Амарантове масло користь застосування, та як приймати в домашніх умовах

Застосування масла амаранту в косметології, при схудненні та в кулінарії


Амарантове масло - Інструкція по застосуванню

Серед величезної кількості рослинних масел, амарантове — найбільш амінокислотно збалансоване, а також має в своєму складі досить рідкісну, але дуже цінну і важливу речовину — сквален.

Що таке амарантове масло?

Масло амаранту отримують з бобів амаранту (Amaranthus Caudatus) — динамічного переважно однорічної трав’янистої рослини з великими листками і стеблами, а також дрібними квітами, зібраними в густі колосоподібні суцвіття фіолетового кольору. Відомо більше 100 видів цієї рослини. В Україні найпоширеніша назва амаранту — «щириця». Зустрічаються також інші: бархатнік, аксамітнік, півнячі гребінці, котячий хвіст, лисий хвіст.

Слід зауважити, що найчастіше амарантове масло отримують, використовуючи метод «холодного віджиму» — така технологія дозволяє зберегти його біологічну цінність. Крім того, тільки масло, одержуване пресуванням, можна вважати 100% натуральним. Воно має приємний аромат і горіховий смак. Цей продукт відмінно підходить для додавання в різні салати, його додають до випічки, а також на ньому можна смажити або тушкувати.

Стародавні індійці вважали, що амарант здатний підсилювати людський розум і тіло, а щоденне споживання зерен амаранту — і є секрет розвитку нації індіанських «суперменів». На сьогоднішній день «золоте зерно Бога» (так амарант називали стародавні ацтеки) вирощують майже на кожному континенті: в Аргентині, Еквадорі, Болівії і Гватемалі, Мексиці, Україні та Росії і навіть в Південній Африці. Проте, провідним виробником це рослини є батьківщина амаранту — Перу.

Що таке амарантове масло

Хімічний склад і харчова цінність масла амаранту:

  • 5% ліноленової кислоти (омега-3);
  • 49% лінолевої кислоти (омега-6);
  • 23% олеїнової кислоти (омега-9);
  • пальмітинова кислота 19%;
  • 4% стеаринової кислоти;
  • особлива форма вітаміну Е, антиоксидантні властивості в 40-50 разів вище, ніж зазвичай;
    вітаміни В2, В1, D, A;>
  • сквален (8%) — масло, зміст якого в амарантовій олії в 4 рази більше, ніж в печінці акули;
  • мінерали.

Отже, за складом жирних кислот масло амаранту близько до кукурудзяного — обидва продукти містять більше 50% лінолевої кислоти. Але унікальність амарантового масла визначають його два інших компоненти. По-перше — вітамін Е в досить рідкісній формі, і він особливо активний (тому він і вважається найпотужнішим антиоксидантом), а другий — сквален. Остання речовина є обов’язковим компонентом людської шкіри і активно бере участь в синтезі стероїдів, в тому числі гормонів і вітаміну D.

Сквалеон допомагає насичувати органи і тканини киснем, має протиракову і протипухлинну активність, підвищує стійкість організму до різних типів вірусів, бактеріальних і грибкових інфекцій, впливу радіації. Високу поживну цінність масла амаранту визначає наявність біологічно активних речовин, таких як фітостероли і фосфоліпіди (з переважаючим компонентом — лецитином), а також ряд мінералів — залізо, кальцій, магній, фосфор, калій і т.д.

Зберігати цей продукт слід в закритій пляшці в темному і сухому місці при температурі не вище 25 С. Після першого використання масло амаранту слід зберігати в холодильнику, де воно зберігає свої властивості не більше місяця.

 

 

Купити амарантове масло холодного віджиму ви можете в інтернет магазинах або воно може буде в наявності у аптеці.

Корисні властивості і застосування Амарантового масла

Зі складу продукту, наведеного вище, можна скласти уявлення про лікувальні властивості. Масло амаранту застосовують при лікуванні і профілактиці:

  • захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • анемії;
  • гіпертонії та інших порушеннях серцево-судинної системи;
  • тромбофлебіту;
  • нервових розладів, дерматитів;
  • ожиріння;
  • онкології і променевої хвороби;
  • безпліддя, гінекологічних захворювань жінок, порушення потенції у чоловіків.

Це далеко не повний перелік показань для застосування цілющого засобу. Сьогодні його з успіхом використовують не тільки в медицині, але і в кулінарії, косметології.

Корисні властивості і застосування Амарантового масла

Амарантове масло в косметології

Амарантове масло для шкіри: сприяє регенерації (відновленню) і омолодженню шкіри, що робить його відмінним інструментом для догляду за зрілою, млявою і втомленою шкірою з невисокою пружністю. Масло амаранту можна використовувати в якості природного сонцезахисного крему для тіла, а також це цілюща олія допоможе швидко відновити пересушену і потріскану шкіру губ.

Маска для обличчя з чайної ложки масла амаранту, чайної ложки меду і одного яєчного жовтка має омолоджуючу тонізуючу дію. Таку ж маску рекомендовано застосовувати і для зміцнення волосся, тільки замість меду слід додати коньяк.

Амарантове масло для масажу

Масаж з даним продуктом дуже ефективний для корекції фігури і втрати зайвої ваги. Під час процедури надає активний вплив на підшкірний жировий шар шкіри, збільшуючи приплив крові, що, в свою чергу, допомагає поліпшити засвоєння активних компонентів масла і видалення токсинів, що призводять до помітного зниження обсягу жирових клітин. Фігура стає стрункішою, а силует чіткіше.

Читайте також: Рицинова олія для брів та вій

Застосування масла амаранту при вагітності

У період вагітності жінкам рекомендується включити в раціон амарантове масло, якщо немає індивідуальних протипоказань. Препарат добре поєднується з овочами, щоденна норма (до15 гр.) Дозволить організму отримати необхідний сквален, і при цьому не порушить роботу кишечника,

При схудненні

Варто відзначити, що висока калорійність амарантового масла (760 ккал) не дозволяє приймати його без дотримання дозування. Добова норма для здорової людини зазвичай не перевищує 15 гр. Для людей, що прагнуть знизити вагу, варто приймати на добу не більше 10 гр., додаючи його в корисні салати із зелені або в каші.

Сквален, що міститься в продукті, забезпечить більш швидке насичення клітин киснем, що сприяє схудненню. Але не можна очікувати дива тільки від застосування масла: позитивний результат досягається комплексом заходів, фізичними вправами, правильним режимом харчування та ін.

Застосування амарантового масло в кулінарії

  • Масло амаранту може замінити будь-яку рослинну олію: на ньому можна смажити, додавати в хлібобулочні вироби, використовувати при приготуванні перших і других страв;
  • Використовується як заправка для салатів і вінегретів;
  • Можна додати в будь-яку кашу, замість вершкового і тим самим «оздоровити» свій раціон.
  • Є одним з дієтичних і здорових продуктів харчування. Але під час термічної обробки воно втрачає частину своїх корисних властивостей.

Застосування масла амаранту в народній медицині

Застосування масла амаранту в народній медицині

Амарантове масло в народній медицині використовується для приготування зілля. Найбільш часто лікарі пропонують мазі на основі екстракту амаранту, що сприяють загоєнню рубців, регенерації шкіри. Хороші результати можна отримати, застосовуючи амарантове масло для лікування дерматитів у дітей і дорослих.

В осінньо-зимовий період, при загостренні ГРВІ, масло використовують для лікування ЛОР-захворювань, при отитах, і як загальнозміцнюючий засіб. У домашніх умовах можна застосовувати цей засіб для масажів.

Масло амаранту: шкода і протипоказання

  • гострий або хронічний холецистит
  • панкреатит
  • каміння в жовчному міхурі

Протягом перших днів використання цього продукту в деяких випадках можуть бути легка нудота або запаморочення. Ці симптоми є результатом активного насичення організму киснем.

Як зробити масло з амаранту (шириці) в домашніх умовах

При бажанні можна виготовити корисне масло щириці в домашніх умовах. Для цього будуть потрібні насіння амаранту (200 гр.) І чиста нерафінована олія (500 мл.), Наприклад оливкова. Насіння рослини підсушують в духовці, потім перетирають в ступці або в кавомолці. Отриману суміш заливають маслом і залишають на місяць, поміщаючи банку в темне прохолодне приміщення. Потім проціджують і переливають в пляшки, зберігають в холодильнику.

Особливо відзначимо, що макуху амаранту яка лишилася не варто викидати — це найцінніший засіб для домашньої аптечки. Компреси з ним знімуть болі при артритах і ревматизмі.

Як зробити масло з амаранту (шириці) в домашніх умовах

Як вибрати і зберігати Амарантове масло в домашніх умовах 

Амарантове масло має своєрідний запах, що нагадує аромат бурякової гички. Смак дуже специфічний, але до нього швидко звикають при регулярному вживанні.

Якщо немає можливості перевірити продукт за запахом і смаком, зверніть увагу на маркування продукції. Виробники обов’язково вказують дату виготовлення, термін зберігання і утримання сквалену. У натуральному продукті його концентрація не перевищує 8%.

Натуральне і якісне масло має темний колір. Світлий колір продукту говорить про купажі: до складу можуть бути додані більш дешеві рослинні масла. Зберігати амарантове масло потрібно в темному прохолодному місці, в щільно закритій скляній тарі.

Відео: Унікальні цілющі властивості амарантового масла

Ось таким є Арантове масло (Шириця), жодна рослина не може похвалитися такою кількістю корисних якостей. Читайте наш сайт і будьте в курсі нових корисних порад.

Бажаємо Вам завжди виглядати бездоганно!