Зберігання овочів, коренеплодів і фруктів на зиму

Як зберігати зимою овочі, коренеплоди і фрукти в підвалі, погребі


Зберігання овочів, коренеплодів і фруктів на зиму

Загальні правила для закладки на зберігання овочів, коренеплодів і фруктів на зиму

Будь-які овочі, коренеплоди й фрукти відбираємо за одними принципами. Вони повинні бути:

  • абсолютно здоровими,
  • без видимих ​​пошкоджень,
  • очищеними від землі та інших забруднень,
  • добре підсушеними,
  • зібраними на стадії нормальної зрілості.

Найкраще зберігати овочі, коренеплоди й фрукти в сухих підвалах або погребах, але при їх відсутності підійде і звичайна комора. Головне, щоб приміщення для зберігання врожаю було достатньо прохолодним і сухим.

Зберігання овочів на зиму в домашніх умовах

Ріпчаста цибуля

Перед закладанням на зиму цибулю гарненько просушуємо. Час сушіння залежить від температури повітря, розміру та вологості самих овочів. Дрібні цибулини сушимо не менш 7 днів, а великі — до 20 днів. Очищаємо їх від покривних лусок і сухої частини листя. Щоб зберегти цибулю до іншого врожаю, укладаємо її в ящики на підстилку, якою може виступати щільний нетканий матеріал або старі покривала. Дуже добре зарекомендував себе вертикальний варіант зберігання даної культури. При цьому овочі укладаємо в сітки або кошики і підвішуємо їх на стінах або до стелі. Ще наші мами в якості тари використовували старі капронові колготки, в яких цибуля довго зберігала свої корисні властивості.

Часник

Часник — вибаглива культура, збереження якої нерідко доставляє клопоти. При неправильному підході цей овоч може згнити, засохнути або прорости. Перед зберіганням його добре просушуємо і очищаємо від засохлої землі. Найкраще зберігати часник на зиму вертикально в плетених «косах». Для цього сплітаємо його бадилля. Головки повинні опинитися зовні коси. Розміщуємо цей овоч і в мішки з-під цукру (з пропіленової тканини). Найголовніше — це розташувати його подалі від тепла.

Дуже перспективний спосіб зберігання очищених зубків в рослинному маслі. Часточки складаємо в банки, заливаємо їх маслом і закручуємо кришками. Залишаємо такі заготовки в темному місці. Часник використовуємо у міру потреби. Рослинне масло, яке залишилося підходить для овочевих і м’ясних страв. Для попередження всихання головок часнику перед зберіганням замочуємо його в розплавлений парафін (без барвників та ароматизаторів). Для цього в ємкість з парафіном швидко опускаємо очищені від стебел і коріння головки. Така обробка запобігає не тільки всихання, але і передчасне проростання часнику.

Капуста

Капуста при неправильному зберіганні може повністю згнити. Саме тому так важливо дотримуватися вологості — температурний режим і правильно підготувати качани до зими. Капусту, відрізавши у неї качани і обірвавши зовнішнє листя, поміщаємо в дерев’яні ящики або контейнери, пересипавши качани соломою. Укладаємо головки овочів без зіткнення один з одним. Коли качанів не дуже багато, підвішуємо їх за кочерижки в підвалі (погребі) під стелею, попередньо очистивши від листя, що розкрилося.

Укладаємо капусту і на підлозі, підклавши під неї нетканий матеріал. Качани обсипаємо товченою крейдою і розкладаємо, перемежовуючи їх тканиною. Замість тканини використовуємо і папір, який в міру його зволоження замінюємо на новий. Умови зберігання овочів: температура від -1 до +1 С, вологість 90 — 98%. Взимку частіше оглядаємо качани, видаляючи підгниле або зів’яле листя.



Кабачки і гарбуз — зберігання зимою в домашніх коморах

На відміну від інших культур, такі овочі віддають перевагу більш теплим приміщенням. Вони нормально зберігаються в звичайних домашніх коморах. Краща температура для них складає 5 — 12 С. Гарбуз прекрасно може триматися до самої весни, а от кабачки краще зберігати близько 30 днів, оскільки вони швидко втрачають свою харчову цінність.

Помідори

Цю культуру зберігаємо деякий час і без переробки. Це можливо зробити, якщо зібрати всі плоди (зелені, молочні, бурі, дозрілі) перед загрозою заморозків. Розсортувавши овочі за ступенем зрілості, укладаємо різного кольору помідори в ящики подалі один від одного, щоб при дозріванні томатів етилен який виділяється не прискорював дозрівання зелених плодів. Зберігаємо помідори в темряві, витримуючи відповідні температури: для стиглих томатів — 1 — 2 С, зелених і молочних — 10 — 12 С, бурих — 4 — 6 С. Довше зберігаються помідори, обгорнуті папером (кожен окремо). Укладаємо овочі в шухлядки в один шар і пересипаємо їх соломою або тирсою. Плоди розташовуємо плодоніжками догори.

Баклажани

Восени неушкоджені, доспілі баклажани укладаємо на зберігання на підстилку з соломи, направляючи плодоніжки вниз. Потім накриваємо овочі мішковиною і залишаємо на 2 тижні. Після цього баклажани сортуємо, а здорові й цілі загортаємо в папір. Підготовлені овочі укладаємо на солом’яну підстилку, товщиною до 20 см і накриваємо товстим шаром мішковини.

Невелику кількість баклажанів можна зберегти, увійшовши в зиму, пересипавши їх деревною золою або загорнувши в газету. Цей овоч не втрачає свої якості близько 2 місяців. Збереження баклажанів залежить від сорту, ступеня дозрівання та умов утримання. Оптимальна температура становить 6 — 7 С, а вологість — 85 — 90%.

Як зберігати зимою овочі, коренеплоди і фрукти в підвалі, погребі

Зберігання коренеплодів взимку

Збереження коренеплодів (ріпи, буряка, пастернаку, брукви, моркви) залежить від їх цілісності. Перед закладанням очищаємо їх від землі, добре просушуємо, обрізаємо бадилля, запобігаючи проростання овочів. Корінці залишаємо в цілості. Зберігаємо вище-перелічені культури в дерев’яних ящиках і контейнерах. Для цього укладаємо коренеплоди рядами, пересипаючи овочі сухою тирсою, торфом, піском, лушпинням цибулі, травою. Для попередження деяких хвороб (у моркви і буряка) в пісок і торф підмішуємо мелену крейду (1:10).

Морква

Вона прекрасно зберігається в глині. Для цього моркву вмочаємо в бовтанку з глини і висушуємо її на сонці. Серед городників популярний метод зберігання моркви в зволоженому піску. Укладаємо її в гірки до 1 м. Овочі розташовуємо головками назовні. Всі ряди коренеплодів пересипаємо вологим піском, утворюючи шар в 1 см. У міру його висихання скроплюємо гірки водою.

Є хороший варіант із застосуванням вологої суміші тирси і стружки в ящиках з маленькими отворами (щоб вона не висипалася) або картонних коробках. При цьому, виклавши початковий шар тирси зі стружкою, викладаємо пошарово моркву і суміш. Якщо в підвалі підвищена вологість, можна використовувати і суху суміш, але в даному випадку розміри моркви за зиму трохи зменшаться через зменшення в ній вологи. Втім, на великих овочах це абсолютно непомітно.Хороший результат дає і вмочення коренеплодів в крейдяний розчин. Після процедури її просушуємо і формуємо з неї невеликі купи.

Картопля — зберігання зимою

Про неї варто поговорити детальніше. Є багато перевірених роками способів зберігання цієї культури. У деяких селах картоплю досі зберігають у траншеях, накриваючи бульби великим шаром соломи і дерну. Цей коренеплід повинен добре просохнути на повітрі в тіні при 14 — 18 С. Укладаємо бульби в дерев’яні ящики і контейнери зі щілинами в стінках, розташувавши їх на піддонах, що відокремлюють овочі від підлоги на 20 — 25 см. Товщина шару бульб у контейнерах не повинна бути більше 1 м. Зверху картоплі укладаємо різні коренеплоди (підійде буряк), які будуть нормалізувати вологість. Бульби не будуть сиріти, а коренеплоди вберуть вологу і надовго залишаться свіжими.

Якщо картоплі не надто багато, можемо зберігати її і на нетканому матеріалі, на якому бульби розкладаємо максимально рівномірно. Зверху накриваємо їх мішковиною. В давнину картоплю на зиму пересипали засушеной червоною м’ятою, полином, чебрецем, листям берези, бузини, горобини. Ці рослини, що виділяють фітонциди і очищаючі атмосферу від бактерій, сприяють схоронності овочів.

Картоплю для посадки зберігаємо окремо, пересипаючи її товченою крейдою або деревною золою, підтримуючи оптимальну температуру в 2 — 4 С. Картоплю яка зберігається регулярно перебираємо, видаляючи хворі екземпляри і обламуючи паростки. При сильному зниженні температури для запобігання підмерзання коренеплодів накриваємо її соломою, ковдрами або старим одягом. При зростанні вологості насипаємо на підлогу вапняну муку, прекрасно поглинаючу надлишок вологи.

Хрін

У холодний осінньо — зимовий період затребуваний і свіжий хрін. Для його зберігання вибираємо неушкоджене коріння, у якому відрізаємо бадилля. Хрін зашпаровуємо у вологий пісок, що знаходиться в ящиках. Оптимальна температура — 4 — 5 С.

Редис

Деякий час можна зберегти редис (як його виростити — тут) осінніх сортів свіжим, не допускаючи його в’янення. Для цього відрізаємо бадилля в 2,5 — 3 см від коренеплоду. Корінці залишаємо недоторканими. Редис укладаємо в поліетиленові мішки. Така процедура дозволить зберегти овоч в холодильнику свіжим протягом декількох тижнів. Такі сорти редиски, як Червоний велетень і Дунганський зберігаються і до грудня. Для цього зібраний перед настанням заморозків урожай очищаємо. У коренеплодів відрізаємо бадилля, коріння і укладаємо овочі рядами в ящики, пересипаючи їх вологим піском. Зволожуємо його періодично шляхом сприскування водою, витримуючи температуру в 1 — 2 С.

Зберігання фруктів взимку в домашніх умовах

Для зберігання придатні неушкоджені фрукти. Яблука та груші укладаємо в дерев’яні ящики. Пересипаємо фрукти сухою тирсою, стружкою, сіном. Дуже хороший результат отримуємо від зберігання плодів, загорнутих у спеціальний папір, оброблений олією. Так можна запобігти масовому гниттю. Хороший результат дає і обробка їх гліцерином. Для цього кожен фрукт протираємо ганчірочкою, змоченою в даній речовині. Плоди бажано тримати подалі від овочів, які сильно пахнуть. Оптимальна температура 0 — 5 С, а вологість 85 — 90%.

Виноград

Деякі його сорти (з щільною м’якоттю і товстою шкіркою) можна зберегти в сухому і прохолодному приміщенні. Для цього вибираємо кращі грона. На суху тирсу кладемо папір. На неї викладаємо грона винограду в один шар. Зверху фрукти накриваємо бавовняною тканиною. Періодично оглядаємо грона, видаляючи підгнилі ягоди.

Кавуни та дині

Кавуни та дині зберігаємо в закритому приміщенні, виклавши їх на гратчастий піддон в один ряд. Всі хвостики повинні направлятися вгору. Перекладаємо ці плоди сухою дерев’яною стружкою, щоб вони не торкалися одне одного. Оптимальна температура: 3 — 5 С. Для зберігання придатні недостиглі дині, які придбають за цей час потрібну стиглість.

Зберігання зелені

Не надто довго, але досить тривалий час, можна зберігати свіжими не тільки овочі, фрукти і коренеплоди, а й зелень. Для цього загортаємо зелену цибулю, петрушку, кріп, салат в тонкий харчовий поліетилен окремо і відправляємо в холодильник. Вся зелень попередньо гарненько просушується від вологи. Можна зберігати свіжу зелень в прохолодному місці, опустивши обрізані кінчики стебел в ємкість з водою. Так вона не зіпсується кілька днів. Щодня воду замінюємо на нову.

Інші види овочів, наприклад огірки, взимку можуть зберегтися у вигляді солінь і маринадів. Також довго зберігається квашена капуста та яблука. Найкраще заготовлювати ці культури в дерев’яних діжках.

Де зберігати продукти на зиму, щоб вони не псувалися

На цьому все сподіваємося Ви зрозуміли як зберігати зимою овочі, коренеплоди і фрукти в підвалі, погребі. Залишайтеся з нашим сайтом Сільське господарство і садівництво і не-знайте турбот.