Як приготувати домашню аджику: кращі кулінарні рецепти з фото
Прості рецепти приготування домашньої аджики на зиму
Аджика – це гостра приправа, що прийшла до нас з грузинської та абхазької кухні. У традиційному виконанні в її склад обов’язково входять пряні приправи, часник і червоний перець. Як правило, для кращих рецептів аджики використовують перець в стадії технічної зрілості, через що приправа має яскраво насичений багряний колір. Але не менш смачною виходить домашня аджика, приготована з зеленого перцю.
Як зробити смачну аджику на зиму в домашніх умовах
Аджика гостра з кінзою
Складові:
- 1,5 кг гострого перцю
- 150 г часнику
- 200 г зелені кінзи
- 150 г солі
Спосіб приготування:
Для приготування аджики на зиму за цим рецептом, гострий перець потрібно очистити від насіння. Подрібнити в блендері перець, часник і зелень до однорідності. Всипати сіль, ретельно перемішати. Розкласти аджику в сухі стерилізовані банки, закрити кришками. Зберігати в прохолодному місці.
Аджика з цибулею на зиму
Складові:
- 2 кг помідорів
- 300 г болгарського перцю
- 50-100 г гострого перцю
- 300 г ріпчастої цибулі
- 50 г часнику
- 75 мл олії
- 50 мл 9% оцту
- сіль за смаком
Спосіб приготування:
У перцю видалити насіння, цибулю і часник почистити. Пропустити всі овочі через м’ясорубку або подрібнити в блендері. Додати сіль, олію і оцет, ретельно перемішати. Аджику, приготовлену в домашніх умовах, викласти в стерилізовані банки і зберігати в холодильнику.
Аджика з горіхами — покроковий рецепт з фото
Складові:
- 1 кг гострого перцю
- 300 г часнику
- 200 г волоських горіхів
- 70 г зелені кінзи
- 70 г зелені петрушки
- 150 г солі
- 10 г меленого коріандру
Спосіб приготування:
Перед тим, як приготувати таку домашню аджику, зелень потрібно вимити, обсушити, дуже дрібно порізати. Перець очистити від насіння. Подрібнити в блендері часник, горіхи і перець. Додати порізану зелень, мелений коріандр і сіль, ретельно перемішати. Залишити при кімнатній температурі на 3 дні, щодня перемішувати. Аджику розкласти в сухі стерилізовані банки. Зберігати в холодильнику.
Аджика триденна на зиму
Складові:
- 1 кг помідорів
- 500 г часнику
- 250 г червоного болгарського перцю
- 150 г гострого перцю
- 20 г солі
- мелений перець за смаком
Спосіб приготування:
Для цього рецепта смачної аджики, часник потрібно очистити, у перцю видалити насіння, у помідорів — плодоніжки. Пропустити овочі через м’ясорубку або подрібнити в блендері, додати сіль, перець. Залишити при кімнатній температурі на 3 доби. Перемішувати 3-4 рази на день. Аджику розкласти в банки і зберігати в холодильнику.
Аджика з волоськими горіхами і хмелі-сунелі
Складові:
- 500 г гострого перцю
- 100 г часнику
- 100 г волоських горіхів
- 30 г хмелі-сунелі,
- 20 г коріандру
- 100 г солі
Спосіб приготування:
Гострий перець очистити від насіння. За допомогою блендера розтерти перець, часник, ядра горіхів. Додати спеції, сіль, ретельно перемішати. Домашню аджику, приготовлену на зиму, потрібно розкласти в стерилізовані банки. Зберігати в холодильнику.
Аджика «Гостра» з суміші перців
Складові:
- 1 кг болгарського перцю
- 300 г гострого перцю
- 30 мл 9% оцту
- 50 г солі
- 10 г коріандру
- 10 г хмелі-сунелі
- по 10 г сушеного кропу і чебрецю
Спосіб приготування:
Щоб скористатися цим рецептом домашньої аджики, потрібно подрібнити в блендері обидва види перцю (при роботі з гострим перцем обов’язково використовувати рукавички). Додати оцет. На сухій сковороді просмажити спеції і розтовкти їх з сіллю. Всипати суміш в перцеву масу, перемішати. Аджику розкласти в сухі банки, закрити капроновими кришками. Зберігати в прохолодному місці.
Аджика грузинська з сушеного перцю з горіхами
Складові:
- 200 г сушеного стручкового червоного гострого перцю
- 50 г волоських горіхів
- 60 г часнику
- 60 г солі
- 15 г меленого коріандру
- 25 г хмелі-сунелі
- дрібка меленої кориці
Радимо прочитати: Робимо домашній соус зі слив на зиму
Спосіб приготування:
До того, щоб приготувати таку аджику в домашніх умовах, стручки сушеного гострого червоного перцю потрібно замочити у воді на 1 годину, потім воду злити. Пропустити перець, часник і горіхи через м’ясорубку. Додати коріандр, хмелі-сунелі, корицю і сіль, ретельно перемішати. Аджику перекласти в суху чисту банку. Зберігати в холодильнику.
Відео: Смачна аджика по-грузинськи на зиму
Як приготувати аджику в домашніх умовах: прості рецепти на зиму
Аджика «Кавказька»
Складові:
- 1 кг гострого перцю
- 500 г часнику
- по 50-70 г зелені кінзи, кропу, базиліка
- 50 г солі
- 5 г коріандру
Спосіб приготування:
Для цього рецепта однієї з найсмачніших аджик, перець, часник і зелень потрібно пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері. Коріандр просмажити на сухій сковороді і перемолоти в кавомолці. З’єднати з подрібненою масою, додати сіль, перемішати. Аджику розкласти в сухі банки. Зберігати в прохолодному місці.
Відео: Як приготувати Аджику по-кавказьки
Аджика з помідорів, часнику та перцю
Складові:
- 1 кг помідорів
- 200 г часнику
- 100 г гострого перцю
- 30-50 г солі
Спосіб приготування:
У перця видалити насіння, часник почистити. Помідори, часник і перець пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері. Додати сіль, ретельно перемішати, залишити на 7-10 днів, щоб аджика перебродила, при цьому щодня перемішувати. Приготовану по цьому простому рецепту аджику зберігати в холодильнику.
Аджика з перцю, часнику і зелені
Складові:
- 1 кг гострого перцю
- 500 г болгарського перцю
- 100 г часнику
- 200 г зелені петрушки
- 100 г зелені кінзи
- 100 г зелені кропу
- 10 г кореня хрону
- 50 мл 9% оцту
- 50 г цукру
- 30 г солі
Спосіб приготування:
Щоб зробити домашню аджику по-справжньому смачною, потрібно очисти перець від насіння і разом з часником, зеленню і хріном подрібнити за допомогою блендера або м’ясорубки. Додати сіль, цукор, залишити на 2 дні при кімнатній температурі. Час від часу перемішувати. Влити оцет, переміщати. Аджику розкласти в стерилізовані банки, закрити кришками. Зберігати в прохолодному місці.
Гостра аджика з перцю та часником
Складові:
- 400 г червоного гострого перцю
- 100 г червоного болгарського перцю
- 300 г часнику
- 30 г солі
- 5 мл 9% оцту
Спосіб приготування:
Для одного з найкращих рецептів аджики на зиму, у перцю потрібно видалити насіння і плодоніжки (при роботі з гострим перцем обов’язково використовувати рукавички). Часник почистити. Подрібнити перець і часник в блендері, додати сіль і оцет, ретельно перемішати. Приправу розкласти в стерилізовані банки. Зберігати в холодильнику.
Відео: Як приготувати гостру аджику по-абхазьки
Гостра аджика з запеченого перцю на зиму
Складові:
- 1 кг гострого перцю
- 500 г болгарського перцю
- 15 г часнику
- 50-60 мл олії
- 10 г солі
Спосіб приготування:
Стручки перцю ретельно вимити, обсушити, викласти на змащене олією деко. Запікати в розігрітій до 180°С духовці протягом 20-30 хв, потім дати охолонути, почистити від шкірки і насіння, розтерти в однорідну масу. Додати сіль, пропущений через прес часник, влити олію, ретельно перемішати. Приправу розкласти в стерилізовані банки, зберігати в холодильнику.
Гостра аджика зі свіжого перцю
Складові:
- 1 кг гострого перцю
- 1 кг болгарського перцю
- 70 г часнику
- 10 г меленого коріандру
- 200 г солі
Спосіб приготування:
У перця видалити насіння (при роботі з гострим перцем обов’язково використовувати рукавички). Пропустити часник і перець через м’ясорубку або подрібнити в блендері. Додати сіль, мелений коріандр, перемішати до розчинення солі. Приправу розкласти в сухі стерилізовані банки, закрити кришками і зберігати в прохолодному місці.
Радимо прочитати: Кабачкова ікра на зиму з майонезом: покроковий рецепт з фото
Кращі рецепти домашньої аджики на зиму
Аджика з гострого перцю з зірою
Складові:
- 1 кг гострого перцю
- 20 г часнику
- 30 г насіння зіри
- 75 мл олії
- 5 г солі
Спосіб приготування:
Перець ретельно вимити, обсушити, викласти на деко. Запікати в духовці, розігрітій до 180°С, протягом 30 хв. Потім очистити і розтерти в однорідну масу. Насіння зіри прогріти на сухій розжареній сковороді кілька секунд. Часник пропустити через прес. Додати до перцевої масі зіру, часник і сіль, ретельно розтерти. Смачну домашню аджику, приготовлену за цим рецептом, потрібно розкласти в сухі стерилізовані банки, налити в кожну трохи гарячої олії. Зберігати в холодильнику.
Відео: Як приготувати Гостру аджику в домашніх умовах
Аджика з гострого перцю з прянощами
Складові:
- 1 кг гострого перцю
- 30 г часнику
- 200 мл води
- 150 мл олії
- 30 г солі
- по 20 г зіри, кмину, коріандру, паприки
Спосіб приготування:
Щоб зробити аджику в домашніх умовах так, як вказано в цьому рецепті, перець потрібно ретельно вимити, обсушити, викласти на деко. Запікати в духовці, розігрітій до 180°С, протягом 30 хв. Потім очистити і розтерти в однорідну масу. Перцеву масу і часник подрібнити в блендері до однорідності. Викласти в сотейник, додати олію, воду, тушкувати на слабкому вогні 20-30 хв. Спеції обсмажити на сухій сковорідці для посилення аромату, потім перемолоти в кавомолці. Спеції та сіль всипати до перцевої маси, тушкувати 5 хв. Приправу розкласти в стерилізовані банки і закатати.
Корейська гостра аджика
Складові:
- 1 кг часнику
- 600 г гострого перцю
- 400 г червоного болгарського перцю
- 250 г солі
Спосіб приготування:
При роботі з гострим перцем надіти рукавички. У перцю видалити насіння, почистити часник. Подрібнити перець і часник в блендері або пропустити через м’ясорубку. Додати сіль, залишити на 2 години, щоб вона повністю розчинилася. Приправу розкласти в сухі стерилізовані банки, закрити капроновими кришками. Зберігати в прохолодному місці.
Відео: Як приготувати вдома корейську гостру аджику
Аджика з перцю та помідорів
Складові:
- 1 кг болгарського перцю
- 1 кг помідорів
- 600 г часнику
- 400 г гострого перцю
- 100 мл олії
- 100 г солі
Спосіб приготування:
Для цього рецепта приготування аджики, потрібно помідори, часник, болгарський і гострий перець пропустити через м’ясорубку або подрібнити за допомогою блендера. Додати сіль, влити олію, довести до кипіння і тушкувати на помірному вогні 15 хв. Гарячу масу розкласти в стерилізовані банки, закатати і укутати до охолодження.
Аджика «Гостра»
Складові:
- 200 г часнику
- 200 г гострого перцю
- 15 г солі
- 80 мл олії
Спосіб приготування:
Перець і часник очистити, пропустити через м’ясорубку. Додати сіль, гарячу олію, перемішати. Масу перекласти в суху стерилізовану банку. Аджику, приготовлену на зиму в домашніх умовах, потрібно зберігати в прохолодному місці.
Гостра аджика з перцю з коріандром
Складові:
- 1,2 кг гострого перцю
- 800 г болгарського перцю
- 30 г часнику
- 10 г меленого коріандру
- 150 г солі
Спосіб приготування:
Перець вимити, обсушити, видалити плодоніжки і насіння. Часник почистити. Подрібнити часник і перець за допомогою м’ясорубки або блендера. Додати сіль, коріандр, ретельно перемішати. Приправу розкласти в сухі стерилізовані банки. Зберігати в холодильнику. Використовувати для заправки супів і салатів.
Відео: Абхазька аджика з гострого червоного перцю
І на завершення. Пропонуємо вам переглянути нашу рубрику рецепти і консервація. В ній ви знайдете багато цікавих та незвичайних рецептів. До нових зустрічей!