Закрутки з кизилу на зиму: 5 цікавих рецептів приготування кизилового варення
Домашні заготовки кизилу на зиму, рецепти приготування смачного варення
Кизил — дуже корисна ягідка, от тільки не всі знають, що з неї можна приготувати смачне варення на зиму. Оскільки кизил в консервованому вигляді не втрачає своїх корисних властивостей, то ця ягідка дуже затребувана в зимовій консервації.
Сьогодні ми представляємо вашій увазі 5 рецептів варення з кизилу на зиму.
Як приготувати варення з кизилу на зиму
Маринований кизил як оливки
Інградієнти:
- Кизил — 1кг;
- У кожну банку:
- Лавровий лист — 3-4 шт.;
- Гвоздика — 5-6 бутонів;
- Для маринаду:
- Вода;
- Цукор — 1 ст.л.;
- Сіль — 1.5 ст.л.;
- Оцет (9%) — 80 мл.
Спосіб приготування кизилового варення на зиму:
- Поки промитий кизил просушується, заливаємо банки на 3/4 окропом.
- Накриваємо банки попередньо полежати 5 хвилин в окропі кришками.
- Коли всі ягоди готові, виливаємо з банок воду, закладаючи в них кизил, пересипаємо його гвоздикою і лавровим листом.
- Розчиняємо на повільному вогні у воді цукор і сіль. Обов’язково перевіряємо, чи повністю зникли всі солодкі і солоні кристалики.
- Додаємо в цей розчин оцет і заливаємо маринадом кизил.
- Після того, як заповнимо банки маринадом, герметично їх закриваємо, перевертаємо догори дном і укутуємо. У такому вигляді вони повинні повністю охолонути.
Кизиловое варення з медом — рецепт на зиму
Інградієнти:
- Вода питна — 0,3 л;
- Кизил — 1 кг;
- Цукровий пісок — 1,15 кг;
- Мед липовий або квітковий — 145 гр;
- Сік лимона — 55 мл.
Спосіб приготування варення з кизилу на зиму:
- Починайте процедуру з сортування і ополіскування кизилу. За бажанням можете звільнити плоди від кісточок, натиснувши на центр дном склянки. Потім складіть всі ягоди в друшляк і потримайте над парою 5 хвилин.
- Окремо змішайте воду з цукровим піском, відваріть сироп. Киплячою солодкою основою залийте кизил, почекайте 6 годин. Потім доведіть ласощі до бурління, продовжуйте варити чверть години.
- Через зазначений проміжок введіть мед і сік лимона. Проведіть термообробку ще 20 хвилин, після чого відразу ж розлийте частування по стерильним баночках. Прикрийте кришкою, остудіть, перевернувши.
Смачний джем з кизилу і яблук
Інградієнти:
- Кизил — 1кг;
- Яблука — 300г;
- Цукор — 0.8-1 кг;
- Вода — 3.5 склянки.
Спосіб приготування кизилового варення на зиму:
- Зрілі і перестиглі плоди кизилу вимити, видалити кісточки, перекласти в таз і проварити 10-15 хвилин з водою;
- Розварений кизил змішати з яблучним пюре, додати цукор і варити до готовності;
- Загорнути готове варення в стерелізовані банки.
Варення п’ятихвилинка з кизилу — покроковий рецепт
Інградієнти:
- Кизил — 1000 г;
- Цукор — 800-1000 г;
- Вода — 100-250 мл.
Спосіб приготування варення на зиму:
- Кизил перебираємо, миєму під проточною водою;
- Воду в кількості, зазначеній в рецепт, гріємо до температури приблизно 85 градусів. Заливаємо нею підготовлені ягоди. Витримуємо 5 хвилин. Настій зціжуємо в окрему каструлю;
- Прогріваємо, засипаємо цукор. Перемішуючи і нагріваючи, розчиняємо його. Додаємо кизил;
- Після закипання охолоджуємо протягом декількох годин. Знову нагріваємо до 100 градусів і охолоджуємо. У третій прийом варіння кип’ятимо варення 5 хвилин. Розливаємо по простерилізувати банках.
Рецепт без варіння (кизил, перетертий з цукром)
Інградієнти:
- Кизил (свіжий, стиглий) — 1кг;
- Цукор — 2 кг.
Спосіб приготування варення:
- Ємкості для закручування заздалегідь простерилізувати;
- Продукти підготувати: видалити у ягід хвостики, помити і зробити пюре (за допомогою сита!).
- Додати в перетерті ягоди цукор і перемішати. Помістити в банки і закрутити.
- Зберігати заготовку на зиму в холодному місці.
На цьому все сподіваємося, що з нашим рецептом приготування варення з кизилу на зиму Ви впоралися. Залишайтеся з нашим сайтом «Сільське господарство і садівництво» і у Вас усе буде смачно та корисно.