Зберігання часнику на зиму в домашніх умовах

Як зберігати часник на зиму в домашніх умовах


Зберігання часнику на зиму в домашніх умовах

Часник дуже популярний овоч на городах нашої країни. Він невибагливий у вирощуванні і в той же час дуже корисний для здоров’я людини. Постійне вживання в їжу часнику призводить до зміцнення імунітету організму і ризик простудних захворювань зменшується в рази.

Зберігання часнику дуже важливе питання, від якого залежатиме збереження вашого врожаю. На жаль, не рідкісні випадки, коли із за неправильних термінів збору і неправильного зберігання втрачається дуже велика частина врожаю. Перед зберіганням потрібно провести декілька процедур, які продовжать термін. Про це ми і поговоримо в нашій статті.

При зберіганні часнику потрібно враховувати його вигляд. Буває ярий часник і озимий. Біологічно вони відрізняються, це потрібно враховувати і при зберіганні.

Зберігання часнику — строки збирання врожаю

Придатність до тривалого зберігання часнику безпосередньо залежить від строків збирання врожаю з грядки. Ярий часник потрібно прибирати тоді, коли листя у нього пожовтіє і почне лягати на землю. Зразкові терміни збирання ярого часнику — кінець серпня, може навіть початок вересня.

Повне дозрівання озимого часнику можна охарактеризувати пожовтінням бадилля, а зокрема нижніх листків. Терміни збирання врожаю озимого часнику такі — кінець липня-початок серпня.

Масово починати збирати врожай часнику слід тільки в теплі і сухі дні.

Викопувати часник слід за допомогою лопати або вил. Ні в якому разі не можна висмикувати його з ґрунту руками. Це може призвести до того, що Ви відірвете бадилля, цибулина залишиться в землі. Така цибулина вже не зможе довго зберігатися.



Як зберігати часник на зиму в домашніх умовах

Отже, після того, як часник викопаний з грядок, його потрібно добре просушити. У сонячну погоду, часник потрібно просушити прямо на городі в перебігу декількох діб. Сушити обов’язково потрібно разом з бадиллям. Таким чином, всі поживні речовини зберігаються в цибулині.

Якщо на вулиці дощова погода і немає можливості просушити урожай, то можна пов’язати і підвісити часник на горищі або в сараї.

Після просушування, цибулини необхідно обрізати від бадилля і коріння. Коріння підрізаються таким чином, щоб залишилося 2-3 міліметра. Стебло ж підрізають, залишаючи 10 сантиметрів.

Способи зберігання ярого та озимого часнику на зиму

Як було сказано вище, умови зберігання ярого та озимого часнику відрізняються. Давайте розглянемо способи зберігання ярого та озимого часнику. Способів зберігання існує величезна кількість від народних до сучасних високотехнологічних, але який спосіб використовувати? Давайте розберемося, як зберігати часник на зиму в домашніх умовах.

Як зберігати часник на зиму

По режиму зберігання можна виділити два основних способи:

Для ярого часнику. Зберігати його рекомендується при температурі повітря + 16- +20 градусів і відносній вологості повітря 50-70%.

Для озимого часнику. Температура повітря + 2- + 4 градуси і відносна вологість повітря 60-80%.

Зберігати часник можна в ящиках з хорошою вентиляцією або в підвішеному стані. Можна просто скласти цибулини часнику в ящики або кошики і зберігати, дотримуючись режиму. Так само можна в підвішеному стані. Прив’язати цибулини одна до одної за стебло і помістити в потрібні умови. У підвішеному стані можна зберігати, помістивши цибулини в капронові панчохи.

Як зберігати часник в підвищеному стані

Всі ці способи прекрасно збережуть ваш часник в домашніх умовах. Зберігатися він буде дуже довго — до наступного сезону.

Читайте також: