7 найкращих рецептів гострої капусти на зиму — смачно, пікантно і швидко
Як приготувати смачну гостру капусту в домашніх умовах на зиму
Гостра капуста на зиму стане відмінною пікантною закускою. Вона підійде і для святкового столу. У статті ми поділимося популярними рецептами.
Щоб капустка вийшла хрусткою і смачною, важливо дотримуватися деяких правил:
- Для маринування краще підходить середня і пізня капуста.
- Вибирати потрібно той овоч, листя якого біле, трохи підсохле на кінцях. Це вважається головною ознакою зрілості плода. Недоспілий дасть гірчинку.
- Перед покупкою капусту слід уважно оглянути на предмет гнилих ділянок. Овоч має бути соковитим.
- У процесі готування рекомендується застосовувати звичайну сіль. Йодована розм’якшує листя капусти і вони втратять свою хрусткость. Метод подрібнення залежить від уподобань господині.
Тепер можна приступати до підготовки. Алгоритм дій простий:
- Зріжте деякі верхні листки.
- Видаліть качан і зіпсовані ділянки.
- Розріжте овоч на кілька довільних шматочків.
- Інші компоненти очистіть і промийте.
Рекомендуємо переглянути: Як квасити капусту на зиму в домашніх умовах
Для розсолу знадобиться питна вода, трохи рослинного масла, сіль, цукор, улюблені спеції. Ємність з підготовленими інгредієнтами ставиться на вогонь. Після декількох хвилин кипіння вогонь вимикають. Гарячий маринад вливають в подрібнені овочі.
Відео «Гостра капуста в маринаді»
В цьому відеосюжеті представлений покроковий рецепт приготування пікантної страви на зиму.
Кращі рецепти гострої капусти на зиму
Рецепти гострої маринованої капусти швидкого приготування знадобляться будь-якій господині, яка бажає здивувати своїх рідних.
Експрес-рецепт гострої капусти
Цей простий метод заготівлі корисного овоча на зиму займе мінімум часу і продуктів.
Для закуски знадобляться:
- морква — 5 шт .;
- капуста — 3 кг;
- зубчики часнику- 5 шт.
Для маринаду необхідно:
- масло рослинне — 120 мл;
- оцтова кислота — 0,5 склянки;
- цукор — 0,5 склянки;
- кухонна сіль — 50 г;
- перець горошком — 15 шт .;
- лаврові листочки — 3 шт .;
- гвоздика — 6 шт.
Для початку капусту необхідно тоненько нарізати. Для цього можна скористатися спеціальним пристосуванням для шинкування або звичайним ножем. В результаті цих нескладних маніпуляцій повинна вийти своєрідна «соломка». Моркву потрібно вимити, позбавити від шкірки і натерти на крупній тертці. Часник почистити і пропустити через прес. Всі підготовлені компоненти слід з’єднати в трилітровій банці, ретельно ущільнивши.
Далі потрібно підготувати розсіл. Для цього знадобиться літр води і всі перераховані інгредієнти. Після закипання в рідину потрібно влити олію і оцтову кислоту. Маринад повинен покипіти пару хвилин, після чого його відправляють в ємність з майбутньою закускою.
Скляну банку потрібно накрити кришкою і поставити на добу в холодильник. Настояна протягом 24 годин закуска готова до вживання.
Гостра капуста по-корейськи на зиму — покроковий рецепт з фото
Це не зовсім традиційна корейська капуста. Завдяки використанню декількох інгредієнтів це блюдо по праву можна вважати повноцінним зимовим салатом.
Для такого салату потрібно підготувати:
- соковита капуста — 1,5 кг;
- болгарський перець — 3 шт .;
- морква — 3 шт .;
- ріпчаста цибуля — 2 шт .;
- соняшникова олія — 7 ст. л .;
- цукровий пісок — 6 ст. л .;
- сіль кухонна — 3 ст. л;
- оцтова кислота — 2 ст. л .;
- червоний і чорний мелений перець — по 1 ч. л .;
- зубчики часнику — 5 шт.
Білокачанну капусту слід нарізати дуже великими пластами. Решту інгредієнтів подрібнити: моркву натерти на тертці, часник і перчик нарізати дрібно. Всі компоненти ретельно перемішати до утворення однорідної суміші. Додати оцтову есенцію. Надіслати все на добре розігріту сковороду. Остиглий салат необхідно розподілити по заздалегідь простерилізованним банкам і закатати.
Капуста на зиму приготована По-грузинськи
Пряний делікатес стане справжньою родзинкою будь-якого святкового столу. До того ж в приготуванні блюдо просте і не вимагає великої кількості продуктів.
Для делікатесу знадобляться:
- буряк — 3 шт .;
- білокачанна капуста — 3,5 кг;
- морква — 4 кг;
- зубчики часнику — 7 шт.
Для розсолу:
- рослинне масло — 150 мл;
- оцет — 200 мл;
- спеції — за бажанням;
- сіль — 7 ст. л .;
- цукровий пісок — 9 ст. л .;
- питна вода — 4 л.
Головний компонент страви слід нарізати великими шматками. Завдяки цьому капуста стане дуже хрусткою і смачною. Буряк і моркву очистити і подрібнити на крупній тертці. Часникові часточки необхідно пропустити через прес. Всі продукти потрібно з’єднати в однорідну масу і розкласти по ємкостях. Маринад прокип’ятити, злегка остудити і влити доверху в банки. Салат повинен протягом доби бути в умовах кімнатної температури, а потім його потрібно відправити в холодильник.
Капуста з хроном на зиму
Гостра закуска володіє незвичайним смаком, а тому стане гідним доповненням святкової вечері.
Для її приготування знадобляться:
- солодка морква — 2 шт .;
- капуста — 2 шт .;
- корінці хрону — за смаком;
- вода — 1 л;
- цукровий пісок — 2 ст. л .;
- кам’яна сіль — 2 ст. л .;
- оцтова есенція — 4 ст. л.
Овочі добре промити під проточною водою і подрібнити на середні шматочки. У банку відправити корінь хрону, суміш моркви з капустою, доверху залити свіжоприготовленим маринадом. Маринад не потрібно кип’ятити, досить просто з’єднати всі необхідні компоненти. Першу добу закрутка повинна провести в кімнатних умовах. Потім банку слід відправити на полицю холодильника.
Гостра капуста приготована шматочками
Щоб під рукою завжди був смачний і корисний перекус, рекомендуємо засолити капустку великими шматками.
Для цієї заготовки слід запастися наступними інгредієнтами:
- зубчики часнику — 4 шт .;
- капуста соковита — 3 кг;
- морква — 2 шт .;
- рослинне масло — 250 мл;
- сіль — 2 ст. л .;
- цукровий пісок — 7 ст. л .;
- оцет — 150 мл;
- спеції — за бажанням.
Капусту необхідно нарізати на великі шматочки, а моркву натерти на тертці. Часник, подрібнений заздалегідь, відправляємо до моркви. Всі овочі відправляємо в простерилізовані банки і заливаємо гарячим розсолом. На банку поставити прес. Через 24 години ємність переставити в холодильну камеру.
Заготовка капусти з буряком на зиму
Капустка з буряком створюють дуже вдалий дует, який припаде до душі навіть самим примхливим гурманам. Буряк забарвить закуску в рожеві тони, за рахунок чого вона стане не тільки смачною, але і красивою. Для цієї страви знадобляться:
- буряк — 3 шт .;
- капуста — 1 шт .;
- морква — 3 шт .;
- корінь хрону — 1 шт .;
- питна вода — 2 л;
- цукор — 80 г;
- сіль — 40 г;
- часник — 7 зубчиків;
- оцтова кислота — 2 ч. л.
Моркву слід порізати кружальцями середньої товщини. Буряк подрібнюється соломкою, а капусту, попередньо перебрану від верхнього листя, нарізаємо кубиками. Хрін ріжемо на тонкі часточки. Всі овочі відправляються в банку в наступному порядку: буряк, морква, капуста, часник і хрін.
Розсіл, проварений протягом 3-4 хвилин, відправляємо в банку. Після цього туди додаємо оцет. Перед закруткою ємність повинна настоятися протягом 10 хвилин. По закінченні цього часу банки потрібно закрити і прибрати в прохолодне місце.
Закрутка капусти з червоним перцем на зиму
Заготовити гостреньку закуску — рішення мудрої господині, адже маючи пару баночок такої смакоти, можна не турбуватися несподіваній появі гостей.
Слід підготувати:
- зубчики часнику — 7 шт .;
- капуста — 1 шт .;
- буряк — 2 шт .;
- перець гіркий мелений — 0,5 ст. л .;
- лаврушка — 5 шт .;
- вода питна — 2 л;
- оцтова кислота — 100 мл;
- пісне масло — 0,5 склянки;
- цукровий пісок — 7 ст. л .;
- сіль за смаком.
Капусту необхідно нарубати великими пластинками. Часник і буряк — часточками. Далі потрібно приготувати розсіл. В емальовану ємність відправляємо всі продукти, заливаємо гарячим розсолом, Придавлюємо вантажем. Через добу закрутку слід відправити в холодильну камеру.
Особливості зберігання капусти та подачі до столу
Загорнений в банки салат відмінно зберігається в холодильній камері протягом декількох місяців. Альтернативним місцем для зберігання таких закусок вважається льох або підвал. Головна умова — прохолода і відсутність світла. У будь-якому із запропонованих рецептів, де використовувався оцет, можна застосовувати лимонну кислоту. Подавати делікатес можна як самостійну страву або використовувати в салатах.
Відео: Смачна гостра капуста в маринаді
Зимові заготовки з капусти — не тільки смачно і корисно, але і незвичайно. Пікантні блюда порадують навіть розбещених гурманів.