нових зустрічей, шановні читачі!