Готуємо вино з яблук в домашніх умовах — 8 простих рецептів

Домашнє вино з яблук: популярні рецепти з фото та відео


Домашнє вино з яблук: популярні рецепти з фото
Домашнє яблучне вино відрізняється багатим смаком — тонкі фруктові нотки розкриваються поступово. При цьому янтарно-прозорий напій благотворно впливає на організм. З сьогоднішньої статті ви дізнаєтеся, як приготувати вино з яблук в домашніх умовах.

Користь домашнього вина з яблук

Розбавити домашню винну колекцію можна слабоалкогольних напоєм з яблук. Середня міцність продукту складає всього лише 10%. Залежно від рецепта і технології приготування напій може бути солодким, напівсолодких і сухим. До корисних властивостей приготованого в домашніх умовах яблучного вина відносять:

  • зняття нервової напруги і фізичної втоми;
  • стимулювання роботи шлунково-кишкового тракту;
  • нормалізацію кров’яного тиску;
  • зменшення ймовірності виникнення тромбозу;
  • нормалізацію гормонального фону при нервових стресах,
  • неврозах і депресивних станах;
  • прискорення переробки жирів;
  • зниження ризику розвитку пухлиноподібних утворень неясного або злоякісного генезу.

Користь домашнього вина з яблук

Не секрет, що будь-який алкогольний напій піднімає настрій, відволікає від проблем і різних негараздів. Вино з яблук часто застосовують в косметології для виготовлення омолоджуючих масок. Пару крапель бурштинової рідини сприяють зміцненню волосяних цибулин. Волосся стає м’яким і шовковистим.

Які яблука слід використовувати для вина?

Які ж сорти яблук застосовують для приготування алкогольного напою? Для виготовлення домашнього сидру або столового вина рекомендують брати осінні кисло-солодкі сорти. З соковитих пізньоосінніх і зимових плодів можна зробити солодке або напівсолодке вино. Щоб приготувати кріплений напій, краще взяти яблуко сорту Антонівка звичайна. Додати терпкості допоможуть дикі сорти плодової культури. А ось урізноманітнити смак можна за допомогою різних добавок. Найчастіше застосовують лимонний сік, цедру цитрусових, корицю, м’яту, терен, родзинки, чорноплідну горобину та інше.

Відео: Як приготувати яблучне вино в домашніх умовах

У цьому відео представлено покроковий майстер-клас з приготування слабоалкогольного напою в домашніх умовах.

Рецепти домашнього яблучного вина

Розглянемо найпопулярніші рецепти приготування домашнього яблучного вина.

Якщо мова йде про збір врожаю, то завжди потрібно відповідально ставитися до збирання яблук для довготривалого зберігання на зиму. Тому потрібно знати як та коли збирати осінні і зимові сорти яблук для зберігання. Більше ви можете прочитати в нашій статті.

Традиційний рецепт яблучного вина

Традиційний рецепт яблучного вина

Для приготування напою знадобиться 20 кг стиглих соковитих яблук і цукровий пісок. Кількість цукру визначається обсягом соку. Витрата цукрового піску на 1 л соку може варіюватися від 150 до 400 г.

Отримання соку для вина

Перший етап — отримання яблучного соку. Найпростіший спосіб — це використання електричної соковижималки. При відсутності побутового приладу в будинку можна скористатися звичайною кухонною теркою. Фруктове пюре віджимають через кілька шарів марлі.

Отримання соку

 

 

Відстоювання соку

Готовий сік переливають в глибоку ємність і накривають марлею. В середньому етап відстоювання соку займає 2,5-3,5 дня. Коли на поверхні сформується мезга з яблучної м’якоті або тонкий шар кірки, продукт готовий до подальших процедур. Першу добу відстоювати сік потрібно ретельно перемішувати кожні 8 годин. При помішуванні маси відбувається рівномірний розподіл дріжджів. Шар мезги знімають. Як тільки сік дасть перше шипіння, можна переходити до наступного етапу. При цьому напій повинен видавати характерний спиртовий запах.

Відстоювання соку для вина

Внесення цукру

Багато виноробів не знають, як правильно розрахувати необхідну норму цукру. Наприклад, використання солодкого сорту яблук потребує незначної кількості цукру — не більше 150 г на 1 л соку. Якщо планується виготовлення десертного вина, кількість цукру можна збільшити до 200 г на 1 л соку. При високій концентрації цукрового продукту процес бродіння припиняється.

Внесення цукру відбувається в декілька заходів:

  • Після видалення утворилася мезги — 100 г на 1 л.
  • Через 5 днів від зняття мезги — 50-100 г на 1 л.
  • Через 10 днів від першої добавки- 30-80 г на 1 л.

Внесення цукру для яблучного вина

Процес бродіння

Тепер напій можна перелити в герметичну ємність. Рівень наповнення тари повинен бути не більше 4/5 від загального обсягу. Для видалення вуглекислого газу, що виділяється в процесі бродіння, потрібен гідрозатвор. Купити гідрозатвор можна в будь-якому магазині з великим вибором різних кухонних аксесуарів і пристосувань. В якості альтернативи можливе застосування шланга невеликого діаметру або проткнути голкою гумову рукавичку. Оптимальна температура повітря в приміщенні, де стоїть ємність з вином, становить + 18 … + 25 ° C. Тривалість етапу — від 30 до 60 днів. Утворення осаду, здута рукавичка і відсутність бульбашок — ознаки закінчення процесу бродіння.

Процес бродіння вина з яблук

Дозрівання яблучного вина

Дозрілий напій переливають в оброблену окропом скляну пляшку. При цьому осад не повинен потрапити в нову тару. Напою дають добре настоятися. Вживати вино з яблук рекомендується через 2-4 місяці від моменту його настоювання.

Домашній сідр

Беремо 3 кг яблук кислих сортів і 6 кг — солодких. Віджимаємо сік і відставляємо для настоювання на 24 години. Відстояний в напівтемному місці сік переливаємо в тару для бродіння. Процедура бродіння займає від 3 до 5 тижнів. Після закінчення цього етапу напій переливаємо в скляні пляшки, щільно закупорюємо і даємо настоятися 3-4 місяці. Рекомендована температура повітря в приміщенні повинна бути від +6 до +12 ° C. Головна відмінність сидру від вина — відсутність цукру. Якщо напій занадто кислий або терпкий, на етапі початку бродіння додають трохи фільтрованої води.

Газований сидр

Цікавими смаковими якостями володіє газований сидр. Відстояному соку дають пройти етап бродіння. Потім в скляні або пластикові пляшки засипають цукор (по 10 г на 1 л) і переливають вино без осаду. Ємність повинна мати близько 5 см вільного простору — для виділення вуглекислого газу.

Газований сидр

Щільно закриті капроновими кришками пляшки переміщують в напівтемне місце. Період бродіння триває 10-14 днів. Готовий газований сидр зберігають в холодильнику або будь-якому іншому прохолодному місці.

Сидр з лимоном

Яблучно-лимонний сидр відрізняється приємним ароматом. Для приготування алкогольного напою потрібно 8 кг яблук кислих сортів, 2 кг цукрового піску і 2 лимона середнього розміру. Яблучні дольки, лимонну цедру і цукор заливають 10 л очищеної питної води. Ємність накривають марлею і настоюють масу 7-10 днів. Напій, що настоявся проціджують, розливають по пляшках і щільно закупорюють.

Вино з сушених яблук

Вино з сушених яблук

Робити вино можна не тільки зі свіжих, але і з сушених яблук. 1 кг сушок заливають теплою водою. Через 12 годин рідину зливають, яблука просушують і подрібнюють блендером. У масу додають 1,5 кг цукру і кип’ячену воду. В окремій ємності змішують теплу воду, 1,5 кг цукрового піску і 20 г дріжджів. Коли дріжджі і цукор розчиняться, компоненти з двох ємностей змішують, фільтрують і відправляють на бродіння. Через 14 днів молоде вино повторно фільтрують, розливають по пляшках і охолоджують.

Кріплене яблучне вино

Кріплене вино можна готувати за описаним вище традиційним рецептом, додавши до яблук 100 г темного родзинок без кісточок. По завершенні етапу бродіння напій проціджують і додають 200 мл горілки. Готовий напій відправляють на зберігання в прохолодне підвальне приміщення або в холодильник.

Пряне вино з яблук

Пряне вино з яблук

Додавання кориці додасть до вина пряні нотки. На 4 кг очищених і порізаних на часточки яблук потрібно 40 г кориці і 4 л води. Масу варять на слабкому вогні до м’якості плодів. Потім суміш охолоджують, гарненько перетирають через сито і відправляють на відстоювання. Через 3 дні знімають мезгу, додають 700-800 г цукру і ставлять на бродіння. Приблизно через тиждень знімають гідрозатвор і витримують напій ще 7-10 днів. Додавання кориці додасть напою пряні нотки

Вино з яблук і чорноплідної аронії

Яблучно-рябинове вино готується за аналогією з традиційним рецептом. Всі етапи приготування ідентичні. Відмінність — компонентний склад. Так, на 2,5 кг яблук знадобиться 5 кг перезрілій чорноплідної аронії, 1,5 кг цукрового піску і 1 л фільтрованої води.

Кілька порад по зберіганню

Зберігати вино з яблук потрібно в прохолодному приміщенні, при цьому пляшки повинні стояти горизонтально. Замість пластикових або металевих закруток краще використовувати винні корки. Оптимальна температура повітря для зберігання яблучного вина повинна бути в межах + 6 … + 16 ° C. Пляшки не можна переміщати і збовтувати. Домашнє яблучне вино характеризується приємним ароматом і чудовим смаком з тонкими фруктовими нотками. Напій не викликає сильного алкогольного сп’яніння і задовільно позначається на загальному стані людини.

Ще більше цікавих рецептів з застосуванням яблук та інших фруктів ви можете знайти на нашому сайті xpert.com.ua