Зберігання моркви

Способи зберігання моркви в погребі в зимовий період


Зберігання моркви

В даний час садівництво та вирощування овочів з області побутової необхідності перейшло, швидше, в категорію занять для душі і заради задоволення. Як приємно в кінці дачного сезону зібрати врожай, і всю зиму насолоджуватися його плодами! Однак важливо не тільки зібрати власноруч вирощені овочі і коренеплоди, а й правильно зберегти їх протягом довгої морозної зими, коли особливо гостро відчувається нестача вітамінів і літнього сонця. Один з найбільш примхливих в плані зберігання коренеплодів — морква. Як зберігати моркву на зиму в погребі, щоб вона не псувалася і не гнила — це питання, з яким регулярно стикаються садівники-любителі. Сьогодні я перерахую декілька найпопулярніших і ефективних способів.

Щоб зберегти моркву на всю зиму, потрібно, в першу чергу, правильно зібрати її з грядки, іншими словами, успіх зберігання моркви закладається ще на етапі збирання врожаю. Крім цього ступінь збереження моркви в погребі чи підвалі безпосередньо залежить від її сорту.

Існує безліч інших тонкощів, від яких залежить збереження вашого врожаю в зимовий період, давайте зупинимося на них докладніше.

Правильне прибирання та просушка моркви

Традиційно для тривалого зберігання вирощуються пізньостиглі сорти, у яких вегетаційний період (час розвитку) становить понад 120 днів, також можна використовувати середньостиглі — найбільш популярні саме в приватних господарствах, але про вибір сорту поговоримо у фінальній частині матеріалу.

Збирати врожай моркви найкраще в суху теплу погоду, оскільки коренеплоди, вийняті з сухого або злегка вологого ґрунту, потрібно буде лише трохи просушити. Просушувати моркву потрібно до моменту її закладки в погреб на зберігання. Збір урожаю в середній смузі можна починати в середині вересня. Закінчується сезон, як правило, в середині-кінці жовтня, що багато в чому залежить від кількості сонячних днів, адже моркву можна охарактеризувати, як рослину довгого дня, фотопериодизм якої вимагає більш 12 годин світлового дня для успішного дозрівання. Перші легкі заморозки моркви не страшні, тому можете про це не турбуватися.

Викопувати моркву краще вилами, притримуючи кожен коренеплід за бадилля, але можна також скористатися садовою лопаткою. Велику совкову лопату краще не використовувати, або просто трохи підкопувати їй землю і акуратно витягувати коренеплоди. Якщо земля пухка і суха, зробити це буде досить легко.

Намагайтеся при зборі не пошкодити і не подряпати моркву, так як при пошкодженні шкірки овоч буде зберігатися погано і швидко загниє.

Викопувати моркву потрібно акуратно, щоб не пошкодити шкірку.

Викопувати моркву потрібно обережно, щоб не пошкодити шкірку.

При гарній погоді достатньо розкласти зібраний урожай на вулиці і просушити кілька годин. Якщо з погодою Вам не пощастило — на дворі сиро і ллє дощ — моркву потрібно зібрати і рівномірно розкласти на просушку в будинку або в гаражі. Моркву рекомендуємо розподілити в один шар на сухій підстилці. Бажано, щоб окремі овочі не торкалися одне одного. Сирі коренеплоди потрібно просушувати кілька діб — це так званий карантинний період.

Після того як морква висохла, з нею потрібно провести наступні маніпуляції:

  • Очищаємо від зайвої землі. Після того як волога висохла, потрібно акуратно очистити коренеплоди від бруду. Якщо грунт у вас на ділянці глинястий, і грудки землі присохли — нехай залишаться.
  • Відбираємо пошкоджені при збиранні корені. На зберігання в погріб варто закладати тільки здорові, цілі і міцні овочі. Якщо пошкоджена шкірка моркви, туди моментально проникнуть хвороботворні мікроби і почнеться процес гниття. Загальновідомо, що один зіпсований коренеплід здатний заразити всі навколишні. Тому етапу сортування моркви слід приділити особливу увагу. Відбраковані овочі заберіть додому і приберіть в холодильник для якнайшвидшого використання, а якщо попадаються тріснуті коренеплоди, але ці тріщини сухі і не викликають підозр, їх можна закладати на зберігання, втім, використовувати їх все одно потрібно в першу чергу.
  • Сортуємо моркву за розміром — дрібну відокремлюємо від великої. Спочатку в їжу підуть дрібні овочі, потім середні, потім найбільші.
  • Видаляємо бадилля. Гострим ножем потрібно зрізати бадилля на відстані 1-2 мм від самого коренеплоду.


Іноді морквяне бадилля обрізають ще до прибирання (за 1-2 тижні), але чи виправданий такий спосіб — велике питання, та й витягувати коренеплоди із землі, тримаючись за бадилля, набагато зручніше.

Тепер наша морква готова до приміщення на зберігання, а ми переходимо до наступного етапу. Ідеальним місцем для зимового зберігання коренеплодів є підвал або погреб.

Підготовка погребу для зберігання моркви на зиму

Морква — один із самих примхливих коренеплодів. Для того щоб не згнити, не засохнути і не прорости, їй потрібні особливі умови, а саме — температура -2 — +2 градуси і вологість повітря 90 — 95%. Вентиляція в погребі повинна бути середньої інтенсивності, якщо повітря буде занадто багато, неминуче почнеться проростання.

Не варто зберігати моркву та інші коренеплоди в одному приміщенні з яблуками. Це пояснюється тим, що яблука (особливо стиглі) активно виділяють етилен, який призводить до швидкого псування овочів.

Для того щоб забезпечити необхідний мікроклімат в погребі чи підвалі, подбайте про його своєчасне утеплення, гідроізоляцію й захист від ґрунтових вод, а також про ефективну вентиляційну систему.

Перед закладанням овочів обов'язково просушіть погріб і продезінфікуйте полиці і ящики.

Перед закладанням овочів обов’язково просушіть погріб і продезінфікуйте полиці і ящики.

Перш ніж спускати овочі на зберігання в погреб або підвал, потрібно гарненько прибрати приміщення, вимести сміття і позбутися залишків минулого врожаю. Одна гнила торішня морквина, що валяється в кутку, здатна істотно зіпсувати радість від нового врожаю. Приміщення і полки потрібно продезінфікувати (для цього можна заздалегідь придбати сірчану шашку або скористатися гашеним вапном).

Порада: самі овочі перед закладкою бажано потримати «в карантині» протягом 1 — 2 тижнів. Їх можна розсипати в гаражі або іншому приміщенні з температурою +13 — +15 градусів. За цей час всі зіпсовані овочі дадуть про себе знати, і їх легко можна буде видалити.

Кращі способи зберігання

Погреб і підвал є найкращим місцем для зимового зберігання, адже саме там найпростіше дотримати задані температуру і вологість повітря. Погреб не повинен промерзати протягом зими. У хороших умовах морква може спокійно зберігатися цілий рік, аж до наступного врожаю, а Ви будете мати можливість регулярно отримувати до свого столу свіжі вітаміни з власного городу.

Щоб зрозуміти, як зберігати моркву в погребі правильно, ознайомтеся з наступними популярними способами:

  1. Дерев’яні ящики з кришкою — один з найпростіших способів. Морква просто акуратно складається в ящики з дерева або щільного картону. Ящики закриваються кришкою і ставляться в погреб на відстані 10 — 15 сантиметрів від стін. Часом стіни можуть відволожуватися, а волога в наші ящики потрапляти не повинна. На підлогу краще їх не ставити, а скористатися невеликою підставкою. Отвори в ящиках робити не потрібно, вони повинні бути досить щільними. Цей спосіб зберігання досить компактний і дозволить розмістити значну кількість коренеплодів навіть у невеликому погребі. Намагайтеся в один ящик складати не більше 20 кг моркви.
  2. Цибулиння. Не викидайте лушпиння, яке у великій кількості залишається від цибулі. Складіть їх у великі мішки і помістіть туди ж моркву. Лушпиння, з одного боку, буде забирати зайву вологу, а з іншого — берегти коренеплоди від загнивання і розмноження мікроорганізмів. Намагайтеся обваляти в лушпинні кожну морквину, але можна і просто пересипати нею окремі шари. Мішки зав’яжіть і спустіть в погреб або підвал.
  3. Зберігання моркви в хвойній тирсі.

    Зберігання моркви в хвойній тирсі.

    Хвойна тирса. Для того щоб скористатися цим способом потрібно пересипати коренеплоди до тирси з деревини хвойних порід. Фенольні речовини, що містяться в хвої, вбережуть коренеплоди від гнилі і хвороб. Складати морква при цьому можна в ящики зі способу 1 або будь-яку іншу тару. Можна просто насипати тирсу на полиці в погребі, розкласти на них коренеплоди і присипати зверху ще одним шаром тирси. Тирсу не можна насипати на підлогу або впритул до стін погребу.

  4. Пірамідки, пересипані піском. При цьому способі зберігання на підлогу або полицю погребу насипається товстий шар піску. Морква викладається в ряд і засипається наступним шаром піску. Другий ряд моркви кладеться на перший в шаховому порядку. Знову засипається шар піску і так далі. Пірамідки не повинні перевищувати у висоту 1 метра. Пісок для цього способу повинен бути трохи вологий, ближче до сухого. Якщо пісок зовсім сухий, його треба періодично збризкувати водою з пульверизатора, щоб уникнути висихання моркви. Стикатися між собою коренеплоди не повинні. Пісок перед використанням бажано просіяти і прожарити для дезінфекції.
  5. Вологий пісок і крейда. Необхідно змішати чистий злегка вологий пісок з порошком крейди. Цю суміш засипати в щільний дерев’яний ящик. Помістити в пісок моркву товстим кінцем вгору, присипати зверху. Крейда не дасть бактеріям розмножуватися і дозволить тривалий час зберегти моркву свіжою і смачною.
  6. Закладка коренеплодів в ящик з піском.

    Закладка коренеплодів в ящик з піском.

    Крейдяний розчин. Крейду потрібно розвести з водою до однорідного рідкого стану. Кожен коренеплід змочується в цьому розчині, сушиться і залишається на зберігання. Можна просто «припудрити» моркву сухим крейдяним порошком. На 10 кг моркви Вам буде потрібно близько 200 г крейди. Лужні властивості крейди не дозволяють розмножуватися мікроорганізмам.

  7. Оболонка з рідкої глини. Досить брудний спосіб зберігання, але один з найефективніших. Тому якщо морква у вашому погребі весь час гниє і псується — скористайтеся ним, не пошкодуєте. Перед закладанням коренеплодів в погріб розведіть у відрі глину з водою до утворення рівномірної текучої маси. Занурьте туди кожну морквину і просушіть. Глина повинна повністю покрити коренеплід. Після висихання спустіть моркву в погріб і розкладіть по ящиках або кошиках. Кришкою можна не накривати.
  8. Поліетиленові пакети. Не найкращий спосіб, але якщо іншої можливості зберігання немає, упакуйте сухі коренеплоди в щільні поліетиленові мішки і спустіть в погріб. Мішки потрібно поставити на полицю або на невелику підставку. У дні мішка проробляється кілька отворів, через які буде стікати конденсат який утворився. Мішок не зав’язується.

Як зберігати моркву в тирсі

Сорти моркви, які добре зберігаються

По суті, який сорт моркви Ви б не обрали — її можна зберігати в погбебі взимку. Особливо якщо у Вас цегляний погріб або бетонний, а не просто закопана в землю бочка. Однак є деякі сорти, які завдяки своїм особливим властивостям зберігаються набагато краще і псуються менше ніж інші.

Приклади таких сортів:

  • «Московська зимова». Ідеальний сорт для зимового зберігання в погребі чи підполі. Хороший смак і висока врожайність коренеплодів порадують Вас ще на етапі збирання. Швидкість поспівання — середня.
  • «Нантська». Це сорт з відмінними смаковими якостями і гарною лежкістю. При правильному вирощуванні дає багатий врожай і довго зберігається. Дозріває швидко.
  • «Шантане». Сорт середньої стиглості, високоврожайний, солодкий, з чудовим ароматом.

Також популярні сорти: «Вітамінна 6», «Самсон», «Каскад», «Найджел».

Зберігання моркви

Сорт «Московська зимова»

Якщо Ви не знаєте, якого сорту ваша морква, то орієнтуйтеся на форму коренеплодів. Округлі короткоплодні сорти («Паризька каротель») зберігається не дуже добре, краще вибирати коренеплоди конічної форми середньої величини.

Як довго може зберігатися морква

Термін зберігання моркви взимку залежить від способу, якому Ви віддали перевагу. У середньому можна привести такі цифри:

1 рік — в «сорочці» з рідкої глини, крейди, в хвойній тирсі, цибулинні, а також в ящиках з піском.
5-8 місяців — у закритих ящиках і в пірамідках пересипаних піском.
2-4 місяці — в поліетиленовому мішку.
1-2 місяці — в квартирі в холодильнику.

Істотно продовжити термін зберігання моркви можна, періодично перебираючи урожай, видаляючи зіпсовані коренеплоди та зрізаючи відросле бадилля. Часом стан бадилля для зберігання навіть важливіший, ніж стан самого коренеплоду

У їжу в першу чергу варто вживати дрібні і тонкі екземпляри (так як вони швидко висихають), а великі і щільні спокійно пролежать тривалий час. Намагайтеся також не допускати попадання на овочі вологи і світла.

Якщо погріб у Вас все-таки промерзає в сильні морози взимку, варто зберігати моркву, укривши її повстю.

Зберігання моркви в підвалі відео

Користуючись цими простими порадами, Ви зможете на тривалий час зберегти свій врожай і отримувати свіжі овочі до столу навіть довгої холодної зими!

На цьому все сподіваємося Ви зрозуміли як зберігати зимою моркву в погребі або підвалі. Залишайтеся з нашим сайтом Сільське господарство і садівництво і не-знайте турбот.