20 кращих рецептів смачної ікри з буряка на зиму

Як приготувати бурякову ікру - покроковий рецепт з фото


Як приготувати бурякову ікру - покроковий рецепт з фото

У нашій країні завжди вважалося хорошим тоном мати повну комору консервацій на зиму. Всі вони доповнюють вечерю холодними зимовими вечорами. З смаженою картоплею або макаронами добре поєднується і смачна ікра з буряка. Повна вітамінів, вона допоможе зарядитися енергією в зимовий період. Причому приготувати цю страву зможе будь-яка господиня.

Смакові якості і користь буряка

Хоч у нас більш відома кабачкова ікра, бурякова готується простіше. У цих коренеплодах містяться поживні речовини, вітаміни і мікроелементи, що позитивно позначається на самопочутті людей, які вживають продукт. Овоч покращує формулу крові, не містить вуглеводів, що дозволяє зберегти гарну фігуру навіть після новорічних застіль. Ніжний і насичений смак такої ікри в поєднанні з іншими продуктами на столі дозволяє зробити обід або вечерю схожими на кулінарію шеф-кухаря французького ресторану.

Особливості вибору продукту для консервації

Смакові якості і користь буряка для коннсервації

Щоб приготувати смачну консервацію до зими, ви повинні вибрати дозрілі коренеплоди. Буряк не повинен бути дуже жорстким. Найкраще, щоб коренеплід продавлювався при натисканні пальців. Однак є ризик придбання кормових коренеплодів, консистенція і щільність яких може ввести в оману, а смакові якості — неприємно здивувати.

Вибирайте буряк сортів Бордо 237, мода, Детройт або Делікатесна. Не купуйте коренеплоди в супермаркетах, там невеликий вибір овочів. Краще, якщо ви купите буряки на ринку, адже там хороший вибір сортів і можна знайти коренеплоди, які найкраще підійдуть під ваш рецепт. При виборі буряка дивіться на відсутність пошкоджень і білих кілець на зрізах коренеплоду. Купуйте невеликі екземпляри, їх смак більш насичений.

Відео: Як приготувати бурякову ікру — покроковий рецепт

У цьому відеосюжеті представлений покроковий рецепт ікри з буряка в домашніх умовах.

Найкращі рецепти бурякової ікри на зиму

Ми пропонуємо рецепти ікри, на які потрібно звернути увагу. Їх приготування буде швидким, а смак запам’ятається.

До речі, а ви знали, що домашнє яблучне вино можна зробити в домашніх умовах. При цьому янтарно-прозорий напій буде благотворно впливати на ваш організм. З нашої статті ви дізнаєтеся, як приготувати вино з яблук в домашніх умовах.

Рецепти бурякової ікри на зиму фото

Класичний рецепт ікри з буряка

Нам потрібно:

  • близько 300 г середніх цибулин;
  • 2 часникових часточки;
  • спеції;
  • один невеликий стакан рослинного масла;
  • 2 ст. л. цукру і солі;
  • бурякові коренеплоди.

Промиті коренеплоди і цибулини очистити. Поділити на кілька частин кожну цибулину. Після подрібнити їх через м’ясорубку. Коли овочеві компоненти будуть однорідними, досипати приправи, влити рослинне масло і есенцію оцту. Прокип’ятити 2-3 години, безперервно перемішуючи. Результат праць закрити в простерилізовані банки.

Класичний рецепт ікри з буряка фото

Приготування гостро-солодкої ікри

Ця страва має незвичайний пряний смак.

Нам знадобляться:

  • м’який буряк;
  • близько 1 кг солодкого болгарського перцю;
  • 4 кг зрілих помідорів;
  • 0, 5 кг зелених яблук з кислинкою;
  • 1 кг моркви середніх розмірів;
  • 3 великі цибулини;
  • 4 часникових часточки;
  • висушений лавровий лист;
  • 2 ст. л. есенції оцтової;
  • кілька стручків пекучого перцю чилі;
  • запашний перець-горошок;
  • цукор і сіль за смаковими уподобаннями кулінара.

Ікра з буряка рецепти з фото

Перетерти коренеплоди і морквину. Цибулини і солодкі перчики нарізати невеликими тонкими кільцями. У великій каструлі підігріти масло і кинути в неї овочі. Протушкувати протягом півгодини. Подрібнити блендером томати, щоб вийшла суцільна маса. Очистити і перетерти яблука за допомогою дрібної терки. Використовуючи ніж, розрізати стручки чилі на маленькі скибочки, не видаляючи насіння. Змішати отриману пасту з помідорів і яблук, приєднати прянощі і влити в киплячу суміш з овочів. Почати процес гасіння. Через півгодини готовий продукт закрити в невеликі баночки зі скла, додавши в кожну трохи оцту.

Рецепт ікри з буряка «Пальчики оближеш»

Ця страва дійсно відповідає своїй назві.

Нам будуть потрібні:

  • невеликі бурякові коренеплоди;
  • 3 великих цибулинних головки;
  • 5 великих часникових часточок;
  • 5-6 середніх помідорів (або паста);
  • 5 ст. л. соняшникової олії;
  • 1 ст. л. оцту;
  • сушені прованські трави;
  • спеції для пікантності — на розсуд кулінара.

Вимити і проварити коренеплоди буряка, засипати спеції і сіль. Підсмажити порізану цибулю до отримання золотого відтінку. Буряк почистити, потерти і кинути до цибулі. Отриману суміш гасити протягом 25 хвилин, після вкинути порізані томати і прянощі. Отриману суміш нагрівати ще 7 хвилин, змішати з товченими в ступці часточками часнику і влити оцет. Отриману готову страву закрити в банки.

Рецепт ікри з буряка "Пальчики оближеш"

Смажена бурякова ікра

Оригінальна страва має ніжний смак.

Складові:

  • 1, 5 кг червоного коренеплоду;
  • 0, 5 кг цибулі;
  • 0, 5 кг великих морквин;
  • 8 часниковий часточок;
  • 200 г гострого перцю в стручках;
  • стакан рафінованої олії;
  • 1 ст. л. солі;
  • пакет пасти з томатів;
  • 1 ст. л. оцту;
  • для створення гостроти — прянощі в розумних кількостях.

Всі овочі з рецепта необхідно не тушити, а обсмажувати на відкритій сковороді. З морквини і буряка зняти шкірку і потерти. Покришити цибулини, часник і гострий перець на дрібні частини. Засмажити в рафінованій соняшниковій олії отримані компоненти. Кинути в сковороду моркву і прожарити ще деякий час. Далі додати буряк і досмажити ще 5 хвилин. Зверху викласти часникові зубчики, пасту з томатів, а також спеції, і готувати 10 хвилин, постійно помішуючи. Готову ікру законсервувати в нагріті баночки.

 

 

Смажена бурякова ікра фото

Тушкована бурякова ікра

Нам потрібно:

  • 450 г бордових коренеплодів;
  • 2 цибулини;
  • 50 г пасти з томатів;
  • 50 г масла;
  • 10 г цукру і стільки ж солі;
  • 5 г чорного перцю.

Очищені цибулини розрізати на дрібні шматочки. Буряк помити, зняти шкірку і крупно перетерти. У двох сковорідках обсмажити потертий буряк і порізану цибулю, після цього їх змішати. Всипати томат і прянощі, щільно прикрити сковорідку і тушкувати півгодини на невеликому вогні перемішуючи. Готовий продукт закрити кришками.

Тушкована бурякова ікра фото

Рецепт ікри з буряком і морквою

Така ікра однозначно сподобається всім.

Необхідні компоненти для рецепта:

  • 2 ст. л. соняшникової олі
  • ї; два великих коренеплоду буряка;
  • прянощі;
  • 1 цибулина і 1 морквина;
  • 1 часточка часнику;
  • 5 середніх помідорів.

Порізати цибулю на кубики, обсмажити з маслом до золотого кольору, змішати з потертою морквою і продовжувати смажити. Через кілька хвилин на сковорідку висипати потертий буряк, перекручені на м’ясорубці помідори, спеції і невелику кількість води. Тушити на малому вогні 20 хвилин. Після покласти часник і зробити консервацію.

Рецепт ікри з буряком і морквою фото

Рецепт бурякової ікри з томатною пастою

Така ікра буде вельми смачною, її рецепт схожий на попередній, тільки необхідно ще додати 3 ст. л. свіжої томатної пасти. Приготована з томатною пастою закуска відрізняється однорідною текстурою

  Ікра з манкою та буряком

Цей делікатес буде володіти ніжним смаком.

Нам знадобляться такі інгредієнти:

  • по 0, 5 кг буряка і цибулі;
  • 1 кг моркви;
  • 1, 5 кг томатів;
  • 100 г манки;
  • 200 г соняшникової олії;
  • 1 десертна ложка оцту;
  • по 40 г солі і цукру;
  • 1 ч. л. меленого чорного перцю.

Попередньо очищені овочі перекрутити в м’ясорубку. У суміш кинути прянощі і масло, проварити на невеликому вогні півтори години. Старанно перемішати, всипати манну крупу, нехай побуде в вареному стані ще 15 хвилин. Додати оцет, розмішати і закрити в банки.

  Ікра з манкою і буряком фото

Рецепт ікри з буряком та часником

Нам необхідно:

  • 1 цибулина і 2 морквини;
  • 1 кг бурякових коренеплодів;
  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • спеції;
  • 3 зубчики часнику;
  • 20 г масла.

Почистити і потерти овочі. Порізати на кубики цибулю. Компоненти протушкувати на малому вогні. Додати томатну пасту і спеції. Згасити вогонь ще трохи. Блюдо готове!

  Ікра з часником та перцем

Нам необхідно:

  • 2 бурякових головки;
  • 2 болгарських перцю;
  • 2 головки цибулі;
  • 2 стручки гострого перцю;
  • 30 г лимонного соку;
  • 80 г масла;
  • 130 г томатів;
  • сіль.

20 кращих рецептів смачної ікри з буряка на зиму

Зварити і дрібно потерти коренеплід. Цибулини і перчики покришити на дрібні частини. Після цього потрібно прожарити в маслі цибулю до золотистого, а потім додати перець і помідори, протушкувати 5 хвилин. Додати буряк, лимон, стручки гострого перцю і тушкувати ще 20 хвилин. Продукт готовий після консервації.

Рецепт бурякової ікри з кабачками на зиму

Нам потрібні такі компоненти:

  • 1 кг коренеплодів;
  • 4-5 великих кабачка;
  • 7 великих цибулин;
  • 3 ст. л. густої томатної пасти;
  • 2 ст. л. солі;
  • 100 г цукру;
  • 0, 5 склянки очищеного масла;
  • Спеції для додання гостроти.

Необхідно старанно покришити всі овочеві компоненти, після чого помістити їх у велику каструлю, долив на дно води. Додати пасту і спеції. Не забувайте про рослинну олію, яке потрібно влити в зазначених обсягах. Тушити всі ці овочі потрібно на легкому вогні протягом години, обов’язково помішуючи. Додати оцет за смаком, а коли продукт буде повністю готовий, закрити в стерильні банки.

Рецепт бурякової ікри з кабачками фото

  Бурякова ікра з зеленими помідорами і перцем

Нам знадобляться:

  • 5 великих головок буряка;
  • 0, 5 кг недозрілих помідорів;
  • 0, 5 кг болгарського червоного перцю;
  • 0, 5 кг цибулі;
  • спеції, сіль і цукор для створення смакової гами;
  • 100 г масла;
  • кілька горошин запашного перцю.

Потерти буряк, порізати смужками солодкий перець. Після цього вам потрібно дрібно порізати помідори і приготовану заздалегідь цибулю. Обсмажити цю цибулю на маслі. Далі додати інші овочі і прянощі, тушкувати в сковорідці одну годину. Закатати продукт в банки.

Рецепт ікри з помідорами без оцту

  Бурякова ікра з зеленими помідорами і перцем

Нам знадобляться:

  • 4 кг основного овоча;
  • 1, 5 кг томатів;
  • 400 г солодкого червоного перцю;
  • 8 часникових часточок;
  • сіль і цукор — на смак кулінара;
  • 1 стручок перцю чилі;
  • 0, 5 склянки олії.

Прокрутити в м’ясорубці буряк і помідори з двома перцями. Решта перцю порізати соломкою. Потовкти в ступці часник і гострий перець. Змішати овочі і протушкувати 20 хвилин. Додати часник і чилі, тушкувати ще 5 хвилин і закатати в банки.

Рецепт ікри з буряком та яблуками

Нам знадобляться:

  • по 1 кг бурякових коренеплодів, свіжих помідорів, зелених яблук, солодкого перцю, моркви, цибулі ріпчастої;
  • 1 стручок червоного пекучого перцю;
  • 2 головки часнику;
  • 1 лимон;
  • 200 мл соняшникової олії.

Рецепт ікри з буряком та яблуками

У каструлі нагріти масло, після чого нам потрібно кинути в неї цибулю. Перекрутити в м’ясорубці повністю всі томати, а потім додати їх в цибулю. Перетерти коренеплоди, морквину і яблука. Порізати обидва види перців на дрібні частини. Потім нам необхідно все вкинути у велику каструлю і гасити одну годину. Додати товчений часник і лимонний сік. В кінці процедури приготування закатати в банки.

  Бурякова ікра з баклажанами

Нам знадобляться:

  • 1 кг добірного і нежорсткого буряка;
  • 1 кг синіх або білих невеликих баклажан;
  • 900 г яблук зелених (кислих) і червоних (солодких сортів);
  • 40 г цукру-піску;
  • 25 г йодованої морської солі;
  • 400 мл олії рослинної.

Зняти з усіх яблук і баклажан шкірку, покришити на дрібні шматочки, потім перетерти буряк. Всі ці овочі завантажити в більшу сталеву каструлю, після цього додати спеції і дуже ретельно розмішати. Дати настоятися приготовленої нами суміші приблизно протягом однієї години. Після цього приступити до процесу гасіння продукту, все це повинно відбуватися теж одну годину. Потім додати масло і тушкувати протягом 20 хвилин. Закатати продукт в банки.

Ікра з буряком та грибами

Ікра з буряком і з грибами

Нам знадобляться:

  • Приблизно 0, 5 кг добре відібраного нежорсткого буряка;
  • 2 середні, добре просушені цибулини;
  • 0, 3 кг королівських печериць з великими капелюшками;
  • 2 великі часникові часточки; 2 ст. л. яблучного некислого оцту;
  • кількість цукру і солі вибирайте виходячи з ваших смакових уподобань.

Запекти в духовці коренеплоди буряка використовуючи режим конвекції, потім перекрутити ці багаті на вітаміни овочі на м’ясорубці. Наступним етапом буде обсмажування на маслі попередньо порізаних на колечка цибулин. Далі нам необхідно буде помістити в сковороду наші печериці і протушкувати. Додати перекручений буряк, і ще трохи тушкувати, приблизно 10-15 хвилин. Додати спеції і часник. Після закінчення всього кулінарного дійства ще 10 хвилин протушкувати, і лише після цього закрутити в попередньо простерилізовані в духовці банки.

Рецепт ікри з хроном та буряком

Блюдо готується так само, як і в зазначеному нами вище першому рецепті, тільки в інгредієнти необхідно додати 150 г перетертого хрону. Гострота забезпечена!

Приготування бурякової ікри через м’ясорубку

Приготування бурякової ікри через м'ясорубку

Ті, хто не може терпіти різкий смак цибулі, можуть скористатися цим рецептом.

Нам необхідно:

  • 3 кг добірного буряка з тонкою шкіркою;
  • 2 кг солодкого товстостінного перцю;
  • 2 кг хорошої моркви;
  • 2 великі часникові головки;
  • по одному пучку свіжого кропу і петрушки;
  • 200 мл рафінованої олії;
  • чорний перець горошком;
  • сіль — на розсуд кулінара.

Всі овочеві інгредієнти нам необхідно старанно перемити під проточною водою, а потім перекрутити через м’ясорубку. Додати інші компоненти і закип’ятити в каструлі. Проварити півтори години, після чого консервацію закатати в банки.

Ікра з буряка в мультиварці

Ікра з буряка в мультиварці

Якщо у вас є мультиварка, то ви можете легко зробити бурякову ікру в ній.

Нам знадобиться:

  • 3 великих буряка з тонкою шкіркою;
  • 2 великі соковиті морквини;
  • 1 велика  цибулина;
  • 5 гострих часниковий часточок;
  • 4 ч. Л. цукру;
  • сіль за смаком;
  • 2 г дрібного кмину або схожою прянощі;
  • стакан свіжовичавленого або магазинного томатного соку;
  • 3 ст. л. масла рослинного;
  • 10 мл есенції оцтової.

Спочатку необхідно старанно вимити всі овочі, а потім дрібно перетерти на тертці моркву і коренеплоди буряка. Після потрібно взяти часник і цибулю, дрібно їх нарізати і почати підсмажувати в чаші приладу на відповідному режимі з використанням олії. Вкинути в чашу морквину і продовжити нагрівання. Залити сік томатів і спеції, підсмажувати 5 хвилин. В кінці покласти в чашу буряк, помішати, і гасити одну годину. У готовий продукт додати оцет і закатати в банки.

Приготування французької ікри

Приготування французької ікри

Ця ікра сподобається всім любителям пікантних продуктів і гострого смаку.

Нам потрібно:

  • 2 кг великого тонкостінного буряка;
  • 1 кг великої і соковитою моркви;
  • 1 кг сухої цибулі;
  • 0, 8 кг помідорів;
  • 1 стручок гіркого перцю (чим він буде гостріше, тим краще);
  • 1 мл звичайного магазинного оцту для консервацій;
  • 1 ст. л. солі з гіркою;
  • 2-3 ст. л. цукру;
  • 1 склянка олії;
  • Спеції за смаком.

Щоб отримати це вишукане і пікантне блюдо, ми повинні підсмажити до золотистого відтінку порізану заздалегідь цибулю і перетерту моркву. Потім ми беремо м’ясорубку і перекручуємо на ній всі наші інші овочі, додаємо до цибулі. Коли все почне кипіти, приєднуємо до отриманої суміші головний інгредієнт — натерті коренеплоди буряка. Постійно перемішуючи ми варимо півтори години, потім кидаємо в блюдо часник. Готову консервацію закочуємо в банки і ставимо вниз кришками.

Правила та умови зберігання ікри з буряка взимку

Правила та умови зберігання ікри з буряка

Приготовану нами ікру з буряка можна спокійно зберігати в темній коморі без вікон і протягів зі звичайним температурним режимом. Не ставте банки з консервацією біля батарей та опалювальних приладів.

 C чим подавати ікру до столу

Бурякову ікру можна подавати на стіл як смачну самостійну закуску або як доповнення до гарячих страв. Ми вважаємо, що зі смаженою картоплею така ікра буде добре поєднуватися, так само як і з іншими стравами. Ікра з буряка — це чудова, корисна і смачна страва, яке буде радувати вас всю зиму, створюючи свято смаку.

Ще більше цікавої інформації про консервацію та багато іншого ви можете дізнатися на нашому сайті  xpert.com.ua