Абрикос Медовий: опис сорту, фото, характеристика, посадка і догляд

Сорт абрикоса Медовий: історія, характеристика, опис та фото з відгуками


Абрикос Медовий: опис, фото, характеристика, посадка і догляд

 

Абрикос Медовий: опис сорту, фото, характеристика, посадка і догляд

 

Абрикос Медовий відрізняється щільними, численними і солодкими плодами. Дерево невибагливе у догляді, легко приживається у всіх регіонах, характеризується підвищеною зимостійкістю і посухостійкістю. Сорт був виведений для вирощування в північних регіонах. Урожайність його висока, плоди підходять для вживання в свіжому вигляді і переробки.

Історія селекції

Сорт медового абрикоса виведений в 1996 році, він до цих пір не включено до державного реєстру. Вчені намагалися отримати зимостійкий сорт абрикосу. В результаті вільного перезапилення сорту Кічігінский з’явився новий вид фрукта.

Морозостійке дерево добре приживається на півночі країни. З цією метою К. К. Мулаянова і проводила роботи, щоб садівники північних регіонів змогли насолоджуватися солодкими плодами. Плоди абрикоса Медового всі однакової форми і розміру, вони підходять для продажу.

Опис сорту абрикоса Медовий

Опис сорту абрикоса Медовий - фото.

Плоди Медового абрикоса невеликого розміру, вагою до 15 г, забарвлення жовте, з невеликими червоними плямами. У розрізі фрукт такого ж кольору, як і шкірка, щільність м’якоті середня. Кісточка легко відділяється, має мигдалеподібну форму, пофарбована в коричневий колір. Дегустаційна оцінка фруктів — 4,3. Вони приваблюють своїм медовим присмаком.

Дерево досягає у висоту 4 м, крона розлога, трикутної форми. Листя світло-зеленого тону. Квітконоси пофарбовані в бордовий відтінок, кора насиченого коричневого кольору. Плодоношення починається на п’ятий рік вегетації, з одного абрикоса збирають 20-30 кг плодів.

Характеристика абрикоса сорту Медовий

Опис абрикоса медового представлено на відео нижче. Перед покупкою дерева бажано заздалегідь вивчити всі характеристики для дотримання правил агротехніки.

Посухостійкість та зимостійкість при вирощуванні абрикосу Медового

Характеристика абрикоса Медовий

Медовий абрикос здатний переносити морози до — 40 0С. Такі особливості проявляються ближче до третього року вегетації. До цього віку бажано накривати посадку на зиму. Це дерево легко переносить весняні поворотні заморозки на відміну від інших плодово-ягідних культур.

Фруктова рослина переносить і спеку. Однак не варто забувати про своєчасний полив. Якщо посадити дерево поблизу грунтових вод, то воно самостійно буде отримувати необхідну кількість вологи.

Запилювачі для абрикоса Медовий

Єдиним мінусом даного сорту є самобезплідність. Це означає, що рослині необхідні запилювачі для зав’язі пловів. З цією метою у районі Медового висаджують абрикоси інших сортів: Кічігінский, Челябінський, Пікантний, Сибіряк Байкалова, Саянський, Хабаровський, Північне сяйво, Амур, Гірський Абакан і інші. Для запилення також підходять інші культури з таким же терміном цвітіння. В саду між деревами дотримують дистанцію 3-4 м. Краще садити абрикосові сади окремо від інших культур, це захистить їх від зараження грибками.

Період цвітіння і терміни дозрівання абрикоса

Плоди дозрівають в середині серпня, сорт відноситься до середньостиглих. Бутонізація починається на початку червня. Розпускаються великі квіти, які складаються з 5-6 білих пелюсток. По центру розташовані жовті тичинки. Фрукти зав’язуються до кінця червня, до кінця дозрівання вони набирають масу і достигають.

Урожайність та плодоношення Медового абрикосу 

Урожайність, плодоношення медового абрикосу

Плодоношення починається з п’ятого року вегетації. До цього терміну рослина набирає зелену масу. З кожного абрикосу збирають по 20-30 кг. Такий показник відноситься до високоврожайних. Пік плодоношення настає на 7-10 рік.

Область застосування плодів абрикосу

Абрикоси Медові приємні на смак, підходять для вживання в свіжому вигляді. Плоди гарні для приготування зимових заготовок, таких як:

  • компоти;
  • варення;
  • джеми;
  • сухофрукти;
  • цукати;
  • консервування.

Багато садівників висаджують цей сорт з метою приготування зимових заготовок. Абрикоси сорту Медовий добре зберігаються в свіжому вигляді протягом 4-5 місяців в прохолодному місці

 

 

Стійкість медового абрикосу до хвороб і шкідників

 Стійкість абрикосу до хвороб і шкідників

Сорт абрикоса Медовий стійкий до багатьох грибків і шкідників. Однак рекомендується проводити профілактичні заходи. Для цього в період цвітіння рослину обробляють фунгіцидами та інсектицидами. Це дає захист від багатьох захворювань.

Переваги і недоліки вирощування абрикосу сорту Медовий

Медовий абрикос має багато переваг, тому його часто висаджують садівники на своїх ділянках. До них відносяться:

  • середньостиглий;
  • посухостійкість;
  • зимостійкість;
  • хороші смакові якості;
  • транспортабельність;
  • тривалість зберігання;
  • стійкість до хвороб і шкідників;
  • презентабельний вигляд плодів.

З недоліків відзначають тільки самобесплідність.

Особливості посадки абрикоса Медовий

Особливості посадки абрикоса Медовий - фото.

Абрикос медовий по фото схожий на своїх найближчих родичів, які виростають в північних регіонах в диких умовах. Догляд та посадка дерева мають свої особливості.

Рекомендовані терміни для посадки медового абрикосу

Посадочні роботи проводять на початку весни або на початку осені. На півночі рекомендується висаджувати саджанці навесні, щоб коріння добре зміцнилося в ґрунті. Зимова посадка біль підходить  для помірного клімату і півдня.

Вибір відповідного місця для посадки абрикосу

Абрикос віддає перевагу добре освітленій ділянки. Рослині потрібно не менше 8 годин сонячного освітлення. Дерево комфортно виростає в садах, поряд з огорожею і кущовими посадками. У розплідниках продають однорічні рослини, вони швидше адаптуються.

Які культури можна і не можна садити поруч з абрикосом

Небажано висаджувати поруч з деревцями яблуні, сливи, груші, персики, вишню, горобину, черешню, смородину, малину і горіхи. Ці рослини вражають такі ж захворювання, як абрикос. Вони можуть заражати один одного. Для медового та інших сортів краще відгородити окрему ділянку в саду.

Вибір і підготовка посадкового матеріалу для абрикосу

Вибір і підготовка посадкового матеріалу

Саджанці рекомендується купувати в перевірених розплідниках. Придбання дерева «з рук» не дає гарантії якості.
При виборі варто звернути увагу на наступні ознаки:

  • не повинно бути гнилі;
  • ствол без зрізів і подряпин;
  • щільне і здорове листя;
  • здорове коріння.

Молоді саджанці швидко приживаються.

Алгоритм посадки Медового абрикосу

Посадкову яму починають готувати за 2-3 тижні до перенесення в ґрунт. Викопують лунку глибиною 70 см і діаметром 80 см. Отриманий ґрунт змішують з перегноєм або добривом для плодово-ягідних культур. Половиною ґрунту закладають лунку.

Алгоритм посадки:

Абрикос медовий: опис сорту, вид дерева, відгуки

  1. Коріння саджанця замочують в розчині марганцівки 24 години.
  2. У лунку наливають 1 відро води.
  3. Опускають вниз коріння деревця, розправляють їх руками.
  4. Пошарово закладають лунку, притискаючи руками кожен шар.
  5. Формують пристовбурні кола радіусом 20 см, рясно поливають водою.
  6. Накривають мульчею для збереження вологи.

При весняній посадці лунку можна підготувати восени, за цей час добрива встигають всмоктатися в ґрунт. Якщо закласти добрива в посадкову яму заздалегідь, то їх вистачить на два роки.

Подальший догляд за культурою

Щоб отримувати гідний урожай абрикосів, дотримуються правил догляду:

  • Поливають рослину 3-4 рази за сезон. На молоде дерево витрачають 7-8 відер води, на доросле — 10. При посушливому кліматі зрошення збільшують, при частих дощах обмежують.
  • Підживлення поєднують разом з поливами. Додають органічні або мінеральні добрива.
  • Обрізку проводять три рази в рік: на початку сезону, проріджують влітку і після збору врожаю. Видаляють всі пошкоджені і сухі гілки.
  • В області пристовбурного кола укладають мульчу, вона допомагає зберегти вологу, захистити від росту бур’янів.
  • На початку весни і на зиму білять ствол до першого розгалуження крейдяним розчином.
  • У період цвітіння проводять профілактичні обробки інсектицидами і фунгіцидами.

Щоб уникнути зараження абрикоса грибками, необхідно дотримуватися всіх правил агротехніки. Якісний полив і підгодівля зміцнюють здоров’я і імунітет культури.

Сорт абрикоса Медовий: історія, характеристика, опис.

Хвороби і шкідники Медового абрикосу

Абрикос медовий схильний до зараження грибковими хворобами і поражаються комахами при зниженні імунітету. Таке трапляється при тривалій вологій і прохолодній погоді.

Види недуг:

  • Моніліоз. Дерево починає повільно пересихати, скидає листя і плоди. Боротися можна за допомогою розчину Тельдор. Уражені моніліозом ділянки добре видно, вони локалізуються в одному місці.

Моніліоз абрикосу - фото.

  • Дірчаста плямистість. На листі рослини з’являються плями з ореолом, внутрішня частина пересихає і відпадає, утворюються дірки. Дерево не отримує необхідного харчування. Лікування проводять бордоською сумішшю або мідним купоросом. На початковій стадії дірчаста плямистість схожа на сонячні опіки.

Дірчаста плямистість абрикосу

  • Гриб Валса. На листі абрикоса Медовий з’являються опуклі великі нарости оранжевого кольору. Позбутися допомагає фунгіцидний спрей. Не можна обрізати нарости ножицями, це послужить подальшому поширенню.

Гриб Валса

  • Зелена попелиця. Це дрібні комахи, які харчуються листям рослини, від їх укусів залишаються дірки. Попелиця швидко розмножується, боротися з нею можна інсектицидом. Попелиця дуже дрібна, її складно своєчасно помітити.

Зелена попелиця на абрикосі.

  • Плодожерка. Комахи відкладають личинки всередині бутона абрикоса Медовий. Після формування плоду вони проникають всередину абрикоса і виїдають його зсередини. Метелики плодожерки відкладають личинки в період цвітіння, відлякати їх можна інсектицидами.

Плодожерка абрикосу

  • Листовійка. Гусениці, які висмоктують сік з листя абрикоса Медовий, після чого воно скручується і жовтіє.
    Листовійки здатні завдати серйозної шкоди здоровому дереву абрикоса Медовий, після чого відновити його буде складно.

Листовійка на абрикосі

Хвороби абрикоса і боротьба з ними вимагають уважності і вчасно вжитих заходів. Детальніше про найпоширеніші хвороби дерева і способи запобігання їх появи ми поговоримо в нашій статті.

Висновок

Абрикос Медовий відрізняється своєю зимостійкістю. Плоди дерева приємні і солодкі на смак, за що і отримали свою назву. Саджанці продаються в розплідниках, легко приживаються на нових ділянках. Врожайність висока, фрукти можна вживати у свіжому вигляді і переробляти на зиму.

Відео: Коротка характеристика сорту абрикоса Медовий

Ще більше цікавої та корисної інформації про фрукти та овочі ви можете знайти на нашому сайті xpert.com.ua