10 кращих рецептів варення з фейхоа — смачно, корисно і ароматно
Як приготувати смачне варення з фейоа
Хороша господиня примудряється не тільки приготувати відмінне блюдо буквально з нічого, але і вдало експериментувати з новими продуктами. Більшість ягід і фруктів-екзотів з’явилися в нашій країні порівняно недавно, а варіацій їх приготування вже маса. З нашої статті ви дізнаєтеся, як приготувати смачне варення з фейхоа.
Склад, калорійність і корисні властивості варення з фейхоа
Непоказні на вигляд плоди фейхоа мають безліч корисних властивостей. У них містяться цукри, органічні кислоти, практично всі групи вітамінів. Переважає серед них незамінна для організму аскорбінова кислота, яка допомагає організму протистояти простудним і вірусних захворювань.
Ягоди також збагачені безліччю необхідних для нормального функціонування мінералів: цинк, магній, залізо, калій, фосфор, йод. Великий вміст клітковини благотворно впливає на роботу травної системи і органів шлунково-кишкового тракту. До складу ягоди також входять фолієва кислота, тіамін і поліфенол, які сприяють зниженню артеріального тиску і виведенню холестеринів. Вживаючи фейхоа регулярно, можна попередити атеросклероз, поява різного роду новоутворень, поліпшити пам’ять і перемогти депресію.
З його допомогою можна нейтралізувати етиловий спирт і вивести його з організму. Переважна маса складу фейхоа належить вуглеводам, які становлять близько 53 м. Процентний показник білків і жирів набагато менше — 0,5 і 0,2 г відповідно. В 1 кг ягід міститься 500 ккал. Однак з додаванням цукру та інших інгредієнтів калорійність значно зростає.
Відео: Рецепт варення з фейхоа без варіння
З цього відео ви дізнаєтеся, як приготувати на зиму смачне варення з фейхоа без варіння.
Шкода варення і протипоказання
Багато хто помилково вважає, що від фруктів і ягід може бути тільки користь. Однак це не так, тим більше щодо екзотів. Обов’язково слід проконсультуватися з лікарем з питання вживання фрукта або ягоди, особливо алергікам і людям які страждають хронічними захворюваннями. Для людей, які страждають від надмірної ваги, вживання ягоди небажано, так як вміст цукрів в фейхоа досить високий.
Також слід уважно ставитися до зовнішнього вигляду плода: якщо він підгнив або пошкоджений, то може спровокувати розлад шлунка. Не слід одночасно вживати свіже молоко і ягоду — такий тандем може викликати діарею і здуття живота.
При деяких обставинах вживання фейхоа повністю виключено:
- непереносимість плодів;
- цукровий діабет (по причині змісту великої кількості цукрів);
- гіпертиреоз (високий вміст йоду в організмі): рівень вмісту йоду в фейхоа значно перевищує необхідну організму дозу;
- схильність до алергічних реакцій.
Небажано вживати фейхоа в чистому вигляді і варення вагітним і годуючим матерям, а також дітям до року.
Як правильно вибрати ягоди фейхоа для варення
Смак, консистенція і колір варення повністю залежать від якості плодів і чіткого слідування рецептом. Правильно вибрати ягоди допоможуть наступні поради:
- Вибирати слід великі плоди, у яких було більше часу на дозрівання на гілках.
- Плоди повинні бути рівномірно забарвлені в насичено-зелений колір. Плям і вм’ятин не повинно бути взагалі. Пошкодження вказують на порушення правил транспортування і довгий час зберігання.
- М’якоть свіжого, повністю дозрілого фейхоа білого кольору з желеподібної консистенціїєю. Невелика жовтизна допускається, а ось коричневі вкраплення свідчать про те, що ягода перезріла.
- Ягода повинна виділяти легкий приємний запах, що чимось нагадує аромат ананаса.
- Не варто хвилюватися, якщо плід твердий — він дозріє за кілька днів при кімнатній температурі.
Популярні рецепти варення з фейхоа
На зиму можна приготувати не тільки класичний варіант варення, але і варіації з різними добавками. Також існує дуже цікавий рецепт, в якому не потрібно варити ягоди.
Класичне варення з фейхоа
Перевірений варіант, здійснити який можуть навіть новачки в кулінарії. А ароматний смачний результат обов’язково порадує всіх членів сім’ї.
Для приготування знадобляться: 1 кг м’якоті фейхоа, 1 кг цукру, склянку води і середній лимон.
Покрокова інструкція:
- Розрізати ягоди навпіл і витягнути м’якоть чайною ложкою.
- М’якоть засипати цукром і залишити просочуватися на півгодини, а потім додати воду і лимонний сік.
- Варити отриману суміш до закипання, потім прокип’ятити ще 10 хвилин. Коли з’явиться густа висока пінка, можна знімати і розкладати по ємностям.
- Перевернути банки шийкою донизу і вкрити ковдрою до повного охолодження. Потім можна прибрати в прохолодне темне місце.
Ємності і кришки для закачування потрібно попередньо простерилізувати. Кількість цукру за бажанням можна зменшити, але не більше ніж на ⅔.
Десерт з фейхоа «П’ятихвилинка»
Експрес-рецепт з мінімальної кількості інгредієнтів і за максимально короткий час. Знадобляться тільки фейхоа і цукор в рівних пропорціях. Важливо вибрати плоди однаковою щільності.
Етапи приготування:
- Підготувати ягоди: перебрати, вимити, видалити сміття і суцвіття.
- Перемолоти плоди в м’ясорубці або блендері.
- Зварити сироп: на 1 кг цукру знадобиться півсклянки води. Воду влити на дно посудини, потім висипати цукор і варити до повного його розчинення.
- У готовий сироп поступово малими дозами додати ягідну суміш, при цьому постійно помішуючи.
- Кип’ятити отриману заготовку потрібно всього 5 хвилин, а потім зняти з вогню і закатати.
Рецепт варення фейхоа без варіння
Не варто хвилюватися, що нестерилізована заготовка не буде довго зберігатися, термічна обробка в даному випадку не потрібна. Але при цьому варення збереже всі корисні властивості свіжих плодів. Компоненти стандартні — фейхоа і цукор в рівних кількостях.
Як готувати:
- Перебрати, промити і подрібнити у блендері фейхоа.
- Змішати з цукром і залишити до його розчинення.
- Розкласти по стерилізованим ємностям.
Десерт з фейхоа з грушами
Пікантний смак і неповторний аромат тандему фейхоа і груш додасть біле вино.
Інгредієнти: 1,5 кг ягід фейхоа, 1 кг груш, 300 мл білого вина, 1,2 кг цукру.
Покроковий рецепт:
- Підготувати плоди, розрізати і вибрати м’якоть.
- Груші можна не очищати, якщо шкірочка не товста. Помити, вичистити насіння і подрібнити в блендері до консистенції пюре.
- Грушеве пюре і м’якоть фейхоа з’єднати в ємності для варіння, додати цукор і пюре, поставити на повільний вогонь.
- Помішуючи довести заготовку до кипіння і відразу прибрати з вогню.
- Дати варенню охолонути, потім знову закип’ятити і довести до кипіння. Розлити в ємності і герметично закупорити.
Десерт фейхоа з ківі
Яскрава, красива і супервітамінна суміш вийде з фейхоа, ківі і лимона. А вже про смак і аромат навіть говорити не доводиться.
Для приготування потрібні: 1 кг фейхоа, 0,5 кг ківі, 200 г лимона, 0,5 кг цукрового піску, 0,5 л води, 10 г лимонної кислоти.
Етапи готування:
- Ківі помити, висушити і видалити шкірку. Лимон обдати окропом і видалити вологу. Ягоди вимити і просушити.
- Пропустити інгредієнти (крім лимона) через м’ясорубку і вилити в ємність для варіння. Краще скористатися каструлею з товстим дном.
- Додати до суміші цукор і лимонну кислоту і влити рідини.
- Варити на невеликому вогні до загущення заготовки.
- В кінці додати лимон, нарізаний дрібними кубиками, і варити ще 10 хвилин.
- Розкласти по ємностей і закатати.
Варення з фейхоа з апельсиновими корками і горіхами
Гарний бурштиновий колір варення і незвичайний смак, який додадуть горіхи, дозволяє використовувати його в якості самостійного десерту.
Складові: 1,5 кг плодів фейхоа, 300 г кірочок апельсина або цукати, 150 г свіжого апельсина, 300 г горіхів, 750 г цукрового піску, 15 г лимонної кислоти, 750 мл води.
Як приготувати:
- Підготувати плоди, витягти м’якоть і засипати цукром.
- Залишити на кілька годин.
- Шкірку або цукати ошпарити окропом і ретельно промити. Цедру подрібнити.
- Горіхи очистити від лушпиння, промити, підсушити на сковороді, постійно помішуючи. Потім подрібнити на шматочки по смаку.
- До м’якоті фейхоа додати апельсинову м’якоть, цукор, лимонну кислоту і воду.
- Перемішати і варити до того моменту, поки заготівля не стане загусати.
- Додати горіхи і цедру, проварити ще 15 хвилин.
Розкласти в ємності і герметично закрити.
Варення з фейхоа з лимоном та пектином
Необхідні компоненти: 250 мл води, 150 мл лимонного соку, 1,8 кг цукрового піску, 1,9 кг фейхоа, 2 пакетики пектину.
Етапи приготування:
- Ретельно вимити і перебрати ягоди, розрізати навпіл і викласти в ємність для варіння. Додати воду і варити 30 хвилин.
- Змішати лимонний сік, цукор і пектин до однорідної маси і додати до ягодам.
- Довести суміш до кипіння і варити ще протягом півгодини.
- Викласти в ємності і закупорити.
Рецепт варення з фейхи та хурми
Ароматна густа заготівля прекрасно підійде для випічки.
Компоненти: 0,7 кг хурми, 500 г фейхоа, 250 г цукру.
Як готувати:
- Ягоди і хурму вимити, просушити, видалити кісточки і нарізати дрібними кубиками.
- Додати цукор і залишити на кілька годин.
- Довести до кипіння на повільному вогні і після закипання проварити ще 25 хвилин.
- Прибрати з вогню, остудити і закатати.
Приготування варення з фейхоа пропущене через м’ясорубку
Практично будь-який рецепт, в якому ягоди не очищаються від шкірки, можна приготувати за допомогою великої насадки м’ясорубки. Це можуть бути класичний рецепт, варіант з лимоном і без варіння.
Перед подрібненням в м’ясорубці ягоди потрібно ретельно очистити, вимити і висушити.
Варення з фейхоа можна приготувати в мультиварці
Якщо ви хочете швидко приготувати варення за класичним рецептом і без додавання води, то використовуйте мультиварку. Для цього подрібнену суміш плодів необхідно викласти в чашу, додати цукор і вибрати режим «Варка» на годину. Ось і все, варення готове!
Правила зберігання десерту
Для того щоб варення збереглося до 6 місяців, його потрібно помістити в прохолодне місце з температурою від 0 до +2 ° C. Якщо рамки розширяться до +5 і -8 ° C, то варення буде зберігатися всього 2 місяці. Заморожувати заготовку можна, краще зберігати в холодильнику або погребі. З представлених варіантів ви обов’язково знайдете рецепт на свій смак. Однак для початку ми радимо приготувати варення за класичним рецептом, щоб зрозуміти, чи подобається вам смак фейхоа в цілому.
Ще більшої цікавої інформації про консервацію та рецепти ви можете знайти на нашому сайті xpert.com.ua